De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee komt er weer aan, dus bij ons stijgen de vragen van klanten over wat geschikte kleding is voor deze tocht. Nu hebben wij hier wel onze ideeën over, maar ik zou het erg gaaf vinden om al jullie tips en aanraders te horen.
Het idee is om al jullie feedback te verwerken in een blog op onze website, maar ook hier op het schaatsforum. Zo kunnen we mensen die zoeken naar informatie een stuk beter en sneller helpen en blijft iedereen lekker warm op de Weissensee. Ik denk bijvoorbeeld aan feedback voor de volgende punten:
- Wat is voor jou onmisbaar in je kleding en uitrusting voor de Weissensee?
(Denk bijvoorbeeld aan kleden in lagen, Windstopper kleding, waterdichtheid, enz.)
- Waar let jij het meest op?
- Wat is nou echt af te raden en wat werkt niet?
Alle feedback is natuurlijk welkom

Het hoeft trouwens niet persé voor de Weissensee te gelden, het is ook erg interessant voor alle andere bar koude schaatstochten. Dus kom maar op!
Reactie van een Weissenseeveteraan.
Bescherming:
Zorg voor goede bescherming. Op het ijs van de Weissensee val je op 200 km altijd wel een of meer keer en vallen in een groep heeft risico's. Rij met een helm, Smartcap of Ribcap. Gebruik snijvaste bescherming voor je onderbenen, zowel voor eventuele valpartijen als voor achteruitprikkende medeschaatsers. Bescherm je medeschaatsers door de scherpe achterpunten van je schaatsen af te ronden (straal van een 10 cent munt). Draag een skibril. Door mij nooit uitgeprobeerd, echter wel veel gezien bij oudere schaatsers is een zogenaamde valbroek met beschermingskussens en kniebeschermers. Ja, het ziet er niet sexy uit maar het beschermt wel. Snijvaste handschoenen zijn in een treintje rijdend ook aanbevolen.
Kleding
Volg vooral het weerbericht en laat je kledingkeuze en het aantal lagen daarvan afhangen. Op de Weissensee heb ik een start meegemaakt bij min 23 en een start bij dooiend weer. In het verloop van de tocht wisselen de omstandigheden, b.v.: Je begint bij min 10; in de loop van de morgen wordt het warmer en rij je bij temperaturen rond het vriespunt; in de middag koelt het weer af. Die afkoeling merk je al kort na de middag als je op het grote meer in de schaduw van de bergen naar Dolomitenblick aan de Oostoever schaatst.
In ieder geval laagjes: Thermo onderhemd met lange mouwen en hoge boord, fietsbroek met zeem voor de bescherming van de edele delen. Daarover afhankelijk van de temperatuur twee of drie lagen die het vocht (je levert 200 kilometer in 7 tot 10 uur inspanning) goed kunnen afvoeren, in ieder geval een laag met windstopper. Mijn persoonlijke voorkeur voor het bovenlichaam is: thermo onderhemd, tweede onderhemd met windstopper, fietsshirt en schaatsjack. Als het te warm wordt kan je altijd een laagje uitpellen en naar een verzorger werpen. Voor het onderlichaam: korte wielerbroek met zeem, dikke schaatssalopette en soms als het bij de start heel koud is een dunne schaatssalopette extra. Zorg er bij je keuze voor dat je bij een eventuele plaspauze snel uit en weer in die lagen kan komen.
Als je de tocht op noren rijdt zorg altijd voor hoesjes over de schaatsen. Soms voor de kou, soms voor dooiwater en het voorkomt inhaken in veters.
Als het koud wordt een dunne bivakmuts, extra onder de helm.
Het eerste kwartier rij je in het donker.
In het donker zie je de scheuren/slechte plekken niet en helaas gaan ook minder geoefende schaatsers bij de start vooraan staan, hetgeen het eerste kwartier in het donker veel gedrang oplevert en weinig zicht op het ijs. Mijn idee is dat de lampjes op het hoofd zoals je die soms ziet weinig effect hebben. Beste advies dat ik kan geven hou je dat eerste kwartier wat in, rij defensief en niet te kort op je voorgangers. Alternatief is een kwartier later starten.
Na de finish
Als je na de finish je triomf wil vieren in de feesttent om sterke verhalen uit te wisselen over de tocht en om het te kort aan vocht en lichaamszouten aan te vullen met prima Oostenrijks bier, zorg dan dat er een verschoning in de tent voor je klaar ligt. De met zweet doordrenkte lagen afpellen en een heerlijk droog shirt en een warme trui zorgen voor extra welbehagen bij het nakaarten

.