Help..onmogelijk om recht op skeeler te staan

Discussie in 'Skeeleren' gestart door vis8407, 1 apr 2021.

 1. vis8407

  vis8407 New Member

  Zoals de titel al aangeeft: help. Ik (21 j) ben sinds februari begonnen met skeeleren, eigenlijk zonder ervaring. Na advies bij een sportzaak heb ik Powerslides R4 aangeschaft met 4x 90 mm. Wat lager bij de grond en een wat hoger model schoen voor meer stabiliteit bij de enkel. Het gaat echter voor geen meter: ik sta ontzettend naar binnen met mijn enkels als ik skeeler. Zo erg, dat de buitenkant van mijn enkels onder de blaren en open wondjes zitten na elke keer oefenen. Ik ben inmiddels een aantal skeelertrainingen verder en aardig wat ritjes heen en weer de straat, maar ik heb het gevoel dat het alleen maar erger wordt. Als ik diep en achterop probeer te zitten, sta ik nog bijna schuin met mijn enkels/skeeler bij de afzet. Ook kan ik nauwelijks op 1 been skeeleren en mijn balans bewaren. Overstappen lukt dan weer wel. De meeste trucjes heb ik al geprobeerd: mijn frame meer naar binnen gezet, een wigje tussen mijn frame en m’n schoen, balansoefeningen tijdens het tandenpoetsen en ga zo maar verder. Ik vind het skeeleren super leuk om te doen, maar ik merk dat ik het mezelf erg moeilijk maak door zo in het midden en naar binnen te hangen bij elke slag. Dit demotiveert dan ook weer, omdat ik iedereen om mij heen lekker recht zie staan. Lang verhaal kort: heeft er iemand advies? Is dit een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen en ben ik nu al te voorbarig? Zijn er bepaalde technieken/oefeningen die het mij gemakkelijker kunnen maken? Of zijn skeelers met een lage schoen gewoon niet voor mijn lichaam gemaakt en gaat het ‘m gewoon niet worden? Zo begint het namelijk wel een beetje te voelen.. Ik hoor het graag..
 2. DutchChili

  DutchChili Member

  Neem les. Laat iemand met ervaring de oorzaak met jou zoeken.

  Maar, kijk eens voor de spiegel hoe je voeten staan zonder skeelers. En probeer dan recht te staan. Wat moet je daarvoor doen? Doe 'dat' dan ook op je skate.
  Oefen ook het op 1 been staan voor de spiegel zodat je leert waar je met je gewicht moet zitten.
  Zitten je voeten gewoon scheef aan je been? Ga dan eerst met de huisarts of podotherapeut praten.
 3. Eelco

  Eelco Well-Known Member

 4. JGB07

  JGB07 Member

  Instabiliteit / niet recht kunnen staan kan vele oorzaken in je houding hebben. Ik onderschrijf dan ook het advies om les te nemen of iemand te vragen die jou daadwerkelijk ziet skeeleren. Een kleine aanwijzing kan dan een groot verschil maken.

  Ik wil je ook meegeven om niet te snel op te geven. Er zijn talloze voorbeelden van mensen die in het begin moeite hadden om recht te staan en na veel oefenen mooie lange tochten maken. Ieder begin kan nou eenmaal moeilijk zijn. Zeker wanneer spieren en (enkel)banden niet gewend zijn aan de houding.

  Naast de balansoefeningen op blote voeten kan het ook helpen om "droog"/stilstaand te oefenen met schaatsen en/of skeelers aan. Door steeds lang op één been te blijven staan met een beetje steun van een tafel of muur kan jezelf ontdekken welke gevolgen kleine verschillen in drukverdeling in je voet hebben voor je balans. Ook kan je op die manier goed je spieren en (enkel)banden trainen.

  Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat je uiteindelijk nog meer plezier beleeft aan je skeelers.
  vis8407 vindt dit leuk.
 5. vis8407

  vis8407 New Member

  Bedankt allen voor de tips! Ik neem inderdaad al een aantal weken les, 2 keer per week. Hierbij hoor ik dat het “vanzelf wel komt met die enkels” en gaat het er niet beter van. Ik vraag mij dan weer af hoe het dan “vanzelf” gaat komen, maar zoals ik al zei ben ik misschien wel wat te voorbarig. Ik zal eens voor de spiegel gaan staan en deze houding meenemen naar de training. Overstappen lukt dan weer wel met mijn balans, dus dat maakt het ook een beetje frustrerend.
 6. vis8407

  vis8407 New Member

  Eelco vindt dit leuk.
 7. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Wat ik me afvraag naar aanleiding van je verhaal (niet recht op de skates kunnen staan, wondjes aan de buitenkant):
  - passen de skates wel goed en zijn ze niet te groot? Van de R4 kan ik niet vinden of ze vervormbaar zijn in de oven.
  - heb je skates wel goed strak geveterd? Met name bovenin, de laatste 2/3 gaatjes. Met strak bedoel ik zo strak mogelijk maar het mag geen pijn geven. Mij lukt het vaak niet om ze meteen goed strak onder te hebben en moet ik na een aantal minuten alles losmaken waarna ik bovenin de boel wel goed strak kan aantrekken.
 8. vis8407

  vis8407 New Member

  Ze zijn niet vervormbaar in de oven. Ik probeer ze inderdaad tijdens de training zo strak mogelijk aan de trekken. Wel is mij opgevallen dat ik nog een kleeein beetje ruimte heb tussen mijn skeeler en mijn enkel als ik bijvoorbeeld naar buiten of naar binnen leun met de skeeler, wat waarschijnlijk dan ook de wrijving en daarmee gepaarde open wondjes en blaren ontstaan. Die zitten ook op allebei m’n voeten net boven m’n enkelbotje, waar m’n skeeler eindigt. Zelf heb ik nooit aandacht besteed aan dat stukje ruimte, omdat ik er vanuit ging/ga dat dát er vast niet helemaal voor zorgt dat ik zo dwars op de skeelers kom te hangen tijdens mijn slagen.. Maar ik ben natuurlijk ook een leek ;D
 9. DutchChili

