Is polijsten na het slijpen echt nodig?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Ronald Kramer, 14 jan 2023.

 1. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  Inmiddels ben ik alweer het nodige wijzer geworden via deze site. Heb een aanschaf van andere schaatsen gedaan, kwam er achter dat een slijpsteen gevlakt moet worden en heb dat inmiddels ook gedaan. Nu ben ik wat schaatsen betreft niet prestatiegericht, maar meer gericht op lekker rondjes rijden. Ik slijp m'n schaatsen zelf, maar zie regelmatig voorbij komen dat er dan ook nog gepolijst moet worden. Is dat in mijn situatie ook nodig of aan te bevelen, of is slijpen met een groffe en fijne slijpsteen en daarna afbramen voldoende?
 2. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Als je gewoon lekker je rondjes rijdt dan hoef je niet te polijsten. Polijsten levert een kleine tijdwinst op als je wedstrijden rijdt. Het gevoel is niet wezenlijk anders.
 3. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  Dat geeft me duidelijkheid. Bedankt voor je reactie.
 4. JJS

  JJS Active Member

  Van polijsten gaan ze mooi glimmen, finishing touch dus. Noodzakelijk is het niet, tenminste niet voor mij en niet voor wie dan ook die niet veel geeft om de laatste honderdsten van een seconde. (En toch doe ik het vaak wel, om het af te maken en omdat het een kleine moeite is als je toch bezig bent)
 5. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  Belangrijkste reden dat ik dit vroeg was voor mij of het substantieel verschil voor het schaatsen uitmaakt. Daarvan is de conclusie duidelijk, maakt vrijwel niets uit voor de recreatieve schaatser. Daarnaast is de post aanschafkosten voor mij ook een overweging. Eerder ben ik in bezit geweest van een polijstdriehoek. Daarmee heb ik ervaring dat de velletjes polijstpapier best wel snel slijten. Zou dus betekenen als ik zou gaan polijsten, dat ik een polijststeen aan moet schaffen. Dan is mijn gedachte dat de kosten van een polijststeen voor mij niet opwegen tegen de kosten van aanschaf.
 6. ReneW

  ReneW Active Member


  Ik heb van een verbouwing een paar stukken hardstenen dorpel overgehouden. Deze gebruik ik nu voor de finishing touch.
 7. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  Zo zijn er altijd toch weer andere opties die het goed doen. Bdankt voor de tip.
  ReneW vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina