GPS keuze?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door vlasje79, 10 jan 2010.

 1. vlasje79

  vlasje79 Member

  Iemand een tip voor een goed GPS systeem? Zijn die Garmin 201 ed goede apparaten en wat zijn alternatieven?
  Wil in ieder geval gegevens over kunnen zetten naar pc. Ben benieuwd.
 2. bullie

  bullie Member

  Zijn goede aparaten maar je kunt beter de 101 nemen want die gaat op batterijen en de 201 op een accu.
  En een stroomboom ben ik in de natuur nog niet tegengekomen! Succes :mrgreen: :mrgreen:
 3. knukkel

  knukkel Member

  Ik heb een Garmin Forerunner 305 en ben er erg tevreden over.
  Als je hem in de US koopt (via eBay bijvoorbeeld) kun je al voor ~150 euro klaar zijn.
  Die oudere Garmins (101, 201) hebben een oudere GPS chip en daardoor een beduidend mindere ontvangst

  In dit topic staan wat plaatjes en info
 4. WytseKloos

  WytseKloos New Member

  Ik heb zelf de garmin forerunner 305.

  Bevalt erg goed, vooral omdat deze standen heeft voor meerdere sporten. Ik gebruik deze met schaatsen, skeeleren, droogtrainen (voor voorgaande twee), mountainbiken en racefietsen. Soms kan het wat langer duren voordat de "fix" van de satalieten gevonden is. Het is vooral een kwestie er mee om te gaan. Ik heb mezelf aangeleerd het horloge aan te zetten (boven in huis) me om te kleden en dan te gaan sporten. Dan is het niet meer wachten op gevonden satalieten (ookal hoeft dit niet lang te duren).

  Erg handig je route, hardslag en snelheid en (vooral) combinatie te zien. Gewoon voor de fun maar ook zeker als trainingsmethode.

  Wat mij betreft een aanrader!
 5. le franlandais

  le franlandais New Member

  Ik heb zelf net de garmin 310 HRM gekocht en getest op de weissensee, de Jaap Eden baan en Biddinghuizen, ik had geen problem met de gps en alles is in een handomdraai op je computer terug te lezen. Ik ben er onzettend blij mee.
  Het gps system van Polar blijkt niet zo goed te zijn !!
  Succes met zoeken !!
 6. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Ben sinds een maand het baasje van een Garmin 305 en ben tevreden. Accu vind ik juist wel fijn. Met GPS verbruikt zo'n apparaat meer stroom dan zonder GPS.
  's Avonds met zijn darmpjes aan de stekker en dan zit 'ie 's ochtends weer vol energie, net als ik.

  @bullie: die stroomboom vind je naast de batterijenboom, denk ik.

  Nauwkeurigheid is pima, de 3 meter tussen de koek-en-zopietent en de steiger waar het zopie is genuttigd zijn netjes geregistreerd. Interface zit prima in elkaar. Ik heb nooit zin in handleidingen doorlezen. Hoe beter de interface, des te dunner de handleiding. Zit een USB kabel bij, gegevens uploaden werkt uitstekend. Via webapp genieten van stats, gevolgde routes (met gebruik van Google maps) etc. Webapp schijnt geavanceerder te zijn, meer mogelijkheden te bieden dan de app op de CD die bij de Garmin geleverd wordt.

  Gekocht voor 160 euro, gewoon in Nederland (Digital Street, Beuningen). Dinsdag besteld, donderdag afgeleverd.
 7. knukkel

  knukkel Member

  Ik gebruik Sporttracks.
  Is gratis en overzichtelijker dan de Gramin webapp (vind ik).
 8. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Nou kijk, darmee heb je dan inmiddels alweer 3 mogelijkheden om je prestaties te bekijken. Overigens is de Garmin webapp ook gratis.
 9. gijs

  gijs Member

  Hey

  Ik wil ook een hartslagmeter (Garmin 305 of 310) met GPS nemen en ik vroeg me af of de GPS het ook doet op overdekte schaats banen zoals Utrecht het ook doet. Wat ik ook zou willen weten is hoe precies hij de ronden tijden kan opnemen.

