Inlineskaten in 2022 (NK's, WK's, World Cups, etc.)

Discussie in 'Skeeleren' gestart door Lorca, 21 jun 2022.

Tags:
 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Er was nog geen topic voor wedstrijdbesprekingen, dus laat ik 'm maar even openen.

  Heeft iemand nog de Vierdaagse gevolgd afgelopen week? In de categorie marathon werd zowel bij de mannen als bij de vrouwen door een team skeelerles gegeven. Zowel de eindwinnaar bij de mannen (Swings) als de eindwinnaar bij de vrouwen (Elisa Dul) won 3 wedstrijden, en de overige wedstrijd werd gewonnen door hun belangrijkste helper (Jason Suttels en Marijke Groenewoud). Bij de mannen domineerde Powerslide (in de vorm van Swings en Suttels) en bij de vrouwen was het Habovo/Zaanlander (het inmiddels welbekende trio van Groenewoud, Dul en Maaike Verweij) dat de dienst uitmaakte. Swings is het gehele seizoen haast onverslaanbaar. Dat is hij bij de skeeler World Cups, dus het mag ook geen verrassing heetten dat hij domineert in de Nederlandse wedstrijden (waar het niveau eerlijk gezegd al een paar jaar ernstig tekort komt). Sterker nog, zelfs de jonge Belg Suttels is duidelijk een paar niveautjes beter dan de Nederlanders. Daar is nog een enorme inhaalslag te maken, maar de meesten in Nederland kiezen toch voor een voorbereiding gericht op het ijs, in plaats van het asfalt. Laat Swings, maar ook Groenewoud en Dul (die dan weer wel de internationale wedstrijden hebben overgeslagen), nou net bewijzen dat een combinatie ook prima kan werken.

  Bij de vrouwen zie je een beeld dat haast parallel is aan het winterseizoen op de schaats: het team van Anema is oppermachtig. Tactisch worden de juiste beslissingen genomen, de drie worden qua inhoud ieder jaar sterker en ze - in het bijzonder Groenewoud en Dul - zijn enorm rap. Vooral Groenewoud is indrukwekkend. Won voor de Vierdaagse op één marathon na (Verweij werd uitgespeeld, maar die viel uit de kopgroep) alle wedstrijden en cijfert zich in de Vierdaagse zonder gemor weg voor Dul. Gelet op al het beulswerk dat ze in dat kader op kop heeft verricht is ze allang geen ''pure sprinter'' meer. Dat bewees ze ook in de derde Vierdaagse wedstrijd waar ze met een flinke solo alleen aankwam. Duidelijk is dat Dul en Groenewoud d.m.v. de marathoncompetitie flink aan het investeren zijn in hun duurvermogen (ze hebben allebei aangegeven zich meer met het allrounden/3km te willen bemoeien). Ik ben benieuwd welke gevolgen dat op het ijs gaat hebben voor de 1000/1500m. Hopelijk behouden ze hun kenmerkende snelheid, zodat ze om de prijzen kunnen meedoen op de mijl.

  Aankomend weekend zijn de NK's. De eerste twee dagen (wegwedstrijden + marathon) zijn op 24 en 25 juni in Achterveld. Op 26 juni is het NK 100m in het Vondelpark te Amsterdam (zeer fraaie locatie). Qua deelnemersveld zijn de logische toppers uiteraard van de partij, maar Jumbo en Reggeborgh hebben voor het eerst in jaren hun skeeleraars vrijgegeven voor de wedstrijden! Dat betekend dat we onder meer Jorrit Bergsma (logisch), Evelien Vijn en Jordy van Workum gaan zien op de marathon, en Merijn Scheperkamp, Janno Botman en Stefan Westenbroek op de 100m. Op die 100m zullen meer langebaners meedoen, zoals Voskamp en Drost. Goede ontwikkeling.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 2. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Op de Wereldspelen pakt Swings 4x goud en 1x brons op 5 races.
  Ook in de vorige 2 edities van de World Games viel ie in de prijzen, na 2x goud in 2013 en 2x goud in 2017 was het dus gisteren zijn 8ste goud.
  Zijn EK/WK/Berlijn-titels indachtig begint dit stilaan 'G.O.A.T.'-achtige proporties aan te nemen.
  strawbale vindt dit leuk.
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Op Teletekst staan nu wat uitslagen (200m dual tijdrit, 1000 meter, 10 km afvalkoers) van het NK baan in Rijssen. Ik neem aan dat ze de NKs weg en baan opgesplitst om wat meer wedstrijden te krijgen (en wat minder wedstrijden korter achter elkaar)? Maar waarom plan je zo'n NK net in een van de weken dat er ook een mondiaal wereldtoernooi op een ander continent plaatsvindt? Is dat niet al een beetje toegeven dat de Nederlanders niets op de World Games te zoeken hebben?
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Op schaatsen.nl staan een paar artikelen hierover. Met name over de afwezigheid van de Nederlanders op de World Games (wat toch een beetje de OS van het inlineskaten zijn). De KNSB was al niet van plan om Nederlanders daarnaar toe te sturen, zodat het NK Baan op die plek neergezet kon worden. Over die beslissing waren de meningen op z'n zachtst gezegd zeer verdeeld.

  *EDIT: zie oa. https://www.schaatsen.nl/nieuws/2022/juni/geen-teamnl-op-world-games-gemiste-kans/

  Niettemin was de planning van het NK Baan alsnog zeer ongelukkig (itt tot de wegwedstrijden waar werkelijk iedereen van de partij was). Jumbo-Visma marathon en Reggeborgh marathon zaten in Inzell voor het zomerijs en de dames van Zaanlander hadden al besloten de baan dit jaar links te laten liggen (en alleen op de weg mee te doen). Zodoende was het toernooi al grotendeels onthoofd voordat het zou beginnen.
  Laatst bewerkt: 22 jul 2022
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Vandaag staat Daags na de Tour op het programma in Boxmeer. Anno 2022 niet alleen een wielercriterium, maar ook een skeelerwedstrijd die tot de Reggeborgh Marathon Cup behoort. En dus staan vanaf 14.15 uur (de dames beginnen een minuut later) oa. skeeleraars van Zaanlander, Reggeborgh en Jumbo Visma aan het vertrek. Als klap op de vuurpijl worden de wedstrijden ook nog eens online gestreamd!

  Kijk hier mee:
  SprintMaster vindt dit leuk.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Mooie wedstrijden in Boxmeer, maar de laatste 200m werd bij de heren wel ontzettend ontsierd door de motor die flink in de wegstond bij een lastig segment. Daardoor werden Visser en met name Harink lelijk gehinderd. Dat was letterlijk net voor de sprint dus dat verpest mooi de finale.

  Dames:
  1. Elisa Dul
  2. Marijke Groenewoud
  3. Lianne van Loon

  Heren:
  1. Crispijn Ariëns
  2. Harm Visser
  3. Robert Post
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Vanmiddag staat, vanaf 17.00 uur, de finale van de Inline Marathoncup op het programma. De wedstrijd wordt gehouden in Poederoijen en er is een livestream beschikbaar:
  https://www.facebook.com/marathonpoederoijen/

  De camera staat waarschijnlijk alleen op start/finish gericht, dus een gehele wedstrijdregistratie is het niet. Maar beter iets dan niets. Bij de heren doen naast de gebruikelijke marathontoppers ook de Belgische marathontoppers mee (als voorbereiding op het EK van volgende maand). Niet alleen Bart Swings en sidekick Jason Suttels, maar ook Brecht Lippens en Indra Medard staan aan het vertrek. Een zege van de Belgen lijkt daarmee haast een voldongen feit, maar het blijft koers. Klassementsleider is kampioen-klassementenrijder Crispijn Ariëns. Bij de dames is de strijd om het klassement al geruime tijd beslist: Marijke Groenewoud is allang niet meer te achterhalen. De vraag is alleen of ze vandaag zelf voor de zege gaat, of opnieuw probeert haar ploeggenoten Maaike Verweij of Elisa Dul aan de zege te helpen. De enige niet-Zaanlander die dit seizoen een wedstrijd (twee zelfs) wist te winnen is Ineke Dedden. Zij is daarmee ook de voornaamste kandidaat om een nieuwe Zaanlander-zege te voorkomen. Het lukte haar vorige week in Apeldoorn door in een sprint-a-deux Verweij te verslaan, dus wie weet wat er deze week mogelijk is.
 8. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Men maakt weer de standaard fout door het beeld staand te doen i.p.v. liggend.
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  En er niemand naast te laten staan voor het geval de Facebook-verbinding wegvalt...

  EDIT: daar zijn we weer!
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Geen stream kennelijk bij de heren, dus maar even de actuele stand in koers:
  Koplopers: Swings & Ariëns;
  Achtervolgers: Harink, Ter Haar, Van der Horst & B. Hoolwerf

  Uitslag dames:
  1. Marijke Groenewoud
  2. Elsemieke van Maaren
  3. Sanne Oosterwijk (eerstejaars A-junior!)
  SprintMaster vindt dit leuk.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Zoals er bij de dames geen maat staat op Groenewoud, staat er bij de heren geen maat op Swings. Afgetekende overwinning opnieuw. Zilver en brons is er voor Ariëns en Bart Hoolwerf. De klassementen gaan naar Groenewoud (6 Cup wedstrijden gewonnen) en Ariëns (1 Cup wedstrijd gewonnen).
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Zaterdag was al weer het laatste grote nationale evenement in Hallum, het open NK marathon. De heren reden vier grote rondes van 21.1 km plus 10 plaatselijke rondes van 1.5 km. De dames en masters drie grote rondes. Ondanks de kleine startvelden (22 heren, 9 dames en 15 masters) werd het m.n. bij de heren toch een mooie strijd. Daarvoor zorgden ook de zware omstandigheden: zwaar asfalt met her en der aangekoekt modder plus twee vijf sterren klinkerstroken in Marrum (400 meter) en Hallum (liefst 750 meter). En natuurlijk de westenwind kracht 4 (20 km/h) die op het lange stuk richting Marrum behoorlijk tegen stond. Dit jaar was er overigens geen extra lus van 2 km door Hijum ter ere van Willem Poelstra.

  Bij de dames kwamen na twee rondes Marijke Groenewoud en Beau Wagemaker samen door en lagen de anderen op een gaatje. De dames werden nog even gegangmaakt door Pieter Jorn Gemser die in Bartlehiem de dames los reed en de wedstrijd bij de masters won. In de sprint was Groenewoud duidelijk de snelste. De strijd om de derde plek was heel spannend en werd gewonnen door Demi Huiden voor Brit Qualm en Esther Kiel.
  Dan de strijd bij de heren: Jumbo Visma was op volle sterkte aanwezig (complete marathon schaatsploeg) en ook Jorrit Bergsma die zijn eerste wedstrijd bij zijn nieuwe ploeg reed. Bij Reggeborgh geen Gary Hekman en Bart Hoolwerf (zij reden een zware gravel wedstrijd in Zweden) maar wel Crispijn Ariëns en Nederlands kampioen Ronald Haasjes. A6 had o.a. Peter Michael en Mark Middelkoop. En dan deed Bart Swings weer eens mee ... Jumbo Visma wist zijn mannen lange tijd voorin te houden, na de derde doorkomst zaten ze nog met drie: Robert Post, Casper de Gier en Harm Visser, verder Crispijn Ariëns en Ronald Haasjes (Reggeborgh), Bart Swings en Mark Middelkoop. Jorrit Bergsma was in de derde ronde op een gaatje komen te zitten. De beslissing voor de kopgroep viel in de vierde grote ronde vlak na Wanswert. Het was eerst Bart Swings die vanaf kop een maximale versnelling doorvoerde waar de meesten maar op hangen en wurgen konden aanklampen. Kort daarna was het Crispijn Ariëns die met een schijnbeweging, eerst dreigen om buitenom te gaan en vervolgens binnendoor knallen, de boel definitief brak. De meesten gaven het toen op. Harm Visser die in de rug van Ariëns zat kon mee terwijl Bart Swings een maximale inspanning nodig had om het gat dicht te rijden. Daarna was het de twee favorieten erom te doen om sprinter Harm Visser los te rijden. Dat lukte uiteindelijk op de klinkers van Hallum waar Ariëns de gashendel nog een keer vol open trok. Visser maakte in de bocht naar rechts een misslag en lag daarna op een gaatje maar wist door goed door te blijven rijden toch weer bij te komen. Na een paar plaatselijke rondes was er nog een versnelling van Ariëns en toen was Visser definitief gelost. Vervolgens reden de twee in een constant tempo door. Swings was te sterk in de eindsprint. Toen Ariëns aanzette wist Swings dit meteen op te vangen.

  Beelden zijn terug te zien:
  Bartlehiem Skeelertocht 2022 - YouTube
  Hoogtepunten: start vanaf 1:45:30, tweede doorkomst dames vanaf 3:07:15 en daarna een groot deel van de laatste ronde, vanaf 3:29:55 de derde doorkomst van de heren, vanaf 3:33:30 de dames op de klinkerstrook in Marrum, vanaf 3:46:40 de finish van de dames, vanaf 3:47:10 de beslissende fase bij de heren, vanaf 3:53:45 de klinkerstrook in Marrum, vanaf 4:02:30 de klinkerstrook in Hallum, vanaf 4:04:25 de plaatselijke rondes, vanaf 4:28:15 de ontknoping.

