Kom op Friezen!

Discussie in '2010-2011' gestart door SchaatserIJ, 24 dec 2010.

 1. SchaatserIJ

  SchaatserIJ Member

  Het gaat hier vaak over Groningen en Steenwijkerland (Wieden/Weerribben) - wat zijn we gelukvogels! - maar hoe staat het in Friesland? Afgezien van een paar verspreide, korte berichten lees je er niet veel over.
  Ik zou graag willen weten of je al langere stukken kunt schaatsen. Als zelfs bekende plaatsen uit de Elfstedentocht (Bartlehiem, Dokkum, etc) begaanbaar zijn, is er toch al een heel eind te rijden?
  Hoe is het bv bij de Fluessen?

  Of is het ijs te slecht?
 2. HJH

  HJH Member

  Ik was net een paar dagen in ZW Friesland, er wordt wel geschaatst, maar ze houden er niet zo van computers hè?
  Ik heb dinsdag van Koudum naar Molkwerum (prachtig, want net dicht) naar Hindelopen (wisselend) geschaatst. Woensdag van Molkwerum over het IJsselmeer langs Hindelopen, tot afslag Workum, slecht ijs. Donderdag over het Johan Friso kanaal van Warns tot op de Oorden, daar werd het heel slecht omdat er nog lang doorgevaren is op het kanaal: allemaal aan elkaar vastgevroren brokken. Ik wilde eigenlijk even naar het konijneneiland maar met die NO 5-6 die er toen stond vond ik het wel best. Terug over de Morra over de zwarte stukken ijs waar nog geen krasje op stond met de wind in de rug was prachtig...
 3. Anonymous

  Anonymous Guest

  Als Groninger heb ik daar gisteren geschaatst.
  Opgestapt bij de Bonkevaart in Leeuwarden (finishplaats 11st.) en tegen de richting in via Oudkerk naar Bartlehiem en vervolgens richting Dokkum. Terug via Wijns naar Leeuwarden. Er ligt weinig sneeuw en het ijs is goed. Soms is een baan geschoven en ongeveer 3x moeten klunen. De Friezen zullen het wel te druk hebben met schaatsen, waarvan overigens weinig op de genoemde route.
 4. Mandark

  Mandark Member

  Ik denk dat er genoeg te schaatsen valt in Friesland:

 5. Anonymous

  Anonymous Guest

  Een rondje rond de bolwerken van Dokkum schaatsen is mogelijk, er is een baan geveegd, erg leuk! Verder heb ik al veel schaatsers gezien bij Sijbrandahus, Burdaard en Bartlehiem. Dokkum-Bartlehiem schijnt een baan geveegd te zijn, ik vanmiddag een poging wagen :D
 6. luitzenb

  luitzenb Member

 7. Anonymous

  Anonymous Guest

  Heerlijk geschaatst op de Dokkumer Ee vandaag! Erg mooi ijs en op de meeste plaatsen is er een baan geveegd. Waar niet geveegd is, is het ook prima schaatsen, want er ligt maar weinig sneeuw. Wel een harde wind richting Dokkum. Door Burdaard is niet meer vertrouwd, doordat de wind gedraaid is zijn er warmere stromingen onder het ijs ontstaan, waardoor er op sommige plaatsen zo'n 3 cm ijs verloren is gegaan (bron: Radio Fryslan).
 8. Als geboren Fries , maar al 20 jaar woonachtig in Stad Groningen, voel ik me aangesproken: het beste van twee werelden: en schaatser, maar ook computeraar! De friezen zitten minder achter de computer, en staan meer op het ijs bleek vandaag. Geweldig gereden van de Grote wielen over de Dokkumer Ee naar Dokkum, alwaar een prachtige ronde rond de bolwerken. Via Oudkerk was niet meer echt mogelijk hoorde ik daar, dus voor elfstedenbruggetje links, en dan via Wijns, de oude Elfstedenroute. Het ijs op de Ee is over het algemeen van een superieure kwaliteit, zwart en glad, maar inderdaad wel zwakker geworden de laatste dagen (o.a. dus Oudkerk en Birdaard) zie de route:

  http://maps.google.nl/maps/ms?ie=UTF8&h ... 45039&z=12

  impressie:
  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1ryCsxEG5_I[/youtube]
 9. spietjuh

  spietjuh New Member

  aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah, ik ben zeeuw in hart en nieren maar als ik dit filmpje zie toch maar eens over emigreren gaan denken :wink:
 10. Anonymous

  Anonymous Guest

  weet iemand of je in de buurt van bolsward kunt schaatsen. bijv. richting sneek, workum of franeker?
  marian
 11. SchaatserIJ

  SchaatserIJ Member

  Dame(s) en heren, jullie hebben me niet teleurgesteld! Het mooiste ijs ligt dus toch verstopt in Friesland.
  Prachtig filmpje ook, pfff.
  Tot zeer binnenkort.

  Marian, zie hier http://www.ekkel.com/ voor een mooie route vlak boven Bolsward, zo te zien zelfs door Sneek.
 12. Anonymous

  Anonymous Guest

  Weet iemand ook hoe het ijs is van Dokkum naar Dokkumer Nieuwe Zijlen?
 13. françois

  françois Member

  Gisteren ondermeer het laatste stuk van de 11 stedenroute geschaatst. Basiskwaliteit van het ijs is uitstekend. Wel veel verrassingen onderweg veroorzaakt door het schaatsen. Tussen Bartlehiem en Oudkerk was het ijs door inwerking van de wind onbetrouwbaar geworden en afgesloten. Het alternatief is de zuidelijker route via Miedum. Bij Birdaard 3x klunen.
  Er is trouwens veel meer geveegd ijs rondom Leeuwarden, ook aan de zuidkant. De Friese ijswegencentrale is duidelijk ontwaakt uit een winterslaap van 14 jaar of zo!
  Filmpje van Bartlehiem naar Bonkevaart:
  http://www.youtube.com/watch?v=rzy0dmxInV0
 14. gerlak

  gerlak New Member

  Gisteren met 5 mensen vanuit Haarlem naar de Bonkevaart vertrokken en aldaar opgestapt. Straffe wind tegen tot het tegelbruggetje, altijd leuk om te zien en het ijs is goed. Verder naar Oudkerk over heel erg goed ijs, maar rondom Oudkerk is de situatie te onbetrouwbaar, bij de brug aan de kant van Bartlehiem zakte een jongen door het ijs. Dus zijn wij helaas maar teruggegaan met de wind in de rug en dat is dan meer dan genieten. Vervolgens de plassen van de Grote Wielen op en neer gereden op ook fantatisch ijs, voor de wind nog "gelanceerd" over een klein kistwerk.
  Kortom het was de moeite waard om vanuit Haarlem daarnaar toe te rijden, maar het moet wel goed blijven vriezen anders wordt het onbetrouwbaar.
 15. nienkemolendijk

  nienkemolendijk New Member

  Dit filmpje is eerste kerstdag op het Slotermeer gemaakt. Rond het middaguur als bijna enige op het ijs! Schitterend ijs, maar er ligt nu waarschijnlijk een klein sneeuwlaagje op.
  http://www.youtube.com/watch?v=WJFxojKWPLU
 16. Anonymous

  Anonymous Guest

  Gezien de dooi van morgen, denken jullie dat er morgen nog goed geschaatst kan worden in de omgeving van Hindelopen?
 17. Anonymous

  Anonymous Guest

  Gisteren rondje gemaakt Workum - Bolsward - IJlst - Heeg - Workum.
  Onder de bruggen ligt het allemaal nog open, verder erg mooi ijs!

  Uitzonderingen:
  In de stad Bolsward is het ijs nog erg dun, veel klunen.
  Op het Hegemer Mar zijn veel slechte stukken ijs.
  Richting het Grutte Gaastmar stonden bordjes 'levensgevaarlijk ijs'. Toch doorgeschaatst en het was wel te doen, op 1 grote scheur na.

  De ijzel die gisteren aan het eind van de middag viel zal het ijs er niet beter op gemaakt hebben..

Deel Deze Pagina