  DutchChili Member

  Als ik die R4 zo bekijk zou je er niet teveel in moeten kunnen zwikken als het de juiste (breedte) maat is.
  Zwikken is iets wat wel mogelijk moet zijn om meer controle te hebben. Bij deze middelmatig hoge schoen is het idee dat je kunt zwikken. Als je bij het randje wondjes krijgt raak je dat randje wel continu en dat is niet helemaal de bedoeling.
  Je zou eens kunnen kijken of dat komt door het zwikken (binnen/buiten) of door het buigen van de enkel in voor/achter richting. Je zal niet de eerste zijn die met de bal van zijn (lees: tenen) afzet en daardoor continu zwikt in de schoen. Probeer met je hiel af te zetten.

  Ik zou er niet op rekenen dat het vanzelf komt. Geloven doen je in de kerk, maar niet op de skates :)
  Ga opzoek naar de oorzaak.
  1) neem kennis van hoe het echt moet
  https://www.youtube.com/results?search_query=Start+to+Skate+
  https://www.youtube.com/user/ThePascalbriand/videos
  2) ga eens droog oefenen voor de spiegel om de basis te controleren of je balans in je blote voeten kan voelen zoals in de fimpjes aangegegeven
  3) ga de tips uit de filmpjes op je gemakt, zonder anderen, eens proberen en probeer te achterhalen wat er bij jou anders gaat.

  En, je zou, mits je een helm op hebt, handschoenen aan en knie+elleboogbeschermers, ook even kunnen proberen zonder je veters vast te maken (maar niet tussen je wielen :)). Dan voel je meteen wat er gebeurd in 'extreme vorm'. Dan weet je waar je aan moet werken.
 10. vis8407

  vis8407 New Member

  Dank voor de reactie. Ik ken inderdaad een aantal van deze videos, ik zal er nog eens goed doorheen gaan! Bij de skeelertraining oefen ik inderdaad veel met recht op de skeeler staan en diep zitten. Rechtuit rollend lukt dit prima (wat ik ook veel op youtube filmpjes zie staan als goede start) maar als ik dan de slag maak gaat het meteen mis en kantelt het volledig. Ik ga het gauw voor de spiegel proberen, om zo te ontdekken waar het bij mij eventueel mis kan gaan. Ook zal ik meer op mijn hiel letten tijdens de komende trainingen. Hopelijk kom ik wat rechter. Super bedankt voor de tips!
 11. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Het eerste klinkt als dat je balans wel goed is, dus dat je goed op één been kan rollen met het gewicht goed boven dat been. Het laatste klinkt als dat je te weinig overkomt. Waarschijnlijk verplaats je je gewicht niet voldoende zijwaarts waardoor je de skate niet goed onder je lichaam neer kan zetten. Het gevolg is dat je er met je bovenlichaam tussen in hangt en meteen met de skate op de binnen kant terecht komt. Dan is het maken van lange slagen onmogelijk. Wellicht ook een combinatie met nog te weinig getrainde enkels. Als oefening zou je wat schaatssprongen kunnen proberen: diep zitten, op één been gaan staan en dan een stuk opzij springen en op het andere been landen.
  vis8407 vindt dit leuk.
 12. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Ik kan me niet zo vinden in al die 'ga droog oefenen' tips hierboven. Skeeleren moet je leren door te doen.

  Halfhoge schoenen hebben allemaal* een ruimer zittend hielstuk, en een strakker bovenstuk. Dit heeft tot gevolg dat je met de juiste techniek meer comfort ervaart, maar juist als beginner sneller verzwikt.
  Powerslide schoenen hebben ook nog een ruimer enkelgedeelte, en de R4 is geen uitzondering.

  Wat te doen? Zorg dat je R4's in ieder geval nauw aansluiten met stevige sokken. Een techniek tip dat ik kan geven is ga bewust 'naar buiten' gekanteld staan op je skeelers, verken deze houding en raak ermee bekend. Zo wordt het eenvoudiger recht boven je skeeler te blijven.

  (*Op de originele Mogema Python schoenen na, lang geleden...)
  Laatst bewerkt: 8 apr 2021
  vis8407 vindt dit leuk.
 13. Goof

  Goof New Member

  Ik rij oa met de lagere R2 schoen, op een hogere R4 schoen kun je vrijwel onmogelijk schuin staan tenzij (schoen veel te groot bv). Wel kun je je slag verkeerd beginnen door niet goed onder je lichaam maar meer naast je lichaam te beginnen met je slag, waardoor je dus meteen al schuin begint, wellicht daar goed op trainen...
 14. Ketoe

  Ketoe New Member

  Gebruik powerslide footies tegen blaren en schuren in elk geval. Ook met enkelbescherming en hiel slip uitvoeringen

Deel Deze Pagina