Buiten (vierkamp)schaatsen als aparte discipline?

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 4 jun 2017.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  In de atletiek heb je indoor- en outdoorwedstrijden. Daar is dus onderscheid. Ook bij voetbal, hockey en talloze andere sporten is er verschil tussen de binnen- en de buitenvariant. Maar bij het schaatsen niet. Tegenwoordig worden, zoals jullie weten, bijna alle belangrijke/grote wedstrijden binnen georganiseerd, behalve een verdwaald EK en een hopelijk fantastisch WK allround straks in Amsterdam. Om het buiten schaatsen een boost te geven, zou je het buiten schaatsen als aparte discipline kunnen beschouwen, en tegelijkertijd aan de afwisselende-WK-wens van de ISU kunnen voldoen.

  Om dit uit te leggen, gebruik ik de codes [1] (na-Olympisch jaar), [2] (tussen-Olympisch jaar), [3] (voor-Olympisch jaar) en [4] (Olympisch jaar).

  De ISU wilde tot nu toe in [1] en [3] een WK afstanden organiseren en in [2] en [4] een WK allround/sprint. In [4] is er natuurlijk ook de Olympische Spelen (allemaal op binnenbanen). Mijn idee is dat in [1] en [3] een WK allround/sprint worden gehouden op een buitenbaan. Vierkampschaatsen kan dan ook als een aparte Olympische discipline [4] toe worden gevoegd, die dan gehouden kan worden op een tijdelijke buitenbaan, op een plein middenin de organiserende stad (dat kost niet zo veel geld). In [2] ook nog een WK-afstanden-buitenbaan organiseren, kan voor een toernooi-overload zorgen. Of een aparte buitenbaan-World-Cup-cyclus een goed idee is, waag ik te betwijfelen. Wel kan ieder jaar minimaal één normale World Cup op een buitenbaan georganiseerd worden, bij voorkeur de finale: dan kunnen de extra finalepunten als bonuspunten worden gezien voor het buiten rijden.

  Dan hebben we dus uiteindelijk de volgende kampioenen in een schaatsjaar (legenda: binnen buiten), waarbij ik het EK even buiten beschouwing laat:
  [1]: WK afstanden, WK-vierkamp
  [2]: WK-vierkamp
  [3]: WK afstanden, WK-vierkamp
  [4]: OS-afstanden, OS-vierkamp, WK-vierkamp

  Niet helemaal gelijk verdeeld, maar daar kan nog aan gesleuteld worden.

  Wat vinden jullie hiervan?
  Laatst bewerkt: 5 jun 2017
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik ben groot voorstander van schaatsen op buitenbanen. Maar als je het aparte disciplines maakt krijg je nóg meer wereldkampioenen. Ik weet niet of we dat moeten willen.
  De Keizer en fransvanbakel vinden dit leuk.
 3. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik geloof niet dat nog een extra buitentoernooi het schaatsen populairder gaat maken. Je zou hooguit het ene jaar een indoor WK kunnen doen en het andere jaar een outdoor WK. Maar of dat allemaal nog past in de onnavolgbare combinatie agenda van de ISU weet ik niet, ik ben de draad zo langzamerhand kwijt. Ben het eens met @proeme dat nog een extra wereldkampioen niet goed is.
 4. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ik vind het een goed idee om meer buiten te schaatsen, omdat wedstrijden daardoor onvoorspelbaarder en dus spannender worden. Zoveel echte buitenbanen zijn er echter niet meer in de wereld. Ik zou er veel meer in zien dat de ISU nu eens werk maakt van apparatuur voor een mobiele 400m-ijsbaan, die overal kan worden neergelegd. Dus in atletiekstadions, maar ook op feërieke plekken als op het Rode Plein, in de tuin van Versailles, op het Museumplein, Washington Memorial Grounds, het Plein van de Hemelse Vrede, voor de Weense Hofburg, in het Circus Maximus of het Colosseum. Verzin het maar. Als je daar nu eens propagandawedstrijden gaat houden in maart. Dat hoeven niet eens WKs te zijn, maar gewoon een wedstrijdje met een paar mooie prijzen. Dat zou de interesse in het LB-schaatsen kunnen opwekken.
  Die interesse win je niet door steeds minder wedstrijden te organiseren. Maar ja, de schaatsers/de begeleiding zal wel niet willen.... Ze zijn al zo moe.....
  Eelco, Hakkie2 en EenBrabander vinden dit leuk.
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Zoals je in mijn plannertje van post #1 kan zien, schrap ik in mijn idee een WK afstanden en dienen de nieuwe buitentoernooien ter vervanging van oude binnentoernooien.
  In [1] en [3] blijft het aantal kampioenen gelijk. In [2] wordt een WK afstanden geschrapt, dus hou je minder kampioenen over. (Eventueel een WK afstanden buiten, dan hou je evenveel over). Alleen in [4] zijn er meer kampioenen, het huidige aantal + de vierkampskampioenen van de Olympische Spelen.
  Ziehier nogmaals:
  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  In het Colosseum :D :D :D

  Sven Kramer zul je met dit soort evenementen misschien niet kunnen trekken, maar een hoop andere schaatsers wel. Lang niet alle schaatsers zijn zo "moe", anders zouden toernooien als de Universiade of de Oval Finals niet zo druk bezocht worden. Een mooi eindejaarstoernooi op een buitenbaan zou dan ook ideaal zijn geweest voor een pakweg Michel Mulder dit jaar, buiten de boot voor de WK's, maar toch een leuk toernooi met publiek heeft om zich op te focussen. Zelfde voor Thomas Krol en een hoop andere Nederlanders.
  Ook een hoop buitenlandse schaatsers die naast het podium eindigen op een WK, kunnen hun seizoen op zo'n toernooi dan deels rechtzetten, of een leuk succes halen. Davide Ghiotto won op de Universiade en werd daarna 5e op het WK afstanden. Krech reed ook de Universiade, en we weten wat die heeft bereikt op het WK sprint. Twee keer 34.21! En de Japanse schaatsers rijden voor hun sponsor nog lokale wedstrijden in Japan (inclusief Miho Takagi). Als dat soort wereld(sub)toppers dat soort wedstrijden rijden, zijn ze vast ook te porren voor een mooie wedstrijd op een buitenbaan. En als er dan ook een paar wereldkampioenen komen, is het helemaal gelukt. Het ijsgala kon het 25 jaar geleden al, waarom zou een prachtig, jaarlijks terugkerend buitentoernooi ter afsluiting van het seizoen er dan niet in kunnen slagen?
  Laatst bewerkt: 5 jun 2017
 6. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik ben heel groot voorstander van buiten schaatsen, wat mij betreft gaan al die betonnen bakken tegen de vlakte. Maar er een aparte discipline van maken werkt niet. Gewoon regelmatig een WK/EK en elk seizoen minstens 1 WB buiten houden. En inderdaad, het liefst midden in een stad. Genoeg pleinen waar dat echt wel past. Gewoon, zonder tribune, dat het publiek net als bij langlaufen gewoon naast de baan kan staan.


  Edit: dit is een voorbeeld zoals ze het bij langlaufen doen, dit is Stockholm.  Als organiserende stad wordt het ook interessanter: je laat tenminste wat van je stad zien.
  Laatst bewerkt: 5 jun 2017
  EenBrabander en Quarantenove vinden dit leuk.
 7. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Om te beginnen de WB wedstrijden in de lege kale binnenbakken verplaatsen naar plekken zoals Hakkie voorstelt
 8. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member


  Dit is precies wat er mijns inziens nodig is...Schaatsen buiten op plekken met mooie atmosfeer en waar publiek sowieso al aanwezig is, oftewel binnensteden. Krijg je tenminste ook publiek wat anders nooit naar schaatsen gaat en er wellicht zelfs niks vanaf weet. We weten al dat dat prima mogelijk is, maar ja....door een jarenlange trend richting 'gelijke omstandigheden' en snelle tijden zitten we nu met een kwak dure betonnen hallen, en die moeten natuurlijk wel toernooien krijgen. Als gevolg zijn de kansen op grote toernooien op buitenbanen erg klein, helaas.
  Persoonlijk denk ik dat we een beetje af moeten van de fetisch voor snelle tijden. Voor de records organiseren we af en toe een toernooi in Calgary/SLC en that's it. Bij skien en langlaufen zijn records ook niet relevant tenslotte.

  Ik denk zeker te weten dat een mooi toernooi in de binnenstad van bijv. Praag fantastische beelden op kan leveren, met wellicht veel publiek voor toppers als Sablikova and Erbanova.

  Helaas geven veel huidige schaatsers me ook de indruk dat ze dat kleine risico van ongelijke omstandigheden op buitenbanen zo hoog inschatten dat ze weinig trek lijken te hebben in buitentoernooien, ondanks de waardeloze sfeer die je regelmatig treft in de hallen.
  Laatst bewerkt: 6 jun 2017
  EenBrabander, Hakkie2 en fransvanbakel vinden dit leuk.
 9. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Toch nog wat positief nieuws. Op de site van de Zweedse schaatsbond staat een verslag van de jaarlijkse Europese langebaanconferentie. Deze was begin mei, in Venetië (?!). Met daarbij de voltallige technische commissie van de langebaan, vice-president Espeli en onze eigen good-old Jan Augustinus. In het verslag werden 2 initiatieven genoemd om terug te keren tot de roots van het schaatsen. Ivan Djakov lijkt te werken aan een internationaal marathoncircuit. En de Zwitsers presenteerden een plan om een 400m-baan aan te leggen op een meer in het hooggelegen Sankt Moritz. We gaan het zien...
  EenBrabander vindt dit leuk.
 10. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Schaatsen op een meer in de bergen! Dat zou geweldig zijn... en ik hoop dat de huidige verwende schaatsers dan zo verliefd worden op de schoonheid van echte wintersport dat ze dan om meer meren gaan roepen.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Internationaal marathoncircuit?
  Daar heb ik hier al eens voor gepleit, en ik niet als enige.
  Mooi zo, laat het er komen!

  En de Zwitsers? Meer van Sankt Moritz? Kijk eens aan.
  Dat is echt de roots van het schaatsen!
  OS van 1928 en 1948 waren daar. Lang geleden.

  Verrassend dat de ISU hiermee komt.
  Ze komen erachter dat de heritage van het schaatsen belangrijk is.
  Het lijkt er daardoor op dat ze ook niet meteen aanstalten maken om het allrounden en sprinten in vierkampen te laten verdwijnen (phew),

  Wat er verder in dat verslag staat:
  - de hier ietwat verguisde WB neo-senioren blijft bestaan
  - Göteborg wil een WB junioren in februari organiseren
  - nationale bonden willen support van de ISU voor lange-termijn-ontwikkeling

  Het is in ieder geval goed om te zien dat ook andere landen willen investeren in het schaatsen.
  Oud-schaatsers zitten in de ISU-commissie en/of hebben plannen (Kibalko, Breuer, Diakov).
  Er gebeurt iets dat ergens op lijkt.

  Mooi zo!

  ISU, laat maar zien dat je geen FIFA bent!
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Tsjechië heeft veel potentie, maar er is een probleem: er zijn toppers, er zijn fans, maar er is geen ijsbaan.
  Er wordt zo vaak geroepen dat allrounden alleen populair is in NL en Noorwegen, maar in Tsjechië leeft het volgens mij ook wel (dankzij Sáblíková). En de medaille van Miho Takagi heeft misschien ook weer wat aandacht aan het allrounden in Japan gegeven. In Japan zijn geloof ik ook wel een aantal leuke buitenbanen waar je kan rijden... De baan van Karuizawa bijvoorbeeld ligt in de bergen. En publiek is er ook in Japan; tijdens de Asian Games in Obihiro zat het vol. In Nagano zat minder publiek, maar dat is dan ook in het deel van Japan waar schaatsen niet zo populair is.
  leenstrafan vindt dit leuk.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  in principe goed nieuws. Alleen vrees ik dat dat een stille dood krijgt als Nederlanders alles blijken te winnen
 14. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Tsjechië heeft inderdaad een schaatstraditie. Al heel lang werd er in Praag geschaatst, en wel op de Moldau zelf. De rivier die door Praag heen stroomt, bevroor blijkbaar in de winter. In de jaren '30 werd een Noorse trainer aangesteld (Mons Mjelde) om het niveau op te krikken. Ook werden er in die jaren wedstrijden op meertjes in de omgeving van Praag gehouden. Dat het schaatsen populair was, blijkt wel uit het feit dat er bij het NK 1945, op de Moldau in Praag, 5000 bezoekers waren.
  Daarna werd het schaatsen professioneler aangepakt. In navolging van het communistische broederland, met Medeo, werd gezocht naar een betere trainingslocatie, waar langer ijs lag. Die vond men in het dorp Svratka. Daar werd in de winter het sportveld onder water gezet. Die ijsbaan ging in 1954 open en bleek in een heuse interland met de Sovjetunie supersnel.
  Maar de overstap naar het kunstijs in de jaren '60 maakte deze baan niet mee. Bijkomend probleem was dat de vijvertjes en meertjes in en rond Praag niet meer werden gebruikt voor schaatswedstrijden, en er geen jonge schaatsers uit Praag meer doorbraken. De kampioenen van eind jaren '60 (toen ze achter in de 30 waren) waren dezelfde als die van begin jaren '50. Talent moest dus gevonden worden uit de buurt van Svratka. Dat lukte eigenlijk maar minimaal totdat Sablikova verscheen. Zij kon in haar kinderjaren nog trainen op die baan. Maar rond 2000 wilde de voetbalclub uitbreiding van hun veld. Eerst werd de ijsbaan teruggebracht tot 333m, en toen de ijsmeester overleed was het helemaal klaar met deze baan.

