Elfstedentocht 2013-2014

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door ijsfan, 12 dec 2013.

 1. ijsfan

  ijsfan Member

  ik zal zoals de voorbije winters hier voorspellingen plaatsen mocht er sprake zijn van 11-steden weer, als titel 2013-2014 gekozen, maar een tocht in 2013 is al uitgesloten ;)
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ga je het ook melden als er kleinere tochtjes mogelijk zijn, of als er prachtige tochten mogelijk zijn in andere delen van het land? Ik vermoed dat het gros van de lezers (in elk geval ikzelf) dat minstens zo interessant vindt.
 3. ijsfan

  ijsfan Member

  ik heb sowieso ook interesse in alles wat met natuurijs te maken heeft (ik kan jammer genoeg zelf al lang niet meer schaatsen door medische stuff :( ) maar als er natuurijs zit aan te komen zal ik het hier zeker melden, dan is het sowieso ook interessant richting een mogelijke 11-steden, ik heb nu (ook van thuis uit) toegang tot nog wat extra info :)

  ik geloof niet in lange termijn voorspellingen, enkel de link met de dubbele zonnecyclus hecht ik een heeeeeeeeeeel klein beetje waarde aan, volgens die zit de periode met de grootste kans op strenge winters er nu op, maar zoals gezegd dat geeft misschien enkele % minder kans op een tocht in vgl met de voorbije winters geleden, maar ook niet meer dan dat

  echt voorspellen lukt soms tot een 10 dagen vooruit, maar alles boven de 2 weken geloof ik niet in

  de voorbije winters is het toch een paar keer spannend geweest, hopelijk terug zo'n spannende periode, maar zoals de ervaring van de voorbije 15 jaar leert : te veel optimisme lijkt me niet op zijn plaats, we zien wel wat het geeft ;)
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  op een of andere manier heb ik zo'n voorgevoel dat het niks wordt dit jaar. Niet dat dat iets waard is...

  afgelopen 5 jaar konden we schaatsen. De eerste twee winters was het nog niet op hele grote schaal.
  Daarna kwam december 2010 en natuurlijk die enorm fantastische februari 2012 (toen stond echt het hele land op het ijs!)
  Vorig jaar was de combinatie van wind en sneeuw de spelbreker, maar het was koud genoeg.
  Dit jaar maar weer dan. Schijt aan mijn voorgevoel. Ik wil schaatsen! :p
  Palko vindt dit leuk.
 5. ijsfan

  ijsfan Member

  het zal ten vroegste voor februari zijn mocht er één komen : ik zie voor de eerste twee weken geen winterweer en je moet toch rekenen op 2 weken vorst vooraleer je er één kan hebben

  ik heb voor het eerst winterbanden gelegd : we gaan dus deze winter geen vlok sneeuw zien vrees ik ;)
 6. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Sneeuw moeten ook vooral niet krijgen.
  Maar als je bedoelt dat we geen natuurijswinter zullen krijgen krijg je statistisch gezien gelijk. Er zijn hier gemiddeld al minder ijswinters dan zachte winters en we hebben de unieke 5 achtereenvolgnde ijswinters net gehad; dus is de kans zo goed als nihil.
  Om over een elfstedentocht maar te zwijgen. Dat is geen erg want die komt er ook om een andere reden toch niet meer.
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  Toevallig heb ik vanavond wat in de archieven op knmi.nl zitten neuzen. De gemiddelde temperatuur in december 2011 was hoger dan in december 2013. We weten allemaal nog wel wat voor februari-maand er volgde op december 2011... :D
  Het kan dus nog steeds.

  *droomt lekker verder*
 8. ijsfan

  ijsfan Member

  ik vind niet dat je nu al iets zinnigs kan zeggen over februari, en het weer kent niet zo iets als "vorige winter was het koud, dus nu geven we warm" ;) het enigste nadeel voor een eventuele tocht in februari is het relatief warme zeewater, dat is zeker voor de stukken dicht bij de kust toch een nadeel, maar behalve dat zeewater is er echt niks dat een koudegolf in februari uitsluit, ik geloof er zelf niet zo in : maar mijn voorgevoel is echt wel niks waard hoor :) eind januari/begin februari zal er al meer duidelijkheid komen : dan moet je toch koude zien arriveren op de lange termijnvoorspellingen, zoniet wordt het moeilijk

  maar eigenlijk ben ik wel niet zo optimistisch ingesteld : ik denk niet dat hij nog vaak zal worden gereden, ergens vermoed ik ook dat ze vroeger iets toleranter omsprongen met die 15 cm regel, zeker in de beginjaren moest er ook zo geen massa over die ijsvloer
 9. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Is het zeewater werkelijk warmer in februari ?
  In ieder geval is het nu veel te warm. Een kleine vorstperiode kan altijd nog, en ijsbanen en ondergelopen weiland kan dan al snel. Maar het water in de onderlagen is nog veel te warm. Dan bevriest de bovenlaag wel, maar dat wat daar dan onder zit kan zijn warmte minder goed afstaan. Ik geloof er niet meer in wat betreft langere tochten.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  Eén zwaluw maakt geen zomer. Eén langetermijnvoorspelling maakt geen winter. Maar zie ik daar nu dat het vanavond volgende week gaat vriezen? -5 's nachts en +1 overdag.
  Niet genoeg voor schaatsen, maar het gaat de goede kant op. Als het uitkomt.
 11. AEOntdekker