  Voor de toerrijders was er de mogelijkheid om 1 of 2 rondes (marathon) te rijden. Voor de jongsten een korte ronde van 12.5 km waar nogal wat jeugd op af kwam. Op die manier hopelijk weer wat meer aanwas voor de sport.

  EDIT: video is aangepast. Tijden moeten -1:39:30 genomen worden.
  Laatst bewerkt: 26 aug 2022
  Lorca en ZeeKoei vinden dit leuk.
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  GroeneWOUD ;)

  Het waren best mooie wedstrijdjes om naast de Vuelta via de stream te volgen. De winnaars waren voorspelbaar, maar op basis van het seizoen zeker verdiend. Groenewoud en Swings zijn al het hele seizoen onbenaderbaar voor de rest. Al leek het bij Swings zowaar een keer moeite te kosten. Maar als je hem niet ruim voor de finish los krijgt, dan wordt het lastig om hem in de sprint te kloppen onder deze goede omstandigheden.

  Wel ontzettend jammer dat het deelnemersveld te wensen overliet. Erg kleine pelotonnetjes. Nog geen 10 dames aan de start en net boven de 20 deelnemers bij de heren. Erg spijtig, want Hallum wordt toch steeds ontzettend goed georganiseerd. Altijd druk, mooi parcours, prijzengelden zijn oké, de organisatie steekt er duidelijk veel effort in en de koers heeft een rijk verleden. Daar moet toch elke marathonrijder en inliner aan mee willen doen? Goed, er zijn een paar rijders oppermachtig, maar als je niet start win je nooit (bovendien kan niet iedereen winnen). Misschien wordt het ONK ook gewoon niet meer op een prettig moment op de kalender gehouden. Steeds meer inliners leggen de focus op de schaats en dan is het misschien niet al te handig dat de koers verreden wordt middenin de eerste zomerijsperiode. Misschien zijn er momenteel wat weinig pure inlinespecialisten over in het marathonpeloton. De marathonrijders die geen inlineverleden hebben kiezen waarschijnlijk toch liever voor een paar wielerkoersen.
 14. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Een verrassende ontknoping van de dames marathon op het EK: Lianne van Loon pakt de winst in de eindsprint! De hele wedstrijd werd gedomineerd door de Francaises en Italiaansen. Paar keer een kleine kopgroep die nooit veel ruimte kreeg.
  Uitslag:
  1. Lianne van Loon
  2. Marie Dupuy (Fra)
  3. Marine Lefeuvre (Fra)
  4. Luisa Wollaway (Ita)
  5. Ana Humanes (Spa)

  Zo meteen live de heren, te zien via STREAMING - European Speed Skating Championships 2022 (europeanws2022.it)
 15. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Inmiddels zijn de heren ook klaar. Er ontstond na 20 minuten een kopgroep van 6 man met Rhijnen (Dui), Ferrie en Fourneret (Fra), Suttels (Bel), Peula (Spa) en Wenger (Zwi). Fourneret viel een paar rondes later af. In de achtervolging gingen Swings en Loubineaud (Fra) toen de achterstand al 48 seconden was. Omdat er voorin goed door gereden werd bleef het verschil redelijk constant. Pas in de laatste paar rondes kwamen de twee dichterbij. Bij het ingaan van de laatste ronde was het nog 26 secondes. Voorin viel het wat stil en op een paar honderd meter van het eind kwamen de twee er bij. De sprint tussen Swings en Ferrie was heel spannend en uiteindelijk was het verschil op de streep 1 duizendste seconde! Ferrie werd als winnaar gegeven maar ik heb geen fotofinish gezien.

  Uitslag:
  1. Martin Ferrie (Fra)
  2. Bart Swings (Bel)
  3. Felix Rhijnen (Dui)
  4. Livio Wenger (Zwi)
  5. Patxi Peula (Spa)
  6. Jason Suttels (Bel)
  7. Timothy Loubineaud (Fra)
 16. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Bartje kon zich weer lekker laten gaan in Berlijn, pakte in een nieuw WR zijn 8ste zege, solo met een paar minuten voorsprong op Rhijnen, Suttels werd derde.

Deel Deze Pagina