Hoevaak Trainen (beginnend schaatser)

Discussie in 'Techniek & training' gestart door laurensxeon, 29 jan 2009.

  1. laurensxeon

    laurensxeon New Member

    Hallo

    in mijn jeugd heb ik al een tijdje op schaats training gezeten maar ik heb sinds kort de draad na ongeveer 12 jaar de draad weer eens op gepakt.

    ik ben 22 (1.80cm & 65KG)en zit nu weer op schaats training. mijn conditie is nog wat laag, nu is mijn vraag hoevaak kan ik in de week gaan trainen. wat is goed en wat is slecht. ik loop aan het begin rustig in en verhoog langzaam het tempo voordat ik op het ijs ga. als ik er af kom loop ik rustig uit. ik denk dat ik z'n 2 uur op het ijs sta en ik heb de dag er na geen last van spierpijn of iets derdelijks en ik verneem niet dat ik schaatsen heb aangehad in de vorm van blaren. in de afgelopen 3 week ben ik 6 keer op de baan geweest. dat is dus 2 keer in de week.

    is het slecht als ik dit verhoog naar 3 keer per week omdat ik nog maar een beginner ben? qua techniek valt het nog wel mee. kan op 1 schaats de bocht door mits genoeg vaart. pootje over zonder schraapen lukt ook al redelijk met linkerschaats op de buitenkant \ . en de glijfase krijg ik ook redelijk onder de knie.

    ik hoop dat ik een beetje duidelijk ben in de status van mijn schaats gebeuren.
  2. doddeltje

    doddeltje Member

    2-3 keer per week is prima
    probeer misschien nog een extra 'droogtraining' in te lassen. er zijn genoeg specifieke schaatsoefeningen die je kan oefenen buiten de schaatsbaan
  3. Madeleine

    Madeleine New Member

    Volgens mij is 2-3x ook wel prima.
    Verder gewoon goed naar je lichaam luisteren zou ik zeggen.
  4. Tjark

    Tjark Active Member

    En goed eten... 1.80cm & 65KG is nou niet echt een goede verhouding.
  5. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    huh?

    BMI is 20,kleinbeetje... heb zelf jarenlang uitstekend geleefd met een BMI van onder de 20... Dus verhouding kan je zo niks van zeggen :)
  6. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    In plaats van een keer extra schaatsen zou ik een conditietraining erbij doen.. bijvoorbeeld fietsen of spinnen.
    Daarnaast ook een paar keer per week wat buikspieroefeningen.. voor de huidige hypers.. je core-stability trainingen.

    Van de zomer bij een ijsclub droogtrainingen en/of skeelertrainingen gaan doen.

    Have fun..

    (toen ik op mijn top was woog ik 67kg bij 1.83...nu 23 jaar later rij ik dezelfde tijden... toen op vast nu op klappers train de helft of minder en weeg 95 kg :oops: :cry: )
  7. laurensxeon

    laurensxeon New Member

    Ja de BMI is net 20 dat zit nog in het groene gedeelte. kan helaas niet aankomen van vet dus moet het hebben van spier ontwikkeling.

    vant zomer ga ik idd op training bij een (studenten)schaats vereniging ben nog student dus de kosten zijn erg laag.

    ga over 2 week stage lopen bij een bedrijf met eigen sportschool en ik heb een boek over welke spier groepen getraint kunnen worden. en het luisteren naar je lichaam is idd belangrijk.
  8. Tjark

    Tjark Active Member

    En juist daarvoor moet je _goed_ eten (goed en veel)
  9. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Als je zo dun bent, is het een idee om in plaats van een keer extra schaatsen een keer krachttraining te doen. In dat boek van je staan vast wel mooie oefeningen. Daar kom je van aan en op een gezonde manier, en je gaat natuurlijk harder schaatsen.
    Maar zoals Tjark ook zegt, daarbij moet je goed eten, dus veel eiwitten en dergelijke.

    Ik zou zeggen, google eens op krachttraining en je vindt een lading informatie.

    (@ Reitse: de BMI geeft júist de verhouding aan en dus kun je daar juist iets over zeggen! Een BMI van net 20 is laag. Niet te laag, maar wel laag. Onder de 20 is trouwens wel te laag, als je dat hebt zou ik wel op je eten gaan letten. Dat jij er jaren mee geleefd hebt houdt niet in dat het ook gezond is...)
  10. Liezl

    Liezl New Member

    Laag BMI zegt niet zo heel veel vind ik.

    Ik heb een BMI van 19.8, ik heb gewoon vrijwel geen vet, eet veel (6-8 boterhammen/dag) de kroketten uit de kantine niet meegerekend, heb een hekel aan hongergevoel dus ben eigenlijk een continue eter. ;). Verder ben ik prima gezond!
  11. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Met het gewicht is niet zo heel veel mis. Gewoon iemand die niet zo zwaar gebouwd is. Overigens zou ik gewoon 3 keer in de week gaan schaatsen, dan kan een lichaam van 22 makkelijk aan. Ik zou niet eens van je trainingen vervangen door een alternatieve training. Schaatsen leer je vooral door het veel te doen en veel aan je techniek te werken, bovendien train je tijdens het schaatsen al de juiste spieren. Alle droogtrainingen zijn zonde-tijd die je niet op het ijs doorbrengt.
  12. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    BMI is natuurlijk ook niet zaligmakend, maar het punt is dat laurensxeon nu wil beginnen met 3x per week 2 uur trainen en een BMI aan de lage kant heeft. Een supermooi streven, maar daarmee gaat zijn verbranding ook omhoog. Om te voorkomen dat hij verder zou afvallen moet hij dus wél op zijn voeding letten. Dus een bammetje meer eten en ook letten op de voedingswaarde, krijgt hij wel genoeg calorieën, koolhydraten en eiwitten binnen in kwalitatief (qua voedingsstoffen) goed voedsel. Een extra hamburger van de mac zet namelijk niet veel zoden aan de dijk. Zo valt hij niet af en heeft hij genoeg voedingsstoffen om fatsoenlijk te kunnen trainen en spieren op te bouwen.
  13. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Ik vind BMI een beetje onzin. Het hangt er namelijk ook van af hoe je bent gebouwd (breed of smal). Mijn BMI is meestal beneden de 17 (altijd al zo geweest), maar ik ben echt nooit ziek en sport vele keren in de week. Ben wel heel benieuwd wat goed voedsel is om spieren op te bouwen, dus als er nog specialisten zijn? (NB: liever niet alleen maar koolhydraten/suiker).
  14. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    @ Enkeltje: Een BMI van 17 is wel heel erg laag hoor. Als je BMI onder de 17 is en je sport vele keren in de week, dan is het belangrijk om op je voedsel te letten.

    BMI is niet zaligmakend, maar voor de normale mens geeft het wel degelijk een goede indicatie voor de verhouding tussen lengte en gewicht. Het is niet zo dat de grenzen keiharde afkappunten zijn, maar 17 is wel een stuk onder de grens van 20. Je kunt de BMI niet echt goed gebruiken voor 'afwijkende' mensen, en daar worden bv kinderen en topsporters mee bedoeld. Maar een heel groot deel van de bevolking past aardig in de BMI range. BMI in combinatie met vetpercentage zegt vaak al wat meer. Het vetpercentage is wel belangrijk, want vet heeft ook een functie in je lichaam, het beinvloedt onder andere je hormoonspiegel.

    Voedsel voor spieren zijn eiwitten (kwark, vlees etc, de precieze dingen heb ik even niet paraat). Daar worden spieren mee opgebouwd. Als je gaat sporten terwijl je onvoldoende eiwitten eet, worden je spieren afgbroken in plaats van opgebouwd. Maar spieren ontstaan niet zomaar door eiwitten te eten, je moet er wel bij sporten (vooral krachttraining).

