Ijshockey schaatsen overstappen naar noren

Discussie in 'Techniek & training' gestart door skippy74, 13 feb 2012.

 1. skippy74

  skippy74 New Member

  Ik heb vroeger op noren wedstrijden geschaats. Ik was geen hoogvlieger en op mijn 15 de mee gestopt. Ik ben toen overgestap naar ijshockey schaatsen om met vrienden te kunnen ijshockeyen. Ben daarna alitjd op ijschockey schaatsen blijven schaatsen.

  Inmiddels ben ik 37 en ben deze winter periode weer veel gaan schaatsen en nu wil ik toch weer terug overstappen op noren om af en toe en tochtje te maken of op de ijsbaan wat kilometers te maken. Ik heb nog wel een poging gewaagd op noren op de kunstijsbaan maar het leek wel of mijn schenen exploderde van de pijn. Heeft het te maken dat ik noren niet zoveel ondersteuning van de schoenen heb? Wat voor noren raden jullie aan om aan te schaffen?
 2. Myrna

  Myrna Member

 3. skippy74

  skippy74 New Member

  Ik had inderdaad de normalen noren. Is wel een goed idee om ze eerst een te huren voordat ik iets ga aanschaffen.
 4. gijsvs

  gijsvs New Member

  Lukt het je wel om recht op de schaats te staan? Heel veel "beginners" op noren rijden constant met enkels naar binnen hellend. Ik heb daar zelf erg lang moeite mee gehad, en zie daar ook veel anderen moeite mee hebben. Daarbij heb ik heel lang de schuld gegeven aan mijn enkels die te zwak zouden zijn, maar uiteindelijk heb ik het na veel oefening toch onder de knie gekregen om mijn voeten recht boven mijn schaats te houden (en uiteindelijk lukt het me nu zelfs steeds beter om echt op de buitenkant aan te snijden). Inmiddels denk ik daar nauwelijks meer bij na. Ik gok dus dat het voor veel mensen ook een kwestie is van aanhouden en doorzetten totdat je de balans beter kan vinden. Ik heb ook echt het idee dat ik nu, na al die tijd, daadwerkelijk meer controle heb op mijn gewone noren dan ik op combinoren zou hebben.

  Aan de andere kant: ik kan me ook voorstellen dat je geen zin hebt om net zo lang af te zien op gewone noren totdat je de balans hebt gevonden. Dan zijn die combinoren vast ook een uitkomst. Uiteindelijk moet je toch plezier houden in het schaatsen!
 5. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Denk dat gijs gelijk heeft met alles wat hij in de bovenste alinea verteld!
  Het si zo,n andere manier van schaatsen, totaal andere doelstelling in technisch opzicht; waar je met ijhockey instant alle kanten moet kunnen wenden kan dit ook alleen dankzij de vorm van het ijzer, de noor dwingt je om gelijkmatig en ritmisch te schaatsen zonder fratsen; om er het optimale uit te halen.
  De pijn aan je schenen beteknt dat je veel moet corrigeren met je balans, en veels te vaak nog voorop rijdt, ipv achterop te zitten, dan doe je dus teveel met je lichaam omdat je bijvb extra wilt afzetten voorwaartsgericht, en dan breng je jezelf voortdurend uit balans( voor achter balans; de druk wisselt dan tussen voor en achter, en dan werk je jezelf tegen.
  Je zult echt merken als je daar aan went, om achterop te blijven( druk achterop het ijzer) je schenen aanmerkelijk ontlast!

  En ik zou iemand geen combinoor aanraden; das alles behalve elegant voor zo,n mooie sport als schaatsen; zijn net skischoenen; enkele modellen uitgezonderd maar dan bedoel ik meer de toertocht schaatsen, die zijn wel ok. misschien is zo,n type schaats als zandstra balangrud een mooie midi, is toch eerder een halflage schoen maar wel stevig; maar aub niet van die hardplastic gevallen!!
 6. schaatsbart

  schaatsbart Member

  grappig in een ander topic, volgens mij ook door jou geplaatsd zie ik dat wortelzicht ook dacht aan de zandstra semi combinoor!
 7. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  @schaatsbart de combinoren zien er inderdaad niet elegant uit, maar ik schaats daar sinds 1994 elk jaar wel een aantal keren mee op natuur- en kunstijs en ben nog steeds heel tevreden. Ik kan niet overstappen in de bochten, maar dat maakt mij niet uit, het gaat mij om het plezier.
  Mijn combinoren waren voor die tijd duur. Voor vikings met leren schoen had ik toen minder betaald.

  Als ik nu nieuwe schaatsen zou kopen, dan zou ik mij laten leiden door: zitten ze lekker, kan ik er goed op staan en schaatsen, hoe vaak en waar ga ik schaatsen en wat wil ik er voor betalen.
 8. Myrna

  Myrna Member

  Ik denk dat het voor iedereen anders is. Mijn ervaring was dat ik een tijd op ijshockey heb geschaatst als ik af en toe naar de ijsbaan ging of op natuurijs ging schaatsen. Toen kreeg ik combinoren en schaatste ik af en toe. Toen ik op les ging had ik totaal geen techniek en schaatste ik op combinoren. Een jaar later ging ik meteen op klapschaatsen. En ik heb daar geen spijt van gehad. En nu schaats ik redelijk.

  Mijn tip is om gewoon verschillende schaatsen te huren (kan bij de ijsbaan) en die uit te proberen.
  Ik denk dus dat iedereen het anders ervaart. En zo kan skippy74 kijken wat het fijnste is.
  Misschien heb je wel noren nodig met wat meer steun. Schaatswinkels weten wel welke schoenen meer ondersteuning geven. Succes in ieder geval met het vinden van een goede schaats voor jou. :)
 9. schaatsbart

  schaatsbart Member

  mcat, tuurlijk heb je ook weer gelijk in; als t voor je werkt! T is ook niet zo eenvoudig om uit t ruime aanbod van mogelijkheden te kiezen1 Kan me voorstellen als je ijshockeyschaatsen gewend ben, dat je ineens met noren; lage schoen,.... wel een beetje steun mist, maar zou dat niet een kwestie van wennen zijn?? Adviseren is makkelijker dan kiezen!

Deel Deze Pagina