Damsterdiep

Discussie in '2009-2010' gestart door Anonymous, 24 jan 2010.

 1. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag met de auto langs van Garrelsweer naar Ruiserbrug gereden. Over dit hele stuk ziet het ijs er op het oog aantrekkelijk glad, glanzend en ivoorkleurig uit, maar is nog onbeschaatst. Onder de bruggen meest open evenals bij het gemaal tussen Ruiserbrug en Ten Boer.
  Tussen Ruiserbrug en Groningen slecht ijs.
  Graag een update van iemand die al op het ijs gestaan heeft hier.
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  Beste Francois

  Ik ben vandaag van Garrelsweer naar Ten Boer geschaatst. Mooi ijs, licht ribbelig soms maar verder mooi strak, goed beschaatsbaar dus. Alleen de ellende is dat er nog steeds gemalen wordt. Dus grote wak halverwege bij de gemalen. Kent er niemand iemand bij het waterschap die er voor kan zorgen dat dat stomme gemaal ophoudt. Hetzelfde verhaal eigenlijk als vorig jaar. Damsterdiep zou al veel eerder goed beschaatsbaar zijn als dat stupide gemaal eerder ophoud.
  Waarschijnlijk kun je al goed opstappen bij laatste kruispunt vanaf Groningen.

  groeten Joost
 3. bantega

  bantega New Member

  Met wat googlen moet het lukken een mailtje te sturen naar jouw waterschap en ze dan als democratisch orgaan wijzen op de belangen van de schaatsers, toesrisme, natuurliefhebbers etc. Heb zelf redelijke ervaringen met Waterschap Reest& Wieden
 4. Anonymous

  Anonymous Guest

  Beste Bantenga

  Zo goed: Geachte Heer /mevr

  Is het mogelijk om voor de schaatsers de bemaling op het Damsterdiep stop te zetten? Het ijs is tussen de 8 en 11 cm dik en goed begaanbaar voor meerdere schaatsers zoals we op 24 jan 2010 hebben ervaren. Alleen de bemaling maakt het gevaarlijk dus bij deze een vriendelijk verzoek. Ook blijft het de komende afzienbare periode vriezen.
  met vr groet o.a. Joost Doornik

  Ps Misschien kunnen meerdere lezers van deze draad ook een mail met vergelijkbare strekking sturen naar http://www.noorderzijlvest.nl/algemene_ ... en/contact

  groeten Joost
 5. Anonymous

  Anonymous Guest

  DONE!!! Zie je donderdag of zo op het Damsterdiep. Wil wel in Appingedam starten.Aders bel ik wel. Groetjes
 6. Anonymous

  Anonymous Guest

  FANTASTISCH!!!

  FANTASTISCH!!! Al 13 jaar niet meer Groningen-Appingedam geschaatst. Vandaag was 't weer zover. Mooi licht bobbelig tot glad sneeuwijs, maar toch lekker hard. En wat een sfeer. Zonnetje erbij, de pittoreske dorpjes onderweg... Opgestapt ten oosten van de sluis bij Ruischerbrug. Wegens tijdgebrek gekeerd bij eerste brug in Appingedam. Eerste vier bruggen vanaf Groningen wel even van het ijs af, evenals bij twee naast elkaar gelegen gemalen tussen Garmerwolde en Ten Boer.
  Filmje volgt!
 7. Anonymous

  Anonymous Guest

  Hallo,

  Francois. Kon je ook naar het schildmeer? Of heb je daar mensen vandaan zien komen?
  Was je alleen of waren er meer schaatsters?
  Het lijkt mij leukom naar het schildmeer te schaatsten ik heb begrepen dat het daar erg mooi ijs is.

  Gr Ugo
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  Re:Damsterdiep FANTASTISCH/ Noorderrondrit!!!


  Zeker Francois, mooi licht bobbelig tot glad sneeuwijs dat naarmate je richting Ten Post en Garrelsweer vordert, steeds beter wordt.
  Vandaag, dinsdag 26 januari, de zuidelijke lus van de Noorderrondrit geschaatst:

