Fluessen

Discussie in '2009-2010' gestart door Anonymous, 14 feb 2010.

 1. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag heerlijk geschaatst op Fluessen. Opgestapt in Elahuizen in het haventje. Je kon het hele meer rond (geveegde baan) en ook nog richting Gaast en Heeg. Werkelijk prachtig glad ijs met dus laagje sneeuw erop. Er waren bijzonder weinig mensen daar vandaag, verbazend!
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  Verbaasde ons ook(carnaval boven de rivieren?!) Maar schaatsers blijf uit kijken een baan op de Fleussen geeft geen garantie,vooral als de windrichting veranderd.Dan zijn er kistwerken en meerdere grote scheuren te verwachten.O ja pas ook op voor snelle jongens!!!, waarschijnlijk deze week NK ijszeilen op de FLuessen.En als jullie er zijn kijk dan ook even op het HOFMEER,Heidenskipsterkant bij het lusje naast de baan en het Baken naar binnen(een klein klunplekje)en schaats even naar Brandeburen voor een pauze of foto. GROETNIS UT IT HEIDENSKIP
 3. Anonymous

  Anonymous Guest

  Echt geweldige baan! Voornamelijk mooi zwart spiegelijs, ongeveer 7,5 km lang en ideaal om te jakkeren. Maar waar blijven al die schaatsers? Ok, het is maandag, maar d'r was nog geen 50 man op het ijs terwijl het schitterend weer was.
  Zie straks ook dit filmje http://www.vimeo.com/9470509>
 4. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag heerlijk 4 rondjes geschaatst daar, genieten, wat een baan! Ok het is geen thialf ijs, maar wel VANCOUVER ijs. Dit was voor mij vandaag ook goud waard. Ik ben vanuit it Heidenskip centrum (Brandeburen) opgestapt, zowel goed bereikbaar via Koudum als Workum. Er is nu ook een baantje vanaf Brandeburen, via het Hofmeer (warmlooprondje) naar het klunplekje met tapijt, waarna je vervolgens op de Fluessen uitkomt. Morgen drukker? Of pas bij het skutsjesilen deze zomer?

  Bedankt vegers
 5. Anonymous

  Anonymous Guest

  Denk erom schaatsers wordt de baan jullie te klein, zowel bij de eilanden richting galamadammen, als de eilanden richting het Heegermeer kistwerken en openwater. :shock:

  Groetnis ut it Heidenskip
 6. VvW

  VvW New Member

  Even voor mijn begrip van de omstandigheden:
  -Er is dus een ronde geveegd van ca.7,5km op de Fluessen (dit is het westelijke gedeelte van het meer, het oostelijke deel heet Heegermeer?
  - de mogelijkheid bestaat om richting Heeg en Gaast te schaatsen, wel of niet geveegd?
  - een uitstapje naar Brandeburen ter ondersteuning van de plaatselijk horeca wordt geadviseerd :D , is hier ook geveegd?

  Jullie blijven wel vegen? Ben van plan om woensdag te komen, moet er 200km voor rijden, dus vandaar dat ik een en ander precies wil weten.
 7. Anonymous

  Anonymous Guest

  Goeie moarn VvW,
  Ja ijs en wederdienende wordt de baan elke morgen gecontroleerd en met de auto met sneeuwschuif schoongemaakt.
  Richting Heeg geen baan en al kistwerken bijde eilanden,(gister bij Konijne eiland,eiland bij gaastmeer,ook kistwerk naar Heidenskipster wal, op dit eiland koppel schapen van it Fryske Gea,wij zagen veel sporen in de sneeuw richting eiland van FRIESE WOLFEN(vossen)Schapebout halen? :mrgreen: )richting Gaast lijkt ons veel verstandiger over IJsselmeer vanaf Workum bv,maarniet gecontroleerd DUS :roll:
  Betreffende horeca H-skip,niet aanwezig helaas,wel n dorpshuis met veel vrijwillerswerk,maar meestal overdag dicht.
  Google maar s it Heidenskip,dan kom je veel te weten over dit bijzondere dorp.
  OK nog n koffie en dan vegen en vanmiddag schaatsen.Oja we zagen gister n beetje rood op het ijs,bij n scheur :( .
  AAN DE HEIDENSKIPSTER KANT(NW),bij ingang bakensloot naar it H-skip VLAG AAN PAAL hangt nu plastictas met pleisters etc voor indien nodig met n TUT :p van de baanvegers.
  Groetnis ut it H-skip.
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ik moést vanochtend schaatsen op de Fluessen, kan wel weer 12 jaar duren voordat het meer weer dicht ligt en met de komende dooidagen in het vooruitzicht.......... Heel leuk om een paar rondes over het meer te maken waar ik zomers weleens zeil. Prachtige witte omgeving, de stevige wind maakte het veel zwaarder maar samen met de sneeuw ook mooier. Mooie baan geveegd!! Complimenten!! Zo en nu weer aan het werk..... .
 9. MaartenF

