Kalender marathon 2020/2021

Discussie in 'Marathon' gestart door SprintMaster, 4 sep 2020.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Pijnlijk. Tegen beter weten in hoopte ik toch vurig op wat wedstrijden. Zo zonde.
 2. PietjeBell

  PietjeBell Active Member

  Wat een onzin....
 3. Koen

  Koen Well-Known Member

  schaatsen.nl meldt dat kabinet geen toestemming geeft voor NK marathon op natuurijs. Erg sneu voor de marathonrijders. Wat een rampjaar zo.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Kabinet en meerderheid Tweede Kamer: Elfstedentocht moet kunnen.
  Ook het kabinet: een bubbel met iets meer dan 120 man op een afgesloten natuurgebied/parcours kan niet.

  Ik weet niet of ik erom moet lachen of huilen. Anyway, dit is echt een hele bittere pil. Voor de marathonschaatsers en de liefhebbers. Voor hetzelfde geld moeten we weer jaren wachten op deze kans en dan zijn de huidige toppers niet meer actief. Om heel eerlijk te zijn hield mij dit meer bezig dan het huidige WK. Echt balen dus.
  strawbale vindt dit leuk.
 5. mi

  mi Well-Known Member

  Heel jammer. Ik zit als medicus in de meeste discussies erg aan de kant van de meer maatregelen maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier toch best iets mogelijk was geweest. Geen elfstedentocht of klassieker maar op een afgesloten meer/ijsbaan op een niet nader te noemen lokatie na uitgebreid testen....
  strawbale vindt dit leuk.
 6. sysya

  sysya Well-Known Member

  Zeker balen inderdaad, maar als ik zo de verantwoording lees kan ik het wel snappen. Ik hoor de hele dag al berichten over de drukte op het ijs en hoe er zelfs verkeersregelaars ingezet moeten worden om plezier schaatsers een beetje georganiseerd te houden. Ik heb er persoonlijk ook heel weinig vertrouwen in dat 'de mens' zich aan alle regels houdt en dus ook weg blijft van een NK natuurijs. Het is heel lullig, maar uiteindelijk kunnen ze het niet verantwoorden en dat is gezien het gedrag van mensen die lak hebben aan alle regels gewoon logisch.

  Desondanks leef ik zeker mee met de marathonrijders die deze wedstrijd echt wel verdient hadden.
 7. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

 8. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Zeker zonde voor de marathonrijders, voor wie natuurijs natuurlijk het mooiste is. Denk dat het kabinet geen precedentwerking wil creëren hoewel je je kan afvragen wat de risico's zijn zo in de openlucht.
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

  Als ik het goed begrijp is het creëren van een bubbel geen probleem, maar zijn ze vooral bang dat "zonder publiek" niet te handhaven is. Een angst die ik wel kan begrijpen...

  Maar wel balen :(
  strawbale vindt dit leuk.
 10. sysya

  sysya Well-Known Member

  Het is ook niet te handhaven, net voor de lol even een artikel geopend over de schaatsdrukte van vandaag, directe quote van een plezier schaatser "acht we zitten al zolang binnen, gun ons dit dagje". Het is ongelooflijk, maar na bijna een jaar snappen mensen nog steeds niet hoe een virus werkt....

  Een NK in de open lucht is niet te handhaven, normaal gesproken komt daar al veel volk op af laat staan wanneer half Nederland niks te doen heeft en bij elk klein sprankje van mogelijk plezier in de auto springt.
 11. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Als ze wel een Tour, Giro, Vuelta, Ronde van Vlaanderen en WK veldrijden laten rijden komt dit wel erg streng over.
  Duif vindt dit leuk.
 12. PietjeBell

  PietjeBell Active Member

  Dus blijven we nog lekker 5 jaar binne zitte joh
 13. PietjeBell

  PietjeBell Active Member

  Juist, als dat allemaal ken, moet dit ook kenne
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het Schildmeer was bijvoorbeeld ook een optie. Daar zijn maar weinig toegangswegen naartoe en kun je relatief eenvoudig afsluiten. Er zullen wel meer locaties zijn geweest waaruit de veiligheidsregio's een risico-inventarisatie hadden kunnen maken. Als politie-inzet bijvoorbeeld zo'n groot probleem is geweest, dan had er ook wel gedacht kunnen worden aan beveiligingsbedrijven als aanvulling op de politie-inzet. De marathonploegen waren ook bereid om financieel flink bij te dragen aan dit geheel omdat ze al geld hebben bespaard op de reisjes naar het buitenland, trainingskampen en gekorte salarissen. Er was heel wat mogelijk.

