De Belgentopic

Discussie in 'Lange baan' gestart door ZeeKoei, 19 feb 2011.

 1. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  Schaatsen even grote sport als veldrijden? In hetzelfde universum waar een mug en een nijlpaard even groot zijn...

  Veldrijden is ongeveer een even grote sport als allroundschaatsen... misschien. Maar kijk je naar het olympische schaatsen, met medaillekanshebbers uit zeker 15 landen, zoveel landen zijn er niet eens die veldrijden kennen.
 2. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  Maar ik wil nog wel even zeggen in dit topic dat ik onvoorstelbaar heb genoten van Swings dit weekend. Wat een aanwinst voor het schaatsen! Wat een prachtige atleet! Ik weet niet of een medaille op het WK afstanden al realistisch is maar voor de Spelen in Sotchi wordt het sowieso een kanshebber op drie afstanden.
 3. Quacka

  Quacka Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  ik denk dat hij nog tekort gaat komen voor de hoogste plekken. Ik denk dat hij hooguit 2e of 3e kan worden. Over 4 jaar kan hij best voor goud gaan. Waarom niet?
  Op de 10 km heeft hij momenteel nog een grote achterstand op Kramer, Berghuis & De Jong. (die laatste keer kwam door een verkeerd schema van kramer en misschien zijn lichte blessure)
  Op de 5000 m zie ik hem vooral Kramer niet verslaan, maar ook Skobrev lijkt me te hoog gegrepen.
  Op de 1500 zijn zoveel kandidaten: bokko, davis, skobrev, de nederlanders (wie er ook gaan), morrison. Op een goede dag kan Swings ze allemaal een keer verslaan, maar allemaal tegelijk??? Ik vrees van niet.

  Swings denkt zelf dat hij op de 1500m de grootste kansen heeft. Waarom denkt hij dat?
 4. seppe

  seppe Active Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  Ik denk dat hij dat denkt omdat:
  1) De Nederlanders momenteel onklopbaar lijken op de langere afstanden, zeker voor goud en dat is hetgeen hij op termijn toch wil
  2) Hij nog veel kan winnen op zijn start van de 1500, ff 0.7 van je 500m tijd halen is gewoon ja.. waanzinnig

  Persoonlijk denk ik dat het moeilijk wordt, maar ik durf over Bart Swings geen enkele uitspraak meer te doen, hij blijft maar verbazen
 5. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  Op de 5000 heeft hij Kramer nog ver voor zich zitten. Op de 10.000 zowel Bergsma, De Jong als (in goede doen) ook Kramer. Op de 1500 is de kans op goud het grootst, maar de kans op een medaille misschien wel het kleinst. Hetzelfde is eigenlijk ook het geval bij vergelijkbare rijders als Bokko, Pedersen en Skobrev.

  Zeker nu hij ook zo'n goede 500 meter reed, zie ik zijn kansen op de 1500 meter ook steeds groter worden. Sotchi blijft een laaglandland baan waar de laatste ronde de doorslag gaat geven. Ik denk ook dat hij op de 1500 nog veel progressie kan maken, vaak is dat een afstand waarbij het een paar jaar duurt voordat je door hebt hoe je hem moet rijden.
 6. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  exactly
  1500 is op dit moment een loterij, toeval speelt een te grote rol, de loting alleen al (tegenstander/baan), met een beetje tegenslag kan ie evengoed achtste worden

  als ie zich toelegt op de 5k/10k dan komt ie wellicht nog net tekort voor een medaille, maar de foutenmarge is groter en voor de echte top is een medaille gegarandeerd... (en hij kan mits nog wat progressie mss wel al om brons strijden met een Blokkie of De Jong die weer een jaartje ouder wordt )
  kramer/bergsma zullen bv nooit naast brons grijpen,
  een Davis/Bokko op de 1500 des te makkelijker, maar dat geldt voor de gehele top, ook voor Swings zelf
 7. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  zo centraal mogelijk liefst, waarom tegen de Nederlandse grens als je daar tilburg, eindhoven en geleen al hebt? Die baan moet er komen voor de Belgen... en niet alleen die uit Gent 8)

  het luidruchtige veldritpubliek (heeft wat weg van het luidruchtige voetbalpubliek) giet zelfs bier over landgenoten, ik mag er niet aan denken dat dat sfeertje zich verplaatst naar de schaatsbaan, heb nu al plaatsvervangende schaamte wanneer elke buitenlandse (en zeker nederlandse) tegenstander uitgejouwd zou worden

  was dan ook een kleiner vlagje/groepje (mijn pa en ik) dan die van de andere landgenoten ;)
  volgende keer moet je maar meekomen he, 1 grote supportersploeg, zou leuk zijn als we samen zouden zitten
 8. kwoensj

  kwoensj Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  Count me in
 9. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  Meen je dat echt. Hoeveel landen doen er serieus mee
  Uitgaande van deelnemers aan WK en EK kom ik vorig seizoen aan België, Nederland, Frankrijk, Tsjechie, USA, Zwitserland, Duitsland, Italie, Polen, Groot Brittannië, Luxemburg, Japan, Australie, Spanje, Slowakije, Canada, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden, Denemarken (bron: Vélo 2013)
  Dat zijn met veel pijn en moeite 20 landen

  Bij het schaatsen kom ik alleen bij allround senioren als aan
  Nederland, Noorwegen, België, Rusland, Letland, Polen, USA, Kazakstan, Canada, Duitsland, Japan, Oostenrijk, Italië, Tsjechie, Wit Rusland, Roemenië, Zweden, Denemarken, Hongarije, Finland, China, Zuid Korea, Nieuw Zeeland, Australie en Frankrijk. (24 landen).
  Tel daar bij op Frankrijk (als ze niet tegengewerkt worden door de nationale bond) en je komt aan 25 landen. En dit zijn landen die serieuzer aan schaatsen dan de laatsten in veldrijdersrijtje.
 10. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  Ach, we weten hoe voorspelbaar meneer 49 is. Ik vind het dan altijd wel vermakelijk dat sommigen dan weer een ijzersterke reactie terug geven zoals laatst met Sven Fischer van het biathlon die 4 keer goud had gewonnen . :twisted:
 11. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  Als hij dezelfde progressie door gaat maken dan mag Sven zijn borst nat maken.
  Even een overzicht.
  Laten we de WK's vergelijken, het EK was vorig jaar op buitenbaan. Opvallend overigens dat Bart op WK's beter presteert dan op EK's. Wellicht verder in het seizoen en daardoor beter in vorm?
  2012: 37,55 (0,85) - 6.29,62 (15,39) - 1.48,38 (1,08) - 13.46,23 (37,47) Tussen haakjes achterstand op Sven.
  2013: 36,73 (0,02) - 6.19,72 (6,30) - 1.46,51 (-0,24) - 13.11,91 (0,05)
  Sven reed in 2012 ongeveer vergelijkbare tijden als in 2013, daardoor zijn de tijden van Bart goed vergelijkbaar.

  Op de 5k heeft hij meer dan de helft van zijn achterstand goedgemaakt en op de 10000 zelfs bijna geheel. OK Sven reed wellicht niet voluit maar dan blijft de verbetering nog spectaculair.
  Van de niet-Nederlanders is hij momenteel de sterkste.
  En of hij Skobrev op de 5k aankan. Dat zal niet veel schelen, zeker als ze tegen elkaar zouden loten.
  De 1500 wellicht maar daar is de kans op een mis ook veel groter.
  Ik hoop dat hij voor de langere afstanden kiest

  Hou er bovendien rekening mee dat hij volgend seizoen meer gaat trainen al zou dat misschien ook averechts kunnen werken. Maar hij heeft een coach die dat in 1994 al heeft meegemaakt, toen hij met alle geweld met Koss wilde meetrainen. Het werd toen een totale mislukking.
 12. seppe

  seppe Active Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  Ik denk ook dat Bart een betere 5k/10k-rijder is, maarja die Nederlanders hé doeme! :lol: In zijn nadeel kan ook spelen dat hij wellicht op veel afstanden zal mogen starten op de OS. In 2018 misschien zelfs op 5 afstanden? (1500,5k,10,Team,Mass). Al ziet het schema er voor 2014 op zijn 3 afstanden er zeker doenbaar uit :) Momenteel lijkt hij de Superman die alles aankan en altijd fris lijkt te zijn, als de pure specialisatie en piek richting spelen begint (de echt snelle 1500m mannen en de pure stayers) wordt het afwachten, nuja ik kijk er met toch redelijk wat vertrouwen en volle moed naar uit! Volgende maand weten we allicht ook al iets meer.

  Wat de Belgische 400m-baan betreft bekeek ik het (behalve in mijn eigen voordeel inderdaad) ook vanuit het financiele aspect. Een baan lijkt mij rendabeler in de buurt van Zeeland&Gent&regio-Aalter, waar al een beetje een schaatscultuur is, dan centraal in België waar je alvast uit Wallonië geen kat zult zien vrees ik, toch niet op korte termijn. Mocht de schaatsbaan vlak aan een Brussels treinstation kunnen liggen, liggen de kaarten misschien iets anders. Ik vermijd in elk geval liever de auto richting Brussel, dan sta ik met de files allicht nog sneller in Breda :wink:
  Conclusie: Twee 400m-banen in België! :lol: Dat ze eens beginnen investeren hé zeg in zo'n pure sport, ipv het zoveelste voetbalstadion of vernieuwing ervan te subsidiëren.

  Volgende keer met de supportersbus naar Heerenveen hé, WK Allround 2014 8)
 13. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  dat zou inderdaad de bedoeling moeten zijn volgens swings en zijn entourage, de focus op feb/maart voor wk afstanden en volgend jaar OS.
  Wat dat betreft doet coach jelle spruyt a hell of a job, mag trouwens wat meer belicht worden in de media dat het niet (enkel) Veldkamp is die aan de basis ligt van het succes,
  denk dat beide coaches essentiële schakels zijn.
 14. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  Ik denk dat Spruyt zelfs een veel grotere rol heeft. Swings gaf laatst ook een interview waarin ik tussen de regels door het idee had dat hij het vervelend vond dat Veldkamp zoveel aandacht kreeg, en Spruyt zo weinig.
 15. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  Heeft deze Spruyt nog ergens verwantschap met Jos Spruyt , de vroegere ploegmaat van Eddy Merckx?
 16. Itachimaru

  Itachimaru Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  Hoe leuk Jos Spruyt :wink: ook klinkt, neen...
 17. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  spoed:
  de Barten Sings en Veldkamp nu op paul en witteman. Staks om 0.00 uur nog es herhaald, en morgen 16.00 uur
 18. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  Komt vast ook wel op UG.
 19. sibet

  sibet New Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  Ik vraag me toch sterk af wat de voorbereiding van Bart naar Sotsji toe gaat zijn. Iedereen vergeet blijkbaar dat het WK skeeleren dit jaar in Zandvoorde is, thuismatch dus voor Bart ... Gezien zijn prestaties in Italië dit jaar, zou ik zeggen kies vooral voor de weg, want de baan kan nog gevaarlijk zijn naar blessures toe en voorbereiding Sotsji.

  En 200% akkoord dat Jelle Spruyt meer lof verdient. Check zijn blog eens, heel leerzaam en hij weet duidelijk waar hij mee bezig is. Kan ook niet anders, Bart rijdt eigenlijk het hele jaar door op topniveau. Ik vraag me toch af wat het zou zijn, een Bart Swings die helemaal gefocust is op ijs. Maar eigenlijk wil ik het niet weten, geef mij maar skeeleren, olympisch of niet ... :twisted:

  Er stond een volledige pagina in HLN van dinsdag. Ik vind het wel belachelijk dat ze laten uitschijnen alsof hij vanuit het niks zou komen. In het skeeleren is hij al jaren een superster en dat in een veel grotere en mondialere sport dan schaatsen (eerlijk is eerlijk).
 20. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

  Bart gaat een gevaarlijke gast worden volgend jaar in Sostji. Meeste kans denk ik op de 1500m. 5 en 10 zijn en blijven toch nl'se feest.

Deel Deze Pagina