  AEOntdekker New Member

  De voorspellingen voor volgende week zijn al weer flink veranderd. Het is nog maar de vraag of het volgende week überhaupt enigszins gaat vriezen.
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  ja, ik zag het... mijn toevoeging "als het uitkomt" was helaas terecht.
 13. ijsfan

  ijsfan Member

  die kans op -5 °C was toch heel klein hoor ;)

  ik zie voor 10 feb geen tocht, dus dan schiet er niet zo veel tijd meer over, en het zeewater zal (relatief) warm zijn
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  die -5 stond echt op weeronline.nl. Weliswaar in de voorspelling van 14 dagen vooruit, die soms per uur verandert, maar toch.

  Maar nu die voorspelling ook alweer verdwenen is, is mijn laatste hoop op Nederlands natuurijs eigenlijk ook wel weg...
 15. ijsfan

  ijsfan Member

  voorspellingen op langere termijn moet je eerder in kansberekening bekijken : hetzelfde computermodel wordt bv. 50x (bij ECMWF) berekend maar steeds met een lichtjes andere beginsituatie : als er dan 45 "oplossingen" -5 °C geven, kun je wel stellen dat de kans groot is dat er -5 °C komt, het kan ook zijn dat de meerderheid +2 °C geeft maar dat net die ene optie (de operationele run) dan -5 °C geeft : en die zie je dan ook staan op internetsites, maar deze is daarom niet de meest waarschijnlijke optie, daarom ook dat die "detail"data op langere termijn zo vaak verandert, nu voor de komende 15 dagen zijn er wel wat oplossingen die naar normaal winterweer gaan met Tmin richting het vriespunt, maar geen enkele oplossing/run geeft stevige vorst, daarom dat ik voor 10 feb geen mogelijkheid tot een tocht zie, als ik dezelfde diagrammen zie verschijnen eind jan/begin feb is het over voor deze winter
 16. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  op unibet kun je een gokje wagen. Geen elfstedentocht in 2014 (dus incl december) levert je 1,14 op per euro.
  Ik zie ons sowieso nauwelijks op de schaats staan. Mocht het gaan vriezen, dan is het diepere water veel te warm.
  op wél een tocht wedden kan natuurlijk ook: 5 tegen 1.
  Laatst bewerkt: 13 jan 2014
 17. ijsfan

  ijsfan Member

  14% interest dus, lijkt me eigenlijk een veiligere belegging dan op de beurs spelen ;)

  lange termijn tendens geeft meestal normale temperaturen voor deze tijd van het jaar, met nu toch een aantal opties die richting -3 °C gaan 's nachts, maar dus geen tocht de komende 3,5 weken, en dan schiet er niet zo veel tijd meer over natuurlijk :(
 18. ijsfan

  ijsfan Member

  tot en met 10 februari is er geen vorst zichtbaar, zelfs eerder een tendens naar vroege lente, als er binnen een week geen uitzicht komt van vorst op de lange termijn voorspellingen is het over voor deze winter, maar eigenlijk denk ik dat het sowieso al voorbij is
 19. oudeamateur

  oudeamateur New Member

  Ja ijsfan, je hebt gelijk. Zeker geen Elfstedentocht dit seizoen.
  Mijn theorie is dat er alleen schaatsnatuurijs in februari is, als daarvoor in december of januari reeds een flinke vorstperiode is geweest. Liefst nog oud ijs in het water. Maar in ieder geval afkoeling van bodem en dieper water.
  Als het alleen van februari moet komen dan wordt het niets. Koud weer betekent helder weer vaak met zon. En de zon geeft in februari reeds te veel warmte en ook gedurende al langere dagen.
  Nu staan bij mij in het plantsoen voor, de witte crocussen volop te bloeien.
 20. proeme

  proeme Well-Known Member

  Hoe was dat 2 jaar geleden ook alweer?

  jaarwisseling 2011/2012 constateerden we nog dat in 2011 Kerst warmer was geweest dan Pasen. Ook die jaarwisseling was verre van koud. De maand januari 2012 herinner ik me niet. Op knmi.nl zie ik dat het op 1 januari 12,9 graden was in De Bilt en elders in het land zelfs 14,1.
  Halverwege de maand (15-18 jan) was er wat nachtvorst, tot -5, maar overdag kwam het weer gewoon boven 0. Opnieuw De Bilt als meetpunt.

  Niets wees er op dat de temperatuur zou gaan kelderen.
  Pas vanaf 29 januari ging de temperatuur omlaag. De Bilt had alleen de 30e en de 31e ijsdagen (temp komt niet boven 0), het noordoosten van het land had dat de 29e ook al.

  En toen kwam februari. Weet je nog hoeveel we toen geschaatst hebben?
  SprintMaster vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina