EK Skeeleren 2016 (Heerde)

Discussie in 'Skeeleren' gestart door De Goudsche Doorloper, 21 jul 2016.

 1. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  [​IMG]
  Door al dat Tour- en Olympische Spelengeweld van de afgelopen weken was ik bijna vergeten dat er volgende week nog een belangrijk toernooi op het programma staat. Het EK Skeeleren in Heerde, dat van 23 t/m 30 juli wordt gehouden. In tegenstelling tot het Europese allroundtoernooi bij het schaatsen, wordt het EK op de skeelers wel door de sporters serieus genomen. In ieder geval door Italië, die een voltallige selectie van 42 rijders laat afreizen naar het Gelderse dorpje. Ook Frankrijk laat aardig wat skeeleraars afzakken naar de Lage Landen. Die twee landen waren vorig jaar de smaakmakers van het EK in Oostenrijk. Gezien veel van dezelfde namen weer op de startlijst staan, zal het niveau opnieuw vermoedelijk erg hoog liggen.

  Namens Nederland hebben wij gelukkig al onze talenten weer paraat staan, maar de prestatie van het EK in 2013 evenaren (15 gouden plakken, waarvan 6 voor Manon Kamminga), zal heel erg lastig worden. Dit jaar zijn alle toppers er weer gewoon bij: Bart Swings, Francesca Lollobrigida, Ioseba Fernandez, Fabio Francolini... De enige grote naam die mist is Alexis Contin. Opmerkelijk, want de afgelopen maanden heeft hij laten zien over grootse vorm te beschikken in de KNSB Marathon Cups. Helaas heeft de Fransman ervoor gekozen om zich bij Lotto-Jumbo volledig op het schaatsen toe te leggen. Het EK past dan ook niet in zijn programma.

  [​IMG]
  Het EK bestaat uit twee delen: van zondag 24 t/m dinsdag 26 juli wordt er in Heerde op de piste gestreden voor de medailles. Dan volgt er op woensdag een rustdag waarbij de rijders zich kunnen voorbereiden op het wegtoernooi. Dat toernooi wordt op de 390 meterbaan gehouden die om de skeelerpiste heen ligt. Omdat een wegparcours officieel asymmetrisch moet zijn, is er met pionnen een stuk van de bocht afgezet. Dat werd tijdens het EK in Almere van 2013 ook al gedaan en hetzelfde geldt voor het NK Baan in Heerde van dit jaar. Het wegtoernooi bestaat uit twee dagen op de 400 meterbaan en één dag voor de marathon in Steenwijk. Daar wordt een aangepaste versie van de klassieke Klim van Steenwijk verreden, waarbij het klimmetje altijd wel voor spektakel zorgt. Het wegtoernooi vindt plaats van donderdag 28 t/m zaterdag 30 juli.

  EK Baan
  [​IMG]
  Op de 200 meter lange piste worden verschillende onderdelen verreden. Op zondag wordt er gestart met een 300 meter tijdrit voor de sprinters, waarna de rijders van de lange adem aan de bak mogen in de 10 km punten/afvalkoers. Dat is een soort puntenkoers waarbij je om de ronde punten kunt krijgen, maar in de puntloze ronde kunt afvallen. Rijders die ontsnappen zullen dus uit moeten kijken dat ze niet door hun reserves heen zijn wanneer ze worden teruggepakt. Als je afvalt, verlies je namelijk ook in één keer al je punten.

  Op de maandag wordt het koningsnummer van het baantoernooi verreden: de 500 meter inline. In de finale wordt er gestart met 4 rijders in één lijn (vandaar de naam inline) en het is veel meer dan alleen de snelste tijd rijden. Positiespel en tactiek zijn minstens zo belangrijk. En in dit onderdeel worden vaak topsnelheden behaald van de boven de 60 per uur. Voor de lange afstandsrijders is er de 15 km afvalkoers. Vaak duurt het hier lang voordat de strijd ontbrandt en de echte favorieten bovendrijven, maar zodra dat gebeurt wordt de afvalkoers een hectische mêlee van demarrages en tactiek.

  De dinsdag is de dag van de 1000 meter inline: een bijzonder lastige, maar juist daarom wel interessante afstand. Er wordt gestart met 8 rijders tegelijk en meestal volgt er dan een hele tactische race. 1000 meter op die piste is immers 5 hele ronden: best een eind. En je wilt niet meteen al je krachten verspillen. Maar een verrassingsaanval werkt soms juist ook wel heel goed. Door de tactische aard van de discipline is hij geschikt voor sprinters én stayers. Meestal zijn de pure sprinters in het nadeel. Gelukkig kunnen die nog aan de bak in de 3 km aflossing. Hierbij hoeft geen stokje worden overgegeven, maar er moet wel in het vak gewisseld worden. En dat is soms lastig met 6 of 7 teams naast elkaar op die krappe piste. Voor het publiek is dit misschien wel de leukste wedstrijd om te zien. Er gebeurt overal in de koers wel wat en de aflossingen zelf zijn natuurlijk spectaculair.

  EK Weg
  ronald-mulder.jpg
  Na een welverdiende rustdag mogen de rijders weer aan de bak in het wegtoernooi. Een toernooi waar Nederland vaak beter presteert dan op de baan. Na het WK van vorig jaar is de opzet iets anders dan andere jaren. Zo is de 200 meter tijdrit vervangen door een 100 meter inline: een discipline die vorig jaar met heel veel enthousiasme werd ontvangen en die dit jaar in Otterlo zijn debuut kende op nationaal niveau. Bij de 100 meter inline moet je via een knockoutsysteem in de finale zien te komen. Van steeds drie rijders gaat de snelste door. Voor het publiek veel makkelijker te volgen dan een individuele tijdrit en vaak ook veel spectaculairder om te zien. Verder is er op donderdag nog de 20 km afvalkoers. Die gaat eigenlijk hetzelfde in zijn werk als de afvalkoers op de piste, maar is vanwege die 5 kilometer extra nog iets meer een uitputtingsslag. Hier komen de sterkste rijders echt naar boven drijven.

  Op de vrijdag zijn er zelfs 3 onderdelen. De dag begint met de Lap Circuit Sprint. Net als de 100 meter een nieuw onderdeel die de 500 meter op de weg (waar Michel Mulder wereldkampioen op werd) heeft vervangen. Maar feitelijk verandert er eigenlijk niet veel. In plaats van 500 meter doen de rijders één rondje over het wegparcours. In Heerde is dat 390 meter. Nog meer in het voordeel van de meest explosieve sprinters dus. Verder is er nog een 15 km puntenkoers voor de mannen (en vrouwen) van de lange adem. Mede vanwege de lengte is er vaak meer sprake van vluchters en demarrages. Dit is tevens de afstand waar Chris Huizinga vorig jaar volledig uit het niets wereldkampioen werd. Tot slot is er nog de 5 km aflossing: de afstand waar Nederland op EK's en WK's verreweg het meest succesvol is. Twee jaar geleden nog won de Nederlandse mannenéquipe goud op dit onderdeel op het WK. In 2012 waren het de Nederlandse dames die dat kunstje al flikten op een WK.

  Op zaterdag staat de marathon op het menu. Ondanks dat Nederland een echte marathoncultuur heeft, zijn we niet enorm succesvol gebleken op dit onderdeel. Ja, Crispijn Ariëns won natuurlijk goud op het WK in 2013, maar tussen hem en Erik Hulzebosch in 1992 was er geen enkele andere Nederlander die won op een WK. Ook op het EK zijn Nederlandse zeges schaars. De laatste was Ingmar Berga in 2010. Hoog tijd dat er weer één bij komt.

  Nederlandse deelnemers
  Over alle categorieën heeft Nederland nog best een aardige selectie kunnen maken. Welke oranje skaters moeten we in de gaten houden?

  Junioren B Heren: Janno Botman, Teun de Wit, Jordy van Workum, Merijn Scheperkamp en Tom den Heijer.
  Junioren B Dames: Fleur Veen, Marijke Groenewoud, Anna van den Bos en Maya de Jong.
  Junioren A Heren: Gerrie van Lingen, Chris Huizinga, Bart Hoolwerf, Louis Hollaar, Marc Middelkoop, Tiemen van der Kolk en Remon Vos (marathon)
  Junioren A Dames: Elisa Dul, Berber Vonk, Daniëlle Ootes en Gerline Crediet.
  Heren: Michel Mulder, Luc ter Haar, Ronald Mulder, Kay Schipper, Jordy Harink, Rick Schipper (piste), Ruurd Dijkstra (piste), Remon Kwant (piste), Crispijn Ariëns (weg), Ingmar Berga (weg), Jesper Hospes (100m).
  Gary Hekman en Gerwin Smit zullen uitkomen op de marathon.
  Dames: Bianca Roosenboom, Elma de Vries, Manon Kamminga, Kelly Schouten, Irene Schouten (weg) en Moniek Klijnstra (100m).
  Lisa van der Geest en Janita Willems-Crediet zullen de marathon rijden.


  Net als voorgaande jaren heb ik weer een voorbeschouwing gemaakt, maar in plaats van per afstand de favorieten te noemen heb ik gewoon wat deelnemers uitgelicht die misschien voor leuke dingen gaan zorgen op het EK. Veteranen, veelbelovende talenten, nieuwe namen... er zit van alles bij. Ik post de voorbeschouwing later vandaag.
  Laatst bewerkt: 21 jul 2016
  SprintMaster en EenBrabander vinden dit leuk.
 2. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Voorbeschouwing EK inline 2016 (Heerde)
  Veel Nederlandse toppers op wielen die vorig jaar niet meereden zijn er dit jaar weer gewoon bij, evenals wat nieuwe namen. Talenten die zijn doorgestroomd uit de jeugd. Vanuit het buitenland is er echter sterke concurrentie. Wie moeten we dit EK in de gaten houden?

  Anna van den Bos (NED)
  [​IMG]
  Deze eerstejaars juniore B reed vorig jaar als kadet ook al mee op het EK tussen meisjes die twee jaar ouder dan haar waren. En ze won daar bovendien op sensationele wijze een zilveren medaille op de puntenkoers bij het wegtoernooi. Haar enorme talent liet ze afgelopen maand ook al zien op het NK waar ze maar liefst 4 gouden plakken pakte. Ze zal veel tegenstand hebben van de brutale Franse en Italiaanse dames, maar ze blijft op de lange afstanden torenhoog favoriet.


  Nymphe Keuleers (BEL)
  [​IMG]
  De nieuwste sprintsensatie bij de Belgische junioren heet Nymphe Keuleers. Vorig jaar debuteerde ze op het WK al ijzersterk met een bronzen plak op de 500 meter op de piste. Met veel tactisch inzicht wist ze zich tussen de Colombiaanse en Koreaanse sprintkanonnen te wurmen en zo een medaille veilig te stellen. Wellicht dat ze zo’n kunstje tussen de Europese sprintkanonnen kan herhalen.


  Chris Huizinga (NED)
  [​IMG]
  Misschien wel het grootste talent dat rondskeelert bij de Nederlandse junioren. Chris won vorig jaar als eerstejaars junior A op sensationele wijze de puntenkoers op het WK. Een bekroning en bevestiging van zijn enorme talent, dat hij eerder ook al op het EK had laten zien. Huizinga is een intelligente rijder die heel goed de koers kan lezen en veel power in de benen heeft. Hij is een grote kanshebber op eremetaal.


  Martin Ferrié (FRA)
  [​IMG]
  Dit Franse supertalent reed op het EK van vorig jaar drie gouden plakken bij elkaar bij de junioren B. Met zijn teamgenoten Bastien L’Homme en Doucelin Pédicone verdeelde hij in Wörgl bijna al het eremetaal. Nu mag hij zich voor het eerst gaan bewijzen bij de junioren A. Met zijn ijzersterke ploeg is hij weer een belangrijke concurrent voor Huizinga en bovendien een gevaarlijke klant voor eremetaal.


  Sandrine Tas (BEL)
  [​IMG]
  Misschien kan Sandrine wel de vrouwelijke Bart Swings worden genoemd. Haar palmares als tweedejaars seniore liegt er in ieder geval niet om. Als juniore werd de goedlachse Vlaamse al 4 keer wereldkampioene en als eerstejaars seniore pakte ze ook meteen 2 wereldtitels mee. Ze is dus van absolute wereldklasse en zal zeker meestrijden voor de ereplaatsen.


  Ronald en Michel Mulder (NED)
  [​IMG]
  Het is lastig om deze twee uit elkaar te houden. Als ze allebei in topvorm zijn, zijn ze op de wieltjes namelijk ongeveer even goed. Neem bijvoorbeeld het NK 100 meter, waar Ronald een paar duizendsten sneller was dan broer Michel. Ja, Michel heeft dan wel Olympisch goud gewonnen op de schaats, maar Ronald reed daar wel de snelste tijd in de tweede omloop. Misschien is Michel mentaal dus wel sterker dan zijn broer. Toch kun je Ronald helemaal niet uitvlakken. Op EK’s is hij de afgelopen jaren wel degelijk sterker gebleken dan Michel. Maar Michel heeft dan weer twee wereldtitels op wieltjes die z’n broer niet heeft. Enfin, ik heb geen idee welke van de twee hier beter gaat presteren. Misschien staan ze wel naast elkaar in de finale van de 100 meter op het EK, net als in Otterlo vorige maand. Dat zou prachtig zijn.

  Ioseba Fernandez (SPA)
  [​IMG]
  Maar hoe goed Ronald en Michel ook zijn: Ioseba Fernandez is vaak net een slagje beter. Dit Spaanse sprintkanon is misschien wel de rapste man op een recht stuk asfalt. Maar ook bochten kan hij best goed aan. Als hij niet geblesseerd is, is hij een van de topfavorieten op de sprintafstanden van de weg. Maar ook op de baan is hij een gevaarlijke klant voor het podium.

  Vanessa Bittner (OOS)
  bittner.jpg
  Bittner was vorig jaar goed voor 5 gouden plakken op het EK. Alle sprintafstanden schreef ze op haar naam. Dat beloofde wat voor het schaatsseizoen, maar helaas kwam het er daar niet helemaal uit. Dit seizoen reed Bittner al erg sterk in de Europa Cups, waar ze zich in de strijd mengde met een paar Amerikaanse en Colombiaanse rijdsters. Daar hoeft ze nu niet mee af te rekenen, dus ze heeft volop kansen.


  Bart Swings (BEL)
  [​IMG]
  Bart Swings is de Chris Froome van het skeeleren. Misschien niet op elk moment het allerbeste, maar op de momenten dat het erom gaat steekt hij met kop en schouders boven iedereen uit. Hij heeft van dit EK echt een doel gemaakt, dus alle rijders kunnen hun borst weer nat maken. Met veel tactisch inzicht en een hoop behendigheid rijdt hij zijn wedstrijden zo efficiënt mogelijk. Als hij op schaatsen net zo rond zou rijden als op skeelers, zou Sven Kramer zijn voeten kussen. Maar helaas moeten we het alleen doen met zijn skeelerkunsten. Alhoewel, helaas? Het is altijd fantastisch om hem te zien koersen met zijn soepele tred en enorme snelheid. Door zijn handigheid kun je hem misschien beter de Peter Sagan van het skeeleren noemen.


  Francesca Lollobrigida (ITA)
  2015-AFVek-Francesca-Lollobrigida-3.jpg
  Francesca was altijd de voornaamste uitdager van Manon Kamminga, maar die laatste is niet fit. Dus “Lollo” heeft het rijk alleen? Niet helemaal. Met name Sandrine Tas kan roet in het eten gooien. En ook Mareike Thum kan nog wel eens een bedreiging vormen. En wie weet kan Kamminga wel verrassen. Feit is wel dat Lollobrigida op skeelers altijd wel erg sterk is. Absoluut een kandidaat voor een karrenvracht aan eremetaal.
  ZeeKoei en leenstrafan vinden dit leuk.
 3. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Uitslagen eerste dag piste:

  300m

  Junioren B dames:
  1. Elisabeth Baier (Dui) 26.976
  2. Mathilde Pedronno (Fra) 27.132
  3. Jeanne Rencker (Fra) 27.539
  4. Marijke Groenewoud 27.652
  11. Maya de Jong 28.332

  Junioren A dames:
  1. Giorgia Bormida (Ita) 26.954
  2. Nymphe Keuleers (Bel) 26.982
  3. Giulia Bonechi (Ita) 27.183
  5. Elisa Dul 27.755

  Senioren dames:
  1. Sandrine Tas (Bel) 26.456
  2. Stien Vanhoutte (Bel) 26.557
  3. Laethisia Schimek (Dui) 26.636

  Junioren B heren:
  1. Enrico Salino (Ita) 24.955
  2. Janno Botman (Ned) 25.120
  3. Jonathan Galar (Spa) 25.304
  10 Merijn Scheperkamp 25.822

  Junioren A heren:
  1. Valentin Thiebault (Fra) 24.517
  2. Thomas Dambrun (Fra) 24.555
  3. Marco de Flaviis (Ita) 24.914
  4. Gerrie van Lingen 24.973
  9. Marco Middelkoop 25.676

  Senioren heren:
  1. Simon Albrecht (Dui) 23.783
  2. Gwendal Le Pivert (Fra) 23.953
  3. Ronald Mulder (Ned) 24.215
  10. Kay Schipper 24.904
  Joseba Fernandez (Spa) DQ

  Punten/afvalkoers:

  Junioren B dames:
  1. Beatrice Fausti (Ita) 16 7:52.833
  2. Anna van den Bos (Ned) 11 7:55.636
  3. Edda Paluzzi (Ita) 4 7:53.373
  4. Marijke Groenewoud 3 7:54.647
  16. Fleur Veen

  Junioren A dames:
  1. Martina Zanini (Ita) 29 16:24.802
  2. Laura Lorenzato (Ita) 19 16:24.947
  3. Larissa Gaiser (Dui) 6 16:26.800
  5. Berber Vonk 5 16:39.578
  12. Gerline Crediet
  12. Daniëlle Ootes

  Senioren dames:
  1. Francesca Lollobrigida (Ita) 31 15:53.660
  2. Sandrine Tas (Bel) 10 15:51.294
  3. Juliette Pouydebat (Fra) 5 15:50.574
  5. Bianca Roosenboom 4 16:06.752
  11. Elma de Vries
  22. Kelly Schouten

  Junioren B heren:
  1. Daniele di Stefano (Ita) 14 7:20.786
  2. Jordy van Workum (Ned) 6 7:10.942
  3. Teun de Wit (Ned) 5 7:13.787
  4. Tom den Heijer 3 7:17.358

  Junioren A heren:
  1. Chris Huizinga (Ned) 14 14:53.304
  2. Flavien Foucher (Fra) 12 14:47.737
  3. Giuseppe Bramante (Ita) 12 14:48.385
  11. Louis Hollaar
  12. Bart Hoolwerf

  Senioren heren:
  1. Fabio Francolini (Ita) 18 14:27.097
  2. Ewen Fernandez (Fra) 11 14:19.526
  3. Patxi Peula (Spa) 11 14:26.223
  4. Bart Swings (Bel) 10 14:21.027
  6. Luc ter Haar 4 14:30.234
  9. Ruurd Dijkstra
  15. Jordy Harink

  Zie http://www.europeaninlineservice.com/ftpresults/2016ECCTrack/ voor alle uitslagen piste.
  Laatst bewerkt: 27 jul 2016
  ZeeKoei en EenBrabander vinden dit leuk.
 4. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Contin zal wel de marathon rijden op zaterdag. Mogelijk ook nog de puntenkoers op de weg.
 5. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Dag 1 Baan
  Ik ben gisteren zelf een dagje bij het EK wezen kijken en ik kan wel zeggen dat de koers van dichtbij zien veel leuker is dan op een gebrekkige livestream. Je ziet simpelweg veel meer van wat er gebeurt in de koers: welke ploegen een aanval opzetten, waar er wordt afgestopt, wie er veel met z'n handen bezig is... dat soort dingen. Bij de punten-afvalkoers viel op dat het een echt teamonderdeel is geworden op het EK. Het land met het sterkste team wint meestal. En dat is op zich oké. Dat is in heel veel sporten zo. In dit geval betekende het dat Sandrine Tas en Bart Swings, allebei zonder een heel sterk team, het grotendeels in hun eentje moesten rooien tegen twee ijzersterke Italiaanse teams. Individueel is Swings minstens zo goed als Fabio Francolini, maar met drie Italianen van dat niveau tegen één superbelg krijg je toch een beetje een Team Astana vs Steven Kruijswijk (of Tom Dumoulin)-gevoel.

  Enfin, Nederland heeft het bepaald niet slecht gedaan op de eerste dag met 6 medailles, waaronder één prachtige gouden plak van Chris Huizinga (junioren A). Ook de bronzen plak van Ronald Mulder op de 300 meter was onverwacht, maar zeker niet onverdiend. Anna van den Bos (junioren B) liet zich van haar sterkste kant zien met een zilveren plak tegen een hele sterke Italiaanse en Jordy van Workum en Teun de Wit (junioren B) stelden zilver en brons veilig door in de slotfase samen weg te rijden, nadat het goud al vergeven was aan een ijzersterke Italiaan. Verder was er nog een onverwachtse zilveren medaille voor Janno Botman (junioren B) op de 300 meter. Wat gebeurde er nog meer?

  300 meter
  Junioren B:
  Janno Botman (ZILVER)
  Wat opviel bij de junioren B dames is dat ze veel meer power leken te hebben dan de junioren A. Waar junioren B snel en soepel over de baan bewogen, zag het er bij de junioren A nogal traag uit. Elisabeth Baier (GER) die de 300 meter won, was een behoorlijke slag beter dan de rest en zal waarschijnlijk op de 500 meter ook behoorlijk goed voor de dag komen. Marijke Groenewoud (NED) miste helaas net het podium.

  Janno Botman (NED) won verrassend zilver, met een flinke aanscherping van zijn PR. Op het NK reed hij 25.9, in de kwalificatie wist hij dat vanmorgen al naar 25.5 te brengen en hier rijdt hij gewoon 25.1. Grote klasse!

  Junioren A: geen medailles voor Nederland
  Zoals gezegd waren de dames junioren A nogal traag. Het deelnemersveld was dan ook niet al te breed. Maar in de top werden wel wat snelle tijden genoteerd. Giorgia Bormida (vorig jaar bij de junioren B goed voor 3 gouden plakken) wint hier nipt van de Vlaamse topfavoriete Nymphe Keuleers.

  Bij de heren junioren A ging het wel heel hard en Gerrie van Lingen miste met een paar honderdsten helaas net het podium. De twee Fransen die de bovenste twee plekken mochten bevolken waren ongeveer 4 tienden sneller dan de nummer 3. Thomas Dambrun en Valentin Thiebault zijn daarmee de absolute topfavorieten voor de 500 meter.

  Senioren: Ronald Mulder (BRONS)
  Bij de dames kwamen er geen Nederlanders in actie (Bianca Roosenboom spaart zich voor de lange afstanden en Manon Kamminga is niet fit), maar was er wel een onverwacht Belgisch één-tweetje te vieren met een volstrekt onverwachte nummer 1. Sandrine Tas, normaal specialist op de lange afstanden won hier gewoon de Europese titel. Het eerste goud is voor haar dus al binnen. Stien Vanhoutte (vorig jaar ook een paar medailles) won het zilver. Erika Zanetti, die normaliter een abonnement heeft op de 300 meter, stelde zwaar teleur met een vierde plek. Beginnen de jaren dan toch te tellen? Ook Vanessa Bittner was niet helemaal in topvorm.

  De heren stelden allerminst teleur op deze afstand, al was de DQ van Ioseba Fernandez toch wel een klein smetje. Hij passeerde de lijn in de bocht en werd ondanks zijn hele snelle tijd (hij zou zilver hebben gehaald) uit de uitslag gehaald. Simon Albrecht maakte zijn favorietenstatus meer dan waar met een razendsnelle tijd in de 23 seconden en ook de Franse kampioen Gwendal le Pivert was behoorlijk sterk met eveneens een tijd in de 23 seconden en een zilveren medaille. Ronald Mulder is, ondanks dat hij 2 keer moest rijden (het ging net na Ronalds race heel hard regenen, waarna de hele finale van de heren opnieuw moest worden verreden) erg tevreden met zijn tijd. Morgen zal hij zijn vizier weer richten op de 500 meter, waar hij een goede kanshebber is.

  10 km Punten/afvalkoers
  Junioren B (5 km puntenkoers):
  Anna van den Bos (ZILVER), Jordy van Workum (ZILVER), Teun de Wit (BRONS)
  De puntenkoers bij de dames junioren B was snel en tactisch. De Italianen met Beatrice Fausti controleerden de koers, maar konden niet voorkomen dat Anna van den Bos af en toe slim mee sprong. Ook was te zien dat Fausti niet onverslaanbaar was. Ze had veel steun nodig van haar ploeg om de demarrages van Van den Bos en diens trouwe luitenant Marijke Groenewoud van zich af te slaan. Toch waren de Italianen de Nederlanders te slim af en was de tank voor Van den Bos aan het eind helemaal leeg. Toch mag ze dik tevreden zijn met haar zilveren plak. Dat zal voor haar niet het enige eremetaal zijn.

  De herenkoers werd meteen hard gemaakt door het Italiaanse blok dat het tempo verschroeiend hard opschroefde. Aan Tom den Heijer was de taak opgelegd om mee te gaan met de Fransen, maar die demarrage liet lang op zich wachten. Zo lang dat de winst op dat moment al vergeven was aan Daniele di Stefano, die goed werd beschermd door zijn Italiaanse teamgenoten. Maar die Fransen gingen uiteindelijk toch, met Den Heijer in hun kielzog. Ze reden echter niet door en juist toen ze werden teruggehaald, ging plan B in werking: een aanval van Jordy van Workum en Teun de Wit, die niet meer kon worden beantwoord door het moegestreden peloton. Den Heijer sprintte ten slotte nog naar plek 4. Een mooie demonstratie en perfecte uitvoering van een tactisch plan. Een maximaal resultaat voor Nederland.

  Junioren A: Chris Huizinga (GOUD)
  Laten we de koers bij de dames maar gauw vergeten. Het niveauverschil tussen de top en de subtop is enorm groot en het deelnemersveld was ook niet al te breed. Dan krijg je al gauw een saaie koers, die in dit geval volledig werd gedomineerd door het Italiaanse team. Berber Vonk had twee ploegmaats in Danielle Ootes en Gerline Crediet, maar moest het na een val van beide knechten in haar eentje oplossen. Uiteindelijk werd ze zeer verdienstelijk vijfde, maar er had zeker meer in gezeten. Dat belooft wat voor de komende dagen.

  De koers bij de junioren A heren was op voorhand al één van de spannendste koersen van het EK. De Fransen die vorig jaar het EK domineerden bij de junioren B waren allemaal gepromoveerd naar de junioren A. En inderdaad, vroeg in de koers was er een Fransman weg met twee Italianen. Ze bleven lang weg, maar niet lang genoeg om de overwinning veilig te stellen. Toen besloot Chris maar eens een poging te wagen, maar lang kon hij niet uit de handen van het razende peloton blijven. Vervolgens gingen die andere twee Fransen op avontuur en een attente Bart Hoolwerf sprong slim mee om te voorkomen dat ze teveel punten pakten. Ondertussen was Louis Hollaar vooral bezig zijn kopman te beschermen. Toen het peloton weer tot de orde was geroepen besloot Chris dat het tijd was. Hij sprong weg terwijl Hoolwerf en Hollaar mooi afstopwerk leverden. Daardoor kon Huizinga genoeg punten pakken om de zege veilig te stellen. Na zijn WK-goud nu dus EK-goud. Een mooi begin, want het lijkt me sterk dat hij het hierbij gaat houden.

  Senioren: geen medailles voor Nederland
  Bij de dames gooide Francesca Lollobrigida maar meteen de knuppel in het hoenderhok. Voor Sandrine Tas kon reageren was de Italiaanse al een halve baan verder. Ze kreeg twee taaie Spaanse rijdsters met zich mee waarvan Maite Ancin aardig wat punten wist mee te pakken. De Italiaanse ploeggenoten van Lollo werkten Tas ook behoorlijk tegen door steeds af te stoppen. Uiteindelijk kon Tas de sprong naar Lollobrigida maken, maar ze de Italiaanse bleef er maar aanhaken, hoeveel de Vlaamse ook probeerde. Ze moest aan het eind genoegen nemen met een tweede plek. Lollobrigida is op dit onderdeel toch nog een maatje te groot. Bianca Roosenboom speelde niet echt een rol in de koers.

  Bij de heren was het dus aan Bart Swings om de Belgische meubelen te redden. Maar daarvoor moest hij wel eerst afrekenen met een sterk Italiaans blok met topfavoriet Fabio Francolini, Daniel Niero (die vorig EK bij de junioren A bijna al het goud pakte) en Stefano Mareschi (toch ook wel een absolute klasbak). Voor Nederland moest Luc ter Haar het gaan doen en hoewel hij ver kwam en Ruurd Dijkstra en Jordy Harink hard hun best deden: een medaille zat er helaas niet in. Zelfs niet voor Bart Swings die verrassend vierde werd. De Italianen hielden hem scherp in de gaten en hij kon geen enkele kans vinden om weg te springen. Lang stond Swings op de derde plek, maar uiteindelijk werd ook die nog weggekaapt door een Spanjaard. Nul op het rekest dus voor Swings. Hopelijk wordt vandaag voor hem een betere dag.
  Laatst bewerkt: 25 jul 2016
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Uitslagen tweede dag piste:

  500m:

  Junioren B dames:
  1. Elisabeth Baier (Dui) 45.365
  2. Marijke Groenewoud (Ned) 45.451
  3. Ana Humanes (Spa) 45.578

  Junioren A dames:
  1. Nymphe Keuleers (Bel) 44.365
  2. Giorgia Bormida (Ita) 44.562
  3. Alessia Mincella (Ita) 47.596
  13. Elisa Dul

  Senioren dames:
  1. Laethisia Schimek (Dui) 44.126
  2. Sheila Posada (Spa) 44.198
  3. Erika Zanetti (Ita) 45.560
  DQ Francesca Lollobrigida (daardoor geschorst voor de afvalkoers)

  Junioren B heren:
  1. Vincenzo Maiorca (Ita) 42.002
  2. Janno Botman (Ita) 42.344
  3. Victor Aerts (Fra) 42.400
  7. Merijn Scheperkamp

  Junioren A heren:
  1. Thomas Dambrun (Fra) 40.624
  2. Valentin Thiebault (Fra) 40.696
  3. Nicolo Greguoldo (Ita) 40.767
  10. Marc Middelkoop
  12. Tiemen van de Kolk
  16. Gerrie van Lingen

  Senioren heren:
  1. Gwendal Le Pivert (Fra) 40.362
  2. Simon Albrecht (Dui) 40.692
  3. Ronald Mulder (Ned) 40.769
  9. Rick Schipper
  11. Kay Schipper

  Afvalkoers:

  Junioren B dames:
  1. Edda Paluzzi (Ita) 16:35.644
  2. Beatrice Fausti (Ita) 16:36.663
  3. Giulia Soggiu (Ita) 16:36.750
  4. Anna van den Bos 16:36:836
  9. Fleur Veen
  15. Maya de Jong

  Junioren A dames:
  1. Larissa Gaiser (Dui) 25:51.293
  2. Martina Zanini (Ita) 25:51.381
  3. Veronica Luciani (Ita) 25:51.495
  5. Berber Vonk 25:52.247
  10. Daniëlle Ootes
  12. Gerline Crediet

  Senioren dames:
  1. Sandrine Tas (Bel) 24:42.998
  2. Mareike Thum (Dui) 24:43.058
  3. Clemence Halbout (Fra) 24.43.635
  10. Bianca Roosenboom
  17. Elma de Vries

  Junioren B heren:
  1. Filippo Manera (Ita) 15:14.462
  2. Daniele di Stefano (Ita) 15:14.830
  3. Edoardo Quarona (Ita) 15:14.918
  4. Tom den Heijer 15:15.037
  9. Jordy van Workum
  30. Teun de Wit

  Junioren A heren:
  1. Martin Ferrie (Fra) 23:05.789
  2. Giuseppe Bramante (Ita) 23:06.166
  3. Leonardo Martina (Ita) 23:07.014
  6. Chris Huizinga
  11. Bart Hoolwerf
  13. Louis Hollaar

  Senioren heren:
  1. Stefano Mareschi (Ita) 22:33.539
  2. Fabio Francolini (Ita) 22:33.953
  3. Ewen Fernandez (Fra) 22:34.014
  4. Bart Swings 22:34.215
  6. Luc Ter Haar
  10. Jordy Harink
  15. Ruurd Dijkstra
  Laatst bewerkt: 26 jul 2016
 7. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Vandaag live alleen maar spectaculaire races gezien. Er gebeurde echt te veel om op te noemen.
  1000m:
  - onverwacht goud voor Anna van der Bos
  - zilver voor Janno Botman.
  - de Belgische Nymphe Keuleers wint heel overtuigend.
  - Gerrie van Lingen bijt zich stuk op het Italiaanse blok en is DQ
  - Manon Kamminga in haar halve finale vrij sterk naar plek 2 maar in de finale komt ze er (net als Tas) niet door. Dus wint Francesca (met een kleurtje in het haar) maar weer eens.
  - Kay Schipper pakt brons in een zeer close finish waarbij Swings net geklopt wordt door Le Pivert.
  aflossing:
  - 3x goud op de relay (B junioren zowel heren als dames + junioren A heren) en ook 3x goud voor Italië. Wat mazzel voor de junioren A heren: de Belgen halverwege DQ, daarna kregen de Fransen en Italianen het met elkaar aan de stok, Fra DQ. Vervolgens is Chris Huizinga los en raakt in de bocht met de linkerskeeler over de lijn. Het publiek durft niet te juichen maar de uitslag blijft staan. De dames senioren worden halverwege DQ vanwege een foute wissel. De heren senioren pakken ten slotte nog knap brons. Nog wat valpartijen maar het leek mee te vallen.
  Laatst bewerkt: 27 jul 2016
 8. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Uitslagen derde dag piste:

  1000m:

  Junioren B dames:
  1. Anna van den Bos (Ned) 1:37.435
  2. Beatrice Fausti (Ita) 1:37.661
  3. Jeanne Rencker (Fra) 1:37.902

  Junioren A dames:
  1. Nymphe Keuleers (Bel) 1:34.892
  2. Irene Falaschetti (Ita) 1:35.746
  3. Marine Lefeuvre (Fra) 1:35.799
  5 Elisa Dul 1:35.956

  Senioren dames:
  1. Francesca Lollobrigida (Ita) 1:31.403
  2. Mareike Thum (Dui) 1:31.479
  3. Juliette Pouydebat (Fra) 1:31.667
  5. Manon Kamminga 1:31.994

  Junioren B heren:
  1. Daniele di Stefano (Ita) 1:30.463
  2. Janno Botman (Ned) 1:30.554
  3. Enrico Salino (Ita) 1:31.008
  6. Merijn Scheperkamp 1:31.865

  Junioren A heren:
  1. Giuseppe Bramante (Ita) 1:25.378
  2. Nicolo Greguoldo (Ita) 1:25.476
  3. Leonardo Martina (Ita) 1:25.670
  DQ Gerrie van Lingen

  Senioren heren:
  1. Gwendal Le Pivert (Fra) 1:22.717
  2. Bart Swings (Bel) 1:22.719
  3. Kay Schipper (Ned) 1:22.770
  6. Rémon Kwant 1:23.448

  3km aflossing:

  Junioren B dames:

  1. Nederland (Anna van den Bos, Marijke Groenewoud, Maya de Jong) 4:22.005
  2. Frankrijk 4:23.192
  3. Duitsland 4:23.301

  Junioren A dames:
  1. Italië 4:23.242
  2. Nederland (Berber Vonk, Daniëlle Ootes, Elisa Dul) 4:23.536
  3. Frankrijk 4:23.624

  Senioren dames:
  1. Italië (Erika Zanetti, Francesca en Giulia Lollobrigida) 4:17.582
  2. Duitsland 4:17.853
  3. Frankrijk 4:17.951
  DQ Nederland (Manon Kamminga, Bianca Roosenboom, Elma de Vries)

  Junioren B heren:
  1. Nederland (Janno Botman, Jordy van Workum, Tom den Heijer) 4:04.445
  2. Frankrijk 4:04.457
  3. België 4:04.652

  Junioren A heren:
  1. Nederland (Chris Huizinga, Louis Hollaar, Marc Middelkoop) 4:06.958
  2. Duitsland 4:08.379
  3. Portugal 4:11.020

  Senioren heren:
  1. Italië (Fabio Francolini, Stefano Mareschi, Riccardo Bugari) 4:01.472
  2. Frankrijk (Ewen Fernandez, Gwendal Le Pivert, Nolan Beddiaf) 4:01.565
  3. Nederland (Luc Ter Haar, Rick en Kay Schipper) 4:01.695

  Woensdag rustdag. Donderdag verder op de weg.
 9. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Dag 2 Baan
  De tweede dag was grotendeels een Italiaans feestje. Met twee clean sweeps op de afvalkoers waren de Italiaanse teams opnieuw ijzersterk. Nederland deed het bepaald niet slecht, maar had nogal wat pech. Vooral bij de heren junioren B, waar een diskwalificatie en een valpartij het hele plan door de war schopten. Nee, wat dat betreft ging het op de 500 meter een heel stuk beter. Marijke Groenewoud en Janno Botman wisten een zilveren medaille te scoren en Ronald Mulder haalde zijn tweede bronzen plak binnen op dit EK.

  500 meter
  Junioren B: Marijke Groenewoud (ZILVER), Janno Botman (ZILVER)
  Zoals gezegd liep de 500 meter voor Nederland bijzonder goed. Elisabeth Baier was voor Groenewoud toch nog net iets te snel, maar Botman had misschien wel kunnen afrekenen met de Italiaan Vincenzo Maiorca. Desondanks prima gedaan van de twee talentvolle Nederlandse junioren.

  Junioren A: geen medailles voor Nederland
  Bij de dames stak het Vlaamse sprinttalent Nymphe Keuleers met kop een schouders boven de concurrentie uit en pakte met overtuiging haar eerste gouden plak. Bij de heren maakten twee sterke Fransen het de twee Italianen in de finale erg lastig en pakten ze de dubbel.

  Senioren: Ronald Mulder (BRONS)
  Bij de dames kwamen geen Nederlanders in actie, maar wel Francesca Lollobrigida. Die maakte alleen een onhandige actie, waardoor ze een DQ achter haar naam kreeg en ook niet meer in actie mocht komen op de afvalkoers. Door de diskwalificatie won uiteindelijk de Duitse Laethisia Schimek die toch wel op enige achterstand van Lollo binnenkwam. Bij de heren was er een zware strijd tussen Simon Albrecht en Gwendal le Pivert, waarbij de laatste uiteindelijk op het juiste moment wegsprong. Daarachter was het nog wel even spannend, maar drukte Ronald Mulder net iets eerder zijn skeeler over de streep dan Elton de Souza.

  15 km Afvalkoers
  Junioren B (10 km afvalkoers): geen medailles voor Nederland
  Anna van den Bos kwam heel dichtbij een plak, maar moest het in haar eentje opnemen tegen drie Italiaanse dames die de hele race als blok bij elkaar bleven. Datzelfde beeld zagen we ook bij de heren, waarbij een diskwalificatie van Teun de Wit er al vroeg voor zorgde dat Tom den Heijer alleen nog Jordy van Workum bij zich had. Een valpartij in de slotfase zorgde er tevens nog voor dat Den Heijer een heel gat moest dichten vlak voor de finale. Gelukkig kon hij er weer bij komen, maar het kostte teveel energie om nog voor de winst te gaan. Een podiumplek zat er helaas ook net niet in. Ook bij de heren was het podium geheel Italiaans.

  Junioren A: geen medailles voor Nederland
  Afvalkoersen bij de junioren A dames zijn bijna altijd saai om naar te kijken. De afstand is gewoon erg lang en het deelnemersveld is niet zo groot. Gelukkig probeerden de Nederlandse rijdsters wat herrie in de tent te schoppen met om en om demarrages van Gerline Crediet en Danielle Ootes. Berber Vonk moest het afmaken in de finale, maar kwam in de verdrukking en uiteindelijk tekort. De winst ging verrassend genoeg naar de kleine Duitse Larissa Gaiser, die een nieuwe Italiaanse sweep wist te voorkomen. Bij de heren werd er ook een hoop aangevallen. Halverwege ging Bart Hoolwerf ervandoor en hij bleef heel lang uit de greep van het peloton. Toen hij werd teruggepakt besloten de Franse en Italiaanse teams om tempo te maken en zij wisten zo iedereen te lozen. Ook Chris Huizinga, die continu werd geblokt en geduwd en uiteindelijk 6e werd. De winst ging naar de Fransman Martin Ferrié, die opnieuw twee Italianen wist te verslaan.

  Senioren: geen medailles voor Nederland
  De dames startten zonder Lollobrigida vanwege de eerdere DQ op de 500 meter. Kansen dus voor de Vlaamse Sandrine Tas. En die kans liet ze bepaald niet onbenut. Ze won uiteindelijk de sprint van Mareike Thum. De Nederlandse dames speelden geen rol van betekenis. Bij de heren reed Luc ter Haar goed mee voorin, maar kon hij niet mee met het sprintgeweld van het Italiaanse blok. Stefano Mareschi won uiteindelijk, met Fabio Francolini in zijn kielzog. Bart Swings werd daarnaast ook nog eens gepasseerd door Ewen Fernandez, waardoor hij weer vierde werd. In tegenstelling tot Keuleers en Tas lijkt Swings niet helemaal in topvorm. Misschien dat hij op de weg nog kansen krijgt of anders op de marathon. Anders wordt het een bijzonder schraal toernooi voor de Belgische skeelerkoning.

  Dag 3 Baan
  De derde dag op de piste was bijzonder succesvol voor Nederland. Vooral op de aflossing werd vaak het Wilhelmus gespeeld. De junioren B dames én heren wonnen goud, maar ook de junioren A heren waren de beste. De junioren A dames wonnen zilver en de senioren heren wisten zelfs beslag te leggen op brons. Op de 1000 meter kwam Nederland ook goed voor de dag. Bij de dames junioren B won Anna van den Bos op zeer knappe wijze goud. Bij de heren was er zilver voor Janno Botman en bij de senioren won Kay Schipper een bronzen plak.

  1000 meter
  Junioren B: Anna van den Bos (GOUD), Janno Botman (ZILVER)
  En het eerste goud voor Van den Bos is binnen! In een sensationele race was ze continu bij de les en bij het horen van de bel sprintte ze slim naar de kop, om vervolgens volle bak door te trekken. De Italiaanse Beatrice Fausti had hierop geen antwoord. Bij de heren haalt Janno Botman alweer zijn derde zilveren medaille binnen en opnieuw is het een andere rijder die hij voor moest laten gaan. Puntenkoerswinnaar Daniele di Stefano was de sterkste. Wanneer mag Janno zijn eerste goud ophalen?

  Junioren A: geen medailles voor Nederland
  Nymphe Keuleers liet weer eens zien uit wat voor hout ze gesneden is. Met groot overmacht won ze de 1000 meter: haar tweede goud dit toernooi. Elisa Dul kon helaas niet meedoen voor de medailles. Bij de heren was het een strijd van jewelste die Gerrie van Lingen op een DQ kwam te staan, waardoor er uiteindelijk weer een Italiaanse sweep volgde.

  Senioren: Kay Schipper (BRONS)
  Francesca Lollobrigida is gewoon een klasse apart. Dat bewijst ze in elke race waar ze in start. Eigenlijk twijfel ik er niet over of ze de afvalkoers gisteren had gewonnen als ze op de 500 meter niet was gediskwalificeerd. Manon Kamminga kwam op de 1000 meter voor het eerst in actie en deed dat verdienstelijk met een vijfde plek. Ze mist echter nog wel wat niveau om met de besten mee te doen. Dat kan overigens niet worden gezegd van Kay Schipper. Als je je als eerstejaars senior staande weet te houden tussen Fabio Francolini, Bart Swings, Patxi Peula, Elton de Souza en Gwendal le Pivert, dan heb je gewoon een topprestatie geleverd. Het mooiste van alles? Hij was niet eens tevreden. Er zat meer in volgens hem. Zo willen we het horen!

  3 km Aflossing
  Junioren B: Anna van den Bos, Marijke Groenewoud, Maya de Jong (GOUD); Tom den Heijer, Jordy van Workum, Janno Botman (GOUD)
  Bij de junioren B zijn 'we' behoorlijk lekker op dreef. Zelfs met de Italiaanse sweeps mag Nederland absoluut van een zeer succesvol toernooi spreken bij de jongste categorie op dit EK. De dames zaten continu voorin en namen met nog 6 ronden te gaan de koppositie over. Daar hielden ze ronde voor ronde de kop vast en aan het eind wist Van den Bos het prachtig af te maken. Bij de heren zat het niveau behoorlijk dicht op elkaar, maar verloor Nederland nooit de controle. In de eindsprint was Tom den Heijer nét iets sneller dan de Franse Victor Aerts. Dubbel goud dus bij de junioren B.

  Junioren A: Chris Huizinga, Louis Hollaar, Marc Middelkoop (GOUD); Elisa Dul, Berber Vonk, Danielle Ootes (ZILVER)
  Bij de dames gingen slechts 4 teams van start, maar toch wist Nederland de Fransen en Duitsers achter zich te houden. De Italianen waren echter te sterk. De Nederlandse heren hadden wel een beetje geluk. Al vroeg in de koers werd het Belgische team geëlimineerd en laat in de race kwamen het Franse en Italiaanse team met elkaar in de clinch, waardoor ze allebei vielen. Nederland kreeg een gaatje en Chris Huizinga maakte hier optimaal gebruikmisbruik van. Hij passeerde ook heel even de lijn, wat eigenlijk een DQ zou opleveren, maar kon uiteindelijk het feestje uitgebreid vieren met z'n teamgenoten. Opnieuw goud voor Huizinga en de eerste plak voor Hollaar en Middelkoop.

  Senioren: Kay Schipper, Rick Schipper, Luc ter Haar (BRONS)
  De Nederlandse dames kregen helaas een DQ door een verkeerde wissel en Italië was met Lollobrigida wederom de sterkste. Bij de heren waren de verschillen opnieuw erg klein en wisten de Nederlanders zich goed voorin te handhaven op de juiste momenten. Geen van allen lieten ze zich zomaar opzij duwen (wat ook wel op twee waarschuwingen kwam te staan) en uiteindelijk wist Kay Schipper met een spagaatfinish op een knappe wijze het brons veilig te stellen. Met de twee sterke Franse en Italiaanse teams het maximaal haalbare, maar zeker niet minder mooi.


  En zo zit het baantoernooi erop. Woensdag is een rustdag en donderdag gaat het EK verder met het wegtoernooi, waar Nederland normaliter beter presteert dan op de baan. Dat belooft dus nog wat.
 10. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Er zijn ook weer beelden terug te kijken op http://speedskate.tv/index.php?cmd=showalbum&event=301

  Hier een selectie van de eerste twee dagen.

  300m:
  Elisabeth Baier:
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38219

  Valentin Thiebault:
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38193

  Stien Vanhoutte:
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38199

  Sandrine Tas:
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38209

  Ronald Mulder:
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38176

  Simon Albrecht (100m in 9.2!):
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38223

  Punten/afvalkoers
  Junioren B dames met o.a. Anna van den Bos:
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38165

  Junioren B heren met o.a. Jordy van Workum en Teun de Wit:
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38216

  Junioren A dames met o.a. Berber Vonk:
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38210

  Junioren A heren met o.a. Chris Huizinga:
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38204

  Dames met o.a. Lollobrigida en Tas:
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38208

  Heren met o.a. Francolini en Swings:
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38187

  500m:
  Junioren B dames met o.a. Marijke Groenewoud:
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38244

  Junioren B heren met o.a. Janno Botman:
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38248

  Junioren A dames met o.a. Nymphe Keuleers:
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38243

  Junioren A heren met o.a. Thomas Dambrun:
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38242

  Dames met o.a. Laetisia Schimek (Lollobrigida DQ op 0.19):
  http://speedskate.tv/index.php?cmd=showmedia&mid=38240

  Heren niet online ...
  Laatst bewerkt: 27 jul 2016
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 11. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Uitslagen eerste dag op de weg:

  100m

  Junioren B dames:

  1. Elisabeth Baier (Dui) 11.227
  2. Mathilde Pedronno (Fra) 11.235
  3. Chloe Geoffroy (Fra) 11.614

  Junioren A dames:
  1. Giulia Bonechi (Ita) 11.226
  2. Giorgia Bormida (Ita) 11.304 *
  3. Nymphe Keuleers (Bel) 11.531
  7. Elisa Dul 11.732
  * snelste tijd in series 11.163

  Senioren dames:
  1. Laethisia Schimek (Dui) 10.978 *
  2. Vanessa Bittner (Oos) 11.094
  3. Melissa Bellet (Fra) 11.098
  9. Moniek Klijnstra **
  * als enige onder 11 sec.
  ** 11.239 in de series

  Junioren B heren:
  1. Jonathan Galar (Spa) 10.297
  2. Daniele Pelizzon (Ita) 10.349
  3. Enrico Salino (Ita) 10.399
  7. Janno Botman 10.841
  9. Merijn Scheperkamp 10.964

  Junioren A heren:
  1. Sergio Borja Garcia (Spa) 10.197
  2. Ron Pucklitzsch (Dui) 10.208
  3. Lukas iida (Zwi) 10.261
  7. Gerrie van Lingen 10.539
  14. Marc Middelkoop 10.946

  Senioren heren:
  1. Joseba Fernandez (Spa) 9.808
  2. Riccardo Passarotto (Ita) 9.837
  3. Simon Albrecht (Dui) 10.020 *
  5. Jesper Hospes 10.192
  9. Ronald Mulder **
  10. Michel Mulder 10.325
  * 9.880 in halve finale
  ** 10.235 in series

  Afvalkoers

  Junioren B dames:
  1. Marijke Groenewoud (Ned) 24:06.377
  2. Beatrice Fausti (Ita) 24:07.339
  3. Edda Paluzzi (Ita) 24:07.417
  5. Anna van den Bos 24:27.760
  13. Fleur Veen

  Junioren A dames:
  1. Larissa Gaiser (Dui) 33:34.897
  2. Berber Vonk (Ned) 33:35.018
  3. Veronica Luciani (Ita) 33:35.656
  7. Gerline Crediet
  8. Daniëlle Ootes
  Irene Falaschetti (Ita) (2e) gediskwalificeerd

  Senioren dames:
  1. Sandrine Tas (Bel) 32:10.303
  2. Manon Kamminga (Ned) 32:11.184
  3. Clemence Halbout (Fra) 32:12.883
  10. Irene Schouten
  12. Bianca Roosenboom
  Francesca Lollobrigida (1e) terug gezet naar plek 4
  Giulia Lollobrigida (3e) gediskwalificeerd

  Junioren B heren:
  1. Edoardo Quarona (Ita) 22:14.623
  2. Daniele di Stefano (Ita) 22:14.878
  3. Ewen Foussadier (Fra) 22:15.181
  4. Tom den Heijer 22:15.243
  6. Jordy van Workum 22:17.378
  7. Teun de Wit 22:18.562

  Junioren A heren:
  1. Martin Ferrie (Fra) 29:40.205
  2. Giuseppe Bramante (Ita) 29:40.299
  3. Chris Huizinga (Ned) 29:41.736
  8. Bart Hoolwerf
  19. Louis Hollaar

  Senioren heren:
  1. Bart Swings (Bel) 28:11.535
  2. Riccardo Bugari (Ita) 28:11.578
  3. Ewen Fernandez (Fra) 28:11.930
  6. Crispijn Ariëns
  7. Luc ter Haar
  14. Jordy Harink

  Benieuwd naar het verhaal van het duw- en trekwerk bij de dames afvalkoers ...
 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Met Kamminga eindelijk een medaille beter dan brons, maar toch, een EK in eigen land zou toch wel wat teleurstellen als geen enkele Nederlander goud zou weten te halen.
 13. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Op de marathon maken we de meeste kans op seniorengoud. Onze junioren doen t goed, maar bij de senioren is het niveau gewoon te hoog en zijn de teams te sterk. Daarnaast zitten de meesten waarschijnlijk middenin een zwaar trainingsblok voor het schaatsseizoen en zijn ze dus nog niet topfit. Verder is een niet fitte Kamminga kennelijk genoeg voor medailles, maar voor 6 keer goud zoals 3 jaar geleden is het gewoon niet genoeg. We moeten niet vergeten wat een enorm aandeel zij had in dat geweldige EK van 2013. Al was de concurrentie daar ook gewoon een stuk minder. Swings deed niet mee (alleen met de marathon, die hij won), Ioseba Fernandez was geblesseerd, Francolini was er niet, Contin niet en Lollo ook niet. Verder had je Mark Horsten die nog reed, Crispijn Ariëns die reed op de baan en Elma de Vries, Irene Schouten en beide Mulders in topvorm. Samen met Mark Horsten hadden de Mulders bovendien een ijzersterk relayteam.

  Het Europese niveau is nu gewoon een stuk hoger. In 2013 had je bijvoorbeeld nog geen Simon Albrecht, geen Sandrine Tas, geen Riccardo Passarotto met bovenbenen waar ik drie keer in pas en geen Vanessa Bittner. Ook waren de Italiaanse teams lang niet zo sterk als op dit EK. Op Europees gebied zijn er veel wereldtoppers bij gekomen in eigenlijk alle grote skeelerlanden behalve Nederland. Dat is niet erg: er komt een goede lichting aan met Chris Huizinga, Anna van den Bos, Janno Botman en Marijke Groenewoud. Maar het kan nog even duren voordat die de aansluiting hebben met de wereldtop. Wie weet kan Remon Kwant nog wat groeien en kunnen de Schippers nog een stap maken. Kan Luc ter Haar nog een sprong maken of blijft hij steken op subtopniveau? En wat kunnen Jordy Harink en Ruurd Dijkstra nog de komende jaren? Bij de dames is de spoeling wat dun. Kelly Schouten is het enige jonge talent dat aan de start staat (Lisa van der Geest voor de marathon niet meegerekend), maar ze kwam hard ten val en kan helaas niets meer van zichzelf laten zien.

  Wat betreft de medailleoogst is het een realistische indicatie van waar Nederland op dit moment staat. We teren op de laatste restjes van een bijzonder goede lichting met wat subtop en hopen dat onze junioren snel de aansluiting kunnen maken met de top bij de senioren. Wat is er gebeurd met de voorgaande lichtingen? Die is of puur gaan schaatsen (met wisselend succes), of niet in vorm of gestopt. Denk aan namen als Gerco van de Beek, Maurice Vriend, Pim Schipper, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij, Jan Korenberg en Wim Dillen bij de heren en Mandy Groot, Marita Hut, Annemarie Boer, Lisanne Buurman en Elsemieke van Maaren bij de dames. Dus nu is het een paar jaar uitzingen en hopelijk kunnen we daarna namen als Huizinga, Van den Bos, Botman en Groenewoud noteren in de hoogste gelederen.
 14. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Uitslagen tweede dag op de weg:

  1 lap circuit (355 m)

  Junioren B dames:
  1. Mathilde Pedronno (Fra) 33.486
  2. Elisabeth Baier (Dui) 33.573
  3. Nerea Langa (Spa) 33.710
  5. Maya de Jong 33.551

  Junioren A dames:
  1. Giorgia Bormida (Ita) 32.376
  2. Nymphe Keuleers (Bel) 32.784
  3. Giulia Boechi (Ita) 32.922
  6. Elisa Dul 33.901

  Senioren dames:
  1. Erika Zanetti (Ita) 32.005
  2. Anke Vos (Bel) 32.088
  3. Laethisia Schimek (Dui) 32.107
  13. Moniek Klijnstra 32.935

  Junioren B heren:
  1. Janno Botman (Ned) 31.023
  2. Enrico Salino (Ita) 31.030
  3. Vincenzo Maiorca (Ita) 31.304
  10. Merijn Scheperkamp 31.096

  Junioren A heren:
  1. Marco de Flaviis (Ita) 29.534
  2. Thomas Dambrun (Fra) 29.624
  3. Gerrie van Lingen (Ned) 29.671
  9. Marc Middelkoop 30.425
  10. Tiemen van der Kolk 30.663

  Senioren heren:
  1. Simon Albrecht (Dui) 30.608
  2. Joseba Fernandez (Spa) 30.658
  3. Gwendal Le Pivert (Fra) 30.752
  8. Michel Mulder
  12. Kay Schipper 29.928

  10 km puntenkoers

  Junioren B dames:
  1. Beatrice Fausti (Ita) 21 15:52.692
  2. Anna van den Bos (Ned) 20 15:50.146
  3. Edda Paluzzi (Ita) 8 15:53.031
  9. Marijke Groenewoud 1 15:54.900
  12. Fleur Veen 16:00.043

  Junioren A dames:
  1. Laura Lorenzato (Ita) 18 16:19.706
  2. Berber Vonk (Ned) 17 16:14.077
  3. Dominika Gardi (Hon) 8 16:13.710
  6. Gerline Crediet 6 16:20.296
  10. Daniëlle Ootes 1 16:18.652

  Senioren dames:
  1. Francesca Lollobrigida (Ita) 18 15:29.103
  2. Sandrine Tas (Bel) 13 15:29.227
  3. Irene Schouten (Ned) 10 15:29.049
  9. Elma de Vries 1 15:37.031
  16. Manon Kamminga

  Junioren B heren:
  1. Tom den Heijer (Ned) 18 14:59.400
  2. Matheo Kervoelen (Fra) 9 14:59.202
  3. Edoardo Quarona (Ita) 9 15:03.007
  4. Teun de Wit 6 15:02.094
  12. Jordy van Workum 1 15:03.446

  Junioren A heren:
  1. Bart Hoolwerf (Ned) 19 14:32.686
  2. Giuseppe Bramante (Ita) 9 14:33.959
  3. Victor Vena (Spa) 8 14:40.733
  5. Chris Huizinga 6 14:33.825
  11. Louis Hollaar 14:38.835

  Senioren heren:
  1. Ewen Fernandez (Fra) 15 13:47.143
  2. Felix Rhijnen (Dui) 11 13:48.465
  3. Crispijn Ariëns (Ned) 10 13:36.060
  14. Luc Ter Haar
  15. Ingmar Berga

  5km aflossing

  Junioren B dames:

  1. Nederland (Maya de Jong, Anna van den Bos, Marijke Groenewoud) 7:29.816
  2. Duitsland 7:30.204
  3. Italië 7:30.237

  Junioren A dames:
  1. Italië 7:36.527
  2. Nederland (Daniëlle Ootes, Berber Vonk, Elisa Dul) 7:36.880
  3. Frankrijk 7:37.212

  Senioren dames:
  1. Nederland (Irene Schouten, Bianca Roosenboom, Manon Kamminga) 7:14.193
  2. Italië (Giulia Lollobrigida, Erika Zanetti, Francesca Lollobrigida) 7:14.269
  3. België (Anke Vos, Stien Vanhoutte, Sandrine Tas) 7:14.677

  Junioren B heren:
  1. Italië 6:52.293
  2. België 6:52.564
  3. Frankrijk 6:52.855
  4. Nederland (Tom den Heijer, Merijn Scheperkamp, Jordy van Workum) 6:52.900

  Junioren A heren:
  1. Italië 6:35.799
  2. Frankrijk 6:35.909
  3. Nederland (Louis Hollaar, Marc Middelkoop, Gerrie van Lingen) 6:35.997

  Senioren heren:
  1. Frankrijk (Elton de Souza, Ewen Fernandez, Gwendal le Pivert) 6:23.313
  2. Nederland (Crispijn Ariëns, Luc Ter Haar, Kay Schipper) 6:23.536
  3. Italië (Daniel Niero, Riccardo Bugari, Fabio Francolini) 6:23.695
  Laatst bewerkt: 29 jul 2016
 15. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Mooie wedstrijden gezien op de weg. Gisteren werd de 100m voor het eerst gereden op het EK. Bij de heren 3x winst voor Spanje met een supersnelle 9.808 van Joseba Fernandez. Bij de dames 2x Duitsland en 1x Italië. Hospes debuteerde op de skeelers met plek 5. Ronald Mulder en Moniek Klijnstra werden in de halve finales uitgeschakeld met een lijnoverschrijding.
  Op de afvalkoersen bij de junioren goud, zilver en brons voor Marijke Groenewoud, Berber Vonk (haar eerste individuele medaille op een EK) en Chris Huizinga. Bij de senioren won Bart Swings dan eindelijk zijn eerste goud.
  De meest tumultueuze wedstrijd was die bij de dames: de gezusters Lollobrigida reden steeds als blok en hielden iedereen af die daar tussen wilde springen. Uiteindelijk gaat het mis in de laatste ronde wanneer de Francaise Halbout versnelt en bij het uitkomen van de voorlaatste bocht Francesca met haar arm die van Giulia raakt. Vervolgens trekt Giulia naar binnen waar dan net de Francaise naar buiten trekt. Met haar arm worstelt Giulia zich voor de Francaise. Daardoor komt Kamminga klem te zitten en moet overeind komen. Giulia heeft een gat maar wordt in de sprint nog door haar zus geklopt. Na lang overleg beslist de jury om Giulia te diskwalificeren en Francesca terug te zetten. Daardoor wint Tas die het minst in het gedrang zat.

