enkelbescherming

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door gaisdergerman, 16 nov 2010.

  1. gaisdergerman

    gaisdergerman New Member

    Gisteren ben ik er tijdens de training onderuit gegaan en heb ik met mijn schaatsen in mijn eigen enkel gesneden. Gelukkig had ik alleen een snee in mijn enkel (3 hechtingen) maar dit heeft me toch aan het denken gezet.

    Nu wil ik iets van enkelbescherming aanschaffen. Er zijn nogal wat aanbieders en ik vroeg me af wat de beste koop is, iemand daar advies in kan geven?
  2. Rinus

    Rinus Member

    Zelf geen ervaring met het spul, maar nagenoeg alle snijvaste units zijn van kunststofvezels met merknamen als Spectra en Dyneema, of van aramidevezel, voornamelijk bekend onder de merknaam Kevlar. Beide materialen worden ook verwerkt in kogelwerende vesten.

    Als je veel buiten (zonlicht) rijd zou ik gaan voor de Dyneema/Spectra variant, Kevlar is namelijk niet heel UV-bestendig van zichzelf.

    Verder is al dat spul niet goedkoop, maar zolang één van die stofjes erin zit, gaat 't mijns inziens alleen nog maar om draagcomfort.
  3. gaisdergerman

    gaisdergerman New Member

  4. Lieke

    Lieke New Member

    Ik heb de enkelbescherming van Louis Garneau (niet de sok, maar alleen het enkelgedeelte) en die zitten opzich prima. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die het niet lekker vinden om zoiets in je schaatsschoen te hebben, daarom zie ik ook weleens mensen rijden die een elastiek aan de onderkant vast hebben gemaakt waarmee hij om de schaatsschoen heen vast zit.
  5. xRedStar

    xRedStar New Member

  6. gaisdergerman

    gaisdergerman New Member

    Thanks! Als ik het topic lees dan toch maar voor de serba's gaan.
  7. Lammert

    Lammert Member

    Ik heb de Louis Garneausokken besteld nadat ik een ongelukje als dat van Gais op de baan zag. Het was alleen een graadje erger en de persoon in kwestie verloor zo'n plas bloed dat ik er geen moment meer over getwijfeld heb of die sokken wel nut hadden. Ze bevallen me overigens prima. Het voetgedeelte is zo dun dat je er hoegenaamd niks van merkt in je schaats, maar het zorgt er wel voor dat het enkelgedeelte niet gaat schuiven.
  8. gaisdergerman

    gaisdergerman New Member

  9. MartijnBlaas

    MartijnBlaas Member

    Hee Gais,

    Ik heb de sokjes van Louis Gerneau. Ook aan geschaft na een ongeluk. Ik heb er een elastiek aan gemaakt die ik onder mijn schaatsbeugel doe waardoor ze altijd bij mijn enkel blijven zitten. Maar de optie die jij als laatst aangeeft is ook best mooi.

    succes met de aankoop
  10. kwakie

    kwakie New Member

    ik heb de plaatselijke keurslager maar eens over snijvastheid aangesproken: zowel kevlar als dynema volstaan allebei goed. Kevlar gevoelig voor UV? Geen idee, maar de meeste slagerijen en professionele slachterijen hebben UV-lampen vanwege hygiene en dan zou iedereen Kevlar laten voor wat het is en dat gebeurt dus ook niet :D
  11. casselt

    casselt New Member

    ik heb gewoon bij de schaatswinkel van die snijvaste enkelbeschermers gekocht voor 18 euro
    die beschermen de achterkant dus kan je er ook niet in snijden ;)
  12. Rinus

    Rinus Member

    Alleen als de vezel zelf wordt blootgesteld. Bij relatief open textielstructuren zoals die sokjes(want rek nodig), lijkt het mij dus dat zoiets redelijk snel aan de oppervlakte komt.

    Kevlar is in de zeilerij afgetroefd door Dyneema, omdat het Kevlar verzwakte door de vele blootstelling aan UV. Geen idee hoe snel dat gaat, maar als ik zou mogen kiezen zou ik voor Spectra/Dyneema gaan. Lijnen op een boot zitten constant of 95% van hun leven in de buitenlucht (in tegenstelling tot schaatsen), dus misschien gaat 't hele UV-verhaal helemaal niet op hoor.
  13. IJskrasser

    IJskrasser Member

    In de klimmerij gebruiken we die materialen ook en lopen we er dagen mee rond, vooral in de zomer in fel zonlicht.
    UV-licht heeft wel effect, klimmateriaal dat echt buiten aan een wand blijft hangen is na enige tijd niet meer betrouwbaar.
    Het lijkt me dat de levensuur van dat beschermingsmateriaal wel zal meevallen, zeker bij gebruik in de winter en onder dak. Frequentie en duur van gebruik is natuurlijk altijd van invloed.
    Overweging is wel dat het dunnere vezels zijn en daardoor meer blootgesteld aan het licht.

    2 jaar is waarschijnlijk een schatting aan de veilige kant.

    Ik heb er zelf nog geen ervaring mee.
  14. Schaatsfan123

    Schaatsfan123 New Member

    Alle genoemde enkelbeschermers kruipen enigszinds omhoog, houd altijd een kleine rand vlak boven de schoen waar je jezelf nog kan raken/hakken.
    Enige naar mijn mening goede optie is snijvaste stof aan je schoen laten naaien door groothuis.
    Ik heb via viking wat geregeld, maar weet niet of dit al echt kan ergens op de site.

Deel Deze Pagina