Beginners lessen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door GerbenB, 9 sep 2010.

  1. GerbenB

    GerbenB New Member

    Beste schaatsers :D

    Ik ben van plan dit jaar voor het eerst te gaan schaatsen in mijn 20 jarige leven. Ik heb de hele zomer al met een schaatsvereniging gefietst en veldtrainingen gevolgd. Maar nu het schaatsseizoen zo dichtbij is ontstaan er een grote vraag.

    Deze schaatsvereniging heeft geen specifieke beginnerstraining voor volwassenen en dus zit ik eigenlijk met een groep die het al wel kan (uiteraard de minst snelle). Daarbij komt dat dit maar om 1 uur per week gaat. Is het aan te raden om daarnaast een cursus bij duosport te gaan volgen gedurende het hele seizoen? om zo in ieder geval 1 uur per week intensieve techniek training te doen naast het trainingsuur met de vereniging?
  2. HA01761

    HA01761 Active Member

    Lijkt mij een goed idee.
    Met 2x per week les leer je zoveel sneller dan met 1x.
  3. Wouter87

    Wouter87 New Member

    Ik zit min of meer in hetzelfde schuitje als jij. Een groot verschil is echter dat ik als kind 3 jaar les heb gehad. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik niet denk dat mijn techniek toen in orde was, daarom denk ik dat ik wat de fijne techniek betreft gewoon weer op 0 begin. Ik ga ook maar voor 1 uurtje les in de week krijgen, terwijl ik het wel serieus wil gaan aanpakken. Mijn plan is om buiten het uurtje les om sowieso nog minstens 2 keer per week zelf te gaan schaatsen. En goed te letten op de techniek van de profs op de baan en op tv natuurlijk. Het uurtje les benut ik dan voor al mijn vragen. De tips die ik dan weer mee krijg kan ik aan gaan werken in mijn vrije tijd.

    Niet ideaal, maar het is niet anders!
  4. kavee

    kavee Member

    Dit zou mijn advies ook zijn.
    Het is echt belangrijk dat je zelf een techniekopvatting ontwikkelt. Je moet in de gaten krijgen wat voor jou essentieel is bij het schaatsen. Ik raad je aan om daarbij goed het onderscheid te maken tussen techniek en stijl. Techniek is waardoor je (hard) vooruit gaat, stijl is de persoonsgebonden uitvoering van die techniek.

    Volgens mij wordt er in veel schaatslessen aan stijl gewerkt, maar daar ga je helaas niet veel harder van schaatsen. Schaatsend vooruitkomen is pure bio-mechanica, dus probeer goed te begrijpen waarom je een bepaalde beweging of oefening onder de knie moet krijgen.

    Iets wat je bijna niet in oefeningen kunt vangen is 'timing' of 'gevoel'. En dat is nu juist bij schaatsen erg belangrijk. Ik denk dat je heel veel ijs-uren nodig hebt om de juiste timing of dat precieze gevoel te krijgen. Om harder te schaatsen hoef je dus niet altijd je spieren te trainen. Vaker schaatsen zal meestal je efficiëntie verhogen, omdat je motoriek verbetert.

    Nog een tip: laat een ander jou fotograferen of filmen. Met de meeste mobiele telefoons is dat tegenwoordig geen probleem. Als je die beelden vergelijkt met je techniekopvatting, kun je conclusies trekken, bijvoorbeeld:
    - ik zit niet, ik sta
    - mijn afzet is teveel naar achter
    - ik val niet (genoeg)
    - enz.

    Kortom: (1)werk aan een techniekopvatting, (2)maak veel ijs-uren, (3)laat naar je kijken en (4)kijk naar jezelf.
  5. HA01761

    HA01761 Active Member

    Inderdaad.
    Je moet geen oefeningen doen for the sake of it, maar leren 'voelen' en leren nadenken over je schaatsbeweging. :)
  6. GerbenB

    GerbenB New Member

    klinkt logisch, maar denk toch dat ik eerst maar eens een basistechniek ga opbouwen :D
  7. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Hmmm... volgens jou gaat het tijdens schaatslessen dus om stijl. Heb je op kunstschaatsen gezeten?
    Een beetje instructeur legt uit waarom je iets wel of niet zou moeten doen als je schaatst en laat je indien mogelijk het verschil voelen.
  8. kavee

    kavee Member

    Goh, ik dacht dat ik het zo goed had uitgelegd. Eerst verteld wat het verschil tussen techniek en stijl is, en daarna mijn opvatting dat er in veel lessen aan stijl gewerkt wordt. Misschien moet je mijn stukje nog eens goed lezen, dan kom je precies uit waar ik ook uit kom: een goede instructeur leert je snappen wat schaatsen is.

    En ja, ik heb wel eens een kunstsrijcursusje gedaan. En nog geslaagd ook!
  9. Rinus

    Rinus Member

    Ik begrijp de reactie van IJsmonster ergens wel... Ik heb anderhalf seizoen van verschillende mensen schaatslessen gehad en ik kan mij niet bedenken hoe hun opmerkingen met mijn stijl te maken zouden hebben gehad.

    Wat bedoel je met stijl?

    Bijvoorbeeld: ik ga door de bocht en draai mijn heup niet ver genoeg in. Dan zegt de trainer/instructeur in kwestie: "je moet je heup iets meer de bocht in draaien." En vervolgens doe ik dat. Dat is toch een techniekstukje? Of is dit geen goed voorbeeld? :?
  10. kavee

    kavee Member

    Ja, dat is wel een aardig voorbeeld.

    Ik hoop dat de trainer er dan ook bij vertelt waarom dat moet. Ga je er harder door schaatsen of alleen maar mooier? Als je je heup meer de bocht indraait, zal er toch iets anders uit de bocht moeten draaien. Alles draait immers om het lichaamszwaartepunt. Je zou ook moeten voelen dat zo'n aanwijzing effect heeft, bijvoorbeeld omdat je langer druk op je afzetschaats houdt.

    Als je het alleen doet om de trainer een plezier te doen (hij zegt dat het goed is), zal je er zelf weinig mee opschieten. De aanwijzing moet je wel vooruit helpen. De bedoeling is toch dat je gemakkelijker, efficiënter en harder gaat schaatsen?
  11. Rinus

    Rinus Member

    Ok, maar is het dan stijl omdat ze niet vertelt waarom het moet? Dit lijkt mij een geval van niet zo goed lesgeven, niet zozeer het aanleren van stijl.

    Of bedoel je dit: men leert een bepaalde vorm van handelen aan, zonder te weten waarom. Je leert dus een vormpje, een 'stijl' van schaatsen, zonder dat je weet waarom je dat doet.

    NB: niets ten nadele van mijn trainster, ze legde prima uit dat je door die heup meer in de bocht te plaatsen, je buitenste poot dichterbij de plek is waar hij heen moet. Resultaat: veeeel makkelijker bochten lopen, zonder dat ik een stukje bij hoefde te schaatsen of te krap insneed.
  12. casselt

    casselt New Member

    maar het ligt er natuurlijk ook aan waar je schaatst
    als je op een 400m schaatst is het al veel moeilijker dan bv een 200m baan in leiden

    [offtopic] Rinus, waar schaats je eigenlijk? [offtopic/]
  13. Rinus

    Rinus Member

    Ik neem aan dat je dat als reactie bedoeld op mijn NB?
    Dat is inderdaad in vergelijking met de 200m baan in Leiden. Daar ging het bochten lopen dikke prima, maar omdat ik daaraan gewend ben, gingen de bochten op de 400m baan in Haarlem ineens prut; ik sneed ze te krap aan. Heup erin hielp, kwam ik veel koersvaster uit.

    Eerst anderhalf seizoen in Leiden gereden, maar rij nu in Haarlem, echt een wereld van verschil!
  14. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member


    Ga eerst maar n's gewoon zo vaak mogelijk op het ijs staan en vooruit proberen te komen. Lessen etc. komen pas zodra je al een beetje vaart kunt maken, maar op problemen stuit die je niet (of uit jezelf pas na heel veel tijd) op kunt lossen. Schaatsen is toch een groot deel kopiëren van anderen, dat is waar die lessen ook op gefocust zijn. Voor de meeste werkt dat, maar iedereen is anders natuurlijk.