  Het publiek wat naar zo'n wedstrijd komt kijken lijkt overigens rijkelijk te worden overschat. Het is nou niet direct een groots evenement qua toeloop. Zeker niet als er vroeg gestart wordt. Ik ben bij twee NK's geweest, beide keren niet meer dan een paar honderd man aanwezig bij de finish (waar drukte ook eenvoudig te voorkomen is - zie diverse wielerwedstrijden). Wat er aan de kant loopt is ook niet veel. Lijkt me ook logisch, want het is verrekte koud om een paar uur buiten te staan en je ziet de schaatsers maar een paar keer voorbij komen. Op tv zie je er meer van. Zeker zonder koek- en zopie is er weinig te beleven. Ik sta al te koukleumen bij De Vechtsebanen medio november. De echte liefhebber weet dat en blijft wel thuis. Bij het afgelopen NK Wielrennen was er ook niks aan de hand. Als je duidelijk maakt dat je er niet moet komen, dan houden de meeste mensen zich echt wel afzijdig van zo'n wedstrijd. De meeste mensen respecteren dat.

  Ik denk dat dit allemaal echt veilig had gekund. Veel veiliger dan de gemiddelde recreant die nu actief is. We kunnen niet met een professionele bubbel aan de slag voor 120 man, maar we gaan komend weekend wel honderdduizenden mensen op het ijs zien.

  Goed, frustratie nu weer aan de kant zetten. Het zij zo. In het weekend zelf maar veilig mooie plekjes opzoeken en voorzichtig wat pasjes zetten (aan mij is geen groot schaatser verloren gegaan).
  Koen en SprintMaster vinden dit leuk.
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  op zich mee eens Lorca. Waar een wil is, is een weg.

  Maar ik snap het vanuit overheidskant ook wel. We zitten niet voor niets in een lockdown natuurlijk. En als er dan mensen niet verder komen dan "blijf lekker 5 jaar binnen zitten joh" dan geeft dat weinig hoop op medewerking van de burgers, die er bij de RvV wel was bijvoorbeeld.

  Maar ik vind het wel enorm jammer. Marathons (wedstrijden) en toertochten (voor mezelf) op natuurijs is het mooiste schaatsen wat er is.
 16. sysya

  sysya Well-Known Member

  Het had denk ik wel gekund, maar dan moet je wel met een goed plan komen en dat is er mede gezien de tijdsdruk denk ik niet gekomen. Daarbij heb je nu helaas niet alleen te maken met een aantal liefhebbers, mensen zitten te springen om een verzetje, gewoon iets waarvoor ze naar buiten kunnen. Je hebt dus niet alleen schaatsfans die hier op afkomen, maar ook mensen die doorgaans niet doodgevonden willen worden bij het NK marathon.

  En over het niet komen gesproken, hoe lang wordt er geroepen dat je 1,5 meter afstand moet houden en hoeveel recreatie schaatsers hielden zich daar vandaag aan? Mensen lijken de afgelopen tijd absoluut geen zin te hebben in het volgens van regels dus ja wat moet je dan? Ook beveiligingsmensen als je ze kunt vinden op korte termijn moeten worden getest lijkt mij zo en die kun je niet zomaar mixen met de politie. Er zijn gewoon een heleboel praktische problemen en die los je niet op voordat het ijs weer weg is.

  De enige oplossing daarvoor is dat mensen zich eindelijk eens gaan gedragen en niet bij elke mogelijkheid de regels negeren en dat is niet iets wat je in een plan kunt opnemen.
  mi vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina