De ideale elfstedentochtschaatsen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Ytsen, 27 jan 2012.

 1. Ytsen

  Ytsen New Member

  Welke schaatsen zouden de ideale elfstedentochtschaatsen zijn voor iemand die er 12 tot 14 uren over doet en 4 a 5 honderd euro te besteden heeft?

  Ervaringen welkom!
 2. Elina

  Elina Well-Known Member

  Ik heb afgelopen week een topic geopend over toerschaatsen: viewtopic.php?f=3&t=7107 Ik denk dat je zoiets zoekt, als je ff googled zie je dat de meeste van deze schaatsen prima in je budget passen.
 3. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Ik denk dat de ideale schaatsen voor zo iemand de "kluunschaatsen" onder een langlaufschoen zijn.
  Maar als je er zo lang over doet zou ik een deel van het budget besteden aan een goede verlichting.
  Of flink trainen dat je het binnen daglicht red.
 4. Ytsen

  Ytsen New Member

  Hi,

  Bedankt voor de reacties over de kluunschaats.

  Ik ben met de originele vraag inmiddels bij twee grotere schaatswinkels in Noord-Holland geweest.

  In de ene winkel werd mij de Zandstra Longtrack II aangeraden (comfort combi-noor), met als groot voordeel de Thinsulate warmteisolatie tegen koude voeten, alleen op die manier heb je ook na 10 uren nog warme voeten.

  In de andere winkel zwoor de eigenaar bij Viking Marathons, vanwege de perfecte pasvorm van de thermoplastische schoenen. Hij zei dat dat die perfecte pasvorm de enige manier was om 10 uren op de been te blijven.

  Mijn vraag is daarom: blijf je met die kluunschaats ook 10 uren op de been en wel met warme voeten of kan je dan toch beter vertrouwen op de perfecte pasvorm van een Viking schaats, of misschien op de combinoor van Zandstra, die ook op comfort gericht is?

  Graag jullie mening!

  -Ytsen.
 5. Schaatsfan123

  Schaatsfan123 New Member

  Hangt er vanaf waarop je hiervoor altijd hebt gereden.
  Als je altijd op een combinoor hebt gereden en nu voor het eerst op viking marathons zou gaan rijden zal dit zeker zwaarder zijn aangezien je het niet gewend bent om geen steun te hebben in je enkels. Kluunschaats blijf je prima 10 uur mee op de been, hangt wederom af van hoe je al gewend bent aan de schaats. Altijd op dergelijke schaatsen gereden=makkie. Altijd op viking marathons gereden en dan kluunschaatsen word een hel aangezien je vergeleken met marathons 0 bewegingsruimte iin je enkels hebt..

  Hebt dus iets meer informatie over je achtergrond nodig en zou het hier wat meer op baseren. Als je bang bent voor koude voeten kan je de vikings sowieso doorstrepen want zelfs met van die dikke hoezen hier overheen heb je alsnog na 2 uur koude voeten!
 6. Pigion

  Pigion Member

  Wat denken jullie van houtjes? Natuurlijk kan je erom lachen, doch er zijn rijders die erbij zweren, o.a. Jobke Nienhuis, part time verslaggever bij RTV Noord, inmiddels 75 jaar en zeker 4 tochten op houtjes heeft gereden. De laaste keer deed hij ook nog "live" verslag.
  Ik heb zelf de Noorderrondrit en 2 Oldamptritten (toertochten) gereden op houtjes, prima te doen. Inmiddels overgestapt naaar lage noren, schaatst beter, doch lastig bij lange kluunplaatsen. Als ik weer een keuze zou moeten maken, dan wordt het iets onder lanlaufschoenen. Door mijn grote voeten kan ik helaas geen "warme voeten" schoenen/schaatsen aan.
  Een groot voordeel van houtjes zijn ook de dikke ijzers, snijden veel minder in op slecht ijs.
  Pigion
 7. kavee

  kavee Member

  Over koude voeten.
  1.
  Rijd je op noren, draag dan in ieder geval neopreen hoezen. Er zijn tegenwoordig ook hoezen die alleen je voorvoet bedekken. Het gaat immers altijd om koude tenen.
  De tocht van '85 was nat vanwege de invallende dooi. Je reed regelmatig door een laagje water. Kwam je dan te vallen, dan schepte je de schaatsen vol water. Met natte sokken heb je so-wie-so koude tenen.

  2.
  Heb je eenmaal koude voeten, dan worden ze nooit meer warm.
  Heb je eenmaal warme voeten, dan blijven ze meestal wel warm.

  Laat je schoenen niet staan in Leeuwarden, maar neem ze mee in je rugzakje. Als je dan koude voeten hebt: trek die schoenen aan en loop, tot je voeten warm zijn. Het liefst bij een kluunplaats (Sneek is de eerste), desnoods ergens anders. Bij Kimswerd is een zeer lang kluunstuk. Dat gaat op schoenen ook nog eens sneller dan op schaatsen.
 8. Taan

  Taan Member

  Ik heb geen ervaring met kabouter plop schaatsen noch met de elfstedentocht, maar ik weet vrijwel zeker dat ze voor zo'n lange tocht als recreant het beste zijn wat je gebruiken kunt.
  Ik heb wel eens langlaufschoenen aangehad en dat zit echt heerlijk, terwijl ik zelfs met mijn thermoplastische Viking gold 2005, na 2 uur toch wel blij ben dat ze uit kunnen.
 9. Goverman

  Goverman Member

  Klinkt herkenbaar... Na een dag schaatsen op Viking Marathons (zonder klapset) op Flevonice voelde ik mijn voeten toch ook wel behoorlijk. Op combinoren had ik nergens last van.
 10. ruud4

  ruud4 New Member

  Hoezen die alleen je voorvoeten bedekken?
  Waar zijn die te koop?


 11. kavee

  kavee Member

  Bij Mijnten in Hoevelaken.

  Zo zien ze er uit:
  [​IMG]
 12. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Niet mee eens.

  Ik schaats op Viking Gold en ik heb een stel Salomons aangeschaft. Voldoende bewegingsruimte bij mijn enkels, geen probleem. Ook voldoende snelheid mee te maken tov de Vikings. Qua warmte, comfort en bovenal uithoudingsvermogen van de voeten/enkels: 100% score voor de Salomons.

  Het is even wennen de eerste keer (en terug op de Vikings was ook even flink wennen) maar daarna rijden de Salomons perfect voor lange afstanden op natuurijs. Voor de wekelijkse uurtjes technisch rondjes rijden op Thialf verkies ik de Vikings, maar op natuurijs trek ik ze nooit meer aan.
 13. Ytsen

  Ytsen New Member

  Hi, mag ik vragen welke Salomonschoen dat is? Is dat de S-lab of RC of RS Carbon?
  En kun je daar ook niet-klappers onder zetten?
  Of zijn deze klappers zo robuust dat ze voor een lange tocht op natuurijs geen risico vormen?
 14. erict21

  erict21 New Member

  Beetje mosterd na de maaltijd misschien, maar heb vorig jaar redelijk ongetraind 100km geschaatst op de ijsbaan in hoorn op Salomon RS Carbon (een ramp voor de bochten, maar na een rondje of 50 wel te doen). Maar kwa comfort, echt helemaal top! Geen blaar, geen pijn, en voeten lekker warm. Ook na 8,5u schaatsen dus.

Deel Deze Pagina