  Groeten Gijs
 10. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Hey Gijs,

  zoeken op GPS op schaatsforum levert meerdere resultaten op, bijvoorbeeld deze http://www.schaatsforum.nl/viewtopic.php?f=3&t=4677&p=84255&hilit=gps#p84255. Daar staan mooie plaatjes en je antwoord op.
 11. snowgirl

  snowgirl New Member

  Hoe is het onvangst van het hartslag signaal met schaatsen van de Garmin 305 en 310?
  Ik hoor vaak dat het apparaat moeite heeft signaal te ontvangen als je handen op je rug liggen.
 12. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Hoi Snowgirl,

  de Garmin heeft een hoogfrequent signaal (2.4 GHz). Dat hebben de nieuwe Polars en Suunto ook. Een hoogfrequent signaal heeft moeite met "om de bocht gaan". Er zijn mensen die dit oplossen door de hartslagmeter achterstevoren te dragen (zender op rug). Ook zijn er verschillende mensen die hen horloge aan de binnenkant van de pols dragen. Over het algemeen vallen de problemen mee. Alleen kan je af en toe een keer uitval van signaal hebben. Bij de beter programma's kan je dit corrigeren.

  De meeste goedkopere versies van de hartslagmeters hebben een wat lagere frequentie. Deze zullen minder last hebben van dat je hartslagsignaal niet bij je hartslagmeter kan komen. Het signaal kan immers wel "de bocht om". Nadeel is dat je eerder een signaal van iemand anders erbij krijgt.

  Succes met je speurtocht.
 13. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Mijn GPS doet het niet op overdekte banen, ook in Deventer kan ik niet altijd (satelliet)signaal krijgen. Anderen hebben hier geen problemen mee, dus wellicht lag het aan de weersomstandigheden, de stand van de maan of de opening van mijn linker neusgat. Ik zal het nog eens een paar maal proberen.

  Bij de Garmin 305 heb ik een paar maal de (lopende) timer gestopt met mijn rug (mijn handen lagen op mijn rug :x ). Het is dus raadzaam om het horloge aan de binnenzijde van de pols te dragen. Met het opvangen van het hartslagsignaal heb ik nog nooit problemen gehad. Gaat altijd prima. Heb een keer bij wijze van experiment de sensor achterste voren gedragen (op de rug dus), maar toen ontving ik geen enkel signaal.
 14. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Op semi-overdekte banen zal GPS bijna nooit goed kunnen werken. GPS heeft voor zijn positiebepaling minimaal 4 satellieten nodig. De meeste ontvangers gebruiken 5 satellieten om in eerste instantie hen positie (redelijk)exact te bepalen. Elke satelliet verstuurt een signaal. Dit signaal moet rechtstreeks naar de ontvanger worden verzonden. Het signaal van de satelliet is erg zwak. Zo zwak dat het al verstoord kan worden door de blaadjes van een boom. Kan je nagaan welke problemen dat geeft bij semi-overdekte baan.

  Er zijn momenten dat je in een open veld 14 satellieten kan ontvangen. Ook zijn er momenten op de dag dat het er maar 5 zijn. Dat heeft ermee te maken dat de satellieten ten opzichte van de aarde bewegen. Als je in een open veld 14 satellieten kan ontvangen kan je het geluk hebben dat je dan op de semi-overdekte ijsbaan ook voldoende satellieten kan ontvangen. Dit omdat het signaal netjes door het open deel van het dak kan vallen. De meeste kans op een goed signaal heb je in de binnenbaan. Ga het dus niet helemaal aan de buitenkant testen. Daar gaat het zeker niet lukken.

  Ik weet dus niet hoe jij je linker neusgat houdt, maar ik zou hem niet voor je GPS-ontvanger stoppen dan heb je in ieder geval een grotere kans dat het signaal van de satellieten werkelijk bij je ontvanger kan komen :wink:

  Het ligt ook niet aan de stand van de maan. Verder kan ik je vertellen dat bij sneeuw en onweer het ontvangen signaal vaak onbetrouwbaar of minder nauwkeurig wordt.

  Ik wist niet dat Garmin de problemen had dat met de zender op je rug geen hatslagsignaal wordt verzonden. Polar en Suunto doen het dan wel. Zal misschien met het type band te maken hebben.
 15. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Mwah, ik heb niet echt getest maar het ding gewoon aangezet tijdens het rijden. Geen signaal.
  Of met het type rug...

  Ik spreek uitsluitend voor mijzelf, wellicht hebben andere bezitters van Garmin geen problemen met het op de rug dragen van de band. Mijn hartslag wordt eenvoudigweg niet opgepikt. Mijn Polar werkt op die manier ook niet. Mijn hart zit kennelijk nogal aan de voorkant.
 16. knukkel

  knukkel Member

  Ik draag m'n hartslagband gewoon op de borst en heb dan met de handen op de rug prima ontvangst.

Deel Deze Pagina