Klapschaatsen thermoplastisch of...

Discussie in 'Techniek & training' gestart door steinberg1986, 26 nov 2019.

 1. steinberg1986

  steinberg1986 New Member

  Ik ben voor het tweede seizoen aan het lessen in Deventer. Ik schaats momenteel op Viking Marathon Mid vaste schaatsen met lage potten. Hier sta ik (redelijk) recht op en maak langzaam vordering. Gezien ik het schaatsenrijden uiteindelijk wil leren op klapschaatsen, dacht ik misschien is dit het moment om over te stappen.

  Dus gisteravond klapschaatsen gehuurd, eens kijken hoe dat is. Ik kreeg oude Raps klapschaatsen met leren schoen. Balans, compleet weg! Rechtervoet niet (enigszins) recht boven schaats gekregen de hele avond. Pijn in voeten, het was een drama. Mijn vraag dus, heb ik mij verkeken op de overstap naar klapschaatsen of bied een thermoplastische schoen (veel) meer steun en dus balans? Of moet je langer wennen aan klapschaatsen, gezien ze iets hoger zijn dan mijn huidige schaatsen met lage potten?
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Als die Raps schaatsen een zachtere schoen hebben, bieden ze veel minder steun dan de schaatsen waar je goed op rijdt. Dat zou goed kunnen omdat ze oude huurschaatsen zijn.
  Ik raad je niet aan om vaker op schaatsen te rijden die pijn doen aan je voeten. Dat heb ik wel een tijdje gedaan een paar jaar geleden en dat was niet zo handig.
  Thermoplastische schoenen bieden zeker meer steun, zeker als je voeten niet helemaal gemiddeld zijn (bijvoorbeeld wat smaller of breder dan gebruikelijk).
 3. Eelco

  Eelco Active Member

  Huurschaatsen zitten nooit perfect om je voet heen. Een goed passende thermoplastische schaats geeft voldoende steun.

  Het ligt niet aan het klapmechanisme, deze zou je ook onder je marathon mids (als ik de goede schoen voor me heb) moeten kunnen monteren. Als je stabiel staat op de Vikings dan maakt het ijzer er onder niet uit. Overigens raad ik je (mits je portemonnee het kan dragen) sowieso goede (stijve) thermoplastische schoenen aan.

  De volgorde is eerst een goede schoen, daarna een goed ijzer.
 4. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Ik ben het eens met de reacties hierboven. De instabiliteit op de huurschaatsen kan niet veroorzaakt worden door het klapmechanisme. De meeste mensen die overstappen van vaste schaats naar klapschaats ervaren dit gelijk als veel fijner en gemakkelijker. Het niet volledig achterop zitten en zijwaarts afzetten met de hiel wordt bij vaste schaatsen direct afgestraft met krassen, punten in het ijs en overbelaste onderbeenspieren.

  De instabiliteit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de schoen. Het allerbelangrijkste is dat de schoen goed past en dat het ijzer er voor jou goed onder staat. Een duurdere schoen geeft over het algemeen meer steun dan een goedkopere schoen, maar voorwaarde is wel dat hij goed past. Een goedkopere schoen met een betere pasvorm biedt meer steun dan een duurdere schoen met een slechte pasvorm. Een thermoplastische schoen draagt ook bij aan een betere pasvorm. Oude leren huurschaatsen die door heel veel mensen zijn gedragen zullen waarschijnlijk nog vrij weinig steun kunnen bieden.
  Glide-Ahead vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina