Krassend geluid rechterschaats in de bocht

Discussie in 'Techniek & training' gestart door handjesopderug, 20 feb 2013.

 1. Hallo,

  Mijn bochten gaan op zich lekker. Hangen, druk achterop houden, ritme, diep zitten zit allemaal in 't snotje. Ik rij in de groep netjes rondjes 38 mee.

  Zit alleen met een esthetisch puntje. Vaak hoor ik bij het plaatsen van mijn rechter heel kort, een snerpend geluid. Het is het geluid zoals je dat ook hoort wanneer je met je punt (belast door gewicht erop te zetten) over het ijs schraapt. Eerst dacht ik dat het geluid bij de afzetten met links vandaan kwam, maar volgens mij is het toch het plaatsen van rechts waar het vandaan komt, hoogstwaarschijnlijk zet ik 'm heel lichtjes op de achterkant van het ijzer in.. (beide zaken gebeuren vlak na elkaar, dus blijft lastig te zeggen).

  Het is op zich niet een erg probleem, maar het klinkt alleen zo onbenullig als je snerpt. Andere schaatsers gaan echt zoeken naar waar dat geluid vandaan komt :lol: dus het is nog gevaarlijk ook.

  Heeft iemand hier ervaring mee? Het lukt haast niet om rechts bewust 'plat' neer te zetten. Is er misschien een andere, 'hogere' achterliggende technische oorzaak hiervoor aan te wijzen?
 2. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Ik vermoed dat je de pezen aanspant waarmee je je voet opheft (voetheffers ). Je zou je schaats dan inderdaad teveel met de achterkant van het ijzer in het ijs prikken tijdens de plaatsing van je rechterschaats. Laat iemand een keer meekijken, of nog beter: laat jezelf een keer filmen. Je kunt dan zelf zien wat er gebeurt en het voorkomt dat je van jan en alleman allerlei nutteloze tips krijgt. Het is niet zo moeilijk om het gevolg te zien, maar veel belangrijker om de oorzaak te kunnen achterhalen.

  Vanaf het moment dat je je rechterschaats van het ijs haalt tot en met het moment dat je 'm weer op het ijs neerzet zouden je onderbeen en voet relatief ontspannen moeten zijn.

  Je zou eens kunnen proberen om te rijden waarbij je je punten voortdurend aan het ijs probeert te houden. Houd je onderbeen en voeten ontspannen, zodat je schaatspunten vanzelf naar achteren worden getrokken door de weerstand met het ijs. Hoe meer geluid je hoort van het slepen, des te minder ontspanning en balans je hebt. Dat laatste is eveneens het geval wanneer je slepende schaats gaat stuiteren. In de bocht zou je met de voorkant van je rechterijzer lichtjes contact moeten houden met het ijs. Dat lukt je niet wanneer je je voetheffers aanspant.

  Mogelijk plaats je je rechtervoet te ver naar voren en is dat een van de oorzaken van de snerpkras :)
 3. Thanks IJsmonster,

  Zou heel goed kunnen dat ik door optredende vermoeidheid en verzuring mijn pootjes niet ontspan. Het is geluid is er ook wel eens niet en dan denk ik vaak 'wat gaat het lekker nu' waarschijnlijk ben ik dan ontspannen aan het schaatsen.

Deel Deze Pagina