andere opzet puntentelling allrounden

Discussie in 'Lange baan' gestart door corzijlstra, 9 jan 2016.

  1. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Ook al zou mijn puntentelling niet veel uitmaken in de uiteindelijke einduitslag van een allroundtoernooi, dan nog kan de 10000 meter wel spannender worden, omdat minder seconden behoeven te worden goedgemaakt.
  2. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Dan moeten andere buitenlanders maar meer trainen op de 10000 meter. En een maximum deelname van 2 Nederlanders op die afstand vind ik wel heel mager. Daar zal de ISU wat aan moeten doen. En er mogen best wel meer dan 4 ritten op de 10000 meter komen.
    Duif vindt dit leuk.
  3. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Zoals eerder al gezegd: het probleem is juist niet dat er te veel secondes moeten worden goedgemaakt. Het probleem is veel vaker dat er te weinig secondes voorsprong zijn voor een niet-specialst óf dat de beste 10k rijder al op kop staat voor de 10k. Noem mijn een toernooi dat spannender was geworden met jouw voorstel.

    Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
    EenBrabander vindt dit leuk.
  4. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Was het niet De Mart die zei dat de 10 kilometer het verschil duidelijk maakte tussen Mannen en Jongetjes? Ik denk dat hij daarin gelijk heeft.

    En veel schaatsers van nu zijn jongetjes: angsthazen, wegduikers, afzeggers, mooi-weerfietsers, indoorrijders, schemarijders. Maar ook degenen die (relatief) nog wel een goede 10 km in de benen zijn dat. Zij (Bergsma, Contin, Beckert, Peeters, Pechstein) waren immers de grote afzeggers voor het EK.

    Klagers en zeurders zijn het : over het ijs, over de kalender, over de bond, over de ISU, over dat ze soms buiten moeten schaatsen, over dat er zoveel kwalificatiemomenten zijn , over dat ze geen voorkeurspositie krijgen, over dat ze geen herkansing krijgen, over dat ze zo veel moeten rijden, over dat ze nergens kunnen rijden, over dat ze niet in januari naar de zon kunnen, en niet in december, dat het seizoen zo lang is, dat ze helemaal naar Amerika of Azië moeten.

    Nee, schaatsen is echt niet leuk: dat moeten we ons goed beseffen. En voor een doorgewinterde schaatsfan gaat zo de lol er wel af. Kun je een keer een grote prijs als het NK winnen, zeg je weer af (Joling!!).
  5. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het is toch de onaantastbare positie van de WK afstanden die een groot deel van deze problemen veroorzaakt. Daardoor is alles nu omgegooid. Gevolg: het EK allround gaat nergens meer over. Bijgevolg: geen fatsoenlijk NK allround meer. We moeten echt oppassen dat het schaatsen niet vervalt tot het rijden van 1 of 2 losse afstanden.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  6. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    Het is simpel : Allround speelt al jaren de 2e viool omdat het geen olympisch onderdeel is dus waarom zouden de schaatsers daar al hun tijd en energie in stoppen ?
    Het is slechts bedoeld als trainingsritten ; Een extra kans om nog eens extra die 1500 of 5 km te rijden met het oog op de wk afstanden
    Meer is het niet

    Zeker waar dat er in schaatsland veel te veel gezeurd wordt , Er is altijd wat en zelden wat goeds .
    Maar je kan naar Bergsma wijzen die liever naar de zon gaat dan naar het ek maar Ireen en Sven die zijn precies hetzelfde . Die rijden ook niet meer dan het hoognodige , voor hen is er alleen wat te halen op het ek , voor Bergsma niet
  7. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Nog meer ritten? Het is nu al 2 uur schaatsen zonder spanning. De enige topper die mee deed hoefde zijn best niet te doen. Die 10km op allroundtoernooien is gewoon hele slechte reclame voor de sport geworden (en de langzame ritten op de 5km trouwens ook, maar als dat de laatste afstand is hoeven die natuurlijk niet meer te worden verreden).

