Afstelling Viking Nagano Marathon Specials

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Lakai, 19 feb 2021.

 1. Lakai

  Lakai New Member

  Geachte schaatsexperts!

  Vandaag heb ik een paar supermooie schaatsen tweedehands kunnen kopen.
  [​IMG]

  Ik ben overgegaan van Conventionele Viking mids naar deze klapschaatsen. Het is een ontzettend grote stap naar beter, maar ik weet erg weinig van de afstelling van klapschaatsen. Het seizoen begint voor mij pas dit jaar September, dus ik zal heel weinig uit kunnen proberen helaas.

  Mijn gevoel is dat deze schoenen erg ver naar buiten staan. Onderstel dus erg ver naar de binnenkant van de voet.
  Zoals te zien is op de volgende 2 foto's die ik heb gemaakt van de onderkant:
  [​IMG] [​IMG]

  Wel moet ik erbij zeggen dat als ik de schaats aan trek, en er om en om op ga leunen, ik niet per se het gevoel heb automatisch naar buiten te kantelen.

  Van bovenaf gezien lijkt het mij dat de rechter schoen meer naar buiten staat dan de linker.

  [​IMG]
  Kan het zo zijn dat de schoenen afzonderlijk anders afgesteld zijn, of is dit onwaarschijnlijk? Ik kan bijvoorbeeld niet zien of er meer schroefgaten zitten in de onderstellen of dat dit redelijk recht toe recht aan is.

  Tot slot ben ik benieuwd naar hoe ver de schoen naar voren staat. Ik lees op dit forum en elders een afstelling van 35 mm als goed startpunt, en daarna aangepast kan worden naar voorkeur. Ik vraag mij af of mijn schaatsen al op 35 mm staan, of dat dit niet zo is (zie ook weer foto: )
  [​IMG]
  Al met al en hoop vragen! Ik ben zeer benieuwd naar wat jullie hierover kunnen zeggen!

  Groeten,
  Lakai
  Laatst bewerkt: 19 feb 2021
  ReneW en Nogevendit vinden dit leuk.
 2. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  De voorkant van de schaatsen staat inderdaad behoorlijk ver naar binnen. Aangezien je nog niet op de schaatsen hebt gereden, zou ik je aanraden om naar een (goede) schaatswinkel te gaan om ze daar in "neutrale positie" te laten zetten, en van daaruit millimeter voor millimeter aan te passen.
  Als je niet veel ervaring hebt met het afstellen van schaatsen, zou ik daar niet meteen zelf mee gaan experimenteren. Dat kan heel veel gedoe opleveren weet ik uit ervaring ;)
  De linker en rechter schoen kunnen inderdaad net ietsje anders zijn afgesteld. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je voeten net iets anders staan, en omdat de linker schaats vaak net iets anders moet staan voor de bocht.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
 3. Lakai

  Lakai New Member

  Goed om te weten dat dit niet standaard is!
  Ik was inderdaad niet van plan dit zelf te gaan proberen. Hopelijk kan ik daar binnenkort voor terecht bij Brun Sport.
  Is de enige dichtbijzijnde winkel die me te binnen schiet, en op kleine afstand zit. Kan ik gelijk de schoen thermoplastisch naar mijn hielen zetten!
 4. Goof

  Goof New Member

  Hallo,
  Staan op het oog zo inderdaad wat ver naar binnen. Ik schaats al jaren op vaste marathon specials (natuurijs) en klappers op de baan en doe alles zelf. Gewoon de ijzers losdraaien en het ijzer vóór uitrichten op de overgang tussen je grote teen en de teen ernaast en achter in één lijn met je pees is een goed uitgangspunt. Van daaruit kun je mm voor mm fijnafstellen naar je persoonlijke voorkeur. (Plakbandje plakken of met stift-stip huidige stand markeren en dan een mm verzetten enz)
  Verschillende standen per schoen wil nog wel eens voorkomen bij (serieuze) baanrijders om de bochten harder door te komen, net als gebogen ijzers enz maar dat gaat voor nu wat te ver...
  Grt,Goof
 5. Lakai

  Lakai New Member

  De ijzers staan inmiddels in de neutrale stand. Het scheelt wel, en ze staan nu minder ver naar binnen. Toch valt het me mee, hoe groot het verschil daadwerkelijk is. Bij Brun sport geweest om de schoen thermoplastisch naar mijn voet te zetten. Dat voelt echt zwaar als een genot nu, bi het aantrekken! Hopen dat dat op het ijs ook zo blijft. Het is nu dus echt wachten geblazen:rolleyes:.

  Terplekke heeft hij het een en het ander uitgelegd over de afstelling, en het eventueel bijstellen. Plakbandje of stift als ankerpunt is een goeie! bedankt voor die tip!

Deel Deze Pagina