Burr master anno 2020

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door JJS, 25 okt 2020.

 1. JJS

  JJS Member

  Ik zag een tijdje geleden iemand met een handig tooltje op snel bramen weg te snijden. Blijkt een Maplez Burr master te zijn.

  Handig om mee te nemen en op het ijs even snel dat stukje onzekerheid wegsnijden. Maarrrrr.... het ding lijkt niet meer te bestaan. Is het echt een prul zonder bestaansrecht of is iets dergelijks gewoon onder een andere naam te koop en kan ik het niet vinden?
 2. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Ik geloof dat ik er wel eens van heb gehoord onder de naam sharpmaster, maar ik zou niet weten of het nog ergens te koop is.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
 3. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Zo nu en dan een slijpsteentje langs de flanken van je ijzer halen helpt ook.
 4. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Mijn ervaring is dat als je een grote beschadiging oplo0pt er sowieso niets meer te halen valt. Mocht je in staat zijn de bramen eraf te halen, dan hou je alsnog met een botte schaats over.
  Tenzij je midden in een marathon op natuurijs zit, zou ik gewoon de training uit zitten met de braam en na afloop inventariseren wat er moet gebeuren om je ijzers weer te herstellen. Als de beschadiging niet al te groot is kan je hem er wellicht nog uitslijpen, maar meestal moeten ze toch opnieuw gerond worden.

  Wat betreft het wegsnijden van de bram t.o.v. het afbramen met een regulier (diamant)afbraamsteentje. Het regulier afbramen geeft een veel strakker en gladder resultaat.
  Ik gebruik zelf een diamant slijpsteen in fijn en extra fijn, met diamanten afbraamsteentjes in fijn en extra fijn, en daarnaast een polijststeen 4000/8000 met een schous afbraamsteentje. Ik slijp mijn schaatsen wekelijks. Ik begin met een paar keer slijpen met de fijne slijpsteen, en braam daarna af met de fijne afbraamsteen. Daarna met de extra fijne slijpsteen en ook weer afbramen met de extra fijne afbraamsteen. Daarna polijsten en afbramen met de schous afbraamsteen. Op deze manier worden mijn ijzers super scherp en daarnaast ook super glad. Ik kan na het slijpen mijn nagel langs de hele lengte van het mes halen zonder dat hij wegglijdt of het mes zich er diep in graaft.

Deel Deze Pagina