hoe kies je een ijzer?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Schaatsmuis, 24 sep 2017.

 1. Schaatsmuis

  Schaatsmuis New Member

  Hallo allemaal,

  Ik wil dit seizoen de overstap maken van de viking marathon allround schoen met marathon special ijzer en losse klapset naar de gold schoen met nieuw ijzer. Cadeautje voor mijzelf na mijn eerste weissensee afgelopen seizoen.

  Ik denk dat ik vooral een technische rijder ben, rij rondjes binnenbaan onder de 40 sec, ben 1.75 en weeg 60 kg. Ik heb de afgelopen jaren mijn pr's op alle afstanden verbeterd (met de onvolprezen vinksite.com) en wil daar lekker mee doorgaan de komende jaren.

  Hebben jullie tips of ideeën waar ik op moet letten bij de keuze van het ijzer? Ik zat al verlekkerd te kijken naar de sapphire ijzers, maar zijn die niet te stijf voor mijn gewicht en wat is de meerwaarde tov de nagano pm ijzers of de nanoflex?

  Ik heb bij Collard geïnformeerd en kan wat testritjes maken met verschillende ijzers.

  Ik wil deze schaatsen alleen voor de baan gebruiken (en Biddinghuizen). Voor natuurijs hou ik mijn oude vertrouwde marathons.

  Groet, Michel
 2. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Belangrijkste: Afhankelijk van je techniek, je budget en vooral het gevoel bij het testen.

  Hieronder mijn persoonlijke mening over de ijzers:

  Sapphire ijzers zijn heel goed maar je moet ze wel op druk rijden (dat is niet afhankelijk van je gewicht).

  Marchese ijzers zijn wat flexibeler en kan je wat beter gebruiken om je bochten beter te rijden. Voordeel-/ nadeel van de Marcheses is dat ze heel snel terug sturen op het rechte eind. Ze zijn wat geschikter als je nog geen hele goede techniek hebt.

  PM ijzers sturen wat minder in de bochten maar geven een geweldig gevoel op het rechte eind. Hiervoor moet je dus al een goede bochtentechniek hebben.

  Evo en Maple heb ik geen ervaring mee.
  Schaatsmuis vindt dit leuk.
 3. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Marchese ijzers klappen ook iets minder snel door de iets slappere veer. Als je echt een pure sprinter bent kun je dus beter een ander merk kiezen.

  Verder maakt het vooral uit welk ijzer je fijn vindt rijden. Je geeft aan dat je proefritjes kunt maken op verschillende ijzers dus dat zou ik zeker doen.

  Als je budget wat beperkt is kun je ook naar tweedehands ijzers kijken. Die zijn vaak ook nog in prima staat maar wel een stuk goedkoper.

  Let bij het kopen van een ijzer wel op dat je de goede lengte van de buis en lengte van je brug hebt.

  Ik heb zelf de Maple Blizzard gehad en ik rijd nu op de Maple Argento laser. Allebei prima ijzers. Ik denk dat de keuze van je ijzer net als bij de schoen om je persoonlijke voorkeur gaat.

  Op internet heb ik ook ooit een Maple ijzer keuzenhulp gezien, maar die kon ik zo gauw niet vinden. Als ik hem nog tegenkom zal ik hem posten.

  Verstuurd vanaf mijn HIGHWAY SIGNS met Tapatalk
  Schaatsmuis vindt dit leuk.
 4. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Vooral gewoon uittesten en kijken of je het lekker vind rijden. Als je wedstrijden schaatst kan je ook een keer een oefenwedstrijd rijden en zien of het ook sneller gaat.
  Je moet jezelf wel even een paar keer (uren) de tijd gunnen om te wennen aan andere ijzers. Timing en balans luistert nauw en is toch altijd net weer anders. Desalniettemin weet je al heel gauw of andere ijzers lekkerder & natuurlijker schaatsen of juist heel onwennig. Als je na een paar keer schaatsen nog steeds niet natuurlijk schaatst, weet je zeker dat het niet jouw ijzers zijn.

  P.S. Als je van plan bent je marathon ijzers voor natuurijs te houden, dan is het wel een veel economischere keuze om voor Sprint PM buizen te gaan. Je kan dan je brug houden en de buizen kosten dan slechts 320,- t.o.v. 528,- voor een sprint PM onderstel of 640 voor Viking Sapphires. Het verschil in stijfheid en gewicht van de brug is qua schaatsgevoel verwaarloosbaar. Het is ook veel makkelijker wisselen, want je kan je brug gewoon onder je schoen laten zitten.
  Laatst bewerkt: 26 sep 2017
  Schaatsmuis vindt dit leuk.
 5. Schaatsmuis

  Schaatsmuis New Member

  Bedankt voor jullie comments. Ik heb nog even gezocht en de keuzehulp van Maple gevonden. Daarmaast nog een blog van Marchese over bladlengte versus lichaamslengte. Hieronder de links:

  http://www.schaatstest.nl/index.php/253-welk-maple-comet-klaponderstel-kies-je

  https://www.cadomotus.nl/blog/cat/nl_koopadvies/post/schoenmaten-buislengtes/

  Ga dit weekend passen en meten. Na me suf gezocht te hebben op internet naar allerhande technische details zal het wel gewoon de set worden die het lekkerst voelt ;-)

  Groet, Michel
 6. Schaatsmuis

  Schaatsmuis New Member

  Hallo,

  Ik heb uiteindelijk de nieuwe gold schoenen en de pm sprint ijzers genomen. Ik ben toch iets meer gecharmeerd van een afgeronde punt, voor het geval ik er toch een keer mee op natuurijs of biddinghuizen kom te staan.

  Met de schoenen heb ik wel de nodige problemen gehad, maar na 2x in de oven en uitknobbelen bij de enkel zitten ze als gegoten. De pm ijzers gaan als een trein. Mooi stabiel in de bochten en op het rechte eind. Ik merk het verschil met mijn marathons goed en mijn rondentijden zijn beduidend beter geworden. Waar dat precies aan ligt? Geen idee, heb nieuwe schoenen, nieuwe ijzers nieuwe ronding en maak meer kilometers... ben iig erg tevreden met mijn nieuwe materiaal!

  Groet, Michel

Deel Deze Pagina