Maak je eigen thermoplastishe schoenen!

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door BlueSinquel, 10 mrt 2010.

  1. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Beste geïnteresseerden,
    (inleiding overslaan? ga naar alinea 3)

    Al meer dan een jaar probeer ik mijn bij de enkel veel te wijd zittende Powerslide R2 schoenen beter te laten zitten. Ik begon met een dubbelgevouwen sok, toen bij de bovenrand een stuk op maat geknipt dik vaatdoekje, later zooltjes en dikke sokken.. echter het ging maar niet lekker zitten. Sommigen zullen op dit punt zeggen: waarom koop je dan niet gewoon andere schoenen? Daar is mijn antwoord op: geen geld, en een veel te grote knutselgeest.

    Op een dag begon ik wat te lijmen met een lijmpistool. Ik begon me af te vragen wat voor materiaal die staven 'lijm' toch zijn ,die je er aan de achterkant in propt. Ik ging zoeken op internet en kwam erachter dat deze 'lijm' eigenlijk geen lijm is, maar een thermoplast. Ik las dat het meest gebruikte materiaal voor lijmpistolen Etheem Vinyl Acetaat (EVA) is. Dit is een thermoplastisch polymeer dat al bij 80 graden smelt.
    Enkele uren later ging bij mij een belletje rinkelen: EVA, dat kwam me bekend voor.. Ik dacht aan de woorden "EVA innersole", wat ik ergens op internet gelezen had. Het bleek hiervandaan te zijn: http://www.bont.com/products/boots/jet/jet.htm.

    Jep, een lijmpistool gebruikt exact hetzelfde materiaal (m.u.v. een extra goedje wat het spul plakkeriger maakt) als Bont voor hun extreem goed hitte vervormbare schoenen! Ik ben aan de slag gegaan om met dit spul handgemaakte pads te maken, die ik in mijn niet-vervormbare R2's kan stoppen, zodat ze thermoplastisch naar mijn voeten kunnen 'molden'.

    Onderstaand in stappen mijn vooruitgang tot nu toe, zoals ik het gedaan heb:

    1.

    Prop een papiertje in het enkel gedeelte van de schoen, stevig in alle holten. Teken nu met potlood oid. de contouren af waar je je schoen wilt opvullen. Haal het papiertje uit de schoen en knip langs de contouren de vorm eruit. Mogelijk moet je bovenstaande met je uitgeknipte stukje enkele malen opnieuw doen, om de vorm zo goed mogelijk te krijgen.

    2

    Hier heb ik eerst, als een soort test, de vorm uitgeknipt uit vierkante dikke katoenen vaatdoekjes. Deze vervolgens in de schoenen gedaan en ze aan getrokken. Op dit punt was mijn probleem ook al aardig verholpen, maar de pads oefenden vrij veel druk uit op mijn enkel. Dat kon dus beter.

    3

    Boeklon is naar wat ik erover kon vinden op internet meestal een van polypropeen gemaakte folie. Deze thermoplast smelt pas bij ~160 graden celcius, ruim boven de 80C van EVA. Daarnaast is het een zeer stevig materiaal wat voor vele producten, waaronder onderdelen voor auto's, gebruikt wordt.
    De onderkant van zelfklevend boeklon bevat een bepaalde lijm, waar ik verder de details niet van weet.

    Dit materiaal was naar mijn idee prima te gebruiken om de zakjes van te maken waar het EVA ingaat.
    Mijn eerste prototype is, na wat mislukkingen, gemaakt met de klevende zijde aan de buitenkant, zodat de pads (niet permanent) goed in de schoenen te plakken zijn.

    4

    Knip de vorm van het papier uit uit het boeklon. Knip ook eenzelfde stuk spiegel verkeerd uit. Begin nu met een stukje met de plakzijde naar beneden. Plak nu over de gehele rand een dunne rand dubbelzijdig plak tape. Nu komt het lijmpistool aan bod: spuit binnen de rand gelijkmatig een laag EVA. Laat het even afkoelen. Plak nu het andere stuk boeklon met de plakkant bovenaan op het EVA en de plakrand.

