Compatibiliteit Viking schoenen en onderstel

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Goud-tweeduizend, 18 jan 2020.

 1. Goud-tweeduizend

  Goud-tweeduizend New Member

  Sinds kort heb ik mijn Marathon I schoenen vervangen door bijna nieuwe Viking gold2000 schoenen (rijdt fantastisch!). Hieronder heb ik momenteel mijn marathon-ijzers zitten. Op marktplaats kijk ik zonder al te veel haast wat rond naar tweedehands nagano onderstellen. Nu lees ik hier en daar dat Viking steekmaten niet bij elke maat verspringen. Betekent dit dat een maat 40 of 42 Nagano onderstel ook past op mijn maat 41 schoen? Welke nagano ijzers zijn compatibel met mijn schoenen?
 2. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

 3. Goud-tweeduizend

  Goud-tweeduizend New Member


  Hallo Glide-Ahead,

  dankjewel voor je antwoord en de link naar het overzicht. Ik zie dat de hart-op-hart steekmaten bij elke schoenmaat verspringen. Dus de schroefjes zitten dan op verschillende afstanden en dat lijkt me niet uitwisselbaar....?

  Maar de “afstand tot voorpunt” lijkt wel weer gelijk te zijn bij maat 41 en 42. Wat deze maat precies aangeeft is mij echter niet helemaal duidelijk.
 4. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Hm, schaats-onderstellen hebben lengteslots, in ieder geval die van Viking, waardoor er verschillende steekmaten op een onderstel gemonteerd kunnen worden. De 'afstand tot voorpunt' is van belang voor de positie van het scharnierpunt onder de voet, en de uiteindelijke schaatsschoen-onderstel combinatie.
 5. Goud-tweeduizend

  Goud-tweeduizend New Member

  Dus omdat de afstand tot voorpunt hetzelfde is bij 41 en 42 schoenen, zijn de onderstellen uitwisselbaar (zolang de schroeven nog in de lengte sleuf terecht komen natuurlijk). Dat maakt alles wat duidelijker voor mij. Dankjewel!
 6. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Mijn vorige schaatsen waren ook Gold2000 en ik reed met een maat 42 een maat 43 brug. Dat ging prima. Uit mijn hoofd gezegd zijn de buizen van een maat 42 en 43 even lang en geldt hetzelfde voor een maat 40 en 41. Dan zou ik er persoonlijk niet voor kiezen om een 42 onder een 41 schoen te schroeven om verband met de langere buizen. Een 40 daarentegen wel gewoon

Deel Deze Pagina