  MaartenF New Member

  Heeft iemand ergens een mooie foto van Kistwerk? Ik heb dat nog nooit gezien, en met goggle afbeeldingen vind ik niet veel.
 10. Anonymous

  Anonymous Guest

 11. Anonymous

  Anonymous Guest

  Gisteren schitterend geschaatst op de Fluessen. Heidenskipsters: Tige tank voor het vegen en de info op dit forum.
  Grote klasse!!!
 12. Sietse

  Sietse New Member

  Vandaag heerlijk geschaatst op de Fluessen. Auto parkeren bij het haventje van Watersportcentrum Allemansend in Elahuizen. Bij de aansluiting van de haven met het meer is een kistwerkje waar je via de linkerkant net langs kunt (oppassen voor natte voeten). Daarna 20 meter door de sneeuw lopen en ongeveer 50 meter verder uit de wal ligt de geveegde baan. Het ijs is prima, geen scheuren, geen bobbels, hard, glad, en geen gekraak. De wind blies vandaag een groot gedeelte van de baan vol met stuifsneeuw (met name het westelijke gedeelte). Maar buiten de baan is het ook prima schaatsen. We zijn om het eiland tussen de Fluessen en het Hegermeer (Konijneneiland?) geschaatst maar moesten wel aan de zuid en noordkant klunen via de wal vanwege meerdere kistwerken. Ik krijg niet de indruk dat er wordt geschaats naar Heeg of richting Galamadammen. Dus geen grote tocht. Als je 200 km moet rijden is het misschien een idee om ook nog te schaatsen op het IJsselmeer (zie het nieuws in dit Forum bij "Oudemirdum-Lemmer over het IJsselmeer").
  De baanvegers van het Heidenskip hebben uitstekend werk verricht. Hebben jullie ook gemeten hoe dik het ijs op de baan is? Het zou mij niet verbazen wanneer er minstens 15 cm ligt. Jongens dankjewel.
 13. FSijm

  FSijm New Member

  Het was vanochtend net onder nul en rustig op De Fluezen. Veel wind maar wel mooi zwart ijs.
  Wij zijn opgestapt bij It Heidenskip, vanaf dat plaatsje ga je over een geveegde baan naar De Fluezen.
  Schaatsclubs bedankt voor het vegen namens twee schaatsliefhebbers uit Wervershoof!
  Voor een impressie zie:
  http://www.youtube.com/watch#playnext=1 ... os7IQR2RKI
 14. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vanochtend na de koffie drie rondjes op de Fluessen gemaakt, prachtige baan op een een enkele uitzondering na, goed werk vericht mannen van it heidenskip, jammer dat de dooi in gaat vallen

  Groetnis út Elahuzen
 15. baanfegerHeidenskip

  baanfegerHeidenskip New Member

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HK74SCM5JOk[/youtube]Gisteravond tot donker de meeste natte sneeuw nog verwijderd,maar vanwege technische problemen aan zowel auto als schuiver helaas moeten stoppen.Vanaf 19.30 tot 21.30 door de technische ploeg weer in orde gemaakt en verbeterd,klasse KL.Vanmorgen veel werk gehad om de rest van de baan(meestal nieuwe gedeelten) zoveel mogelijk kwalster te verwijderen.
  Vanmiddag nog met een cameraploeg van OMROP FRYSLAN uit toeren geweest i.v.m. het NK ijzeilen op de Fluessen.Daarna zelf nog even geschaast,zie je kerels met n zelfde slag,en dan ontmoet je VvW en consorten,was leuk,bedankt.
  Onze technische mogelijkheden en kennis zijn nu zover dat we jullie kunnen laten zien wat jullie vorig jaar gemist hebben!
  Wij zijn nu geregistreerd als baanvegerHeidenskip,jammer dat de s er niet meer bij kon.Maar dit staat voor de hele ploeg,zowel de technische als de uitvoerende.
  Moarn mar wer efkes in it waar sjen.Groetnis ut it H-skip. :D
 16. baanfegerHeidenskip

