Klappers, de waarom

Discussie in 'Techniek & training' gestart door JJS, 21 okt 2020.

 1. JJS

  JJS Member

  Ik heb het plan om in de loop van deze winter een paar nieuwe schaatsen te kopen. In elk geval betere schoenen en dan waarschijnlijk ook klap ijzers.

  Maar vooral dat laatste... dat is eigenlijk kuddegedrag. Ik zou eerlijk niet voor mijzelf een andere reden weten dan dat ik op de ijsbaan alleen maar klappers zie en daarom denk dat dat wel beter zal zijn. Nou vraag ik mij af of dat soms voor de meeste mensen gold die ik daar nu op die dingen zie rijden of dat er echt goede redenen zijn om als recreatieve schaatser die te kopen.
  Snelheid boeit mij eigenlijk niet, ik wil gewoon lekker rondjes rijden (en klaar zijn om als er echt ijs ligt tochten te rijden)

  (Geld is voor mij niet zo'n issue. Ik heb de luxe om als ik er voor mijzelf een goede smoes voor kan bedenken wel wat uit te kunnen geven. Alleen wil ik het wel een beetje rationeel houden en niet meteen handgemaakte schoenen te kopen met diamant ingelegde gouden ijzers met bluetooth en een bijpassende zonnebril)
 2. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Er zijn wel degelijk goede redenen om als amateur klapschaatsen te kopen, dit is niet gewoon kuddegedrag. Omdat je bij het schaatsen met klapschaatsen ook gebruik kunt maken van de kuitspieren, is het schaatsen met een klapschaats een veel natuurlijkere beweging dan met een vaste schaats. Dat resulteert niet alleen in een hogere snelheid, het rijd ook gewoon een stukje fijner omdat je je afzet beter af kunt maken.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
 3. DutchChili

  DutchChili New Member

  Prachtige vraag als je een profielfoto hebt met Friese Doorlopers ! :)

  De beste reden die elders genoemd werd is: de klapschaats maakt een natuurlijk afzetbeweging mogelijk. Je bent niet gemaakt om met je enkel af te zetten. Mogelijk gaan je 'lekkere rondjes' nog 'lekkerder'. Bij de betere winkel kan je het ook gewoon proberen en daarna een keuze maken.

  Het staat voor mij wel vast dat je het niet 'nodig' hebt.
 4. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Member

  Het voordeel van een vaste schaats is dan weer dat je direct wordt gestraft (punteren) bij een verkeerde schaatshouding. Bij een klapschaats merk je dat niet.
 5. JJS

  JJS Member

  Van de week de knoop doorgehakt en nieuwe schaatsen gekocht, veel te mooie top schoenen met een paar klappers eronder. (Kost een paar centen maar ik ben er blij mee, salaris was toch net binnen dus dan kan het)

  Wat mij opvalt is dat die klapper mij veel meer vertellen over mijn techniek. Wegrijden deed ik dus vooral steppend, dat werkt niet meer omdat die dingen nu open klappen zonder dat je kracht op het ijs kwijt kan. En ook tijdens het rijden, ik kan nu bewust proberen met mijn techniek die dingen dicht te houden en zo mijzelf dwingen zijwaarts af te zetten.

  Ik zit alleen nog met de bochten. Die lopen nu veel soepeler. Maar wel doordat ik de linker schaats langer kan laten staan en een heel eind open laat klappen. Ben ik daarmee goed bezig of moet ik mij dat ook af proberen te leren?
 6. DutchChili

  DutchChili New Member

  Gefeliciteerd met je nieuwe schaatsen!
  Over de bocht: waarschijnlijk zet je te veel naar achteren af / met je teen / sta je te ver voorop.
  Test: blijf op links staan in de bocht en voel waar het gewicht zit.
  JJS vindt dit leuk.
 7. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Het is niet erg als je ijzer een stukje open klapt, daar is hij immers voor gemaakt. Proberen te schaatsen zonder je ijzers te laten klappen kan geen kwaad om als oefening een keer te doen, maar in je gewone schaatstechniek zou ik het toch afleren. Je maakt dan immers geen gebruik meer van alle voordelen die je klapschaatsen je bieden.

  In de bocht ben je inderdaad in staat om een stuk langer op je linker been te blijven staan, doordat het ijzer open kan klappen. Dit maakt het veel makkelijker om de bocht te lopen, maar het gevaar is inderdaad dat je de ver voorop gaat zitten of te veel naar achteren afzet, waardoor je ijzer te ver openklapt. Tip, laat jezelf eens filmen om te zien hoe ver je dat nou daadwerkelijk doet. Uit een filmpje haal je vaak veel meer dan uit puur op gevoel schaatsen. Zie bijgevoegde foto van Shani Davis om te zien hoe ver je schaats maximaal open zou moeten klappen.
  [​IMG]

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
  JJS vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina