Inlineskaten in 2022 (NK's, WK's, World Cups, etc.)

Discussie in 'Skeeleren' gestart door Lorca, 21 jun 2022.

Tags:
 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Er was nog geen topic voor wedstrijdbesprekingen, dus laat ik 'm maar even openen.

  Heeft iemand nog de Vierdaagse gevolgd afgelopen week? In de categorie marathon werd zowel bij de mannen als bij de vrouwen door een team skeelerles gegeven. Zowel de eindwinnaar bij de mannen (Swings) als de eindwinnaar bij de vrouwen (Elisa Dul) won 3 wedstrijden, en de overige wedstrijd werd gewonnen door hun belangrijkste helper (Jason Suttels en Marijke Groenewoud). Bij de mannen domineerde Powerslide (in de vorm van Swings en Suttels) en bij de vrouwen was het Habovo/Zaanlander (het inmiddels welbekende trio van Groenewoud, Dul en Maaike Verweij) dat de dienst uitmaakte. Swings is het gehele seizoen haast onverslaanbaar. Dat is hij bij de skeeler World Cups, dus het mag ook geen verrassing heetten dat hij domineert in de Nederlandse wedstrijden (waar het niveau eerlijk gezegd al een paar jaar ernstig tekort komt). Sterker nog, zelfs de jonge Belg Suttels is duidelijk een paar niveautjes beter dan de Nederlanders. Daar is nog een enorme inhaalslag te maken, maar de meesten in Nederland kiezen toch voor een voorbereiding gericht op het ijs, in plaats van het asfalt. Laat Swings, maar ook Groenewoud en Dul (die dan weer wel de internationale wedstrijden hebben overgeslagen), nou net bewijzen dat een combinatie ook prima kan werken.

  Bij de vrouwen zie je een beeld dat haast parallel is aan het winterseizoen op de schaats: het team van Anema is oppermachtig. Tactisch worden de juiste beslissingen genomen, de drie worden qua inhoud ieder jaar sterker en ze - in het bijzonder Groenewoud en Dul - zijn enorm rap. Vooral Groenewoud is indrukwekkend. Won voor de Vierdaagse op één marathon na (Verweij werd uitgespeeld, maar die viel uit de kopgroep) alle wedstrijden en cijfert zich in de Vierdaagse zonder gemor weg voor Dul. Gelet op al het beulswerk dat ze in dat kader op kop heeft verricht is ze allang geen ''pure sprinter'' meer. Dat bewees ze ook in de derde Vierdaagse wedstrijd waar ze met een flinke solo alleen aankwam. Duidelijk is dat Dul en Groenewoud d.m.v. de marathoncompetitie flink aan het investeren zijn in hun duurvermogen (ze hebben allebei aangegeven zich meer met het allrounden/3km te willen bemoeien). Ik ben benieuwd welke gevolgen dat op het ijs gaat hebben voor de 1000/1500m. Hopelijk behouden ze hun kenmerkende snelheid, zodat ze om de prijzen kunnen meedoen op de mijl.

  Aankomend weekend zijn de NK's. De eerste twee dagen (wegwedstrijden + marathon) zijn op 24 en 25 juni in Achterveld. Op 26 juni is het NK 100m in het Vondelpark te Amsterdam (zeer fraaie locatie). Qua deelnemersveld zijn de logische toppers uiteraard van de partij, maar Jumbo en Reggeborgh hebben voor het eerst in jaren hun skeeleraars vrijgegeven voor de wedstrijden! Dat betekend dat we onder meer Jorrit Bergsma (logisch), Evelien Vijn en Jordy van Workum gaan zien op de marathon, en Merijn Scheperkamp, Janno Botman en Stefan Westenbroek op de 100m. Op die 100m zullen meer langebaners meedoen, zoals Voskamp en Drost. Goede ontwikkeling.
  SprintMaster vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina