Eerste natuurijsmarathon 2018

Discussie in 'Marathon' gestart door Bor, 26 feb 2018.

 1. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Volgens mij was het de eerste overwinning voor Kamminga als marathon schaatster. Jammer dat de meeste dames geen ontsnappingspoging deden in de finale en het zo wel heel makkelijk maakten voor Manon.

  Bij de heren aardig wat uitvallers, mooie wedstrijd en de sterkste ploegen met meerdere mannen voorin.
 2. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Weet iemand of de geplande koersen vanavond in Arnhem en morgen in Noordlaren ook rechtstreeks op een regionale omroep zijn en zo ja welke?
 3. proeme

  proeme Well-Known Member

  Morgenochtend de 3e marathon in Noordlaren!

  zou het dan lukken om zaterdagochtend ergens de vierdaagse te voltooien?
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  Quarantenove vindt dit leuk.
 5. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

 6. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  En zou dan zaterdagochtend de vierdaagse voltooid worden?

  en dan meteen door naar Amsterdam (Jaap Eden) voor de finale van de KPN Marathon Cup. :)
  Quarantenove vindt dit leuk.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Vergt veel van de schaatsers, maar goh; wat een lekker weekje zou het zo zijn :)
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

  die vierdaagse gaat niet lukken:

  NOS: "Er was even sprake van misschien wel voor het eerst sinds 2010 weer een echte Vierdaagse op natuurijs. Maar het lukt helaas niet meer om de wedstrijd te organiseren, zegt de KNSB. De marathon in Noordlaren morgen is daarmee de finaledag van de ijspret in Nederland."
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  en Omroep Gelderland heeft technische problemen. Balen...
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  mannenwedstrijd wel gezien. Maar wel zonde dat in de laatste ronden het beeld weg viel. Toen het terugkwam was Kooiman bijgehaald door Bart de Vries, maar lag Ariëns op achterstand, samen met die man in het groen waarvan ik even gemist heb wie het was. En Evert Hoolwerf was blijkbaar ineens uitgestapt...

  Bart de Vries won de sprint vrij simpel.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Evert Hoolwerf was onderuit gegaan. Ik hoorde dat Kooiman gestopt was en toen maar weer doorging...?! Handig als dan dat beeld wegvalt. Kooiman is inderdaad niet bepaald een goede sprinter en leek in het begin van de wedstrijd heel veel kruit te hebben verschoten. Bart de Vries had hele goede benen. Geen verrassing dat hij de sprint wint van Kooiman, maar ik wil wel weten wat er in die laatste 3 rondes is gebeurd voor de laatste bocht (toen kwam het beeld terug).

  Hoe dan ook. Bart zijn tweede zege van het seizoen en ook deze is knap. Heeft veel en hard gereden en zelf vaak de aanval gekozen. Heeft met zijn team ook wel de wedstrijd gemaakt.

  Ariëns zat niet heel lekker. Lijkt erop dat de Okay-ploeg niet volledig fit uit Zweden is teruggekomen. Gisteren, en vooral vandaag verliezen ze de eindsprint eigenlijk vrij eenvoudig. Die groene (AB Vakwerk) was trouwens Willem Hoolwerf. Tweevoudig kampioen mass start en de neef van Bart en Evert.

  Hoogtepuntje naast de winst van Bart de Vries: Bob de Vries die afsprint bij ronde 11. Vervolgens te horen krijgt van de speaker dat hij door moet. Sprint/springt naar de overgebleven koplopers om in de laatste afsprint bij ronde 6 alsnog tweede te worden en belangrijke punten te pakken voor het mini-klassement. Goed bezig Bob.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  ahja, Willem Hoolwerf. Nu je het zegt heb ik dat wel gehoord. Alleen even in de war omdat er twee Hoolwerfs in de kopgroep zaten.
  Die laatste 3 rondes wil ik ook wel weten ja. Dáár werd het beslist en dat hebben we gemist :(

  Hebben ze nu een klassement voor de driedaagse? Of doen ze alleen serieus iets met zo'n klassement als het een vierdaagse is?
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ze sprinten serieus voor de punten (en Stroetinga in de tussensprints serieus voor de waardebonnen of het brandhout :D), dus ik ga er vanuit dat er alsnog een klassementje wordt opgemaakt. Misschien rijdt de leider (Ariëns of Schouten?) morgen nog in een ander pak (lijkt mij niet bij een drie- ipv vierdaagse, maar wie weet)?
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Meer liefhebbers die vanmorgen de marathon van Noordlaren hebben gekeken? Heerlijke afsluiting van de driedaagse! Er lag een hele goede ijsvloer zo te zien. Er werden flinke brede slagen gemaakt en het leek erop dat het een stuk harder ging dat woensdag en donderdag. De wind was natuurlijk wel ietsjes afgezakt (niet heel veel) en er scheen een fijn zonnetje, maar het werd uiteindelijk een onvermijdelijk slachtveld. Bij de mannen dan. Bij de vrouwen lag het tempo aardig hoog, maar bleef het een beetje kum. Ze hadden ook te lijden onder de afwezigheid van vele toppers. Gelukkig kwam er alsnog een kopgroep 30 ronden voor het eind (met knap kopwerk van Roza Blokker) waarna een schitterende finale volgde. MKBasics leek de beste papieren te hebben met Lisa van der Geest en Merel Bosma in de kopgroep. Er werd echter besloten om eens te rijden voor knecht Bosma, en dat bleek in de finale een slechte keuze te zijn. Ze werd door diverse meiden voorbij gestoken en uiteindelijk won Beau Wagemakers. Zij pakt ook het klassement en is haar stageplek vast dankbaar voor de vrije dagen!

  Bij de heren echt een fantastische koers gezien. Het peloton was al uitgedund aan de start verschenen en er volgde zo'n harde koers met continu aanvallen dat de helft toch uiteindelijk afhaakte tegen het einde. Heerlijk ploegenspel en strijd tussen Okay, Bouw- en Techniek en A-ware. Het sleutelmoment in de koers was een aanval van oa. Bart de Vries, Jorrit Bergsma en Sjoerd den Hertog die uit een te grote kopgroep ontsnapten. Den Hertog offerde meerdere ploeggenoten op (Bart Hoolwerf en Robert Bovenhuis lieten zich afzakken) om het peloton op een rondje te zetten. Toen ze vlakbij waren deed Bergsma iets geks. Hij staat rechtop. 'Oh jee, toch geen mechanische pech, hé?' denk ik bij mijzelf. We zien Den Hertog met een flinke exercitie het rondje voorsprong pakken. Dan stoomt Bergsma echter op naar het peloton met een sliert aan achtervolgers achter zich. Hij bleef even wachten en heeft Simon Schouten en Bob de Vries opgehaald en ze naar een rondje voorsprong op het peloton gereden. Op dat moment was de strijd tussen Okay en A-ware eigenlijk wel gestreden. A-ware met 3 man een rondje voorsprong zonder extreem veel energie verspild te hebben en Den Hertog van Okay enkel met Ariëns in de kopgroep zonder nog maar een knecht over te hebben (Van Ham moest eerder ook al de strijd staken).

  In de slotfase bleef ook flink strijd over. Bouw- en Techniek speelden een blufspelletje met Bergsma die telkens loerde op een sluipaanval. Bouw- en Techniek (met Harink, Bart de Vries, Remco Schouten en Robert Post in de kopgroep) kwam met aanval na aanval waardoor die bekende sluipaanval van Bergsma niet kon plaatsvinden (geleerd van eerdere momenten dit jaar). Goede tactiek. Geluk bij een ongeluk voor A-ware, want daar was de zeer sterk rijdende Niels Overvoorde van Port of Amsterdam. Die zat voorin achter de Bouw- en Techniek trein en ging er onverwacht als een rappe haas vandoor. Bergsma jast op volle snelheid het gat met Overvoorde dicht en de beoogde afmaker van B&T - Post - moet daardoor lossen, net als Harink en Bart de Vries (en 5 andere koplopers). Enkel Remco Schouten, Simon Schouten en Crispijn Ariëns kunnen volgen. Simon Schouten blijkt in de sprint net als woensdag veruit de sterkste en pakt ook het klassement. Ariëns en Remco Schouten pakken de andere podiumplaatsen en Overvoorde pakt een mooie vierde plek. Die rijdt echt leuk vermakelijk dit seizoen.

  Prachtige koers waarin Simon Schouten liet opsteken dat hij nog wel een paar koersen erbij had willen hebben. Niet moe noch stuk te krijgen die kerel. Wie verder indruk maakten waren de b-rijders. Vooral Danny Stam (jep, 'zoon van') reed met lef rond. Zonde dat hij niet in de kopgroep zat (dat wedstrijdinstinct ontwikkeld hij nog wel), want hij leek tegen het einde nog energie te over hebben. Probeerde nog een kleine ontsnapping op te zetten. Ook Bouwselect (thuisrijders!) en De Haan/Westerhof reden met veel energie rond. Veel aanvallen geplaatst en zeer amusant gekoerst! Was echt genieten geblazen vandaag.
  Laatst bewerkt: 2 mrt 2018
  Quarantenove, Tuttifrutti en Koen vinden dit leuk.
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  niet gekeken. Ik vond zelf schaatsen belangrijker. Maar klinkt als een prachtige koers!
  Lorca vindt dit leuk.
 17. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Ja , ik heb ze alle drie via de verschillende regionale omroepen gekeken. Helemaal eens met jeopmerkingen , alleen wel jammer dat de NOS hier nauwelijks aandacht aan heeft besteed. Als budgetaire redenen hier debet aan waren dan maar geen WK sprint uitzenden en veel minder aandacht voor de OS had ook prima gekund.
  Lorca vindt dit leuk.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik geef eerlijk toe (als schaatsliefhebber) dat dit WK Sprint nu écht aanvoelt als mosterd na de maaltijd na drie dagen kwaliteitsvolle koers. Geen enkele sfeer bij dat toernooi. Vergelijk dat met Noordlaren. In de ochtend om 10.00 uur en toch een heerlijk 'knus' sfeertje.

Deel Deze Pagina