klapschaatsen.... help!

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door denise, 24 okt 2010.

 1. denise

  denise New Member

  Beste mensen,

  Voor de doorgewinterde schaatser misschien een belachelijk vraag maar ik stel 'm toch :D : is de overgang van vaste naar klapschaatsen erg moeilijk?

  Na tig jaar op Viking Junior geschaatst te hebben, schaats ik sinds een goed jaar (met les) op Viking Marathon mid. Gaat lekker en de bochten lukken inmiddels aardig. Voor een enthousiaste recreant dan.

  Sinds dit weekend heb ik een Viking klapset onder mijn schoenen zitten. Heel mooi maar ineens vind ik het wel erg professioneel uitzien!
  Dus nu mijn vraag: als het (meestal) lukt om goed achterop te zitten, ook in de bochten.... hoe moeilijk is de overgang van vaste schaatsen naar klapschaatsen? Waar moet ik op letten?

  Alvast dank!
 2. le franlandais

  le franlandais New Member

  ik vond het alleen makkelijker, ik zou niks anders willen. En idd goed achterop blijven in de bocht !!!!! :D
 3. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Belachelijke vragen bestaan niet hoor ;)

  Er is op dit forum al veel vaker gesproken over de overgang van vaste naar klapschaatsen. Probeer die topics eerst even door te lezen, wellicht vindt je dan al wel het antwoord op je vraag. Daarna kan je altijd nog doorvragen.

  Maar bedenk wel, wij zien alleen een beeldscherm met lettertjes, iemand die met jou meerijdt op de baan ziet wat je echt doet. Het blijft dus altijd lastig om hele specifieke adviezen te geven.
 4. ronv

  ronv Member

  heb sinds vorig jaar een combi klapschaats van zandstra. Ik kan hier mee kiezen of ik de klap vast zet of los, maar ik moet eerlijkzeggen dat ik ze meteen los gooi als ik ze aan doe. Ik gebruik ze niet eens meer als een vaste noor :D
 5. Flipkikker

  Flipkikker New Member

  Ik snap die "angst" van mensen voor de klapschaats niet...

  Als ik tegen "schaats-leken" zeg dat ik op klapschaatsen schaats, denken ze allemaal dat ik dan wel echt heel goed moet zijn, want schaatsen op klapschaatsen is vast heel moeilijk..

  Das echt onzin, het is eigenlijk veel makkelijker, niet meer zo'n raar draai punt ver voor je voet, maar gewoon onder de bal van de voet waar die hoort. (en klunen is ook een stuk makkelijker)
  Mijn huisgenoot dacht dit ook en aangezien hij dezelfde maat heeft als ik heb ik mijn oude klapschaatsen aan hem uitgeleend. En wat was zijn eerste reactie toen hij het ijs opstapte (na de constatering dat ijs best glad is): "goh dit schaats eigenlijk een stuk makkelijker!"

  Het enige verschil met vaste schaatsen voor mij is, dat je bij klapschaatsen wel gedwongen wordt (redelijk) goed achter op te zitten, dit is puur omdat, als je te ver met je gewicht naar voren hangt je schaats open klapt en jij met je neus op het ijs ligt.. Deze afstaffing lijkt me goed, want dan leer je goed diep zitten..


  Wel is het met klapschaatsen makkelijker om naar achter af te zetten (als of je loopt), dit is niet de bedoeling, en als je het mij vraagt de enige reden om op vaste noren te beginnen. Want op vaste noren moet je wel zijwaarts afzetten.. Maar als je dat door heb (en volgens mij heb jij dat wel) dan zul je merken dat het echt allemaal een stuk makkelijker is met klapschaatsen...

  dus maak je niet druk en geniet er gewoon van ;)
 6. Barend

  Barend New Member

  Zelf kostte mij de overgang geen enkele moeite, anderen weer wel. Je kunt er geen peil op trekken, je zag dat bij de invoer van de klapschaats zelfs tot in de top. Gewoon proberen zou ik zeggen.
 7. Trece

  Trece New Member

  Hallo Denise,

  Ik zelf ben twee week geleden overgestap op klappers. Heb vorig jaar met mijn kameraad veel natuurijstochten gereden op standaard oude noren van viking. Hierop kon ik eigenlijk niet meekomen. Daarom heb ik via marktplaats.nl een setje schaatsen gekocht met vaste ijzers. De schoenen zijn van SiDi en eigenlijk een soort wielerschoenen. Bij Lindenholz in Rouveen hebben ze me de schoen thermoplastisch gevormd en er een klapsetje op gezet. model 1 van viking.

  Ik wilde dat ik dat jaren eerder had gedaan. Had niet gedacht dat het zo'n verschil zou maken. Ik kan veel meer snelheid maken en kan ineens makkelijk bochten rijden!

  In één woord : geweldig!

  Doen dus!

Deel Deze Pagina