De Alde Feanen

Discussie in '2010-2011' gestart door luitzenb, 19 dec 2010.

 1. luitzenb

  luitzenb Member

  Vandaag geschaatst in natuurgebied De Alde Feanen. Opgestapt bij hotel/restaurant Ie Sicht te Oudega. Het ijs is slecht tot redelijk (maar dat is waarschijnlijk bijna overal zo) met 1 a 2 cm. sneeuw erop, maar het gebied is prachtig en het was vandaag heerlijk rustig, zowel qua mensen als qua weer.

  Naast Oude Hooidamsloot, Grutte Krite, Hansmar, Folkertsloot en Sanemar, was ook de Geeuw beschaatsbaar, dat was boven verwachting! Het vaarwater naar Drachten kon (uiteraard) niet overgestoken worden, dus het is niet mogelijk om Eernewoude te bereiken. Ik zag dat enkelen ook De Greft al op gingen, maar die had in mijn ogen nog wat vorst nodig.

  Zie deze link: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=528782: voor mijn route van vandaag.
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  je kan schaatsen van earnewoude tot akrum
 3. luitzenb

  luitzenb Member

  Vandaag opnieuw in en rond de Alde Feanen geschaatst. Deze keer opgestapt bij jachthaven De Veenhoop, en vanaf daar linksaf de Kromme Ee op. Een bord bij de jachthaven geeft aan dat het ijs nog niet is vrijgegeven door de ijswegencentrale (iets met "niet betrouwbaar" en "levensgevaarlijk" :shock:). Ondanks de wat onaangename ontvangst met dit onwelkomstbord en de stevige wind waren er toch nog wel redelijk wat mensen aan het schaatsen, waaronder ik dus. Met uitzondering van de twee klunplekken bij de keersluisjes aan het begin en einde van de Goengahuistersloot, vond ik het zelf wel meevallen met het gevaar (na het tweede sluisje kraakte het een beetje), maar dat moet een ieder maar voor zichzelf bepalen. (Dit is de route die ik heb geschaatst: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=529553)

  Er was overigens een baan geveegd op zowel de Goengahuistersloot als de Kromme Ee. Er was ook een baan gemaakt op de Wijde Ee, maar inmiddels heeft de wind het meer grotendeels schoongeblazen waardoor deze baan zijn functie een beetje verloren heeft. Op de Greft en verder richting Eernewoude is niet geveegd, maar er ligt niet veel sneeuw dus het is wel te doen.

  Overigens kan het vaarwater naar Drachten bij Eernewoude nog steeds niet overgestoken worden, dus opstappen of een tussenstop maken in Eernewoude was niet mogelijk.
 4. Speedfreak98

  Speedfreak98 New Member

  Dat was een aardig stuk wat je heb geschaatst, je had ook een stuk kunnen klunnen bij Ie Sicht en op de oude hooidamsloot weer opstappen :) . Zal zaterdagochtend eens kijken of ik dat kan doen. Bij Ie Sicht opstappen en via kromme ee,modderige bol, wijde ee, graft, rengerspole, folkertsleat, sane mar, kop van Jacobi en dan oude hooidamsleat terug.
 5. fjild

  fjild New Member

  Vandaag geschaatst in de Alde Feanen (opstappen Ie-sicht). Ijs licht er heel mooi bij. Het meeste ijs is inmiddels schoongewaaid en wordt door de wind en verdamping glad 'gepoetst'. Dus vrijwel geen sneeuw. Je kunt veel kanten op en de route Ie sicht - Earnewald - Akkrum (via Folkertsleat en Wijde Ee) is zeer aan te bevelen. Speadfreak, je kunt bij Ie-sicht inderdaad zowel opstappen op de Kromme Ee als op de Oude Hooidamssloot, een ronde zoals door jou omschreven is dus prima mogelijk. Volgens de ijsmeesters van de ijsclub is er, als het weer goed blijft, op woensdag 29-12 een tocht in de Alde Feanen. Het is een prachtig schaatsgebied, dus aanrader!
 6. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag was het voor het eerst deze winter mogelijk om van vanuit Eernewoude direkt naar de Alde Feanen te schaatsen. Doordat er sinds twee dagen niet meer mag worden gevaren zijn de ijsschotsen eindelijk aan elkaar gevroren en is er voldoende sterkte om erover te lopen (wat nog een hele kunst is met al die omhoogstaande ijsschotsen). En dus kun je zonder ook maar 1 keer te klunen van Eernewoude naar het Pikmeer (niet naar Grou want het ponton ligt helaas nog niet over het PM kanaal), naar Akkrum, en naar De Veenhoop (en misschien wel helemaal naar Drachten). Op de wijde Ee lag 15 cm ijs, in de Tijnje 10 cm, en op het Pikmeer aan de kant van De Burd lag weer 15 cm ijs.

  Sietse
 7. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vanochtend (27 december) het mooi stuk Akkrum-Eernewoude geschaatst. Het is werkijs, maar goed te doen. Bijna nergens scheuren, wel een laagje bros sneeuwijs op het ijs. Het eerste stuk tot het Bokkumermeer is slecht, daarna wordt het beter en op de Wijde Ee is het goed, zeker waar nog maar weinig mensen geschaatst hebben. Het stukje noordwaarts langs Lange Luts is weer wat slechter, maar het lange rechte stuk oostwaarts door de Oude Venen zelf is juist heel goed te doen, zeker met wind mee ;-)
  Het heeft daar vandaag niet gedooid, het ijs bleef hard. In Eernewoude wacht de snert en op dinsdag een mooie wedstrijd.
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  Morgen is hier een toertocht, weet iemand hoe het ijs nu is?
 9. Anonymous

  Anonymous Guest

  Morgen Grietmantoertocht in dit gebied.
  Ik ben heel benieuwd wat de route ongeveer zal zijn: gaan we rond door de Alde Feanen? over de Ee naar Grou? Het schijnt een ronde van 20km te zijn.

  Kan iemand hier iets meer over vertellen?
  Bij voorbaat dank!
 10. Speedfreak98

  Speedfreak98 New Member

  Omdat de opstap is bij Ie Sicht verwacht ik vanaf daar richting Veenhoop dan Goengahuizen en via wijde ee en kromme ee terug. Langs Goengahuizen moet je drie keer klunen bij de keersluizen en bij de ponton.

Deel Deze Pagina