    Hierna heb ik het met een föhn goed verwarmd, en na wat lijm gesnoven te hebben van de verhitte plak zijde doordat ik erboven hing(was smerig, ik ga de constructie veranderen zodat dit niet meer gebeurt) de pad in mijn schoen gestopt. Nog even wat naverwarmen, in de schaatshouding staan, en voila! Een naar de voet gevormde schoen! (..pad). Als finish lijm/naai ik aan het einde nog een zachte stof over het geheel, zodat de boel blijft zitten en het prettig voelt aan de voeten.



    Ik ga een volgend pad maken met de plakzijde naar binnen, waardoor enkel het niet-schadelijke PP in aanraking komt met mezelf, en niet de lijm. Ervaring volgt.

    Bijgevoegde bestanden:

  2. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    In de schoen:

    Bijgevoegde bestanden:

  3. RedHotWilliePepper

    RedHotWilliePepper New Member

    ronduit geniaal idee voor de handige man/vrouw met klein budget als je het mij vraagt :D
  4. Tjark

    Tjark Active Member

  5. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

  6. Flipkikker

    Flipkikker New Member

    whoaw.. ben onder de indruk, ik zal dit onthouden tot de dag dat ik tijd en geld over heb, want het lijkt mij nou juist is fantastisch om zelf custom schoenen in elkaar te knutselen.. gewoon om het uit te proberen..

    eerst een gips afdruk van je voet maken en die bekleden met glasvezel ofzo, en dan misschien om de schoen extra passend te krijgen (net als de custums van raps) ook wat thermoplast er in..

    maar ja dat ik nog toekomst knutsel muziek ;)
  7. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Hehe, bedankt. Ja, die gedachte over customs kruiste ook mijn hoofd.. Echter stuitte ik op 2 problemen: hoe maak ik een goeie afdruk van mijn voet, en waar haal ik glasvezel matten of koolstofvezel matten en lappen leer vandaan? (voor de rest van de schoen)
    Maar zeker een gaaf idee eigen customs te maken :D Dáár kan je mee op de vereniging komen :p
  8. allard

    allard Active Member

    Carbon fiber matten en epoxyhars kan je probleemloos aan komen, dus dat is het grote probleem niet. Leer kan je ook probleemloos aan komen.

    De mallen zijn inderdaad het moeilijkste. Er zijn bepaalde bewerkingen nodig op de gipsafdruk om een goede schaatsschoen te maken. Anders passen ze gewoon niet zoals een schaatsschoen hoort te passen. Ik weet zelf niet wat er precies gebeuren moet, maar ik weet wel dat het een zeer specialistisch werkje is.

    Het thermoplastische materiaal waar jij je aanpassing van gemaakt hebt, lijkt me zelf niet zo geschikt voor een complete schoen als ik het zo vlug eventjes zie. Voor complete schoenen wordt vaak een thermoplastisch weefsel gebruikt. Haal maar eens een Viking schoen open(of ga naar een winkel waar ze een losse kuip hebben liggen), en kijk waar de kuip van gemaakt is. Dan moet je dus niet naar de gele hak van de gold's kijken(da's Kevlar) of het zwarte carbon, maar naar het kleurloze materiaal wat er verder nog op zit.
    Als iemand weet wat voor materiaal dat precies is, mag die het zeggen.
  9. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Oh, dan is de oplossing makkelijk: gebruik een thermoplast als hars voor de vezels. Echter moet je dan wel ff een ruimte opstoken naar 80C, anders is de thermoplast niet goed te kneden.. Ik vraag me erg af hoe thermoplastische schoenen professioneel precies gemaakt worden, ik kan me 2 manieren bedenken:

