ElfDorpentocht vanuit Appingedam

Discussie in '2011-2012' gestart door obw, 12 feb 2012.

 1. obw

  obw New Member

  De ElfDorpentocht vanuit Appingedam had helaas slecht geveegde banen: er lag veel sneeuw op de vele forse scheuren in het ijs zodat we erg veel mensen tuimelingen zagen maken. We kwamen onderweg maar een enkele sneeuwveegmachine tegen - een volgende keer graag actiever vegen tijdens de tocht!

  Voor een indruk van de ElfDorpentocht zie:

  http://youtu.be/I3cuhLR5E4E
 2. ronv

  ronv Member

  leuk filmpje met de goede momenten van de tocht er zijn er nogal wat onderuit gegaan maar voor mmijn eerste keer had ik het toch niet willen missen. Nu met stijve benen voor de laptop :lol:
 3. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik ben het eens met de openingspost. Eigenlijk nergens was geveegd, alleen op het Damsterdiep. Grootste deel van de route had wel vrij goed tot fantastisch ijs. Dan is het jammer dat die sneeuw er ligt, maar er was prima te schaatsen.

  Echter bij Holwierde in de buurt zaten er heel veel scheuren in het ijs die door de sneeuw onzichtbaar werden. Die scheuren waren ook grote scheuren. Het was gewoon gevaarlijk om daar zo veel mensen overheen te sturen. Daar had gewoon veel meer en beter geveegd moeten worden zodat de slechte plekken zichtbaar waren. Had veel valpartijen kunnen voorkomen. Jammer dat het zo moest.
 4. Ivan Swarts

  Ivan Swarts Member

  Volgens de site van KNSB was er tot 3 uur starten.
  Echter toen ik er om half 2 kwam was de start al gesloten. Ze konden echter geen reden geven zou het dan toch komen door dat de scheuren onzichtbaar waren
 5. Veen

  Veen New Member

  Startte zelf om 10.00 uur. De sneeuw die 's nachts / vroeg in de ochtend was gevallen was niet weggeveegd.
  Dat was al genoeg sneeuw om de scheuren niet echt zichtbaar te laten zijn.
  Rond 11.00 begon het weer hard te sneeuwen en in no time lag er genoeg om geen scheur meer te kunnen zien. Daar waar de mensen voor je onderuit gingen, daar was het in ieder geval niet pluis en verder was Op Hoop van Zegen. Heb gister meer mensen zien vallen dan de hele week ervoor.
  De enige veegactie die ik zag was op kleine stukjes Damsterdiep en dan met de hand.
  Weinig zoden aan de dijk dus.
  Heb het bij 1 ronde gelaten, al lang blij dat ik nog heel was.
  Helaas net te laat om te voorkomen dat de familie nog zou starten.
  Mijn zus heeft vervolgens haar schouder gebroken doordat ze in zo'n scheur belandde.
  Nee, dat is geen ongetrainde dame die voor het eerst haar schaatsen onder had.
  Op de Spoed van Delfzicht is zij nogal wat lotgenoten tegen gekomen.
  Kortom: balen.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  dat was wel de reden die ik hoorde toen ik weer bij de finish was.

  @Veen: verbaast me niks. Daar zaten veel mensen van de Elfdorpentocht zeker?
 7. spons

  spons New Member

  Ik was zo rond 10.15 in de rij, en rond 11:00 echt vertrokken denk ik zo. Het eerste stuk ging wel prima, maar na het grote viaduct ging het mis. Ik ben blij dat ik het eerste stuk nog wat gefilmt heb, daarna durfde ik het tot Appingedam niet meer. (Bij het viaduct filmde ik dus ook iemand die daar behoorlijk viel, wat meteen goed laat zien dat dicht achter elkaar schaatsen niet echt handig kan zijn. Vooral met zoveel deelnemers!)

