De 'shani Davis' techniek

Discussie in 'Techniek & training' gestart door rovar, 25 mrt 2006.

  1. rovar

    rovar New Member

    In een ander topic (Grodum-slag) kregen we het er over dat iedereen probeert zijn techniek zo aan te scherpen zodat je het beste presteert.

    De nieuwste inzichten in sporttechniek houden zich bezig met het 'zo natuurlijk mogelijk bewegen'. In de tennis- en skisport zie je dat ook terug. Neem bijvoorbeeld de Wegner-methode (www.tennisteacher.com). Hij beaamt ook het belang van een natuurlijke beweging: beweeg bijvoorbeeld niet zijwaarts, maar draai je een kwart slag om en loop vooruit om een diepe bal te halen. De mens loopt immers vanaf de oertijd vooruit en niet zijwaarts! Draai om een backhand heen. Dat zijn veel natuurlijkere bewegingen, waardoor het resultaat nog beter is. En daar gaat het om.

    Zo ook Shani Davis, die lijkt uit balans met zijn opwaartste schouderbeweging: zijn hele hoofd gaat erdoor op en neer. Verder denk je dat zijn lichaam daarmee kracht absorbeert dat eigenlijk op het ijs toegepast zou moeten worden. Not: hij rijdt alle wereldrecords aan gort.

    Maar Shani's techniek is wel degelijk een natuurlijke beweging. Vind jij het natuurlijk om je bovenlichaam geheel ontspannen te houden als je tegelijkertijd met je onderlichaam alles uit de kast haalt voor een krachtige afzet?

    Dus de Nederlandse schaatstechniek lijkt mij een beetje conservatief, vergeleken met de nieuwe amerikaanse invloeden en nieuwe techniekinzichten. Snel ijs, snelle klappers en lagedruk-binnenbanen vragen volgens mij om een nieuwe schaatstechniek die zich richt op het zo natuurlijk mogelijk bewegen.

    Ik heb de proef op de som genomen en heb vanmorgen de Shani-techniek geprobeerd, en ik moet zeggen, het voelt echt natuurlijk aan. Je hebt daardoor het gevoel helemaal 'los' te zijn, waardoor je nog meer arbeid kunt leveren.
  2. Lieke

    Lieke New Member

    aah, dat was het :p haha ja Shani rijd vreeeselijk snel, en hartstikke tegen de schaats'regels' in... hoe die het doet weetik niet, maar hij doet t wel..
  3. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Mwah, mijn bovenlijf is niet echt ontspannen hoor... er zitten toch een hoop spieren de boel vast te houden (buikspieren bv)... Maar als je bovenlijf de afzet van je benen versterkt is het alleen maar goed, lijkt mij...
  4. Anonymous

    Anonymous Guest

    Volgens mij maakt het inderdaad niet uit of je je bovenlichaam beweegt. Door dat er wrijving is zal je er wel een klein beetje energie mee verliezen. En ook door de extra luchtwrijving die er is als je je bovenlichaam meer rechtop houd. Maar als je door deze beweging effectiever kan afzetten maakt dat dan weer niet zoveel uit.

    Als je bovenlichaam naar boven beweegt ga je tegen de zwaartekracht in. Dat kost kracht, maar als de zwaartekracht je bovenlichaam weer naar beneden trekt levert deze als het goed is de zelfde kracht. En als je het goed doet zet je deze kracht om in je afzet kracht.
  5. leeuwtje

    leeuwtje New Member

    Toch denk ik dat je onnodige bewegingen niet moet overdrijven. Onderschat niet hoe belangrijk de luchtweerstand bij schaatsen is. Deze is ongeveer 5 keer zoveel als de weerstand van het ijs.
    Maar het natuurlijke bewegen heb ik altijd al belangrijk gevonden. Er zijn soms trainers die tegen me zeggen dat ik met schouders niet zo moet bewegen. Maar het schaatst gewoon beter. Als je de druk op het ijs maar niet verliest.
  6. Krijn

    Krijn Member

    wat zijn schaatsregels? kijk bij davis alleen naar het heup en beenwerk en je ziet hoe je moet schaatsen! Met zo weinig mogelijk inspanning zo een hoog mogelijke snelheid halen dat is het principe. Het lijkt bij Davis geen moeite te kosten, echter kracht moet je zeker hebben om je lichaam op deze snelheden een rondje te laten rijden!
  7. Anonymous

    Anonymous Guest

    Dat moet je zeker niet doen. Het enige wat je doet als je met constante snelheid schaatst is de wrijving opheffen. Dus belangrijk is het wel te noemen.

Deel Deze Pagina