  Klopt helemaal; overwegend zwart ijs op het Schildmeer waarop het heerlijk schaatsen is (idd beter dan Paterswoldsemeer).
  Ben vandaag over het Schildmeer gekomen om zo samen met collega Arend het zuidelijke rondje van de Noorderrondrit te schaatsen (ijspriem en touw mee!!!!). Opgestapt in Garrelsweer aan het Damsterdiep (prima natuurijs) van daaruit naar Appingedam (onder één brug in het centrum was het nog niet vertrouwd, via de linkersteiger met het bordje "sport" 80 m. klunen en daarna) over Groeve Noord en Groeve Zuid op het Schildmeer uit te komen. Tussen Groeve Noord en Groeve Zuid moet je nog wel over het Eemskanaal ... en dat gaat dus niet ... juist op dat moment voer er een enorme hijsbok met sleepboot ervoor doorheen, maar ook zonder die combinatie waren we eromheen gelopen (lus naar links via de brug); met schoenen aan kostte dat ons ca 20 minuten (helemaal geen onaardige afwisseling). Groeve Zuid is mooi schaatsen, Schildmeer nog mooier en dan het meer in de zuidwesthoek verlaten via het Afwateringskanaal en Schaaphok (laatste stuk voor de brug werd steeds spannender, doordat we het in het midden gelegen zwarte ijs niet vertrouwden - al zal dat na de komende nacht strenge vorst stukken betrouwbaarder zijn en dan heb je daar het mooiste ijs van de wereld) en daarom langs de kanten over een strook wit maar wel glad ijs van ca. iets meer dan een meter breed) richting het driehoekige meer met de naam Slochter. Vlak voor de brug acuut in het talud gesprongen vanwege gekraak en ogenschijnlijk flinterdun ijs (zou ik ook na komende nacht nog niet vertrouwen)... 200 m klunen eerst door een lading onkruid ... duizendknoop?. Na de brug rechtsaf ... dan weer over behoorlijk en vertrouwenwekkend ijs naar Lageland voor de brug met de naam Ijzeren Klap) rechts de kant op, de brug oversteken en aan de andere zijde van het kanaal via een steiger weer het Slochterdiep vervolgen. Na een halve kilometer werd het ijs voor het gevoel weer wat minder betrouwbaar, daarom aan de rechterkant over een smalle strook, duidelijk dikker maar wit glad ijs. Ondertussen schaatste ik stiekum achter de rug van Arend toch even een stukje over het gladde zwart ijs. Op een gegeven moment werd de strook wit ijs smaller en leek het zwarte ijs fragieler. Arend minderde vaart, stopte en ik dacht het toch wel even een stukje over het zwarte ijs te kunnen proberen ... Niet dus ... door het ijs gezakt, tot net boven mijn navel in het ijskoude water (viel eigenlijk nog wel mee). Direct de kant op en de natte kleren uit (ging nog niet heel gemakkelijk...). Het gebroken ijs bleek ongeveer drie centimeter dik.
  Oorzaak: een afwatering aan de linkerkant vanuit de Roeibaan bij Engelbert/Harkstede) ... in de verte vanaf het Slochterdiep te herkennen aan de hoge windmolens ... maar door ons dus te laat. Inmiddels had ik ook ontdekt dat ik kennelijk bij de val mijn rechterenkel verstuikt had ... lastig vooral bij het lopen (de redelijk hoge semi soft K2-schoenen van de schaatsen boden voldoende steun om door te kunnen schaatsen).
  Gelukkig had ik voor de zekerheid een droge lange fietsbroekeen windjackje een fleecetrui en een thermohemd met lange mouwen droge sokken en extra handschoenen mee. Het fototoestel bleek niet meer te functioneren ... hopelijk wordt het nog wat na een weekje verwarming ...
  Schaatsen kletsnat en daarom met plastic zakken om de voeten 300 m. verderop in de schaatsen en weer doorschaatsen. tot honderd meter voor de bocht naar links juist voor een aantal boten en bomen (camping Eemsverlaat) aan weerszijden van het ijs dat wij niet vertrouwden ... . Uiteindelijk ruim een kwartier gelopen naar Ruischerbrug. Waarschijnlijk hadden het grootste deel ervan over de Borgsloot wel kunnen schaatsen .... (zeker morgen wel na extra nacht met strenge vorst), maar de onverschrokkenheid was even weg.
  Weer het ijs van het Damsterdiep op en met een stijve enkel ging dat wel wat minder soepel, maar het ging. Na ca 1 km weer kort van het ijs ... klunen langs het gemaal ... kanaal is daar afgesloten ... dus niet over het hoofd te zien.
  Daarna nog ca. een uur na Garrelsweer en de auto (nog ca. 2 x moeten klunen onder andere in Garmerwolde ...).

  Met verkleedpartijtje en verstuikte voet zo'n 4 en een half uur onderweg geweest. In één woord: prachtig ... zou het zo weer willen doen, maar nu eerst de enkel even een paar dagen rust geven ...
  Tip 0: tenminste met twee personen, ijspriem en touw met lus aan het uiteinde mee
  Tip 1: let op gemaaltjes en wateraansluitingen links en rechts van het water ... daar is het ijs meestal dunner en ligt er soms een wak;
  Tip 2: maak een paar printjes van ingewikkelde (nou ja, onbekende) kruispunten via Google maps (Appingedam centrum, de sluis bij Groeve en het Eemskanaal, de kruising en tere ijs onder de brug bij het meer Slochter, Ruischerbrug)

  Veel plezier op het ijs!
  dick
 9. Anonymous

  Anonymous Guest

 10. Anonymous

  Anonymous Guest

  Re: Filmpje

  Prachtig!
  Ik hoop dat ik daar morgen tijd voor kan maken.
 11. sikje

  sikje New Member

  hoi, kan iemand misschien uitgebreidere informatie geven over de kwaliteit en betrouwbaarheid van het ijs op het Damsterdiep tussen Delfzijl en Groningen. Ik wilde graag zondag van Groningen naar Delfzijl en weer terug, als het tenminste niet te veel gaat dooien de komende 1-2 dagen. Laatste keer was voor mij 20 jaar geleden.
  Bedankt,
  Sik
 12. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ik ga vandaag een poging wagen, ik breng later verslag uit.
 13. gerbenkarin

  gerbenkarin New Member

  ben vanmorgens 2x van appingedam naar garrelsweer geschaatst prima ijs alleen onder de brug in wirdum werd het steeds natter door sneeuwijs.
  Dus ik denk smiddags nog even met mijn kinderen erheen voor een ritje appingedam -garrelsweer zie ik tot mijn stomme verbazing dat ze vlak bij ekenstein bij een boerderij een boom aan het omzagen waren met dit gevolg dat de gigantische boom op het damsterdiep valt en dwars door het ijs heen knalt in de hele breedte van het diep.
  wat een onnozele aktie. is hier iets aan te doen aan aan zo,n waanzinnige actie?

  gerben
 14. Anonymous

  Anonymous Guest

  het ijs tussen ten boer appingedam is goed op te schaatsen. het waterschap is vandaag aan het malen geweest dus kom water van de kanten het ijs op lopen bij bruggen en steigers water op het ijs. brug ten boer niet betrouwbaar 100m kleunen.bij dijkshorn eedenwak. ten post brug 80 m kleunen niet betrouwbaar open water. bocht voor brug n360 eedenwak. brug winneweer niet betrouwbaar 100 m kleunen open water. brug garrelsweer wel,niet betrouwbaar ik heb het zelf er niet op gegokt. bij tjamsweer boom over het ijs nu groot wak 100m kleunen. maar veder wel mooi hard ijs. ben niet verder geweest dan tjamsweer.
 15. Anonymous

  Anonymous Guest

  Iemand nog nieuws over het Damsterdiep??

  Ik wil daar morgen de boel weer verkennen op de schaats, maar als er iemand is die weet hoe het er uit ziet is dat alvast fijn om te weten.
 16. Anonymous

  Anonymous Guest

  bij ten boer is het ijs bij de brug over een groot stuk water geweest tot voor bij de steiger. is nu 1 nacht deel dicht . de 2 gemalen op bovenrijge hebben gistermiddag nog gewerkt dus een groot stuk open water. je mag er van uitgaan dat ze ook gespuit hebben bij delfzijl dus aan de onderkant ijs weg.
 17. Anonymous

  Anonymous Guest

  Is het al weer mogelijk om tussen Appingedam en Ten Boer te schaatsen?
 18. Anonymous

  Anonymous Guest

  Gisteren (do.) tegen de avond vanaf Schildmeer teruggereden langs het Damsterdiep. Alleen sporadisch schaatssporen, nog nergens geveegd afgezien van kleine stukjes in dorpjes. Het ijs oogt nog steeds goed, vergelijkbaar met 2 1/2 week terug. (Zie mijn filmpje van toen http://www.vimeo.com/8998924 maar dan met stukken sneeuw en sneeuwduintjes. Zeker een veegbeurt waardig!
 19. nixmit

  nixmit New Member

  Vanmiddag was de toestand nog hetzelfde: van Appingedam naar Groningen vanuit de auto veel sneeuw op het ijs zien liggen en bijna nergens schaatssporen.
 20. Anonymous

  Anonymous Guest

  Er werd vandaag een klein stukje geveegd tussen Garmerwolde en Ruischerbrug (900m). Leuk gezicht, een halve eend met een sneeuwschuiver ervoor. Het ijs zag er minder uit. Zo'n klein stukje met ook nog 2 slechte stukken sneeuwijs. Maar goed, het is iets en er werd geschaatst....

Deel Deze Pagina