De Belgentopic

Discussie in 'Lange baan' gestart door ZeeKoei, 19 feb 2011.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    Die bewering hoor ik heel erg vaak, maar is dat ook met cijfers te onderbouwen? Aan het WK inline doen weliswaar atleten uit meer verschillende landen mee, maar ligt dat niet (net als bijvoorbeeld bij langlaufen) aan het ontbreken van strenge limieten die in het langebaanschaatsen wel gelden? Het is leuk dat er bijvoorbeeld Indiërs meedoen, maar als die niet het niveau hebben om potentieel in de middenmoot mee te doen, dan heb je er ook weinig aan. Bovendien staan tegenover landen als België, Spanje, Italië, Colombia, Chili en Taiwan met veel goede skeeleraars ook landen als Canada, Japan, Rusland, Polen en Noorwegen die wel goede schaatsers voortbrengen, maar weinig tot geen goede skeeleraars.

    Daarnaast als ik lees dat Joey Mantia zowel het wereldrecord 300 meter op de baan als het wereldrecord 20 kilometer op de weg heeft, dan denk ik dat dat in meer gespecialiseerde (uitontwikkelde) sporten als atletiek, zwemmen en langebaanschaatsen ondenkbaar zou zijn.
  2. sibet

    sibet New Member

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    Het beoefenen van inline skaten is gewoon over de hele wereld verspreid. Landen waar aan schaatsen gedaan wordt, is veel beperkter.

    De enige reden waarom skeeleren op wedstrijdniveau niet kan doorgroeien, is omwille van de olympische status.

    Wat Joey Mantia betreft, het is nu eenmaal niet evident om van skeeleren naar schaatsen te gaan. Wat Bart doet is eigenlijk echt uitzonderlijk. Maar Mantia is volgens mij conditioneel zeker de gelijke met de top van de langebaanschaatsers.
  3. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    Dat is logisch. Atletiek en voetbal zijn de meest beoefende sporten, mede doordat je er maar weinig voorzieningen voor nodig hebt. Maar is het zo dat al die tropische landen waar men skatet ook een rol van betekenis spelen op de belangrijke toernooien (WK, welke zijn er nog meer?) of is het zo dat van de 50 landen die aan het WK inline-skaten meedoen, er 30 een verwaarloosbare figurantenrol spelen?

    Waar ik met Joey Mantia op doelde is niet dat hij maar een middelmatige langebaanschaatser lijkt te zijn, maar dat het vreemd is dat hij zowel de beste op de 300 meter (24 seconden) als op de 20.000 meter (29 minuten) kan zijn. Bestaan er dan geen pure sprinters of pure stayers in het skeeleren die hem op ófwel de korte ófwel de lange afstanden de baas zijn? Het is in het langebaanschaatsen tegenwoordig toch ondenkbaar dat iemand het wereldrecord op de 500 én de 10.000 heeft?
  4. sibet

    sibet New Member

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    De records komen van wiki? Ik weet niet in hoeverre die nog kloppen, maar alleszins kan je niet vergelijken met langebaan: er wordt in peloton gereden, zodat het geen zuivere individuele tijden zijn (behalve de allerkortste). Sowieso is het wedstrijdschaatsen veel meer ontwikkeld dan bij skeeleren. Kijk alleen al maar naar de verschillende normen voor de banen, en deze veranderen nog altijd (vlak of parabolisch, breedte van de baan, ondergrond, ...), zoiets kan je moeilijk professioneel noemen ...
  5. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    De lange afstanden in het inline-skaten (10, 15, 20 km) worden altijd als afvalkoers/puntenkoers gereden. Daarom zullen die records ook relatief langzaam zijn.
    De enige echte tijdritten zijn de 200 m op de weg en 300 m op de piste. Waarbij laatstgenoemde nooit helemaal voluit gereden kan worden omdat het 200 m of kortere baantjes zijn met zeer krappe bochten.

    Overigens: dat record op de 20 km is eigenlijk vorig jaar al gebroken in de Berlijn marathon waar het duo Fernandez/Swings de 2e helft van de race in 28.49 reden, gemiddeld 43,93 km/h! :shock:
  6. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    Uitzonderlijk is in mijn opinie dat je de enige bent die dit doet.
    Maar wat dacht je van Chad Hedrick, Michel Mulder en in het verleden Gretha Smit, Jennifer Rodriguez, KC Boutiette en Derek Parra.
  7. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    Er worden hier een paar discutabele dingen gezegd.

    De eerste, door sibet, dat Swing nog beter zou zijn als ie zich vol op schaatsen zou storten. Dat is zeer twijfelachtig. Voorbeelden genoeg, vooral van shorttrack/langebaan combinatie mensen die beter waren toen ze beide disciplines deden. De Muldertjes zijn het beste voorbeeld. Ronald skeelert nog maar heel weinig sinds ie bij Orie rijdt, Michel veel meer... Sindsdien is Michel op schaatsen Ronald voorbij gegaan.

    De tweede, dat skeeleren groter is, wordt door Leenstrafan al terecht betwijfeld. Zomersporten hebben altijd meer beoefenende landen. Ik weet zeker dat squash, badminton, jiu jiutsu of sportklimmen meer beoefenende landen hebben dan alpine skieen. Maar zijn het grotere sporten?

    En wat betreft Mantia. Hij is/was de Cavendish van het inlinen. En nu moet ie tijdritten gaan rijden. Dat kan Cavendish niet. Fysiek en mentaal. Op het WK massstart over twee jaar mag je rekening houden met Mantia.
  8. sibet

    sibet New Member

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    1. Swings: die moet nu bijna elk weekend aan de bak, het hele jaar door eigenlijk op topniveau (wint in het skeeleren zowat alles waar hij start en dan nog een vol programma in het schaatsen). Mocht hij zich meer richten op het schaatsen (t.t.z. keuzes maken in het skeeleren, dichter bij een 400m baan wonen, ...), dan kan het volgens mij nog veel veel beter.

    2. Tel eens het aantal mensen dat af en toe inline skates aantrekt wereldwijd, dan kom je aan een gigantisch aantal. In het promofilmpje voor de olympische spelen durven ze zelfs 50 miljoen te suggereren: http://www.youtube.com/watch?v=uLbNRskvurw

    Skeeleren zou ook niet op de shortlist voor olympische sport staan mocht het niet veel beoefenaars hebben. Wedstrijdskeeleren is weer iets anders qua aantallen. Alhoewel je heel veel landen hebt met serieuze bonden (Columbia, Korea, eigenlijk zowat alle zuid-amerikaanse en oosterse landen waar inline skaten BIG is - en alweer in het filmpje is er sprake van 100 bonden wereldwijd).

    (Het valt misschien op dat ik veel sterker naar skeeleren trek dan naar schaatsen. En Mantia vergelijken met Cavendisch is natuurlijk niet helemaal correct, even erg als Kramer vergelijken met Messi ;))

    We kunnen er natuurlijk blijven over discussiëren, de toekomst zal aantonen hoe Bart Swings het verder zal doen in het schaatsen. Hoewel ik hoop dat hij gewoon in 2016 naar de zomer olympics kan. :twisted:
  9. Quacka

    Quacka Member

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    BIG? Volgens mij wordt het hevig overdreven. Ja, als recreatiesport is het BIG, maar als wedstrijdsport vraag ik het me af.
    Hoe zit het met het geld verdienen?
    De topschaatsers (de nederlanders, Noren, Russen, Sablikova) kunnen een redelijke boterham verdienen.

    Hoe zit dit alles met skaten?