    Ik zit, of zat, een beetje in hetzelfde schuitje als jij, ik begon ook rond die leeftijd (ik was 19 dacht ik) met schaatsen, maar verhoudingsgewijs kan ik nu, enkele jaren later, nou niet echt goed rijden. Komt doordat ik te weinig uren maak op de (1,5 uur reizen hier vandaan) ijsbaan.
    Kortom: maak uren, helpt!
  15. Lieke

    Lieke New Member

    Ik vind dat je ook in het begin best met lessen kunt beginnen, als je probeert jezelf dingen aan te leren dan leer je jezelf nog wel eens verkeerde dingen aan en dat heb je met lessen als het goed is niet. Daarnaast is het natuurlijk wel belangrijk gewoon lekker vaak op het ijs te staan!
  16. hanshuizing

    hanshuizing New Member

    Door het nadoen kun je inderdaad ook leren schaatsen. Dat je dan technisch nooit goed zult rijden moet je daarbij echter voor lief nemen. Ik werk al jaren als trainer/instructeur bij diverse schaatsscholen en -clubs en zie bij veel rijders - die door de ogen van de gemiddelde schaatser op het eerste gezicht best wel redelijk en hard rijden- al jaren dezelfde verbeterpunten. Dit omdat niemand ze daarop ooit heeft gewezen. Het te ver voorover hangen, dus op de punten rijden, te veel rechtop staan, holle in plaats van bolle ronde ruggen, buikspieren niet aangespannen, bekken niet gekanteld, onvoldoende of helemaal niet overkomen, het ontbreken van de heupinzet, het gespannen zwaaien van schouders en bovenlichaam, niet goed zijwaarts afzetten vanuit achtervoet, onvoldoende drukopbouw tijdens afzet, geen ontspanning na bijhaal, verkeerde plaatsing, plaatsing niet op buitenkant ijzer, onjuiste timing enz. enz. En dan heb ik het nog niet over het bochtenwerk. Kortom: Eigenlijk kunnen ze er technisch gezien geen houtje van. En ze hebben wel echte schaatspakken aan. En dure klapschaatsen aan de voetjes. Maar ze gaan wel hard. Dat is dan weer te danken aan hun vermogen uren lang op domme kracht door te stoempen. Met wat lessen bij o.a. Duosport zouden deze fanatieke schaatsers nog veel meer plezier in het rijden krijgen. Het is maar net waar je doelstelling ligt....Wordt het heerlijk schaatsen of hou je het liever bij het onnozele stoempwerk?
  17. casselt

    casselt New Member

    het klopt.
    ik schaatste vorig seizoen 1 uurtje per week in leiden (200m baan)
    nu 1x leiden, 1x de uithof en soms wedstrijden
    en het gaat nu al steeds beter ;)
  18. GerbenB

    GerbenB New Member

    Ik heb inmiddels mijn 1e week er op zitten (utrecht en amsterdam zijn nu pas open). Ik ben 2x per week aan het lessen. Waarvan 1 intensief met duosport is en de ander met de schaatsvereniging waar ik meer op mezelf train met af en toe aanwijzingen en verschillende oefeningen.

    Moet zeggen dat het tot nu toe zeer lekker loopt (voor een beginner), evenwichts- en schaatsoefeningen in de zomer hebben zeker geholpen aangezien ik al vrijwel het gehele rechte stuk op 1 schaats kan staan en dus ook de daarvoor benodigde snelheid behalen.

    Nu snap ik dat dit geen fluit voorstelt voor jullie maar ik ben er toch trots op na mijn eerste weekje, lekker puh! :mrgreen:
  19. Alwin72

    Alwin72 New Member

    En dat is het allerbelangrijkste. Veel plezier met schaatsen!
  20. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Ik vind wel dat kavee een erg goed punt maakt, door te wijzen naar het waarom van de techniek, los van of de instructeur dit nu wel of niet uitlegt; soms komen inzichten pas veel later,.... als ze maar komen!!
    Dat zijn dan de echte leermomenten, als je het mij vraagt( aha erlebnis).heel stimulerend om er nog beter in te gaan.
    Verder kun je je afvragen: hoe snel kun je nu de dingen onder de knie krijgen? Dat zal van persoon tot persoon verschillen; houd er rekening mee , dat t jaren duurt, en hartstikke leuk is om te leren; liever niet te veel tegelijk, want je bent toch al tegelijk met zoveel aspekten bezig, dat je onmogelijk kunt beseffen, maar met je zelflerend vermogen kom je altijd verder.

    Ik twijfel of 2 maal in de week les nemen wel zo goed is; zelf rijden 2 of liefst 3 keer per week is dat wel.
    Maak wat aantekeningen in een schrift ofzo, al is het maar een A4tje per seizoen, waar je je aandachtspunten en ondervindingen noteert, probeer je voor te stellen waar je t volgend seizoen aan kunt werken. Ik heb bijvoorbeeld dit jaar veel gereflekteerd over voor mij goede manier van inrijden( anders kom ik de man met de hamer snel tegen).

Deel Deze Pagina