Hallo schaatsers!

Discussie in 'Even voorstellen' gestart door Anniedrew, 18 mrt 2018.

 1. Anniedrew

  Anniedrew New Member

  Hallo allemaal!

  Graag wil ik mij even voorstellen: mijn naam is Andries, 23 jaar en ik ben afkomstig uit verre Friesland.

  Jammergenoeg heb ik in mijn jeugd nooit heel veel geschaatst (als zoon van een elfstedenrijder..), tot mijn spijt tegenwoordig. Recentelijk ben naar aanleiding van een uitje met de collega's weer in aanraking gekomen met deze mooie sport.

  De eerste aantal keren waren zeker weer moeilijk en soms zelfs een beetje frustrerend. Intussen krijg ik de techniek beter onder controle en is het genieten geblazen van het kijken naar andere rijders die met een prachtige schijnbare rust met hoge snelheid over het ijs glijden. Als ik dat zie ben ik er van overtuigd; dit wil ik ook!

  Sinds ik weer ben opgestapt op een paar ijshockeys, werd ik al vrij snel geadviseerd om een stel noren te huren. Uiteindelijk het advies ter harte genomen, maar tsjonge.. Dat was wel wennen zeg!

  Op dit moment ben ik veel bezig met het doen van balansoefeningen op de schaatsen, gezien er een tekort aan vertrouwen is op het linkerbeen.

  Dingen die ik hoop te leren en te lezen op dit forum gaan dan ook o.a. over de techniek en kennis van materiaal.

  Zo ben ik mij momenteel aan het oriënteren op een set (combi)noren! Wat het beste is om het schaatsen mee onder de knie te krijgen en in welke schaats je eventueel ook nog in kunt doorgroeien (klappers?) hoop ik hier te kunnen lezen. Over het budget heb ik nog niet echt nagedacht, maar 500,- is wel echt de max. Dit omdat ik nog niet weet of de hobby ook blijft aanslaan in de toekomst!


  Met vriendelijke groet,

  Andries!
 2. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Welkom:

  1 tip voor je stabiliteit: durf je knieën zover mogelijk naar voren te drukken.
  Wessel en fransvanbakel vinden dit leuk.
 3. Joris180

  Joris180 Active Member

  Welkom op het forum. Mooi dat je de sport ontdekt hebt!
  Let er bij het besteden van het budget op dat je nog ruimte overhoud voor een helm.
 4. Anniedrew

  Anniedrew New Member

  Dank voor de tip!

  Vandaag gelijk geprobeerd om de focus er enigszins op te leggen tijdens het schaatsen. Intussen lukt het met enige regelmaat om slagen op het linkerbeen te maken van een 4-5 seconden, waar het met het rechter been veel langer gaat. Wat mij opviel is dat ik soms voor mijn gevoel het linker been in rechtuitpositie zet, deze te haaks staat op de afzet van rechts en ik vervolgens val over links!

  Hopelijk is mijn uitleg enigszins duidelijk!;)
 5. Anniedrew

  Anniedrew New Member

  Hallo Joris, dank voor de reactie en de tip!

  Uiteraard een niet geheel onbelangrijk onderwerp, zeker wanneer de snelheden hoger beginnen te worden. Naast schaatsen doe ik ook nog aan mountainbiken en daar heb ik ook nog een helm van. Ik overweeg deze te gaan gebruiken al heb ik ook gelezen dat fietshelmen weer minder geschikt blijken te zijn voor het schaatsen. De reden bleef mij enigszins onduidelijk omdat het vallen met een fiets of tijdens het schaatsen voor mijn idee vergelijkbaar is; beide keren een harde ondergrond!

  Groet!
 6. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Bij schaatsen val je bijna altijd achterover, bij wielrennen nooit. Een wielerhelm heeft dan ook een uitstekende rand bij de nek, maar daar op vallen is dan weer erg gevaarlijk. Uitzondering is de Cadomotus Aero helm, een helm die speciaal voor schaatsen, wielrennen en skeeleren is gemaakt.

  Let er trouwens op dat een helm bij schaatsen niet alleen belangrijk is bij een hoge snelheid. Er kan iemand naast of achter je vallen die jou onderuit haalt. Daar kun je zelfs bijna bij stilstaan. En dan is vallen juist ook gevaarlijk, want dan glij je niet goed door maar val je zeer onverwacht en hard.
 7. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Of je een helm nodig hebt is nogal aan discussie onderhevig. Om discussie te voorkomen vat ik het maar als volgt samen: De meeste langebaanschaatsers gebruiken geen helm. De meeste marathonschaatsers wel.

  De uitstekende rand van de fietshelm heeft punten. Dezen zouden theoretisch in het ijs kunnen haken en nekletsel kunnen veroorzaken. Als je dus een helm gebruikt is een zonder punten het beste.

Deel Deze Pagina