Effectiviteit vergroten Deel 2

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Spek, 26 jun 2007.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Spek

    Spek New Member

    Er is gewoon een topic verdwenen???
    Naja, dan beginnen we maar met effectiviteit vergroten deel 2

    Aangezien het hier over effectiever schaatsen gaat, draaf ik nog even door.. Gebruik deze mogelijkheid om aan te geven hoe er binnen de Nederlandse schaatssport, van één oefening een heilige graal is gemaakt door populistisch geleuter, zonder dat mensen zich af vragen wat er daadwerkelijk belangrijk is. Hoe schaatstrainers de plank volledig misslaan, doordat er ooit iemand was, met een goed klinkende, maar waardeloze quote.

    Juist die quote wil in ontkrachtigen door het tegengestelde te beweren. Ik beweer dat: “Je EERST snel moet schaatsen en dat daarna de techniek vanzelf komt.” Juist omdat: Te vaak schaatsen op techniek resulteert in inefficiëntie. De oefening die bekent staat als dé manier om op techniek te schaatsen zorgt ervoor dat mensen technisch verloederen (op gebied van mechanische efficiëntie) en daardoor hopeloos traag zijn!

    Van poetsen wordt je lui! Het is slappe onzin, niet schaatsspecifiek en daardoor niet de techniek die je moet hebben om snel te gaan. Je leert jezelf aan om druk te vermijden, om krachten te absorberen en om simpelweg te smokkelen tijdens de schaatsbeweging. Trainers die zeggen dat poetsen heel belangrijk is, of te vaak de bekende quote gebruiken "leer alleen techniek, de snelheid komt vanzelf", hebben werkelijk waar geen flauw benul waar het met schaatsen écht om gaat!

    Als je met poetsen iets leert dan is het vooral: hoe je geen druk opbouwt, hoe je met je gewicht op twee benen leunt. hoe je met iets hoger zitten, minder moe wordt. Hoe je de schaatsbeweging maakt, zonder snelheid te maken. Ofwel je leert de afzetkracht te absorberen en zo inefficiënt mogelijk te schaatsen. Vervolgens vinden trainers at dit dé beste manier is om de schaatstechniek te leren. Terwijl poetsen spot drijft met alle wetten van mechanische efficiëntie. Poetsen is niet veel meer dan een slap aftreksel van schoonschaatsen! Je leert er heel goed hoe je "mooi" kan schaatsen.. Als je dit écht wil, is er een sport die beter bij je past: ga op kunstschaatsen!

    Een heel mooi voorbeeld is het voorbeeld van Miriam. Ze is veel bezig met techniek en poetsen, heeft waarschijnlijk een trainer die eerst de techniek wil leren en die zegt dat de snelheid vanzelf komt... Hier is nieuws voor die trainer: "Techniek is snelheidsafhankelijk!" Als je technisch goed wil schaatsen moet dat op snelheid. De snelheid bepaald je coordinatie en timing. Één technisch onderdeel, kan je schijnbaar goed doen, het is op lage snelheid technisch niet efficiënt. Je gaat automatisch smokkelen om zodoende niet te moe te worden!

    Technisch goed schaatsen moet je leren in een kniehoek van 90 graden. Juist bij deze kniehoek moet je explosief kunnen afzetten. Wat het zwaarder maakt is dat je ten alle tijden je hele gewicht op één been hebt. Als dit been zich strekt, duw je het met bijna 2x je eigen gewicht weg! Je romp moet gefixeerd zijn t.o.v. van je heupen. Dit kan alleen met sterke buik en rugspieren. Vervolgens maak je het jezelf nog zwaarder door je afzetheup geen millimeter naar boven te laten komen en eventueel de armen te gebruiken om meer vermogen te leveren.

    DAT is efficiënt schaatsen. Het mag logisch zijn dat DIT niet lukt als je alleen poetst en met techniek bezig bent. Dan ben je niet explosief in een kniehoek van 90 graden! Onze spieren worden pas efficiënt bij een kniehoek van 110 graden, tenzij we onze benen trainen om in 90 graden sterk te zijn en explosief af te zetten. Efficiënt schaatsen is alleen mogelijk als je sterk bent, de verzuring op zoekt en niet bang bent om pijn te lijden. Alleen door hard te trainen, kan je technisch efficiënt schaatsen en snelheid ontwikkelen. Daardoor wordt poetsen gedegradeerd tot rust tussen inspanningen in. Eventueel is poetsen een coördinatie oefening en heel misschien mag het hooguit gebruikt worden om iemand het gevoel van een stukje techniek te geven. Daarna moet het toegepast worden op snelheid, want dan zit techniek weer heel anders in elkaar en dan beïnvloed het de effeciëntie van de schaatsbeweging!
  2. SkateMind

    SkateMind New Member

    Bij mij was hij inderdaad ook ineens weg, totdat ik in mijn offline internetgeheugen de volgende linke opende:

    viewtopic.php?t=1855

    Toen was het oude topic er weer...
  3. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina