Droogoefeningen overstappen verbeteren beginner

Discussie in 'Techniek & training' gestart door T. Castelein, 28 feb 2021.

 1. T. Castelein

  T. Castelein New Member

  Hallo allemaal, vanwege corona en werk heb ik verschillende trainers gehad dit seizoen. Ik train 2x per week, 1x met training en 1x vraag ik de oefeningen van een ander uur op en doe ik ze zelf (dan mis ik dus 1x per week helaas feedback, maar het is even niet anders.) Ik schaats overigens op een 400m-baan (De Uithof). Ik ben in oktober/november met schaatsen begonnen, maar daarvoor heb ik 3 maanden in clubverband geskeelerd. In m'n jeugd heb ik al wel recreatief geschaatst en geskeelerd. We hebben nog een stuk of acht trainingen en mijn doel is om dan vloeiend te kunnen overstappen. Nog niet perfect uiteraard, maar dat er gewoon een hele mooie basis voor volgend seizoen is. Afgelopen zaterdag had ik weer een andere trainer. Ik had hem gevraagd om het overstappen te oefenen, want ik vond dat het een paar weken terug redelijk ging, maar nu weer minder.

  Dat vond de nieuwe trainer goed (maar we hebben de pech dat het echt een alternatief uur is, dus iedereen zit weer op een ander niveau. De trainer moest zijn aandacht verdelen over de groep en ik deed dus andere oefeningen dan de rest.)

  Afgelopen zaterdag merkte ik aan de reactie van de trainer dat ik minder ver met overstappen was dan ik zelf aanvankelijk dacht.

  Ik duw mijn heup bijvoorbeeld weer naar de binnenkant van de bocht, maar ik rijd nog niet op de buitenkant van m'n linkerschaats. Ik kreeg daarom de oefening om de bochten met de buitenkant van m’n linkerschaats te rijden. (maar nog niet over te stappen dus). Tijdens die oefening merkte ik dat dat slechts zeer sporadisch een stukje op de buitenkant van m'n linkerschaats stond. De druk viel weg. Verder kwam ik soms ook een beetje omhoog. Helaas kun je niet zo makkelijk voor de deur schaatsen (kosten, reistijd, geen ijs in huis), dus ik wilde een aantal droogoefeningen doen om het volgende te leren:

  1. Leren op de buitenkant van je linkerschaats te stand
  2. Ook in de bochten druk houden
  3. Druk houden in het algemeen
  4. laagblijven tijdens het overstappen
  5 Overstap oefenen.

  Kent iemand goede oefeningen voor thuis om dit te oefenen? Het mag evt ook een oefening op skeelers zijn. (Ik weet dat de techniek daar weer iets anders is, maar misschien bestaat er wel een goede oefening voor druk zetten bij skeelers die je ook bij het schaatsen kunt toepassen bijvoorbeeld.) Ik heb klapschaatsen overigens, maar skeelers met een hoge hak.


  Ik vroeg me ook af op ik überhaupt wel genoeg snelheid maak om op een 400-meterbaan te kunnen overstappen. Ik weet mijn snelheid niet precies, maar bij het skeeleren (als ik alles geef) heb ik een gemiddelde van iets meer dan 15 km/u, max van 20 km/u, ietsje meer misschien. Schaatsen gaat wel sneller. (Dus misschien gemiddeld 20 km/u, max 26 km/u?). Maar bij het schaatsen heb ik wel het gevoel dat ik harder zou kunnen. Ik heb daar alleen de neiging om minder te druk te zetten, omdat je veel makkelijker vooruit gaat dan op het asfalt.

  Alvast bedankt!!

Deel Deze Pagina