Bont Enduro schoen voor schaatsen?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door smeigel12000, 17 mrt 2018.

 1. smeigel12000

  smeigel12000 New Member

  Kan de Bont Enduro schoen voor schaatsen gebruikt worden?

  Even wat achtergrond:
  Ik heb jaren geleden veel geschaatst, reed wedstrijden en had een redelijk niveau. Destijds reed ik op Raps Lion vaste schaatsen. Ik denk dat we toch wel kunnen spreken over meer dan 15 jaar geleden. Op een gegeven moment in de pubertijd gestopt en eigenlijk nauwelijks nog geschaatst sindsdien. Nu ben ik laatst weer eens op de schaats gestapt en was gelijk weer helemaal verslaafd. Ik kon voor een zacht prijsje een raps lion klapset overnemen en heb deze onder mijn schoenen gezet. Echter na zo veel jaar lijken mijn schoenen net iets te klein dus ben ik op zoek naar nieuwe schoenen waarmee ik ook de aankomende zomer kan skeeleren. De Bont Enduro zag er interessant uit.

  Weet iemand om deze skeeler ook te gebruiken is voor schaatsen?
 2. Spits

  Spits Active Member

  Als je ijzers eronder passen kan je ermee schaatsen. Volgens mij hebben de Bont Enduro's een breedte sleuf, net zoals de meeste schaatsschoenen........ Maar de voorste bevestigings sleuf ligt nogal dicht bij de neus van de schoen, dus je draaipunt van je klapijzer verder van de bal van je voet. De afstand schat ik in als bij een kluun schaats. Als je daar niet wakker van ligt kan je het doen...... Of een vast ijzer monteren, maar da's dan weer zonde van de klapset.
 3. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Houd er rekening mee dat die Bont schoen een steek (afstand tussen de bevestigingspunten) van 195 mm heeft. Dit komt overeen met schoenmaat 46. Heb je een veel kleinere maat dan gaat het sowieso niet passen met een schaatsijzer.
 4. smeigel12000

  smeigel12000 New Member

  Oke, change of plans. Ik ga op zoek naar een schaatsschoen en zoek hier een geschikt skeelerframe onder te zijner tijd. Ik denk dat dit envoudiger is als andersom :). Nu zie ik bij bijvoorbeeld Oomssport een Bont Jet ST in de aanbieding in mijn maat. Ik vraag me af of deze (shorttrack) schoen ook geschikt is voor langebaan en eventueel skeelers. Wat maakt een shorttrack schoen een shorttrack schoen? Waar zit het verschil in?
 5. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Ik zou geen schaatsschoen op een Skeeleronderstel zetten. Schaatsen hebben een zachtere schoen dan skeelers, waardoor je er niet genoeg steun aan hebt wanneer je er mee op skeelers staat. Ook slijten je schoenen een stuk sneller, waardoor het op lange termijn waarschijnlijk goedkoper is om 2 verschillende schoenen te kopen dan 1 schoen voor beide.

  Ik geloof dat er ook ombouw plaatjes bestaan om schoenen met een skeelersteek toch op een ijzer te bevestigen, dat zou je ook kunnen overwegen.

  Shorttrack schoenen zouden wel op een Skeeleronderstel kunnen omdat deze een stuk steviger zijn, maar ze hebben meestal een 165 mm steek. Je zou ook kleinere wielen kunnen overwegen, soms past een 165 mm steek dan wel.

  Ik hoop je hiermee te hebben geholpen.

  Verstuurd vanaf mijn MotoG3 met Tapatalk
 6. smeigel12000

  smeigel12000 New Member

  Ok, inmiddels de knoop doorgehakt en gisteren Luigino Strut skeelers gekocht met een 4x100 frame. Ik heb veel modellen gepast, waaronder de Bont Jet, Enduro, Powerslide Puls en de Bont Z. Deze zaten verre weg het lekkerst. Ze staan nu uit te harden thuis en ik hoop vanavond even een proefritje te kunnen maken in het park achter mijn huis. Dat zal wel even wennen zijn na toch wel ca. 20 jaar niet op skeelers te hebben gestaan :).

Deel Deze Pagina