klappen of wachten?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door JJS, 24 feb 2020.

 1. JJS

  JJS Member

  Dit jaar ben ik voor het eerst echt regelmatig gaan schaatsen (heb ook les genomen). En ik vind het leuk!

  Maar er is ook koopjeuk. Ik heb hele aardige schaatsen (vind ik zelf, Viking Marathon mid met vaste ijzers). Dat kan beter, maar ook mijn techniek kan nog heel veel beter.

  Nieuwe schaatsen kan ik echter gewoon morgen kopen, voor een betere techniek moet ik gewoon zelf meer oefenen.

  Nu heb ik gewoon sterk de neiging om met name betere schoenen te gaan kopen. Het kost mij veel moeite om ze zo aan te trekken dat mijn voeten wel doorbloeding houden en niet pijnlijk vermoeid raken maar tegelijk de steun te houden die mij vertrouwen geeft bij het schaatsen. (ja, zit ook tussen de oren. Als ik een paar nieuwe gold schoenen zou kopen kan ik nog steeds niet goed schaatsen.....)

  Nu is mijn idee eigenlijk dat als ik nieuwe schoenen koop, ik er ook gelijk klappers onder wil zetten. Maar wat is daarvoor het juiste moment? Is basis techniek goed aan te leren? Zouden topschaatsen niet gewoon tegenvallen omdat het toch echt vooral techniek is wat mijn probleem vormt? Of zijn die schoenen van mij gewoon niet goed, niet de juiste maat en zoek ik vooral goed passende schoenen?

  Samenvattend denk ik er sterk over om te gaan shoppen voor beter passende / stabielere schoenen. Maar ik weet niet wat ik van klappers moet verwachten en of ik die er dan gelijk onder moet zetten. (ik zou er natuurlijk ook - tijdelijk - vaste ijzers onder kunnen zetten of zelfs mijn huidige over kunnen zetten)
 2. Mannes viking

  Mannes viking Member

  Mijn ervaring met de silver 2 schoenen met de eclipse onderstel dat het lekker schaatst. Maar ik moet nog een keer terug met de schoen ik heb nog problemen met de voetboog krijg kramp en kan de schoen niet strak aantrekken. De viking 2005 heeft orthopedische foam in de voetboog dus ik zit zelf ook te dubben een schoen uitzoeken die gelijk goed zit is altijd moeilijk. Bij Jan van der hoorn kun je schoenen uitproberen dat lijkt mij beter
 3. Mannes viking

  Mannes viking Member

  Door goed en comfortabel materiaal kan je techniek ook beter worden. En als dat vertrouwd voelt durf je ook meer
 4. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Een betere schoen aankopen kan eigenlijk nooit kwaad. Hierbij moet je wel gaan voor de schoen die het beste past, en niet per se voor de duurste schoen. Nieuw en beter materiaal kan wel degelijk bijdragen aan een betere schaatstechniek, zeker wanneer je hinder ondervindt van je oude schaatsen.
  Zoals je zelf voorstelt, is het, aangezien je schaatstechniek nog veel te verbeteren valt, een goede optie om tijdelijk je oude ijzers onder deze schoen te zetten of nieuwe vaste ijzers voor onder deze nieuwe schoen te kopen, totdat je techniek goed genoeg is om op klapschaatsen te gaan rijden. Zelf ben ik een voorstander om eerst de techniek goed aan te leren op vaste schaatsen, en daarna pas over te gaan op klap.
  Het beste kun je hiervoor bij jouw schaatswinkel navragen of het mogelijk is jouw oude ijzers op een nieuwe schoen te zetten. Mocht dat niet kunnen, dan zou je (afhankelijk van je budget) nu een relatief goedkoop vast ijzer kunnen nemen, en deze over een paar jaar kunnen vervangen voor een klap ijzer.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
  Mannes viking, JJS en dsdevries vinden dit leuk.
 5. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Als je erover twijfelt of je wel klaar bent voor de klapschaats zou inderdaad een goede set schoenen te kopen en de ijzers van je marathon mid's daar tijdelijk onder te zetten. Dan zou je op die manier nog even op vaste schaatsen kunnen schaatsen en op een later moment een klapset kunnen kopen. Dat is allemaal gewoon uitwisselbaar, mits de schoenen dezelfde steekmaat hebben. Als je dezelfde maat schoenen hebt is dit waarschijnlijk het geval, en of je nu een viking gold, Groothuis of Evo schoen koopt maakt allemaal niet uit.

  Nog iets: als je portemonee het toe staat, koop dan één van de topmodel schoenen. Bij de schaatswinkel kun je de verschillende merken passen en je merkt vanzelf wel welke het meest geschikt is voor jouw voeten. Het is nooit te vroeg in je ontwikkeling om goede schoenen te kopen en als je lang wilt genieten van het schaatsen een goede investering. Als dat betekent dat je gezien je budget alleen schoenen kunt kopen en nog even moet door sparen voor de klapset, absoluut doen. Ik heb zelf de fout gemaakt door steeds kleine verbeteringen in mijn materiaal door te voeren en uiteindelijk ben je dan een stuk duurder uit.

  Er zijn veel mensen die beweren dat je op een bepaald punt in je techniek moet zijn om over te stappen op de klapschaats. Hier wordt met name op gedoeld dat je zijwaarts af kunt zetten in plaats van achteruit. Dat je schaatst vanuit een val en niet stept (eerst inzet en dan afzet ipv andersom). Het risico op klapschaatsen is dat je daardoor het afzetten verkeerd leert omdat je minder snel wordt afgestraft op de klapschaats: deze klapt open, terwijl bij de vaste schaats de punt in het ijs boort / krast.

  Aan de andere kant: als je je daarvan bewust van bent en je hebt goede begeleiding, en je vindt het leuk om op klapschaatsen te rijden, waarom zou je het niet doen? Uiteindelijk wil je toch plezier hebben in het schaatsen en als het bijdraagt aan jouw plezier, gewoon doen :)
  dsdevries en JJS vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina