Donkmeer Berlare

Discussie in '2009-2010' gestart door ZeeKoei, 5 jan 2010.

 1. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Wie met de vrieskou van de afgelopen dagen graag de schaatsen uit de kast had gehaald, zal in Vlaanderen nog eventjes op zijn honger moeten blijven zitten. Schaatsen op natuurlijk ijs is enkel op het Donkmeer in Berlare mogelijk is. 'Op eigen risico weliswaar', waarschuwt het gemeentebestuur van Berlare.
  Schaatsen op de Damse Vaart tussen Brugge en het Nederlandse Sluis is dinsdag nog niet mogelijk aangezien de vaart nog niet dichtgevroren is. 'Om te schaatsen moet het ijs overal minstens twaalf centimeter dik zijn en als het zes centimeter dik is, meten we het elke ochtend', luidt het op de Dienst Toerisme van Brugge.

  In het provinciaal recreatiedomein Zilvermeer in Mol is schaatsen niet toegelaten en het domein zet naar eigen zeggen wachters in om een oogje in het zeil te houden. Ook op de vijvers van het Zoet Water in Oud-Heverlee is schaatsen verboden, hoewel het water er wel al bevroren is. Op het Schulensmeer in het Limburgse Lummen zijn schaatsers evenmin welkom.

  In Oost-Vlaanderen wacht het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke nog af. Het ijs was er dinsdag vier centimeter dik, maar het moet minstens dertien centimeter dik zijn om te kunnen schaatsen. Ook in Puyenbroeck houdt een wachtdienst alles in het oog.

  Enkel op het Donkmeer in Berlare mag er geschaatst worden. 'Op eigen risico', benadrukt het gemeentebestuur. Het ijs is er vijf centimeter dik, de politie houdt er ook een oogje in het zeil.
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  Daarjuist voor de eerste keer op het donkmeer geweest. Dikte van het ijs was 8 a 9 cm, jammer dat er een dun laagje aangevroren sneeuw op lag anders was het ideaal geweest.
  Het voelde aan alsof je op een kapot geschaatste piste aan het schaatsen bent.
  Hopelijk dat het een klein beetje dooit dat de bovenste laag terug glad word :)
 3. vlasje79

  vlasje79 Member

  Niet de moeite waard om 45 min voor in de auto te zitten begrijp ik? Beetje weinig mogelijkheden in Zeeuws Vlaanderen. Vlaamse kreek ook nog verlaten dus we zullen nog even moeten wachten :(
 4. spoorzoeker

  spoorzoeker New Member

  Volgens de website van de gemeente is schaatsen op het Donkmeer nog niet officieel toegelaten. Schaatsen gebeurt dus op eigen risico.
 5. spoorzoeker

  spoorzoeker New Member

  Het Donkmeer is nog niet officieel open, maar schaatsen wordt toch toegestaan (beetje dubbelzinnig dus :) ) . Vandaag (zondag) zaten er dan ook honderden schaatsers op. De politie fietste op het meer en liet de schaatsers verder ongemoeid.

  Het ijs is van goede kwaliteit . Er ligt maar weinig sneeuw op. Pakweg de helft bestaat uit donker ijs, de rest is van slechte kwaliteit. Voor wie het meer kent: het voorste deel langs de hoofdweg (de noordkant van het meer) is van goede kwaliteit, verderop wordt het slechter tot aan de dam halfweg het meer. Ten zuiden van de dam is het weer goed.

  Een aanrader dus!

Deel Deze Pagina