  Vandaag ook voor het eerst de one lap circuit. Bij de heren junioren goud voor Janno Botman en brons voor Gerrie van Lingen. Bij de dames probeert Laethisia Schimek het van kop af maar weet Erika Zanetti er op het laatste rechte eind nog over heen te komen. Bij de heren een wat tactischer race: Simon Albrecht van kopaf, houd dan wat in waardoor Joseba Fernandez de kopt neemt. Vervolgens knalt Albrecht er in de laatste bocht overheen. Helaas speelde Michel Mulder geen rol in de strijd en trok zich terug voor de halve finale.

  De puntenkoersen leverde ware spektakelstukken op. Bij de junioren B dames had de Italiaanse Beatrice Fausti als snel een grote voorsprong. Anna van den Bos pakte in het begin 4 punten. In de tweede helft plaatste ze een enorme versnelling en raapt steeds de 2 punten op. Echter komt ze dan net 1 punt te kort omdat Fausti nog als derde over de streep komt.
  Bij de junioren A dames ook een sterke Italiaanse, Laura Lorenzato die in de eerste helft een flinke voorsprong pakt. Berber Vonk pakt 5 punten mee. Halverwege demarreert Gerline Crediet en weet een gat te slaan, pakt 6 punten maar wordt net voor de volgende punten terug gepakt door de Italiaansen. Dan is het tijd voor Berber Vonk om toe te slaan. De Italiaansen zijn moe en het begint wat te regenen. Vonk pakt steeds de punten en het wordt heel spannend in de laatste meters: de speaker wil Vonk wel over de streep schreeuwen maar ze wordt net nog gepakt door de Hongaarse Dominika Gardi waardoor ze 1 punt te kort komt voor de winst.
  Bij de junioren B heren is het de kleinste man van het veld, Tom den Heijer, die dankzij goed teamwerk wint. Bij de junioren A houden de Nederlanders zich heel lang koest. Wanneer de rest al moe is van al het gesprint is het Bart Hoolwerf die een demarrage plaatst, de andere Nederlanders stoppen af en Bart kan weg blijven. Hij wint met overmacht.
  Dan de dames senioren: Francesca Lollobrigida heeft de steun van haar zus niet nodig en is bij vrijwel elke uitval betrokken en komt geen moment in gevaar. Irene Schouten wordt door Manon Kamminga en Elma de Vries een paar keer naar voren gereden en pakt de punten. Sandrine Tas pakt ook regelmatig punten. In de finale kan Schouten nog een keer naar voren komen voor de punten maar meer dan brons zit er niet in. Bij de heren is het Crispijn Ariëns die vrij snel in een solo terecht komt en naar 10 punten gaat. Met deze aanval had ie meteen zijn kruit verspeelt want de Fransman Ewen Fernandeze en de Duitser Felix Rhijnen werken in de tweede helft goed samen in hun ontsnapping. Bart Swings (ploeggenoot van Fernandez) haalt ze niet terug en dus wint de Fransman.

  Dan de relays: alleen de junioren B haalde (net) geen medaille. Italië won er drie bij de junioren. Nederland won bij de junioren B dames dankzij een sterke laatste ronde van Marijke Groenewoud. Het hoogtepunt van de dag voor Nederland was de dames relay. De zoveelste strijd Nederland-Italië. De race werd rustig opgebouwd: de dame op kop reed steeds op reserve. Pas in de laatste 3 rondes ging het gas vol open dankzij Irene Schouten. Zij wist de hele ronde Giulia Lollobrigida van zich af te houden en wisselde op Bianca Roosenboom. Giulia wisselde naar Erika Zanetti die op haar beurt het gas helemaal open trok. Bianca moest een gaatje dichtrijden maar kon weer aansluiten. Laatste wissel ging perfect: Francesca als eerste. Manon ideaal, precies achter haar. Francesca had weinig keus dan maar alles te geven. Manon moest vooral rustig blijven en wachten tot het laatste rechte stuk. En zo ging het dan ook, ze kon de finale jump maken en pakte het eerste goud voor de senioren. Wat ook weer gunstig is voor de financiële ondersteuning. Achter dit geweld werd België derde. De heren pakten als afsluiting nog een mooie zilveren plak tussen de grootmachten Frankrijk en Italië. België vierde.

  Morgen nog de marathon in Steenwijk. Met de beruchte klim naar de finish, vergelijkbaar met een viaduct. Hopen dat het droog is tegen de tijd dat er gestart wordt i.v.m. de snelheden heuveltje af op nieuw asfalt en de krappe bocht onderaan. Duimen voor Gary Hekman, Crispijn Ariëns en Ingmar Berga. De concurrentie is sterk met Bart Swings, Alexis Contin, Ewen Fernandez en Fabio Francolini. Bij de dames is natuurlijk Francesca Lollobrigida de topfavoriete. Concurrentie is er van Sandrine Tas, het Duitse blok en voor Nederland zal het moeten komen van Irene Schouten, Bianca Roosenboom en Elma de Vries.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 16. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Gary Hekman Europees kampioen op de marathon! Hij wint de eindsprint van Bart Swings en Patxi Peula. Rondenlang rijd Ingmar Berga vooruit maar hij wordt op 2 rondes voor het eind terug gepakt door de Fransen. Bij de dames wint de Duitse Katharina Rumpus voor Janita Willems-Crediet. Zij bekronen een lange ontsnapping met een maximale voorsprong van ruim 2 minuten. Bij de junioren wint Chris Huizinga het goud. Berber Vonk komt in de eindsprint net te kort voor een medaille.

  Uitslagen:

  Dames junioren:
  1. Irene Falaschetti (Ita) 1:21:59.477
  2. Charlotte Frouin (Fra) 1:22:00.004
  3. Dominika Gardi (Hon) 1:22:00.265
  4. Berber Vonk 1:22:00.355
  13. Daniëlle Ootes 1:22:03.647
  20. Gerline Crediet 1:22:34.216
  24. Elisa Dul

  Heren junioren:
  1. Chris Huizinga (Ned) 1:06:44.852
  2. Jimmy Jouette (Fra) 1:06:52.768
  3. Doucelin Pedicone (Fra) 1:07:52.665
  5. Bart Hoolwerf 1:09:37.079
  22. Louis Hollaar 1:11:01.121
  24. Tiemen van der Kolk 1:11:33.497
  35. Gerrie van Lingen

  Dames senioren:
  1. Katharina Rumpus (Dui) 1:13:57.572
  2. Janita Willems-Crediet (Ned) 1:13:58.209
  3. Maelan Le Roux (Fra) 1:14:33.286
  5. Bianca Roosenboom 1:14:33.551
  17. Elma de Vries 1:14.52.371
  18. Irene Schouten 1:14:52.442
  23. Lisa van der Geest
  35. Moniek Klijnstra

  Heren senioren:
  1. Gary Hekman (Ned) 1:02:09.335
  2. Bart Swings (Bel) 1:02:09.463
  3. Patxi Peula (Spa) 1:02:09.795
  9. Jordy Harink 1:02:12.111
  10. Gerwin Smit 1:02:12.255
  16. Ingmar Berga 1:02:17.203
  25. Crispijn Ariëns 1:03:27.711
  Laatst bewerkt: 30 jul 2016
 17. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  RTV Oost heeft deze mooie rapportage over het EK gemaakt:

 18. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dat klinkt als een Belgische wielerploeg op continentaal niveau.
  Svenfan1 en EenBrabander vinden dit leuk.
 19. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Vanessa Bittner had vorig jaar op het EK in Oostenrijk nog vijf keer goud met een clean sweep op alle sprintonderdelen, maar moet nu genoegen nemen met één zilveren medaille... Betekent dat dat ze (a) minder goed is dan vorig jaar of (b) veel minder op dit EK gefocust is en meer op het schaatsseizoen?
 20. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Misschien wel geen van beide. Vorig jaar werd het pistetoernooi gereden op asfalt i.p.v. de speciale Vesmaco laag en was het rondje 250m i.p.v. 200m. Bovendien was het de thuisbaan van Bittner. Drie keer voordeel voor haar dus wegens hogere snelheden en minder tactische races. Voeg daarbij de 2 nieuwe wegonderdelen die een stuk korter waren dan de oude, wat ook in haar nadeel is geweest.

Deel Deze Pagina