    En krachttraining is natuurlijk niet zaligmakend (integendeel), voor het schaatsen heb je ook een goede conditie nodig, anders haal je de finish van de 500m niet eens.
  15. gijs

    gijs Member

    Eiwitten en on-verzadigden vetten. Voor een goeie verbranding heb je 50% koolhydraten 1/3 vetten (onverzadigd) en 1/6 eiwitten. Deze stoffen zijn overigens ook bouw stoffen dus als je zorgt dat je deze binnen krijgt dan kan je lichaam aan de slag (ik had een 8.6 voor mijn biologie hoofdstuk voeding!).
  16. allard

    allard Active Member

    Krachttraining zou ik de meeste mensen sowiezo niet aanraden (dat met fitness-apparaten dan). Je krijgt er wel lekkere dikke benen van, en je kan veel gewicht wegduwen, maar je wordt er wel traag van. Terwijl je met schaatsen nou juist snel moet zijn met je bewegingen, maar ook goed(coördinatie dus). Het soort krachttraining waar je wel aan zou kunnen denken zijn verschillende dynamische bewegingen in de schaatshouding. Zonder gewichten. Denk dan aan de bekende schaatssprongen. Daar is genoeg over te vinden op het forum.

    Verder zou ik idd in de winter niet te veel naast het schaatsen doen. Gewoon lekker veel schaatsen, focussen op techniek, en daarin de verbetering zoeken. Als je écht goed wordt, kan je altijd nog intensief gaan trainen. 2 uur op het ijs vind ik trouwens wel te lang. Na 1 uur is je lichaam vaak al wel zo vermoeid dat je de nieuwe technische bewegingen niet goed meer kan uitvoeren, en dan juist weer terugvalt in je oude bewegingspatroon.

    In de zomer kan je natuurlijk wel als een beest aan het trainen gaan. Wat lopen, springen, beetje fietsen.
  17. martelino

    martelino New Member

    BMI alleen gebaseerd op gewicht en lengte zegt helemaal niets. Je botten, een bredere of smallere bouw, je schoenmaat, dikke billen of heupen en de grootte van je hoofd worden niet meegenomen in de index. Totale flauwekul. Het gaat hierbij alleen maar om gemiddelden. Iemand met een BMI van 17 kan een uitstekend functioneel atlethisch lichaam hebben, en iemand met BMI 22 kan een uitgezakte couch-potatoe zijn.
    Dat wil niet zeggen dat je als je gaat trainen, je je voedingspatroon daar niet op moet aanpassen. Gewoon gezond en vers eten, iets meer als je wat meer traint. Genoeg drinken, voor tijdens en na je training, en tussendoor een muslireep of een banaan. En als je naar de tijden onder de .40 op de 500m wilt, inderdaad eens aan aangepaste voeding gaan denken.
  18. martelino

    martelino New Member

    Oja, en het belangrijkste wat trainen betreft: weet dat je conditie opbouwt juist als je aan het herstellen bent van de inspanning. Dus beter om de dag trainen, of de dag na een wat grotere inspanning alleen een beetje uitrijden. Neem ook de tijd om je materiaal te onderhouden en eens een voetenbadje te nemen... :wink:
  19. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Moet je me toch es uitleggen waarom die topsprinters op de 100 meter atletiek allemaal in het krachthonk hangen... Die spiermassa's kweek je niet met wat sprongetjes en sprintjes alleen ;)
  20. allard

    allard Active Member

    Jazeker, topschaatsers hangen inderdaad in het krachthonk. Alleen totdat je tijden rijdt van ruim onder de 40 seconden op de 500m, moet je er eigenlijk niet aan gaan beginnen. Je kan dan met alleen de sprongetjes genoeg kracht opbouwen, en de grootste vooruitgang is dan te vinden in je techniek.

    Bij de topsprinters is het een kwestie van dat ze elk aspect van hun lichaam tot het uiterste moeten trainen om zo hard mogelijk te gaan. Voor een recreant (of wedstrijdrijder die nog niet bij de sub-top zit) is dat allemaal veel te veel van het goede.

    En ik zal je zeggen dat ik zelf vanaf eind vorige winter geen krachthonk meer van binnen heb gezien. En het is nou niet zo dat ik echt power mis om hard te gaan. :wink:

Deel Deze Pagina