Algemeen Marathonnieuws

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 29 mrt 2018.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het leek mij wel aardig om eens een marathon topic te openen met betrekking tot algemeen nieuws. Denk aan transfers, de oprichting van nieuwe ploegen, nieuws met betrekking tot wedstrijden etc. Het heeft weinig zin om al een nieuw topic aan te maken voor het komende seizoen, dus dit topic kan mooi als 'tussenstation' dienen voor de komende periode. Ook past dit prima naast het topic over de wedstrijden.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Transfernieuws:
  Er vindt een ware carousel plaats nu een aantal toppers stoppen; nu teams ermee stoppen, en; er een hoop nieuwe teams (zij het beloften- en tweedeteams) bijkomen. Komt een nieuwe OKAY ploeg, een tweede ploeg van Palet, Stehmann maakt de oversteek van de beloften naar de senioren (en heeft met mooie sponsoren de ploeg al helemaal rond - heel knap!) etc.

  Ondertussen heeft Jouke Hoogeveen ook onderdak gevonden. De Haan/Westerhof stopt ermee. Ik heb nog niet veel vernomen over de bestemmingen van zijn ploeggenoten, maar Jouke vertrekt naar het Groningse Bouwselect. Dat is een hele fijne ploeg die vorig seizoen echt naam hebben gemaakt. Helaas geen grote overwinning geboekt, maar wel een aantal knappe podiumplekken van Johan Knol. Ook Robin Snoek, Marco van der Tuin, Mart Bruggink en Daan Besteman zitten momenteel in de topklasse heren en tonen aansprekende resultaten. Met Jouke erbij hebben ze ook nog eens een blikvanger zodat de andere toppers (naast kopman Knol) zich in de luwte kunnen door ontwikkelen (na afgelopen seizoen was er heus meer aandacht gekomen). Interessante transfer en ik ben benieuwd wat Jouke's rol wordt. Op kunstijs maakt hij weinig kans op zeges, maar is het een ultieme knecht met dat vermogen van 'm. Had hem daarom als versterking voor het team van Hekman (AB Vakwerk) verwacht. Dat is dus niet gebeurd. Ik snap het opzich wel; Jouke wordt wat oud en ook dit seizoen kwam het er op zijn forte, natuurijs, niet uit. Hopelijk neemt hij bij Bouwselect revanche en kan hij ondertussen de talenten beter maken.

  AB Vakwerk heeft zelf ook iemand gevongen. Niels Overvoorde van Port of Amsterdam/SKITS gaat het team versterken. Jonge (21 jaar oud) schaatser met veel talent. Was dit seizoen ook zeer sterk en belangrijker nog: wist op zijn jonge leeftijd na al die reeds gereden kilometers juist in de tweede seizoenshelft sterker te worden. Was ook op natuurijs overtuigend. Mooie versterking en een goede knecht voor Hekman die zich vast individueel ook kan versterken om voor de zeges te gaan. Anderzijds verwachte ik dat ook van Willem Hoolwerf, maar op dat vlak heeft AB Vakwerk moeilijkheden (c.q: rijden voor de overwinning zonder Hekman).

  AB Vakwerk sprak aan het einde van het seizoen over meerdere versterkingen, dus ik ben benieuwd wie nog gaan komen. Zou mij niet verbazen als dat nog een echte knecht wordt, die ook op natuurijs uit de voeten kan. Misschien eentje uit De Haan/Westerhof zoals Erwin Mesu of Timo Verkaaik. Leander van der Geest zou ook kunnen. Was bepaald niet slecht afgelopen jaargang.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 3. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik denk dat ik vandaag een tijdje achter Sterre Jonkers van Palet Schilderwerken aan heb gefietst.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  H2O-s vindt dit leuk.
 5. mi

  mi Well-Known Member

 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ja, balen. Kan me voorstellen dat er weldra weinig nieuwe kijkers bijkomen en er zullen ook aardig wat oude kijkers wegvallen op deze manier. Gaat toch ten koste van de toegankelijkheid van de sport. Met het uitblijven van grote Nederlandse natuurijswedstrijden wordt de zichtbaarheid van het marathonschaatsen zo steeds kleiner en kleiner. Kan het wegvallen van KPN als hoofdsponsor overigens moeilijk los zien van dit besluit. Vorige seizoenen kon de stream immers wel gewoon met een bijdrage van de marathonploegen worden bekostigd. Voelt ook wel wrang als je weet dat de KNSB 150% van het oude bedrag betaald voor het zomerijs in Thialf (meer dan 50.000 euro extra), maar voor de livestreams van de marathons niet genoeg budget is.

  Enfin, hopelijk vallen de kosten mee en worden de inkomsten aangewend voor de verdere professionalisering van de livestream. Komend seizoen worden de wedstrijden mogelijk zonder publiek gereden op een aantal banen, dus de entreeprijzen die ik daarvoor kwijt was geweest steek ik dan wel in een abonnement op de livestream.
  Laatst bewerkt: 14 aug 2020
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  voorspelling: er gaan weinig mensen betaald kijken, conclusie is dat het niet uit kan en de livestream verdwijnt... :(
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  https://knsb.nl/marathon/deelnemerslijsten-en-beennummers/

  Vandaag zijn de definitieve beennummers voor aankomend marathonseizoen gepubliceerd, met daarbij, zoals gebruikelijk, de nodige leuke verrassingen. Zo was al bekend dat IKO komend seizoen ook in de marathons actief zou zijn, maar was hun damesploeg (met Esmee Visser en Melissa Wijfje) tot voor kort te klein om te mogen deelnemen aan de topdivisie. Voor deelname moet een team voldoen aan het minimumvereiste van 3 teamleden. Daar is inmiddels een oplossing voor gevonden. Elisa Dul uit het team van Anema zal plaatsnemen in het marathonteam van IKO. Een goede oplossing voor beide partijen, want de dames marathonploeg van Anema zat al aan de limiet van vijf rijdsters, en IKO kwam zoals gezegd een rijdster tekort. Daarnaast is Dul als sprinter een goede aanvulling op Visser en Wijfje. Ze zullen als primair langebaners niet vaak van start gaan, maar met deze drie rijdsters kun je serieus meedoen. Verder:

  > Met de intrede van het nieuwe marathonteam van Jumbo-Visma zijn de startplekken van Huizinga, Kramer en Roest komen te vervallen. De 7e plek (een reserveplek) binnen het marathonteam van J-V wordt ingenomen door Jansman. Met 6 goede rijders ''in de basis'' is het maar de vraag hoe vaak hij gaat rijden dit seizoen, en dat is toch jammer. Ik vind het meer een marathonrijder die goed kan langebanen, dan andersom. Die zie je liever ieder week van start gaan.

  > Er komt komend seizoen een internationaal marathonteam, bestaande uit Fabio Francolini (he's back!), Peter Michael en Philip Due Schmidt. Er gingen geruchten dat daar ook enkele Amerikanen bij zouden komen (dan denk ik aan Lehmann en Quinn bijvoorbeeld), maar dat gaat begrijpelijkerwijs niet door met al die corona-perikelen.

  > Over internationaal gesproken...Timothy Loubineaud gaat ook weer marathons rijden. Hij komt uit voor het betrekkelijke kleine, maar stabiele (studentenploegje) Port of Amsterdam/SKITS. Verrassende stap, want de 6e plek bij een van de grotere ploegen staat ook nog open (OrQuest Bouw en Techniek).

  > Seung Hoon Lee zou na zijn schorsing ook weer marathons gaan rijden dit seizoen, maar heeft kennelijk van dat plan afgezien. Ben benieuwd wat hij gaat doen.

  > Waar het aantal internationale deelnemers bij de heren stijgende is, daalt dat aantal bij de dames. Zelfs Lollobrigida vond niet direct na afloop van vorig seizoen onderdak bij een ploeg. Kennelijk durven zowel de damesteams als de buitenlandse dames het avontuur toch wat minder aan.
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Na 7 mooie jaren stopt AB Vakwerk met het hoofdsponsorschap van de gelijknamige marathonploeg. https://www.skatenl.nl/nieuws/algemeen/194517/ab-vakwerk-stopt-met-marathonploeg

  Jammer, één van de meest tot de verbeelding sprekende ploegen van het afgelopen decennium met hun mooie groene pakken, maar gelukkig blijven ze de ploeg in kleinere mate trouw. Ik heb er ook wel vertrouwen in dat er een mooie hoofdsponsor gaat instappen, al gaat dat niet appeltje-eitje zijn na een verloren marathonseizoen en een corona dat nog steeds door de maatschappij raast. De ploeg heeft een goed fundament achter de schermen, een successeizoen 2019-2020 in de benen en met de familierelaties in de ploeg (de Hoolwerfjes) kun je ook wel vrij zeker zijn dat de schaatsers bij elkaar blijven. Al gaat er nu misschien wel een beetje aan Bart Hoolwerf getrokken worden. Het betekend ook dat Frank Vreugdenhil zonder afscheid zal stoppen met marathonschaatsen. Heeft zich toch wel in de eeuwige annalen gewerkt door twee keer op rij de Alternatieve Elfstedentocht te winnen. Hij wist daarmee zijn wedstrijdjes wel uit te kiezen. Zal node gemist worden. Vooral ook door de ploeg, want in Vreugdenhil verliezen ze eveneens een ontzettend belangrijke knecht voor de wedstrijden op kunstijs.
  Laatst bewerkt: 18 jan 2021
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Inmiddels zijn de voorlopige startlijsten voor de marathoncompetities weer bijgewerkt. Ook is eindelijk een startlijst gepubliceerd voor de topdivisie heren. Die ziet er met slechts 50 deelnemers op de lijst wat karig uit. Daar worden Stroet, Kooiman, Hoogeveen, Vreugdenhil en Bob- en Bart de Vries nu al hard gemist. Daarvoor komen slechts Ids Bouma (A-ware) en Daan Gelling (Bouwselect) als debutanten in de plaats. Er kunnen nog een paar buitenlandse langebaners bijkomen natuurlijk (zoals Peter Michael, Daniel Niero en Fabio Francolini). Al zullen die in een Olympisch seizoen slechts spaarzaam deelnemen. Hoe dan ook; klein pelotonnetje. Er had nog wel een extra team of twee bij gekund. En het is oerzonde dat er zo weinig jonge rijders de kans wagen om te proberen door te stromen naar de topdivisie. Dit jaar was de uitgelezen kans daarvoor. Met een lager gemiddeld niveau door al die gestopte toppers heb je direct een kwalitatief goed leerjaar.

  Wat opvalt is dat Royal A-ware nog nader moet bepalen wat de sponsornaam wordt. Dat geldt ook voor de dames (waar Friesblond en ZiuZ sponsoren zijn). Daar kunnen we wellicht nog wat sponsornieuws verwachten binnenkort. Ook valt op dat Due Schmidt de 7e rijder wordt bij het team van Anema en niet een Tjerk de Boer (die specifiek terug naar Anema wilde om meer marathons te rijden). Hij zal, zoals het er nu naar uitziet, vanuit de beloftencompetitie moeten beginnen. Al zal hij wel mogen doorstromen naar de topdivisie zodra bijvoorbeeld Bergsma en Due Schmidt World Cups rijden. Bij de heren lijkt er ook nog een fusie ophanden tussen Skate4Air (die de nodige schaatsers is verloren na vorig seizoen) en het inmiddels opgeheven WBB Dakkapellen (zie onder n.n.t.b. 2: https://storage.knsb.nl/2021/08/9ac...-21-22-voorlopige-startlijst-20-augustus-.pdf). Klaarblijkelijk gaat Robert Bovenhuis niet over naar die nieuwe ploeg; hij staat niet meer op de deelnemerslijst. Daarmee lijkt het erop dat we nog een goede veteraan moeten missen komend seizoen.

  Ps. Wat overigens ook nog leuk is om te vermelden: Jumbo-Visma wielrenner Antwan Tolhoek heeft een beennummer gekregen om in de beloftencompetitie mee te mogen doen. Is natuurlijk ooit begonnen als voornamelijk marathonschaatser, maar het lijkt erop dat we hem volgend jaar weer gaan terugzien. Misschien wel op het (buitenlands) natuurijs!
  Laatst bewerkt: 21 aug 2021
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De startlijst van de topdivisie heren is sinds de update van vandaag nog weer wat kariger geworden, daar IKO van de lijst is verdwenen. Kennelijk was er toch geen behoefte aan een licentie voor volgend seizoen. Daar zit enige logica in, nu rijders als Swings en Blokhuijsen met een wildcard gewoon mogen deelnemen aan een beperkt aantal marathons. Beperkte deelname zal voor hen in een Olympisch jaar niet erg zijn.

  Verder:
  > De teams van Anema krijgen een naamswijziging. Het mannenteam van Anema ziet co-sponsor Interfarms na 1 seizoen vertrekken en krijgt daarvoor ZiuZ terug. ZiuZ was de afgelopen jaren sponsor van de damesploegen van Anema. De herenploeg heet vanaf nu Royal A-ware/ZiuZ en bestaat uit 8 rijders. 7 rijders in de topdivisie (6 basis +1 reserve) en 1 rijder in de beloftendivisie. Tjerk de Boer rijdt komend seizoen in de beloftencompetie mee als wisselrijder en mag (als ik het zo goed zeg) in 25% van het totaal aantal wedstrijden meedoen in de topdivisie wanneer de world cup rijders weg zijn. De natuurijswedstrijden mag hij sowieso rijden (de beloften rijden dan samen met de senioren). Komt erop neer dat hij op kunstijs aan een topdivisiewedstrijd of 5 mag deelnemen.

  > De damesmarathonploeg bestaat uit de 5 dames van Zaanlander (4 + 1 reserve) en heet daarmee ook gewoon Zaanlander. Wel zo overzichtelijk. Vorig jaar zou het team de naam FriesBlond/Ziuz krijgen, maar ZiuZ is inmiddels naamsponsor bij de heren geworden, terwijl FriesBlond zich kennelijk heeft teruggetrokken. Ben wel benieuwd naar de achterliggende reden daarvan, want ze waren het afgelopen jaar wel volop in het zicht met de tv-spot van Irene en de Skate4Daagse. Misschien blijven ze dat gewoon doen.

  > Er zijn twee internationale rijders ingeschreven zonder team. Sandrine Tas bij de dames en Peter Michael bij de heren. Ze zitten wel in team internationaal, dus ze kunnen eventueel met gastrijders uit het buitenland ter plekke een team vormen. Wel opvallend dat marathonploegen als AB Vakwerk en Bouw en Techniek (die ieder een plekje over hebben in het team) niet direct op Peter Michael zijn gesprongen. Die heeft toch kwaliteit. Hij zal vanwege de OS maar een beperkt aantal marathons rijden, niettemin lijkt het me wel de moeite waard om hem er in die wedstrijden bij te hebben. Aan de andere kant is Michael een vrijbuiter pur sang en komt hij solo misschien wel het best tot zijn recht.

  > Lollobrigida (A6), Due Schmidt (A-ware) en Loubineaud (Port of Amsterdam) zijn de buitenlanders in de topdivisie die zichzelf wel in een team terugvinden. Loubineaud trainde een tijdje in Nederland mee met AB Vakwerk, maar blijft dus kennelijk toch trouw aan de gemaakte afspraken met Port of Amsterdam.

  > De marathoncup gaat volgende week zaterdag (23 oktober) ein-de-lijk weer van start op de Jaap Eden Baan te Amsterdam. Misschien kom ik dit weekend al toe aan mijn traditionele voorbeschouwingen op het komende seizoen.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het zat er aan te komen, maar nu definitief uitsluitsel: geen Weissensee in 2022. Geen toertochten en geen wedstrijden voor de marathonrijders.
  https://www.weissensee.nl/weissensee-2022-afgelast/

  De KNSB had al een alternatief schema in gedachten die de komende tijd verder zal worden uitgewerkt. Waarschijnlijk wordt het een langer verblijf in Luleå waar dan het ONK zal worden verreden. Hopelijk vinden ze nog een manier om de Alternatieve Elfstedentocht in het schema te verwerken.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  Misschien kunnen ze weer een keertje terug naar Falun?
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Weer eens een Alternatieve Elfstedentocht in Kuopio zou ook wel mooi zijn :)

Deel Deze Pagina