Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Wat is precies de hogere en lagere luchtweerstand? Het lijkt alsof je bij de oranje lijn ongeveer 10% sneller gaat dan bij de rode lijn bij hetzelfde vermogen, maar zelfs op de 1500 meter (waar het verschil tussen hoogland en laagland het grootst is) is de snelheid van het wereldrecord maar 2.8% sneller dan het wereldrecord laaglandbanen.Als je schaatst moet je jezelf door de lucht heen duwen. Hoeveel vermogen in Watt je nuttig op het ijs moet leggen staat in deze grafiek.
Bekijk bijlage 4607
Wat is precies de hogere en lagere luchtweerstand? Het lijkt alsof je bij de oranje lijn ongeveer 10% sneller gaat dan bij de rode lijn bij hetzelfde vermogen, maar zelfs op de 1500 meter (waar het verschil tussen hoogland en laagland het grootst is) is de snelheid van het wereldrecord maar 2.8% sneller dan het wereldrecord laaglandbanen.
Houd deze grafiek ook rekening met de middelpuntvliedende kracht in de bocht? Of gaat dit alleen over het verplaatsen van de lucht? Zit de ijsweerstand hier ook bij in?
Mooi om te zien dat Kjeld Nuis twee armen op z'n rug doet. Hij wordt daar een stuk aerodynamischer door en ondervind hierdoor minder luchtweerstand, maar doordat hij z'n armen strak op z'n rug heeft is het lastiger om, alleen met z'n benen en bovenlichaam, maximaal vermogen te genereren.Wat is precies de hogere en lagere luchtweerstand? Het lijkt alsof je bij de oranje lijn ongeveer 10% sneller gaat dan bij de rode lijn bij hetzelfde vermogen, maar zelfs op de 1500 meter (waar het verschil tussen hoogland en laagland het grootst is) is de snelheid van het wereldrecord maar 2.8% sneller dan het wereldrecord laaglandbanen.
Het eerste is algemeen bekend. Het tweede vind ik interessant: is er een formule die het hiervoor benodigde vermogen uitdrukt? Zelf denk ik aan iets als een constante vermenigvuldigd met de centripetale kracht, dus c * m * v * v /r (m = massa, v = snelheid, r = bochtstraal). Op het rechte eind moet er ook rekening gehouden worden met het verplaatsen van het lichaamsgewicht: iets als c2 * m * v.Deze grafiek geldt alleen voor de luchtweerstand die een schaatser (of fietser) ondervind. Het benodigd vermogen om de schaatser de bocht om te duwen zit hier niet in.
Het eerste is algemeen bekend. Het tweede vind ik interessant: is er een formule die het hiervoor benodigde vermogen uitdrukt? Zelf denk ik aan iets als een constante vermenigvuldigd met de centripetale kracht, dus c * m * v * v /r (m = massa, v = snelheid, r = bochtstraal). Op het rechte eind moet er ook rekening gehouden worden met het verplaatsen van het lichaamsgewicht: iets als c2 * m * v.