De bocht in lopen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Smurfje, 12 feb 2014.

 1. Smurfje

  Smurfje New Member

  Zoals de titel al aangeeft ik loop de bocht in. Als ik op de buitenbaan begin sta ik na 2 stappen op de blauwe baan. Dan stop ik maar weer want anders zit ik de snelle jongens in de weg. Ik heb al van alles geprobeerd, zoals kleinere stap of grotere stap, sneller of langzamer de bocht in, proberen voet iets anders neer te zetten enz. Maar niks helpt.

  Weten jullie misschien wat ik fout doe, ook al zal dit waarschijnlijk heel veel zijn. Ik wil het gewoon heel graag leren.

  Alvast bedankt.
 2. huit

  huit Member

  Waarschijnlijk doe je het gewoon redelijk goed, maar ga je niet hard genoeg. Je zet met pootje over blijkbaar wel goed naar buiten af, zodat je met je middelpuntzoekende kracht een te kleine straal rijdt, en dus trek je naar binnen.

  Wat kun je er aan doen?
  - Minder hard afzetten in de bocht. Hierdoor verlies je snelheid, niet leuk.
  - Harder gaan. Ha, dat wil iedereen. Pas bij rondjes 32 wil je een ruimere bocht.
  - Krappere bocht opzoeken. De 333m van Thialf of zo. Een mooie vlakte zwart natuurijs is het beste...
  - Een slechtere techniek aanleren door meer naar achteren af te zetten.
  - Een slechtere techniek aanleren door meer naar buiten te sturen.
  - Een slechtere techniek aanleren door met minder valbeweging minder ver over te stappen.

  Helaas zijn waarschijnlijk alleen de laatste 3 realistisch voor je, en dan moet je het dus een beetje 'verkeerd' doen. Een groot nadeel van onze 400m banen, voor beginners zijn de bochten veel te ruim (en dan mogen de snelsten ook nog in de binnenbocht!).

  Hoewel meer evenwicht ook helpt! Als je stabieler op je afzetbeen staat is het makkelijker minder ver naar binnen te komen. Dat is sowieso de crux van (bochten) schaatsen: tijdens afzetten op je afzetbeen blijven 'staan', zolang mogelijk. Bij pootje over moet je nog op je rechterbeen 'staan' als je linker al voorlangs is...

  Evenwicht oefeningen:
  1. op het rechte eind zo langzaam mogelijk over stappen, gewoon heel rustig rechtop zet je je rechtervoet langzaam links van je linkervoet.
  2. als 1, maar vlak voordat je rechts neer wil zetten ga je weer terug, zet hem gewoon weer rechts neer.
  3/4. voor de symmetrie: oefen het ook met je linkerbeen.
  Tsuki vindt dit leuk.
 3. HA01761

  HA01761 Active Member

  Het kan evt nog helpen om de bocht uit de kijken en niet erin.

  Maar als je niet zo hard gaat is een ruime buitenbocht lopen inderdaad dubbel lastig.
 4. gijsvs

  gijsvs New Member

  Zelf maak ik bij lagere tempo's nog wel eens tussenstappen. Gewoon 2 keer overstappen, 1 keer een tussenslag. Ideaal is het absoluut niet, maar je komt de bocht wel door.
 5. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Dit heeft idd te maken met je snelheid en een klein beetje balans. Kijk maar naar de toppers op de 10000m. Die starten vlak voor de bocht en hebben in de bocht ook nog niet voldoende snelheid om de bocht goed te lopen. Zij moeten dus ook compromissen sluiten. Gaan ze iets minder overhangen zodat ze per slag iets minder kracht kunnen zetten, maar wel de bocht door kunnen blijven lopen. Of lopen ze wel de bocht in, maar maken ze om de zoveel slagen een tussenslag de bocht uit? Ze doen dus beide!

  Ze hangen iets minder over en ze maken af en toe een tussen slag. Probeer hier maar eens mee te gaan spelen.

  Ik zou niet gaan experimenteren met naar achteren afzetten of naar buiten sturen. Dit soort foutjes zijn, eenmaal aangeleerd heel moeilijk weer af te leren!
  Ik zou ook niet minder hard gaan afzetten. Je wilt immers sneller toch?

  Een krappere bocht opzoeken is heel goed om je techniek te trainen, maar lost mijns inzien je probleem niet op.
 6. Smurfje

  Smurfje New Member

  Bedankt voor de reacties. Ik ben van het weekend al wat aan het proberen geweest. Het iets minder overhangen in combinatie met kleinere stappen en kleiner rondje zorgde er wel voor dat ik 3 keer een bocht heb door gelopen, maar het blijft lastig. Als ik dan weer naar de 400 meter baan ging om met meer snelheid de bocht in te gaan was ik vaak bang om echt door te stappen. Af en toe rondjes door stappen op de krabbelbaan helpt wel voor het vertrouwen, maar dan merk ik ook dat ik rondjes rijd met een kleine straal zeker in vergelijking met anderen die dat dan ook doen.
  Maar ik ga vrolijk door met oefenen, maar ja zo veel tijd is er niet meer dit seizoen.
  Extra tips blijven welkom.

  Zou het ook handig zijn om in de zomer op skeelers bochten te proberen (ook al is de angst daar groter door een heel harde val paar jaar terug)? Zou het dan volgend seizoen op schaatsen dan makkelijker gaan?
 7. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Wat ook goede oefeningen zijn , is om met wat snelheid de bocht te nemen op 1 been, dit kun je afwisselen zowel met links als rechts. het versterkt je balans in de bocht. Nu zul je de hele bocht niet zo snel halen, maar een halve op 1 been is best te doen.
  Links is het moeilijkst, en zorg dat je bil links van schaats zit, naar binne duwen ahw. en gedurende de bocht , de bocht uitkijken. Houd intussen je rechterschaats iets achter je glijschaats(links), en probeer deze langzaamaan(over) voor je linker te plaatsen zonder de druk enig moment op links te verliezen, je staat vervolgens met 2 benen op het ijs, en breng dan het gewicht over op rechts, zonder indraaien van de romp bij de overstap; dat is vaak de oorzaak van het afsnijden van bochten.

Deel Deze Pagina