Beginner techniek

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Djurobski, 12 dec 2014.

 1. Djurobski

  Djurobski New Member

  Hallo allemaal!
  Nou, frustraties hier alom.
  Ik schaats nu op klapschaatsen van Head, ooit in een opwelling gekocht.
  Probleem is als volgt:

  ik kan prima op 1 schaats, links en rechts, doorglijden
  kruislings, overstappen, dat lukt allemaal. Echter, mijn techniek is dermate belabberd denk ik dat een fatsoenlijke afzet er niet inzit.
  De mannen/vrouwen die je met een paar rake klappen van bocht naar bocht ziet schaatsen...daar rijd ik dus niet tussen. 't Is niet dat ik de kracht niet heb denk ik aangezien ik fanatiek wielrenner ben.

  De vraag is dus nu: what to do?
  Een stap terug maken naar vaste noren en dan eerst mijn techniek verbeteren? Of op de, inmiddels verloekte, Heads doorploeteren?

  De 'kritiek' die ik kreeg van een trainer is dat ik naar achteren afzet overigens. Ik ben echt de wanhoop nabij. Ik wil zo graag een beetje fatsoenlijk kunnen schaatsen....
  Sent from my iPhone using Tapatalk
 2. Tsuki

  Tsuki Active Member

  @Djurobski Misschien eerst proberen om je klapschaatsen niet te laten klappen?
 3. martwest

  martwest New Member

  Les nemen? Niet lullig bedoeld hoor, maar daar steek je op goed gestructureerde manier heel veel van op. Naar achteren afzetten is niet echt de schuld van je Heads ;-)
  ZeeKoei en schaatsbart vinden dit leuk.
 4. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Djurobski,

  Vreemd dat je dit zet als reactie onderaan het topic van iemand anders, in de materiaal discussies...

  Probeer eerder in te steken met je ene been, en dan pas afzetten met je andere been. Zo ervaar je meer stabiliteit en kan je harder afzetten. Zet ook af vanuit je heupen, en strek je knieën bij de afzet; buig ze weer bij de insteek (klinkt logisch, maar je vergeet het gemakkelijk bij het schaatsen).
 5. Djurobski

  Djurobski New Member

  Insteken is neem ik aan het op het ijs plaatsen van het been dat uit de 'relax'-stand komt? :)
  Afzetten vanuit de heupen, hoe moet ik me dat voorstellen?
 6. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Neem een paar privelessen, en ga met het geleerde aan de slag: there is no short cut!
 7. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Schaatsen is een zeer technische sport. Dat leer je niet van de 1 op de andere dag. Dat het je niet lukt om technisch goed te schaatsen ligt echt niet aan je schaatsen. Om goed te leren schaatsen moet je gewoon heel veel schaatsuren maken. Ik schaats nu een aantal jaar zo'n 3 tot 4 keer in de week anderhalf a 2 uur. Het eerste jaar heb ik heel veel geleerd door het gewoon te doen en naar andere kijken en zo nu en dan eens flink harken om te versnellen. Vanaf het tweede jaar heb ik les genomen. De lessen hebben mij enorm geholpen om mijn techniek te verbeteren (Ik schaats nu rondjes 36' - 37' in de binnenbaan). Ik zou dan ook adviseren les te nemen en minimaal 2 keer in de week te schaatsen. Ik zeg 2 keer per week omdat verscheidene studies hebben bewezen dat je bij minder dan 2 x in de week gewoon niet de tijd hebt om datgene dat je geleerd hebt echt in te slijten. Daarnaast heb je voor schaatsen gewoon bovenbeenspieren nodig om de schaatshoeken op te kunnen zoeken. Bij schaatsen gebruik je je spieren heel anders dan bij fietsen. De statische belasting op je spieren is veel hoger en je hebt daarom veel meer de korte dikke vezels nodig dan de lange vezels die je bij fietsen juist opbouwt. Schaats je minder dan 2x, dan zul je wel iets vooruit gaan, maar echt progressie boeken lukt haast niet.
  Tsuki vindt dit leuk.
 8. ijszoeker

  ijszoeker New Member

  Ja, over die bovenbeenspieren... Daarom de foto van mijn step. Op mijn fiets zit ik, terwijl ik op mijn lage step wel die statische belasting van die spieren train. En ik onderschrijf het advies om een paar keer privé les te nemen. Dan krijg je persoonlijke aandacht.


  Verzonden vanaf mijn iPad met behulp van Tapatalk
 9. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Ja ik onderschrijf dat advies ook, het is buitengewoon zinvol, de lessen zijn een referentie ahw. maar doe er vooral je voordeel mee en wees reeel. leren is leuk, hoever je volgend jaar bent, ach......., gewoon ervan genieten!
 10. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Ja, als je vorderingen wilt maken met het schaatsen zou ik vooral niet alleen aan de slag gaan. Schaatstechniek wordt gevormd door eindeloze herhaling, en alles wat je verkeerd herhaalt is er dus lastiger uit te krijgen. Dus ken je een aantal hele goede schaatsers met verstand van techniek vraag of zij met je willen schaatsen, of beter nog neem gewoon les.

  Specifiek voor jouw probleem: de houding in de bocht is waarschijnlijk verkeerd. Maar waarschijnlijk ligt het niet aan één ding. Je hebt te maken met afzetrichting van de schaats, hoe diep je zit, het duwen van de heup in de bocht, de balans in de bocht, inzet naast het zwaartepunt, achterop zitten, etc. etc. Daarom is een ervaren schaatsinstructeur de beste tip die te geven valt. Kijk ook maar even naar onderstaand filmpje:

Deel Deze Pagina