Klunen bij de schaatsbaan

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door JJS, 11 feb 2020.

 1. JJS

  JJS Member

  Bij ons bij de schaatsbaan (ik denk overal wel) liggen naast de baan van die dikke rubberen matten. Toch zie ik heel veel mensen hier enkel met de beschermers overheen lopen en deze pas bij of op het ijs van de schaatsen halen.

  Is dit echt nodig om je ijzers te beschermen? (Ik vind het veel handiger om mijn beschermers in de tas te laten en met de blote ijzers over de matten te klunen)
 2. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Dit is wel echt nodig. Je pakt allemaal vuil op dat er ligt. Dat is zand-/ grond en wat er nog meer aan schoenen blijft kleven. Deze zaken maken je ijzers veel sneller bot. Als je dus van slijpen houdt vooral zo doorgaan. Anders toch de beschermers mee en pas op het ijs uitdoen.
  Mannes viking en JJS vinden dit leuk.
 3. Mannes viking

  Mannes viking Member

  daar heeft Eelco gelijk in ik heb 2 paar beschermers 1 paar van die stoffe en harde beschermers
  ik heb een afwijkende kleur genomen voor die harde die lig ik op de kussens rondom de baan
  en moet je maar kijken hoeveel mensen er witte nemen hahaha
  neem een afwijkende kleur vind je ze altijd terug
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik vind mijn zwarte ook altijd terug...

  2 paar beschermers inderdaad. Stoffen voor het vervoer, harde om te klunen. En dat klunen is nodig want die rubber matten zijn smerig.
  Mannes viking vindt dit leuk.
 5. Mannes viking

  Mannes viking Member

  en bij thuiskomst de beschermers er het liefst van de schaatsen halen
  en de schaatsen goed droogmaken en het liefst op zn kop wegzetten
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik zet ze niet op de kop, maar inderdaad wel droogmaken en hoezen er af.
  Mannes viking vindt dit leuk.
 7. JJS

  JJS Member

  Thuis is het idd meteen hoezen eraf en afdrogen. Bij het opbergen let ik er enkel op dat ze met de ijzers op zacht materiaal staan (meestal hout, eventueel tijdelijk bovenop mijn sporttas).

  Misschien toch ook maar op de ijsbaan met die beschermers gaan kloten. Ik heb van die zwarte, eens kijken of ik die een beetje herkenbaar kan customizen.
  Mannes viking vindt dit leuk.
 8. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Er hoeft maar 1 steentje op die mat te liggen die uit iemands schoenzool is gevallen. Stap erop en je hebt een fikse braam, of je ijzer kan zelfs breken. Daarom altijd klunen op de beschermhoezen. Ik loop zelfs de eerste meters met de beschermhoezen over het ijs. Direct bij de toegangspoortjes is het ijs ook vaak heel vies en kan er van alles op het ijs liggen. Ik loop dat risico ook liever niet.

  Ook gelijk in de kleedkamer de plastic beschermhoezen eraf, ijzers drogen en de stoffen beschermhoezen erom. Ik heb ooit eens in de haast mijn schaatsen nat in de tas gedaan. Bij thuiskomst bleken er al kleine roestpuntjes op te zitten. Zo snel kan het gaan.

  Het is een standaard ritueel en hoort er gewoon bij. Zelfs bij wedstrijden zegt men altijd: "eerst je schaatsen verzorgen, dan pas je zelf". Daarbij doelen ze op dat als ze van het ijs komen altijd eerst de schaatsen droog maken en daarna pas uitlopen/fietsen en eten. De schaatsen zijn heilig!

Deel Deze Pagina