    Als de ISU die 10km niet van het EK af haalt, dan willen ze blijkbaar geen spanning terug brengen. Misschien hopen ze dat ze het dan vanzelf af kunnen schaffen.
    Laatst bewerkt: 14 jan 2016
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De 10km is eigenlijk al dood. Men moet alleen nog een chique manier vinden om hem af te voeren. Misschien moeten ze een jaarlijkse wedstrijd tussen de specialisten organiseren, bv bij de laatste World Cup?
    Een jaar geleden bleek uit een poll dat de meerderheid van de stemmers het liefst de 3km ingevoerd ziet worden in geval de 10km moet verdwijnen.

    http://schaatsforum.nl/index.php?th...atief-voor-de-huidige-langste-afstanden.9242/
  9. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Eigenlijk is het dit al: een echte trainingssport waarbij de sporters zelf zo min mogelijk wedstrijden rijden. Ze rijden slechts diegene waar ze zich voor de kampioenschappen kunnen/moeten plaatsen, plus hier en daar een wedstrijdje om zichzelf te testen.

    En waarom zouden ze ook meer rijden? Ze kunnen noch prestige, noch (significant) geld winnen bij de andere wedstrijden. Je ziet het nu aan et NK allround: nu er geen plaatsing aan vasthangt zeggen zelfs subtoppers (die zouden kunnen winnen) als Joling af...
    G1ant vindt dit leuk.
  10. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Het moet een eer zijn om Nederlands kampioen te worden. Dat geldt zowel voor afstanden als voor allround.
    Ik kan mij niet voorstellen, dat een NK allround, een NK afstanden, een EK allround, niet past in de voorbereiding van een ander toernooi. Wat maakt een week wat minder trainen nou uit? Wat maakt het uit, of je wel of niet de zon opzoekt? Tijdens een wedstrijd moet het gebeuren, niet als je een training overslaat. Ze hebben immers conditie genoeg. Over een jetlag kom je ook wel heen. Om kampioen te worden moet een eer te zijn, ook bij een NK en bij een allround toernooi. Een Nederlandse titel is net zo veel waard als Kramer wel of niet meedoet. Diegene die er niet is, doet niet mee. De titel is dan evenveel waard. Hilbert van der Duim werd wereldkampioen allround nadat Eric Heiden 4 Olympische gouden medailles had gewonnen. Hij was volkomen terecht wereldkampioen. Hij hechtte veel waarde aan dat wereldkampioenschap. Die wereldtitel was niet minder belangrijk dan wereldtitels die anderen gewonnen hadden. Een wereldtitel is een wereldtitel.
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @corzijlstra: over die titel van Hilbert zou ik dit topic, post 274 eens lezen. Zo terecht was hij geen wereldkampioen.

    En natuurlijk is er wel een verschil tussen trainen en wedstrijden. Die week trainen maakt het verschil tussen winnen op het WK afstanden of buiten het podium vallen. Wat je dus moet doen is óf schaatsers verplichten aan wedstrijden mee te doen (zonder EK geen WK allround, alleen de beste zoveel van de WB naar het WK afstanden), óf de kalender zo maken dat trainingsblokken logisch tussen wedstrijden vallen. Dat eerste heeft mijn voorkeur, omdat de kalender nu al zo'n gatenkaas is.
    G1ant vindt dit leuk.
  12. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Zo n Sven en Ireen die slaan veel te veel in hun ogen flut wedstrijdjes over , onder het mom van trainen
    Terwijl dat niet eens nodig is want ook zonder al die extra trainingskampen in de zon winnen ze nog wel
    Sven met 2 vingers in de neus en Ireen als ze hersteld is ook weer op dr dooie akkertje
    We weten nu al wie er het wk allround wint
  13. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Ik vind dat juist sporters als Kramer en Wüst het zich wel kunnen veroorloven om hier en daar een 'flutwedstrijdje' over te slaan, die hebben al zoveel gewonnen in tegenstelling tot anderen die amper iets/ tot niets gewonnen hebben en die zich dan afmelden. Je kunt het ook positief benaderen wanneer een Kramer en een Wüst niet meedoen aan sommige wedstrijden, dat biedt anderen meer kans om ook een keer te winnen. Het telt ook nog eens want wie er niet is hoef je ook niet te verslaan.:cool:
    Laatst bewerkt: 15 jan 2016
    G1ant vindt dit leuk.
  14. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    zoals @corzijlstra ook al zei, die hebben WK afstanden (én wereldbekers én OS)
  15. proeme