  baanfegerHeidenskip New Member

  Oja nog vergeten te melden ijsdiktes vanmorgen gemeten naast de baan varierend tussen 14 en 16cm. :eek:
 17. baanfegerHeidenskip

  baanfegerHeidenskip New Member

  Goede morgen schaatsers,
  Vanmorgen naar onze Piet geluisterd,en besloten om de stekkers uit de ijs machines op de Fluessen te trekken.Maar dat ijs blijft er nog wel even liggen.Gisteravond de baan nog schoon gemaakt,en n mooie foto gemaakt bij zonsondergang,wij plaatsen binnenkort nog wel wat fotos,tenminste als het ons lukt.We gaan vanmorgen nog wel een schone baan maken op het Hofmeer,zodat onze jeugd kan blijven trainen voor hun toekomstige medailles.

  Groetnis van de technische dienst en baanvegers ut it Heidenskip.
 18. Anonymous

  Anonymous Guest

  Wat een prachtig ijs op de Fluessen! Zaterdag (de 14e) en gistermiddag heerlijk geschaatst. Baanvegers: geweldig werk doen jullie, baanvegers! Toen ik mijn donatie in het bakje deed, zag ik ook nog een tasje met gaasjes enzo, heel attent van jullie. Gelukkig hebben we het niet nodig gehad. Wij stapten op in Heidenskip, heel comfortabel schaatsen onderbinden in je auto, een paar passen en je staat op het ijs! Via een prachtig Hofmar de Fluessen op. Zaterdag geen kip te bekennen (nou ja, een paar dan), gisteren was het aardig druk, ook met ijszeilers. Het zijn onvergetelijke dagen!
  Baanvegers: hartelijk dank dus!
 19. Anonymous

  Anonymous Guest

  Gister als Fries om ûtens samen met mijn schaatsvriedin vanuit Den Haag lekker tegen de stroom in naar de Fluessen gereden,ok het was meer km. in de auto dan we geschaatst hebben.Maar het was het waard! Wat een heerlijke vlakte om daar te schaatsen en dan tegelijk die ijszeilers.We zijn in Brandeburen opgestapt,helaas geen cafe of id. maar dat wisten we dus van alles mee en soms heerlijk in het zonnetje uit gerust.Na afloop nog even gewandeld daar(spiertjes :x ) zien we daar een kerkje met een gedicht van Freek de Jonge ,leuke en intressante verrassing.Vanmorgen nog even gegoogld met IT Heidenskip,kom je veel te weten en hierbij gebruik ik een paar woorden van een van jullie troubadoers. it Heidenskip is bijzonder it Heidenskip is uniek,zo'n dorpje is er in Fryslân niet gelyk!!
  Vanmiddag nog even op het strand gelopen voor de spiertjes,wie weet komen wij 7 maart weer die kant op voor de Oerpolderloop.

  Baanvegers en Technische Dienst BEDANKT van achter die duinie
 20. VvW

  VvW New Member

  Hallo,

  Woensdag een superdag op de Fluessen gehad, mogelijk de mooiste natuurijsdag van deze winter. Dit was mijn allereerste keer schaatsen op fries natuurijs, alleen al om die reden een hele speciale dag. Aan het eind van de dag pikte ineens een stoere fries in, in ons treintje, wat blijkt? de baanveger. Nadat we persoonlijk onze bijdrage voor het veegwerkhadden gedaan, hebben we samen nog even een rondje buiten de baan gemaakt, maar de kistwerken waren helaas alweer verder opgerukt, dus we kwamen niet zover.

  Voor foto's, zie:

  http://picasaweb.google.nl/102460555611 ... n17022010#

  groeten uit Tilburg

Deel Deze Pagina