Andere tijden sport over de elfstedenkoorts 1996

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door VictorP, 6 jan 2019.

 1. VictorP

  VictorP Well-Known Member

 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  Mooie aflevering. En toch... triest. Niet eens zozeer omdat het destijds niet doorging terwijl het wel had gekund. Achteraf is altijd makkelijk lullen...

  meer vanwege het besef dat het inmiddels al 22 jaar geleden is en ik er ook deze winter weinig vertrouwen meer in heb :(
 3. Koen

  Koen Well-Known Member

  mooie aflevering zeker, maar grote druk op bestuur natuurlijk met al die pers steeds op je lippen.
  ergerniswekkend panorama die vinden dat zij het dan maar moeten overnemen. lekker makkelijk met negen man rijden. beslissing voor 16.000 mensen wel iets meer risico.

  helemaal met proema eens. ik heb er ook weinig vertrouwen in dat die nog komt deze winter. ziet er voorlopig nog niet naar uit dat het gaat vriezen. maargoed, kan snel gaan. 22 jaar veel te lang. al zat er tussen 63 en 85 ook bijna 22 jaar.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nooit een Elfstedentocht bewust meegemaakt (ik ben van '94), maar krijg toch altijd de kriebels als ik dit soort beelden bekijk. En dan hier als de tocht in extremis toch niet doorgaat. Ach, dan draait je maag toch om? Wat pijnlijk. Maar gewoon al mooi om Nederland weer als een Winter Wonderland te zien en iets kleins als die schaatsen over het ijs te horen bewegen. Heerlijk. We blijven hopen op de volgende tocht. Ik neem voor dit jaar al genoegen met een NK op Nederlands natuurijs, maar die tocht moet ooit weer eens komen. En rap graag.

  Die gasten van Panorama waren vervelend inderdaad. Prima initiatief om toch maar met wat marathonrijders te gaan rijden (het commercieel belang van die gasten ala), maar dan (en 23 jaar later nog steeds) net doen alsof het een echte Elfstedentocht was 'die wij dan maar even opgezet hebben'. Bah.
 5. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik ben van 85, maar deze koorts in 1996 heb ik niet bewust meegemaakt. Ik herinner me wel dat ik naar mijn oma ben geschaatst en daar super trots op was.
  De tocht van 1997 heb ik wel bewust meegemaakt. Ook niet het gebeuren vooraf, maar wel dat toen die eenmaal kwam iedereen dat heel bijzonder vond. Dat ik om half 5 's ochtends bij mijn ouders in bed kroop omdat die een tv op de slaapkamer hadden gezet.

  Echte koorts vooraf meemaken was enkel in 2012. En ook toen ging ie niet door :(

  ach, ik kan de humor er wel van in zien. En Henk Kroes destijds ook, want hij was bij de finish. Die ietwat arrogante houding moet je ook met een grote knipoog zien. En he... het geeft wel mooie beelden :)
  Lorca vindt dit leuk.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Brrr, die kan ik mij helaas ook nog goed voor de geest halen... Nog wel wat mooie wedstrijden op natuurijs mogen zien, maar de teleurstelling was op z'n zachtst gezegd groot.
 7. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ach: aan de andere kant waren er toen wel een paar heel mooie NKs natuurijs in Nederland. Als die er dit jaar weer komt zou ik ook al heel tevreden zijn, was schitterend om te zien.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Oh absoluut hoor, rond 2009-2012 zijn er een hoop natuurijsklassiekers verreden en dat is toch weer stukken mooier dan die paar natuurijswedstrijden op een 400m baan. Ook mooi, vooral makkelijker uit te zenden, maar het is niet hetzelfde als een groot meer of plas wat dicht gevroren zit. Ook een paar mooie NK's gezien destijds. Zelf nog als jonge tiener met mijn vader en moeder bij de Veluwemeertocht en de 1e ronde van Duurswold geweest (toen ik zelf nog niet helemaal besefde hoe uniek het was dat dat allemaal weer mogelijk was- ik zou zoiets nu intensiever meemaken); De Nederlands kampioenschappen op de Oostvaardersplassen en het Veluwemeer (toevallig in Huisman en Groeneveld achteraf hele bijzondere winnaars) ook nog bijgewoond. Ja, prachtig en ik zou er zo voor tekenen natuurlijk. Ultieme gezelligheid. Maar dat de echte Elfstedentocht niet doorging. Tsja, dat is toch een grote teleurstelling. Ondanks die troostwedstrijden.

  Maar een tocht op een plas of meer in Nederland. Ja, na een aantal matige jaren teken ik er ook voor. Hopelijk komt die kou van vorig jaar maart dit jaar al in februari om de hoek kijken, maar het zal wel weer ijdele hoop zijn.
  Laatst bewerkt: 7 jan 2019
 9. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Als je ziet wat voor mediacircus het toen en een jaar later al was en bedenkt hoe anders de tijd van vandaag is met allerlei online media die moeten scoren, miljoenen mensen op social media, veel meer televisiezenders, veel meer deelnemers aan de toertocht en ook nog eens meer opgestapeld ongeduld van alle jaren dat ie er niet kwam. Als het er nu ooit nog een keer van komt dan vraag ik me af of we in kunnen schatten wat er allemaal gaat gebeuren.
 10. Miekusss

  Miekusss New Member

  Tel daarbij op de infrastructuur in Friesland, de mensenmassa die hierop afkomt en bereikbaarheid bij calamiteiten. Tegenwoordig doet men waar ze zelf zin in hebben en opvolgen van aanwijzingen/verordeningen wordt niet meer gedaan.
  Dat gaat faliekant mis en moet mee worden genomen in de risico-inventarisatie voor zowel de GGD als provincie/gemeenten...

  Alsnog hoop ik vurig op een elfstedentocht om deze aan het ijs te kunnen volgen natuurlijk! :)

Deel Deze Pagina