    Een harde buitenschaal, met aan de binnenzijde thermoplastisch materiaal (zoals ik het dus ook aan het maken ben)

    Een harde maar ietwat soepele buitenschaal, met de binnenste paar vezelmatten het dichtst tegen de voet ingesmeerd met thermoplast, waarbij de thermoharder waar de buitenschaal mee bedekt is dun genoeg is om licht mee te buigen met de thermoplast. De rest wordt opgevuld met foam of dik leder, wat dus tegen de voet aan zit.
  10. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Allright, na een dag lang eraan gewerkt te hebben, is werkend model #1 eindelijk klaar. Dit model is gemaakt van een stuk zichtmap, wat naar mijn weten puur polypropeen is, dus zonder de lijm van het boeklon. Het is ook iets dikker dan boeklon.

    Op een eerste laag is wederom een gelijkmatige laag EVA gespoten. Daarbovenop de andere laag PP. Beide lagen heb ik aan elkaar weten te verbinden met een soldeerbout, en een hele hoop geduld. Door plaatselijk het plastic genoeg te verhitten dat het smelt, 'las' je de 2 lagen aan elkaar. Ik heb een soldeerbout van 25 watt gebruikt direct aan het stopcontact. Tussen de punt en het plastic gebruikte ik 2 tot 4 lagen aluminiumfolie zodat de punt het plastic niet weg brandt, je wilt tenslotte geen gaten in je plastic. Daarnaast zijn de stoffen die bij ontbinding van PP vrij komen niet echt gezond. Het gebeurde mij af en toe dat de punt door het aluminium heen prikte en de punt ging roken, kijk hiervoor dus uit.

    Het resultaat van bovenstaande:

    Bijgevoegde bestanden:

  11. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    De lasnaad:

    Bijgevoegde bestanden:

  12. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Dit heb ik vervolgens verhit in de oven, met de schoen, en de boel aangetrokken. Het resulterende, 'orthopedisch gevormde' thermoplastische enkelstuk:




    Dit enkelstuk direct tegen de voet aan heeft één groot nadeel: je voet vervormd als je deze beweegt, maar dit enkelstuk is heel hard, dus geeft niet mee. Dat zit wat irritant. Ik kan erbovenop nog een laag zacht materiaal doen, maar ik weet niet of hier ruimte voor is, maar uitproberen.

    Bijgevoegde bestanden:

  13. casselt

    casselt New Member

    ziet er mooi uit hoor ;)
    lijkt me veel werk om allemaal zelf te maken..
  14. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Klopt. Ik weet ook nog niet of ik er nog een ga maken, lappen stof ter opvulling werkt ook aardig.
  15. Flipkikker

    Flipkikker New Member

    Ik ontdek net dat mijn net nieuw gekochte snowboardschoenen ook EVA bevatten, wist helemaal niet dat ze thermoplasten toepaste in boardschoenen, bij de intersport zeiden ze er iig niets over, wat wel slecht is eigenlijk.
    Maar dan heb je dus weer een toepassing van EVA, op een snowboard site las ik zelfs dat EVA door lichaamswarmte al een beetje kan vervormen, waardoor je schoenen bij normaal gebruik ook steeds beter naar je voet gaan staan... dus EVA lijkt me een hele goede matriaal keus voor je eigen thermoplasten zeker voor het comfort gedeelte....
  16. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Ik heb een andere veel snellere manier bedacht om de randen van het plastic dicht te sealen, maar nog niet uitgevoerd.

    Men neme:

    een knijptang
    een kaars (waxinelichtje)
    voldoende ventilatie

    De tang verhitten met het kaarsje, en daarmee de randen op elkaar knijpen! :D Af en toe bij verhitten want zo'n ding koelt snel af natuurlijk.

    Het geklooi met een soldeerbout vergde de meeste tijd bij het maken van die plakjes EVA.

Deel Deze Pagina