    Dat topskaters best ook goed kunnen schaatsen is best logisch. Immers trainen de schaatstoppers in de zomer niet voor niets veel op skates. Het is in principe gewoon ongeveer dezelfde beweging. Ik denk dat de gemiddelde wedstrijdskater, schaatser, wielrenner, hardloper, of welke conditiesport dan ook keihard traint. Uiteindelijk is het een kwestie van aanpassen aan het ijs en kijken of je de techniek eigen kan maken. Iets wat Swings goed kan, maar bijv Mantia voorlopig wat minder kan.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    Om te kijken hoe breed het schaatsen is t.o.v. het inline-skaten, heb ik de resultaten van de WK afstanden schaatsen en het WK inline van vorig jaar op een rijtje gezet. Hierbij maak ik onderscheid tussen top 3 (absolute top) en top 8 (subtop).
    Het maximle aantal deelnemers per land is bij het schaatsen drie en bij het inlinen twee (behalve op de marathon). Dit maakt uiteindelijk niet zoveel uit omdat het weglaten van de derde deelnemer per land uit de top 8 in de gevallen waar het om gaat (1000 m, 5 en 10 km heren, 1500 m dames) niet resulteert in extra landen in de top 8.

    Ik heb de resultaten van het inlinen op de weg genomen om te gaan vergelijken met het schaatsen omdat dit het meest op elkaar lijkt. Ik heb onderscheid gemaakt tussen de sprint afstanden (t.e.m. 1000 m) en de andere afstanden. De relay en de TP heb ik niet meegnomen onder het kopje allround maar wel in het totaal.

    De conclusie is dat het inlinen over de hele linie even breed of breder is dan het schaatsen. Het inlinen is bij de heren breder dan bij de dames. Bij de dames doen de Aziatische landen het erg goed op de piste, Nederland is juist veel beter op de weg. Bij de heren doet Nieuw Zeeland het goed op de piste, ook hier doet Nederland het veel beter op de weg.

    Bijgevoegde bestanden:

  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    Hier nog de staatjes van het schaatsen (ik kon maar 3 bijlages in 1 bericht posten).

    Bijgevoegde bestanden:

  12. Itachimaru

    Itachimaru Member

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    Denk dat je hier de bal wel wat mist. De wedstrijdsport is ZEER zeker groter dan het schaatsgebeuren. Zit nu in beide sporten en het verschil is toch wel opmerkelijk hoor...

    Heeft geld verdienen dan iets met het niveau te maken?? Ik kan je zo tientallen voetballers opnemen uit 4e provinciale (laagste voetbal regio in België) die tot 4x meer verdienen dan bv. de 4x100m vrije slag ploeg die 6e werd op de spelen. Willen we dan het sportniveau eens vergelijken?? Vraag, aanbod en status zorgen voor de verdienste niet het niveau.

    De gouden tijd van het skeeleren is wel wat voorbij (qua verdienste dan toch), mensen zoals Contin, Joey, Dobbin, Chad, hebben allen zeer goed verdiend aan het skeeleren. De tijd van de grote ploegen en serieuze maandwedde's is nu wel vervlogen.

    Om toch nog wat in de discussie te houden. Meer een mondiale sport, zonder twijfel! Deelnemers, aantal landen zijn de factoren die hierover beslissen en die liggen wel duidelijk in het voordeel van het skeeleren.

    Is dit dan een hoger niveau? Normaal zou je zeggen van wel, meer sporters, grotere pool om uit te kiezen, meer concurrentie,... Is natuurlijk één groot verschil tussen skeeleren en schaatsen wat toch wel belangrijk is, $$$ geld. Ik gok zelf factor x100? Ik heb het hier dan niet over meer geld verdienen door de sporters (was belachelijk punt anders hierboven), ik heb het over trainingsmogelijkheden, studies, wedstrijdorganisaties,... Het schaatsen zit op dat vlak wel lichtjaren voor op het skeeleren.

    Dus hoger niveau? Bij de vrouwen twijfelachtig, bij de heren zeer zeker wel (spreek dan wel alleen over de absolute top)!


    Ik moet eerlijk zeggen dat ik juist dezelfde gedachte had, maar ik ben daar toch al van moeten terugkomen. Het is echt niet zo makkelijk om die overstap te maken en een heleboel skeelertoppers hebben dit niet gehaald, hoor. Het gaat niet alleen om de techniek, ook het hele mentale aspect van de sport is voor vele skeeleraars een zeer moeilijk aspect.
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    De vette jaren van het inline-skaten zijn al weer een paar jaar voorbij, een aantal internationale wedstrijden zijn geschrapt. Desondanks wordt er nog steeds op hoog nivo gepresteerd. Zo wist Ewen Fernandez vorig jaar het ronderecord op Le Mans aan te scherpen en heeft ie nu ook het record in de Berlijn marathon op zijn naam (eigenlijk samen met Swings). Een record wat eerder door Mantia werd gereden. Verder zijn de records op de tijdritten (200m, 300m) weer aangescherpt.
    Daarmee doe je hem tekort. In de laatste inline marathon die hij reed, in Korea, ontsnapte hij al snel met de Fransman Guyader en ze bleven de hele race voorop. Het was een race in de regen, bepaald niet de favoriete omstandigheden van Mantia. Hij wist 1 km voor de finish te ontsnappen en hield net over op de streep. In de krant heeft ie gezegd dat hij het schaatsen haat maar tegelijkertijd zei hij dat opgeven geen optie is omdat hij naar Sochi wil.
  14. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    Die vraag is inderdaad niet zo direkt te beantwoorden. Wat wel een zekerheid is dat topsport voor de topsporters maar over een zaak gaat en dat is (veel) geld verdienen.
  15. seppe

    seppe Active Member

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    Wat een onzin, bij voetbal en sommige andere clubsporten bijna volledig akkoord, zelfs in de allerlaagste reeksen (ik kan het weten :lol: ) draait het bijna enkel over hoeveel meer je kunt verdienen bij ploeg Y, belachelijk.
    Bij schaatsen en vele andere individuele sporten toch totaal niet. Denk je nu echt dat Bart Swings is overgeschakeld naar schaatsen omdat hij rijk wil worden? Nee, hij droomt van de allergrootste (of toch één van) sport-eer, olympisch goud.
  16. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    Als je praat over topsport en veel geld verdienen heb je het toch aardig mis. De jongens van de Holland acht bijvoorbeeld krijgen een uitkering van het NOCNSF en mogen er niet naast werken. Zo zijn er nog veel meer sporters die sporten voor de eer en niet voor de centen.
  17. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    Droom lekker verder.
    Overigens is er niets mis met de instelling om als succesvolle topsporter proberen de bankrekening te spekken.
  18. seppe

    seppe Active Member

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    Proberen de bankrekening te spekken is toch iets heel anders dan "het gaat maar over 1 zaak en dat is geld". Daar is inderdaad weinig mis mee.
    Ik denk dat je teveel naar het veldrijden kijkt, waar de Belgische toppers aan elke georganiseerde veldrit starten om wat centjes te verdienen :wink: Dat zouden ze mijns insziens ook wat verstandiger mogen aanpakken. In het schaatsen ligt dat weliswaar toch nog iets anders volgens mij.
  19. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    4 namen:

    Stefan Groothuis
    Bob de Jong
    Marrit Leenstra
    Koen Verweij

    Ik droom er van dat ik zo goed kan schaatsen als zij...
  20. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Re: De Schaatsbelgen / Skeelerbelgen topic

    Ik geloof niet dat de echte echte toppers het 'just for the money' doen. Tuurlijk geld is meegenomen, is aardig dat je geen zorgen hoeft te maken over de rekeningen, maar...uiteindelijk gaat het toch om passie, jezelf blijven pushen.

    Trouwens de meeste mensen die voor het geld zijn gaan sporten, eindigen uiteindelijk toch blut en berooid. Genoeg voorbeelden.

Deel Deze Pagina