    proeme Well-Known Member

    maar dat is natuurlijk een flauwekul argument

    Sprinters mogen niet naar allround omdat ze het WK Sprint wel hebben? Plausibel, andersom ook.
    Maar om Mantia-achtige types af te schepen met "die hebben wel een WK Afstanden" is raar, want dat hebben al die anderen ook.

    (los van de vraag of die types uberhaupt zitten te wachten op een allround-toernooi)
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  16. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    een pure allrounder kan perfect op alles tekort komen voor goud op WK afstanden en OS, die heeft als enige kampioenschap om uit te blinken een WK allround, ik vind het jammer om zijn format af te pakken. Een afstandsman heeft zijn afstand op ongeveer elk toernooi, maar dat geldt voor een sprinter en een stayer natuurlijk ook, dus ik mis daar mss wel wat mijn punt.

    Nu goed, voor de grote vierkamp hoeft dat geen probleem te zijn, daar kan een middenafstandrijder ook op winnen als ie er moeite voor doet (Davis, Friesinger), maar ze gaan dan wel een beetje moeten kiezen tussen sprint en allround in hetzelfde jaar.
    Dit jaar stayertypes als Kramer en Sablikova aan de macht, maar dat kunnen even goed snellere types zijn, bv middenafstandsrijders met enig duurvermogen. Degene die snel genoeg zijn op de 500 en voldoende duur op de 10k, waarom niet.
    Een Davis heeft met de huidige opzet zowel WK sprint als allround gewonnen, Friesinger ook.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  17. proeme

    proeme Well-Known Member

    ho, ik wil niks afpakken. Lees hierboven maar, ik vind zo'n andere puntentelling helemaal niks.
    En dus haal ik de argumenten vóór een aangepaste puntentelling onderuit ;)
  18. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Precies wat @ZeeKoei zegt. Als er een jaar geen WK afstanden is dan is dat vooraf al duidelijk. Alle schaatsers kunnen dan kiezen om bij een afstandsspecialisme te blijven, met de wereldbeker en eventueel de nationale titel als belangrijkste hoofdprijs, of die persoon gaat iets anders trainen om ook in een vierkamp mee te kunnen.
    • De Jan Smeekens/Joji Kato-types (500 meter-specialist) kunnen in de zomer op meer duurvermogen trainen zodat ze ook de 1000 meter aan kunnen voor de WK sprint.
    • De Kjeld Nuis/Denis Koezin-types (1000 meter-specialist) kunnen juist wat op meer snelheid trainen zodat ze ook de 500 meter aan kunnen voor de WK sprint.
    • De Patrick Roest/Denis Joeskov-types (1500 meter-specialist) kunnen dan juist wat meer op duurvermogen trainen zodat ze ook de lange afstanden aan kunnen voor de WK allround.
    • De Jorrit Bergsma/Andrea Giovannini-types (lange afstanden specialist) kunnen dan weer wat meer op snelheid trainen zodat ze op de 500 en 1500 meter niet teveel verliezen voor de WK allround.
    G1ant en EenBrabander vinden dit leuk.
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik zit toch echt met het financiële deel. Ik weet het niet zeker (misschien @Lisan wel), maar volgens mij krijgen een heel aantal schaatsers geld van hun bond als ze top 8 zijn op een WK (of misschien zelfs alleen op een WK onderdeel dat ook olympisch is?). Moeten ze daarvoor elk jaar weer top 8 rijden? Dan gaat het niet jaarlijks houden van een WK afstanden (met ook een WK TP) een financieel slagveld worden. Hoeveel schaatsers zouden er afhankelijk zijn van dat geld van hun bond/overheid?
  20. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dan kunnen we beter maar zes keer per jaar een WK houden, lekker de bonden leegzuigen.

Deel Deze Pagina