  Deze ontwikkeling zie je meer terug in Midden-Europese landen. Zo werd er in Roemenie van oudsher gereden op meertjes in het Transsylvaanse Cluj. In de jaren '50 komen er dan 2 echte ijsbanen in de bergen (Tusnad Bai en Miercurea Ciuc). Vervolgens sterft het schaatsen in Cluj uit. In de jaren 70 verdwijnt de baan in Tusnad en in 2006 moet de 400m-baan van Miercurea Ciuc wijken voor uitbreiding van de shorttrack-hal.
  leenstrafan en Eagle vinden dit leuk.
 15. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Maar we weten dat de ISU ermee bezig is om dat een halt toe te roepen (centers of excellence), en ook internationale ploegen en verspreiding van de Nederlandse kennis helpen daarbij. Er gebeurt niet niks, in ieder geval. En we hebben gezien hoeveel effect een goede coach/begeleiding kan hebben (De Wit, Wotherspoon).
 16. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Die paar keer dat er een buitenlander meedraait in het Nederlandse marathoncircuit (KC Boutiette, Cedric Michaud, Alexis Contin, Francesca Lollobrigida) zijn ze ook wel competitief. Al gaat het maar om de prachtige plaatjes van Russische, Italiaanse, Zweedse, Canadese meren.
 17. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Waarom een aparte discipline van outdoorschaatsen maken, schaatsen is van origine een wintersport en er werd buiten geschaatst, dat men opeens indoorbanen ging creëren is niets meer dan een verlegging van de natuurlijke aard van de sport.
  Ik zou ook liever zien dat men weer meer op buitenijs ging schaatsen en alleen bij zeer speciale wedstrijden, dus de OS en een WK sprint (waar het echt om duizendsten gaat) indoorschaatsen maar voor de rest gewoon weer op buitenijs.

  Maar ja, wie ben ik, ik ben ook maar een simpele ziel met een mening.:D
  proeme vindt dit leuk.
 18. zauflauf

  zauflauf New Member

  Gewoon verplicht 1 wedstrijd buiten in de schaatskalender opnemen zou wel leuk zijn :D
 19. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Mijn voorstel is al jaren: vierkampen (allround en sprint) allemaal op buitenbanen. Lekker terug naar de tijd van Ard en Keesie. Ongelijke omstandigheden, dweilorkesten, veel deelnemers en lange dagen, veel toeschouwers. Feest voor de nostalgici. (En niet klagen dat de NOS het niet allemaal live uitzendt.)

  En wereldbekers en afstandskampioenschappen binnen, met goede muziek, een compact programma en af en toe ruimte voor nieuwe onderdelen.

  Dan krijg je geen vlees-noch-vis-toernooien maar kun je de belangrijke traditionele doelgroep behouden voor de sport en de net zo belangrijke toekomstige doelgroep aan je proberen te binden.
  proeme vindt dit leuk.
 20. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Is een goede... de huidige schaatsers zijn een beetje verwend. Zelfs een Wust kan buitenschaatsen niet altijd hendelen.

  Niet als aparte discipline, maar gewoon de kampioenschappen ook buiten houden.
  Laatst bewerkt: 26 okt 2017

Deel Deze Pagina