Hinault - Zoetemelk - Kuiper

Discussie in 'Wielrennen' gestart door corzijlstra, 20 aug 2012.

 1. corzijlstra

  corzijlstra Member

  Bernard Hinault stapte in Pau uit de Tour de France wegens een blessure, toen Joop Zoetemelk de Tour won. Maar volgens mij is die blessure dagen eerder ontstaan in een etappe, die veel weg had van de klassieker Parijs - Roubaix. Ik denk, dat die etappe ook naar Roubaix ging. Hennie Kuiper ontsnapte en reed lange tijd voorop, totdat hij vlak voor de eindstreep werd ingehaald door Bernard Hinault. Hinault zou zich hierbij zich geforceerd hebben. Zijn mijn beweringen juist?
 2. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  wat een gekke plek om dat hier zo te stellen.
  Even uit de losse pols, (mmar akelig juist)

  in 80 maakte tourbaas Levitan de koers extra spektaculair door een aantal kasseien erin te gpooien. Dit zeer teggen de zin van Bernard hinault, die dit maar geen fietsen vond, en ook teveel een loterij. Hinault startte ook maar één keer in parijs Roubaix (toen won hij meteen even, 1981)

  ook onze Jopie Zoetemelk was uiteraard geen kasseienrenner, en er werd besloten tot een algemeen niet-aanvalsverdrag. Totdat plots, ik weet niet preceis waardoor, Zoetemelk twee minuten voorsprong had op Hinault.
  Ja, da's waar ook, ook Kuiper speelde een rol, die reed nog verder op kop.
  Maar Hinault maakte zich zo kwaad over toch een aanval, dat hij, in de kou en stromende regen, op en over Zoetemelk ging, op zoek naar Kuiper. Het tweetal pakte uiteindelijk 2' op de achtervolgnde groep met favoriete.
  Naar verluidt heeft hinault hier zijn knie toch wat geforceerd, waarna hij later die tour in de Pyreneeen op moest geven
 3. corzijlstra

  corzijlstra Member

  Was Hinault boos op Kuiper? Of op Zoetemelk? Of op beiden?
 4. Jaco

  Jaco Active Member

  In 1980 werd Luik-Bastenaken-Luik in barre weersomstandigheden verreden, met sneeuw, ijsregen en andere narigheid. Hinault reed die dag iedereen naar huis en won met bijna tien minuten voorsprong. Er wordt beweerd dat hij die dag zijn knie aan gort gereden heeft. Zal wel een optelsom geweest zijn van diverse factoren, dat hij in 1980 moest opgeven in de Tour.
 5. corzijlstra

  corzijlstra Member

  Het kan zijn, dat Hinault tijdens Luik - Bastenaken - Luik of Liège - Bastogne - Liège in 1980 zijn knie aan gort had gereden. Maar hoe kan het dan, dat hij die Touretappe op de casseien toch won na een forse inspanning? Overigens was Hinault dacht ik een man die zuiniger met zijn lichaam omsprong dat Merkx. Hinault hoefde niet alles te winnen, wel de ritten waarvan hij speciaal zijn zinnen had gezet.
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Jarenlang die zware versnelling ronddraaien zal zijn tol geëist hebben. In bergetappes reed Hinault op de macht omhoog.

Deel Deze Pagina