  Toen begon de sneeuw dus ongeveer, en eerst had het nog een rustig effect, maar uiteindelijk ging het dus mis over de overige 3/4 van de route, tot aan het damsterdiep. Ik heb geen normale slag geschaatst, alleen maar een soort 'langlauf' bewegingen over dat natuurlijke 'mijnenveld'. Het stukje naar de 2e stempelpost, en dan weer terug was helemaal slecht. Bij de 3e stempelpost gingen veel mensen het ijs af, ze (of {schaats}partners) durfden niet meer.Ik vind de reacties over het slechte ijs nog wel mild eigenlijk, als ik zo op twitter en andere sites rondkijk, wellicht dat dat mensen waren die in het geveegde deel zaten, later op de middag...

  Overigens was het wel een belevenis. De verhalen die ik hoorde bij het ophalen van de medaille... iedereen heeft wel iets te vertellen volgens mij :).

  Wat mij trouwens echt zeer verbaasde is dat er nog zoveel lui hard reden. Misschien schop ik nu wat mensen tegen hun schenen, maar waarom in hemelsnaam? Als je elke 200m minimaal iemand ziet vallen, of net niet (want zo erg was het wel!) dan ga je toch wat rustiger aan doen? ;). Op de weg pas je toch ook de snelheid aan, aan de omstandigheden? :mrgreen:

  Het was wel een mooie tocht, maar ik heb niet echt van de natuur kunnen genieten, helaas.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  hehe, je vindt het hier mild? Ik heb me in mijn post echt zitten inhouden. Eigenlijk vind ik het te gek voor woorden dat ze hordes mensen over dat klote-ijs stuurden en niet gingen vegen. Gevaarlijk gewoon.
  Tot aan de 1e stempelpost was eigenlijk nog wel te doen. Daarna werd het een ramp. Van 1e naar 2e stempelpost was het slechtst, maar pas het laatste stukje naar de 3e stempelpost (de driesprong waarbij we nu naar links gingen richting Oosterwijtwerd en waar je ook rechts richting Leermens kunt) en vanaf de 3e stempelpost terug naar de finish was het mooi ijs. Daar was ook geveegd, dat scheelt nogal. De scheuren die er wel waren kun je dan simpel ontwijken.

  Ik startte overigens pas om half 1 ofzo. Dan hebben al vele voorgangers het slechte ijs nog veel slechter gemaakt. Tegelijk zou je ook zeggen dat ze dan toch wel een keer de tijd hebben gehad om te vegen...

  nee, ik vond het een beetje een jammerlijk einde van een prachtige schaatsperiode.
 9. xiliosis

  xiliosis New Member

  Het ijs was zo slecht nog niet, het was de sneeuw die de scheuren onzichtbaar maakte. Daardoor werd het gevaarlijk.
  Maar goed sneeuw vegen met die drukte is ook moeilijk, maar door de rit een kwartiertje stop te zetten en dan in colonne te vegen hadden ze een boel leed kunnen voorkomen. En qua financiƫn kon dat wel uit.

  Die hardrijders irriteerde mij trouwens ook, je ziet dat men het moeilijk en je er dan toch langs willen wurmen, en dan op het slechte gedeelte zelf bijna vallen en anderen nog meer tot last zijn. Daarna nog verontwaardigd kijken en reageren ook...

  Ondanks alles rij ik de volgende tocht zo weer, de mooie omgeving, de slootjes, het landschap. Volgende keer wil ik daar meer van genieten. Bovendien was deze 25 kilometer beter te doen dan de 25 kilometer kaasrecht tegen de wind in richting Bellingwolde tijdens de Westerwolde rit.
 10. yvon82

  yvon82 New Member

  bovenstaande gelezen, niets aan toe te voegen :roll:
  twas dat ik de schaatskriebels had dat ik een tweede ronde heb gemaakt (om 10u in de rij, half 11 op t ijs, en om kwart over 2 terug van t tweede rondje)
  Erg jammer de sneeuw, en de niet geveegde banen, je had zo lekker kunnen schaatsen want het ijs was best goed (als je de scheuren had kunnen zien). Tschaatste niet lekker, maar mocht de pret niet drukken.. twas op goed geluk schaatsen, en dat heeft bij mij gezorgd voor een behoorlijk aantal valpartijen, heb blauwe ellebogen en knieen, maar dat deed ik liever dan heel krampachtig op mn schaatsen te moeten staan bang dat ik weer in een scheur zou rijden.
  Al met al heb ik genoten, maar het kon veel leuker zijn geweest als er geveegd zou zijn (leek wel heel leuk bij appingedam, maar zo gauw je voor de meute uit zicht was, was de baan ook verdwenen..)
 11. Veen

  Veen New Member

  @Proeme: Inderdaad. Een "fraaie" verzameling deelnemers aan de Elfdorpentocht, voorzien van gebroken pols (veelvoud), heup, schouder en / of diepe snee in kin / elders op hoofd.
  Allemaal nuchtere droogklotige noorderlingen waardoor de stemming opmerkelijk goed was, afgaande op de verslaglegging van de familieleden.
  Verpleging nam aan einde dienst afscheid met een vriendelijk: Daag, wij gaan nog even lekker schaatsen.
  Lachsalvo door wachtruimte.
 12. Wilna

  Wilna New Member

  Ik sluit me aan bij de reacties zoals al geplaatst. Wij waren met 5 geoefende schaatsers. 4 daarvan hebben forse blessures opgelopen door de niet geveegde baan en slechte ijskwaliteit. Wij waren om 10.00 u bij de start. De baan op de diverse maren was veel te smal voor de hoeveelheid schaatsers en niet geveegd. De ijskwaliteit was daar zeer slecht (veel diepe lengtescheuren). Onverantwoord voor zoveel mensen. En er was nergens geveegd, alleen in Appingedam waren enkele particulieren handmatig aan het vegen. Hulde voor deze mensen. Laat de organisatie lering trekken uit dit gebeuren. Dus: vegen (ook al is er geen sneeuw), meerdere startplekken, medaille met jaartal was ook leuk geweest, verkeersregelaars.
 13. Bor

  Bor Active Member

  Ik herken veel van de bovenstaande opmerkingen maar vind dat de "schuld" wel wat gemakkelijk bij de organisatie wordt neergelegd. Wij waren om kwart over tien op het ijs en hebben een prachtig eerste rondje geschaatst; wel met veel scheuren maar toen nog goed zichtbaar.
  Aan het eind van het eerste rondje, begin tweede rondje begon het te sneeuwen en goed ook !!
  Ook al had je 25 borstelmachines gehad dan nog had je niet binnen redelijke tijd een baan van 25 km kunnen vegen. Daar is de capaciteit eenvoudig weg te beperkt voor. Wat is zag was een horde enthousiaste, wellicht wat onervaren, vrijwilligers die er alles aan deden het de schaatsers naar de zin te maken. Zo vaak organiseer je zo'n tocht ook niet. Wij hebben in ieder geval genoten en willen alle vrijwilligers oprecht bedanken :!:
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  wat is redelijke tijd? ik startte pas om half 1, toen was de sneeuwbui al ruim 2 uur voorbij. Dat dan nog niet de gehele route geveegd is kan ik accepteren prima. Dat er helemaal niks geveegd was is raar, zeker als je weet dat er een slecht stuk zit (wat zonder sneeuw ongetwijfeld had gekund omdat je dan de scheuren wel kunt ontwijken). En ik mag toch aannemen dat ze dat geweten hebben...

  over enthousiasme bij de mensen in Appingedam en in de stempelhokjes niets te klagen overigens. En als het een volgende keer niet sneeuwt, ga ik gerust weer, want het is een prachtig gebied om te schaatsen :)
 15. ronv

  ronv Member

  Er werd op een gegeven moment wel geveegd maar dat was op beperkte stukken het enige voordeel van deze dag was toen ik voor de 3e ronde ging het op diverse stukken lekker rustig was dat je gewoon kon concentreren op het ijs en een beetje van de omgeving.Maar de sfeer was over het algemeen wel goed als ik zo om me heen keek en sommige mensen erover hoorde. Nu hopen op een volgende winterperiode en tochten en zolang anders eerst maar naar kardinge de binnenbaan op
 16. yvon82

  yvon82 New Member

  ja dat vind ik ook wel jammer, het is precies net zo;n medaille als in 1997.. nu twee identieke thuis liggen, heb ik daar zoveel blauwe plekken voor betaald :roll:

Deel Deze Pagina