Het virtuele Schaatsenmuseum bestaat tien jaar

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Sjoerd, 3 feb 2012.

  1. Sjoerd

    Sjoerd Active Member

     
    Het virtuele Schaatsenmuseum bestaat deze week tien jaar. Het ging op 2 februari 2002 online en omvat intussen circa 600 pagina’s, waarvan er circa 400 Nederlands zijn en de rest Engels. In de afgelopen tien jaar is de ‘geëtaleerde’ informatie voortdurend verbeterd en uitgebreid. Vandaag is bij gelegenheid van het jubileum het Nederlandse gedeelte van de website geheel vernieuwd
    .

    Het museum laat zien hoe de moderne schaats in de loop van de eeuwen een metamorfose heeft ondergaan van dierenbotten tot klapschaatsen. En dat die ontwikkeling niet alleen in Nederland heeft plaatsgevonden, maar ook elders. Op systematische wijze worden schaatsen van over de hele wereld getoond in vele varianten, die ze geschikt maakten om mee te zwieren, te kunstschaatsen en hard te rijden.
    Een belangrijk onderdeel is het merkenregister, waar de namen vrijwel alle Nederlandse smeden, fabrieken en leveranciers van schaatsen zijn samengebracht. Voor zover beschikbaar worden deze merken getoond in een merkengalerie. Dit onderdeel is gebleken een bron van informatie te zijn die over de gehele wereld wordt geraadpleegd, getuige de vele vragen die met enige regelmaat per e-mail worden gesteld. En die altijd naar beste weten kosteloos worden beantwoord.
    Het virtuele Schaatsenmuseum heeft er bewust voor gekozen zich niet bezig te houden met de schaatssport als zodanig en de daarbij horende actualiteit. Daarvoor bestaan vele andere beter geoutilleerde sites.
    Een uitzondering vormt het overzicht van wereldkampioenen en wereldrecordhouders. Het virtuele Schaatsenmuseum presenteert ze echter op een afwijkende, historisch overzichtelijke manier.
    In de loop van de jaren is een galerie ontstaan van winter- en ijsgezichten in de vorm van schilderijen en prenten. Uit de bezoekersstatistiek blijkt dat deze galerie frequent wordt bezocht. Het zou dan ook niet verwonderen als het geboden overzicht in zijn omvang uniek is.
    Onlangs is voor het Nederlandse taalgebied een klein vademecum van met schaatsen samenhangende begrippen toegevoegd.
    Voor de jeugd is een handleiding om een spreekbeurt voor te bereiden aanwezig.
    De site wordt dagelijks circa 200 maal effectief bezocht, waarbij de verhouding fiftyfifty is voor het Nederlandse en het Engelse gedeelte.
     
    http://www.schaatsenmuseum.nl

    Bron: persbericht

Deel Deze Pagina