Heen en weer slijpen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door JJS, 11 feb 2020.

  1. JJS

    JJS Active Member

    Wat mij opvalt bij (bijna alle) slijp instructie filmpjes is dat men heen en weer slijpt en niet helemaal over de punten van de ijzers slijpt.

    Ik begrijp dat door de steen niet over de ijzers heen te trekken deze veel minder groeven krijgt. Ook begrijp ik dat met heen en weer slijpen het veel sneller gaat.

    Maar..... slijp je je ijzers dan niet heel snel hol? (Of maak ik het mezelf onnodig lastig door enkel een kant op te slijpen en bewust probeer zonder te krassen wel over het einde heen te slijpen?)
  2. SchaatsDaan

    SchaatsDaan Active Member

    Als je bij het heen en weer slijpen overal evenveel druk geeft zal de ronding van het ijzer behouden blijven. Het zal sowieso niet zomaar gebeuren dat je het ijzer hol slijpt. Ik heb wel gehoord van mensen die hun ijzer juist té rond slijpen, maar voor je ijzer hol is ben je wel even bezig.
    Het zal niet voor niks zijn dat er bij elke slijpinstrucktie wordt beschreven om heen en weer te slijpen. Zelf doe ik dit ook en mijn ronding blijft er best aardig in zitten, dus ik denk dat je het jezelf wat makkelijker kunt maken.

    Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
  3. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Het ligt aan het type slijpsteen dat je hebt. Als je met een gewone stenen slijpsteen in de richting van de messen slijpt, dan loop je het risico in 1 haal al een groef in je steen te slijpen. Met een stenen slijpsteen moet daarom altijd diagonaal over je ijzers heen slijpen. Hoe kleiner je de bewegingen maakt, hoe minder je geneigd bent je ronding uit je ijzers te slijpen. Probeer wel altijd zo veel mogelijk de volledige breedte van je slijpsteen te gebruiken. Zo wordt je slijpsteen minder snel hol en hoef je hem minder vaak te vlakken.

    Ik heb een diamanten slijpsteen en slijp daarmee uitsluitend in de richting van messen. Het voordeel hiervan is dat je veel minder braamt en dat de groeven in de lengte van het mes zitten. Die zijn er makkelijker uit te polijsten als de groeven die dwars over het mes lopen. Een diamanten slijpsteen is echter wel wat duurder dan een gewone slijpsteen, en wanneer die is afgesleten kan je hem ook niet meer vlakken. Ook met een diamanten slijpsteen moet je daarom zo veel mogelijk de volledige breedte van de steen proberen te gebruiken.

    Je slijpt nooit voorbij de punten je ijzers, want dan krijg je sowieso groeven in je steen.
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Hoe lang gaat zo'n diamant steen mee? Ik gebruik mijn eerste (rood/blauw) nu al zo'n 8 jaar denk ik. Ik slijp niet elke week.
  5. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Ja, zo'n diamanten slijpsteen gaat toch wel een flink aantal jaartjes mee hoor. Het verschilt uiteraard heel erg per geval. Hoe vaak slijp je? Duw je hard of juist zacht? gebruik je de hele steen, of maar een gedeelte? gebruik je water of slijpolie of niets? Allemaal zaken die van invloed zijn. De één doet er ruim 10 jaar mee, bij de ander is ie na 6 of 7 jaar op. Maar in elk geval gaat ie lang genoeg mee om de voordelen qua gebruiksgemak er lang en breed uit te hebben! Je schaatsen zijn veel sneller scherp, je braamt veel minder, ook polijsten gaat sneller en nooit meer stenen vlakken.
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik slijp zo om de 2 a 3 weken. Probeer wel de hele steen te gebruiken, alleen het midden gebruik ik nauwelijks, te zien aan de kleur. De steen ziet er denk ik nog wel goed uit. Volgens mij duw ik niet heel hard maar ook niet heel zacht. Ik doe meestal zo'n kleine 100 halen totaal. Eerst sleep ik droog maar dat schijnt toch niet zo goed te zijn. De laatste paar jaar met water. Nog een vraag over het afbramen: wat is beter, de ijzers diep in het blok laten of de ijzers helemaal omhoog halen?
  7. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Hoe bedoel je deze vraag? De ijzers moeten toch exact op gelijke hoogte in het blok staan. Zodoende schroef je toch altijd eerst de bovenaanzetten in het blok en plaats je de ijzers altijd helemaal tegen de bovenaanzetten in het blok, waarna je de bovenaanzetten weer los schroeft voor je gaat slijpen. Volgens mij kunnen ze maar op 1 hoogte in het blok staan.
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Klopt, maar voor het afbramen haal ik de bovenaanzetten eraf. Je zou de ijzers zo kunnen laten staan of om hoog halen.
  9. JJS

    JJS Active Member

    uhhhhhhh.... voor het slijpen haal ik ook die bovenaanzetten eraf hoor (is anders wel heel lastig werken en je mist ook net die plekken onder de aanzetten.)

    Maar als ik iets meer mijn best doe je te begrijpen ;) .... afbramen en slijpen doe je om en om. Je eindigt nooit met afbramen. Dus dan blijf je je schaatsen maar op en neer schuiven.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ah ja, ik ben niet wakker....
  11. dsdevries

    dsdevries Active Member

    inderdaad.
    Ik slijp eerst met de rode kant van de diamantslijpsteen en braam daarna ook gelijk af met de rode diamant afbraamsteen.
    Daarna slijp ik met groene kant van de diamantslijpsteen en braam af met de groene afbraamsteen.
    Daarna polijst ik met de blauwe kant van de polijststeen en braam af met een schous afbraamsteen.
    Als laatste polijst ik met de witte kant van de polijststeen.
    Na afloop geef ik de polijststeen altijd nog even een zetje en laat hem los glijden over de ijzers en vang hem weer op voor het einde. Als de steen dan ergens scheef trekt, dan weet ik dat daar nog een klein braampje zit. Als dat zo is dan braam ik die nog even af en polijst ik ook nog even een paar strijken.

    Ik slijp altijd voor een wedstrijd en mijn ritueel is dus erg uitgebreid. Als je geen wedstrijden rijdt is polijsten overbodig, maar wissel wel altijd een paar keer afbramen en slijpen af.

Deel Deze Pagina