Ireen Wüst ijsbaan, te lang of te kort?

Discussie in 'IJs' gestart door SchaatsDaan, 14 mrt 2017.

 1. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Ik heb laatst langs de baan gehoord dat de ireen Wüst ijsbaan de verkeerde afmetingen heeft.
  Ik heb het aan verschillende mensen nagevraagd, maar sommige zeggen dat hij te lang is, terwijl andere mensen zeggen dat hij te kort is. Ook verschilt het lengteverschil van 50 cm tot 5 meter.
  Nou ben ik benieuwd hoe het echt zit.
  Ik hoop dat jullie mij ermee kunnen helpen.

  Verstuurd vanaf mijn HIGHWAY SIGNS met Tapatalk
  fransvanbakel en EenBrabander vinden dit leuk.
 2. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Ik hoop dat blijkt dat hij langer is, ik reed er voor mijn doen een verschrikkelijke 500m-tijd. Dan heb ik een excuus:D
  fransvanbakel, ZeeKoei en Duif vinden dit leuk.
 3. dsdevries

  dsdevries Active Member

  De lijnen worden toch uitgezet door landmeters onder toezicht van de knsb? Hoe kan het dan dat de baan te kort zou zijn?
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 4. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Er zit een kleine marge in de afmetingen van een ijsbaan maar een rondje (één binnen- en één buitenbocht) zou toch altijd 400m moeten zijn.
  De marge zit 'em in de bocht: de straal (van de binnenrand) van de binnenbocht mag 25m, 25,5m, of 26m zijn.
  Is die straal 26m, dan is het rechte eind iets korter dan wanneer de straal 25m is.
 5. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Klopt, Het enige dat ik me kan bedenken is dat er een lijn van de binnenbocht of buitenbocht te veel naar binnen of naar buiten is geplaatst. Echter zou dat gelijk op moeten vallen. Je inrijbaan is dan namelijk ook een halve meter smaller of breder. Ik kan mij niet voorstellen dat de landmeters van de KNSB dit niet is opgevallen. Zij doen dit namelijk elk jaar voor elke ijsbaan in Nederland.
 6. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Klinkt een beetje als een 'urban myth'. Als het waar is, dan zouden mensen wel een eenduidig antwoord geven toch? Ik bedoel: je zou het wel onthouden als je hoort dat de baan te lang, dan wel te kort is. En inderdaad, ik kan me niet voorstellen dat de KNSB dit niet heeft opgepikt. Die zijn wat dat betreft vrij streng in dit soort dingen.
 7. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Als één van de landmeters van de KNSB kan ik je zeggen dat er nogal eens wat verschil bestaat in de kwaliteit van de uitzettingen. De KNSB heeft geen landmeters maar de baan dient door een gecertificeerde landmeter, dan wel een ieder die er iets vanaf weet-/ met een instrument om kan gaan, ingemeten dan wel uitgezet te worden. De kwaliteit van de uitzetting is geheel afhankelijk van de landmeter en de methode waarmee hij rekent.

  @JaapvdB heeft deels gelijk als hij zegt dat er 25m, 25,5 meter en 26 meter in gebruik is. De officiële regel is dat er elke straal tussen 25 en 26 meter in de bocht mag zitten. In de praktijk rekent 25 meter, 25,5 meter en 26 meter een stuk gemakkelijker dan een maat van 25,36 cm. Daarom zie je het alleen per 0,5 meter oplopen.

  De KNSB controleert alleen of het formulier door de landmeter is ondertekend. Verder niks. Als de landmeter alles verkeerd uitzet zie je dat dus ook terug komen op het ijs.
  fransvanbakel vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina